Startup presenteert gehaktbal van mammoetvlees

Lab-grown mammoetvlees zet een nieuwe toon in het debat over milieuvriendelijke vleesalternatieven. Het Australische bedrijf Vow heeft een mammoetvleesbal gepresenteerd die is gemaakt van gekweekt vlees, afkomstig van genetische informatie van de lang uitgestorven soort. De presentatie vond plaats in een wetenschapsmuseum in Amsterdam en is bedoeld om het gesprek over de toekomst van voedsel aan te wakkeren.

Cultivated meat, ook wel bekend als gekweekt of celgebaseerd vlees, wordt gemaakt van dierlijke cellen en heeft geen slacht nodig. Dit is niet alleen beter voor dieren, maar ook voor het milieu. Vow combineerde genetische informatie van de mammoet met die van zijn naaste nog levende verwant, de Afrikaanse olifant, en plaatste deze in een schapencel. Onder de juiste omstandigheden vermenigvuldigden de cellen zich in het laboratorium totdat er genoeg was om er een vleesbal van te maken.

Wereldwijd zijn er meer dan 100 bedrijven die aan gekweekte vleesproducten werken, waarvan de meesten startups zijn zoals Vow. Hoewel de mammoetvleesbal een eenmalig project is en niet voor commerciële productie wordt gepland, hoopt Vow later dit jaar zijn eerste gekweekte kwartelvleesproduct in Singapore te verkopen.

Deskundigen geloven dat als de technologie op grote schaal wordt toegepast, de milieubelasting van de wereldwijde vleesproductie drastisch zou kunnen verminderen. Seren Kell, manager wetenschap en technologie bij het Good Food Institute, hoopt dat het project nieuwe gesprekken opent over de mogelijkheden van gekweekt vlees om duurzamer voedsel te produceren en de klimaatimpact van ons huidige voedselsysteem te verminderen.

Het jumboformaat mammoetvleesbal in Amsterdam was enkel voor tentoonstelling en werd niet geproefd. Echter, tijdens de bereiding - eerst langzaam gebakken en vervolgens afgewerkt met een gasbrander - rook het naar krokodil, aldus Vow-oprichter Tim Noakesmith.

Mammoetbal
Mammoetbal