Minder meldingen van tekenbeten in 2022, blijf alert!

In 2022 werd een derde minder tekenbeten gemeld dan in de voorgaande jaren. Om dit soort verschillen beter te kunnen uitleggen, zijn onderzoekers van de WUR en het RIVM een groot onderzoek gestart via tekenradar.nl. Zo krijgen zij meer inzicht in de 1,5 miljoen tekenbeten die er elk jaar in Nederland zijn.

Meeste tekenbeten in Gelderland
Het aantal beten lag in 2022 in alle provincies van Nederland onder het gemiddelde van de afgelopen jaren, behalve in Flevoland. Ook in België werden minder tekenbeten gemeld. In Nederland kwamen de meeste meldingen uit Gelderland, net als in 2021. Uit deze provincie kwamen 887 meldingen. Noord Brabant en Noord-Holland nemen met 554 meldingen en 490 meldingen de tweede en derde plek in.

Aantal tekenbeten in verhouding tot bevolkingsomvang
Het aantal gemelde tekenbeten is in verhouding tot de bevolkingsomvang het hoogst in Drenthe (75/100.000 inwoners), gevolgd door Gelderland (43/100.000) en Flevoland (42/100.000). Zuid-Holland staat op de laatste plaats met 13 tekenbeten per 100.000 inwoners.

Waar komen teken voor?
Teken komen in het hele land voor, in bos, park, hei, duinen of in de tuin. Ze zitten voornamelijk in de buurt van bomen of struiken in hoog gras of tussen dode bladeren. Teken kunnen zich vastbijten in de huid van mensen. Van een tekenbeet kunt u ziek worden. In Nederland kunnen teken de ziekte van Lyme overbrengen en in zeldzame gevallen tekenencefalitis (TBE (tick-borne encephalitis)).

Controleren is belangrijk
Controleer uw lichaam en uw kleding op aanwezige teken en uw huid op tekenbeten als u in het groen bent geweest. Teken kunnen zich overal vastbijten, maar hebben voorkeur voor liezen, knieholtes, oksels, bilspleet, randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Heeft u een tekenbeet? Haal de teek snel weg. Hoe langer de teek in uw huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt.

Naar de huisarts?
Ga naar de huisarts als u één van de volgende klachten heeft na een tekenbeet:

  • Een verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet, die groter wordt. Deze kan tot drie maanden na een tekenbeet verschijnen.
  • Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn, in de eerste weken na een tekenbeet.
  • Soms kunnen gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten ontstaan. Dat kan gebeuren als de vroege klachten van de ziekte van Lyme niet behandeld zijn met antibiotica. Maar deze klachten zijn soms ook een eerste uiting van de ziekte.