'Nieuwe Bolt' Tebogo maakt weer indruk op 200m, jonge Zambiaan schittert op 400m

Het atletiekseizoen begint langzamerhand op gang te komen wat de outdoorwedstrijden betreft. Zaterdag was het feest in de Botswanese hoofdstad Gaborone, waar een Gold-wedstrijd werd gehouden in de World Athletics Continental Tour, en dat werd een wedstrijd met wat meer dan uitstekende resultaten.

400m vrouwen
De Keniaanse Mary Moraa bouwde haar race goed op, waardoor ze richting de finish sterk naar voren kon komen. Ze finishte in een meer dan uitstekende 50,44 seconden en pakte de winst, voor de Zuid-Afrikaanse Miranda Coetzee (51,14) en de Jamaicaanse Candice McLeod (51,17).

Verspringen mannen
Marquis Dendy noteerde slechts twee geldige sprongen, maar daar zat wel een erg goede poging bij: 8,34 meter leverde de Amerikaan de winst op, voor de Noor Ingar Bratseth-Kiplesund (8,21m) en de Bahamiaan LaQuan Nairn (8,10).

100m vrouwen
Ook hier een spannende strijd van prima niveau, gewonnen door Twanisha Terry. De Amerikaanse snelde naar een tijd van 11,05 seconden en was daarmee net iets te snel voor de Egyptische Bassant Hemida, die met 11,09 seconden haar nationale record benaderde - plek drie was in 11,16 voor de Amerikaanse Kiara Parker.

100m mannen
Het werd een mooie strijd tussen de Afrikaanse favorieten, waarbij spierbundel Ferdinand Omanyala uit Kenia de winst pakte in een zeer indrukwekkende 9,78 seconden, 's werelds snelste tijd van dit jaar - helaas voor hem was de winst met 2,3 meter per seconde in de rug nét iets te sterk om als officiële tijd te tellen. Letsile Tebogo, hét supertalent uit Botswana, liep ogenschijnlijk zeer ontspannen naar 9,91 seconden, voor de Amerikaan Kenny Bednarek (10,02).

400m mannen
Met thuisheld Isaac Makwala en Kirani James uit Grenada stonden er grote namen aan de start, maar de show werd gestolen door een 20-jarige Zambiaan. Muzala Samukonga liep de race van zijn nog jonge leven en snelde naar een zeer indrukwekkende 43,91 seconden - slechts zestien mannen, waaronder maar twee andere Afrikanen, waren ooit sneller. James werd in 44,76 seconden tweede, voor de 44,92 van thuisloper Leungo Scotch.

800m vrouwen
Na een relatief rustig begin nam Habitam Alemu het heft in handen en de Ethiopische favoriete had er goed de sloffen in. Ze pakte de leiding en stond die niet meer af, waarna ze naar de winst liep in een prima 1:59,35 minuten. Plek twee was in 2:00,39 voor de jonge Zuid-Afrikaanse Prudence Sekgodiso, voor de nog wat jongere Ethiopische Firezewid Tesfaye (2:00,52).

200m mannen
Het klapstuk van de avond, zeker voor het thuispubliek. De 19-jarige Tebogo wordt wereldwijd gezien als een soort mogelijke nieuwe Usain Bolt en in eigen land maakte hij alvast weer forse indruk: de tiener snelde op ontspannen wijze naar een razendsnelle 19,87 seconden, voor de 20,00 van de Canadees Aaron Brown en de 20,14 van Jopseh Fahnbulleh, die Liberia vertegenwoordigt.