FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 30 maart 2023

Amerikaanse journalist in Rusland gearresteerd op verdenking spionage

De hoogste veiligheidsdienst van Rusland zegt dat het een verslaggever van The Wall Street Journal heeft gearresteerd wegens verdenking van spionage.

Journalist Evan Gershkovich is in Yekaterinburg gearresteerd op beschuldiging van spionage, volgens de Russische Federale Veiligheidsdienst (FSB) – de opvolger van de KGB. Gershkovich werd naar Moskou gebracht, waar een rechtbank tijdens een besloten hoorzitting oordeelde dat hij tot 29 mei in voorlopige hechtenis moest worden gehouden. Het staatspersbureau TASS zei dat hij onschuldig pleitte. De autoriteiten zeggen dat Gershkovich op heterdaad betrapt is maar hebben geen openbaar bewijs vrijgegeven en de zaak zou als 'topgeheim' worden behandeld.

De journalist riskeert tot 20 jaar gevangenisstraf als hij wordt veroordeeld. De Wall Street Journal verwierp de aantijgingen tegen haar werknemer, die gewoon zijn werk deed. Ten tijde van zijn arrestatie was hij voor de krant bezig met een reportage over de Wagner-groep. 

De Amerikaanse regering heeft opnieuw Amerikaanse burgers opgeroepen om Rusland onmiddellijk te verlaten na de arrestatie van de Amerikaanse journalist. Het Witte Huis was verrast door de arrestatie van Gershkovich en de beschuldigingen tegen hem. Kirby zei dat er geen waarschuwing vooraf was geweest en dat er geen aanwijzingen waren dat Rusland grote acties tegen journalisten van plan was. Het is nog te vroeg om te zeggen of dit het inderdaad het geval is.

Random Pics van de Dag #898

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Reddick wint fraaie NASCAR-race op COTA na veelvoudige overtime

Het is donderdag en met het oog op Throwback Thursday gaan we daarom voor de liefhebber gewoon nog even naar NASCAR kijken. De Cup Series streek neer op het Circuit of the Americas in Texas, waar een uitstekende race verreden werd.

We begonnen met William Byron en Tyler Reddick voorop, gevolgd door Austin Cindric, gastrijder Jordan Taylor, Daniel Suarez, Alex Bowman en road course-specialist AJ Allmendinger - voormalig Formule 1-coureurs Kimi Räikkönen en Jenson Button stonden net buiten de top-20.

Na nog niet één volle ronde was de eerste caution al een feit na vrij hevig duw- en trekwerk in het middenveld, met onder meer Ty Dillon en de voor deze race teruggekeerde legende Jimmie Johnson als slachtoffer. Het duurde even, maar na een paar ronden konden we door, met Byron en Reddick voorop, maar Cindric nam ze beiden te grazen.

Even later ging het weer fout: Bubba Wallace had een kapotte olieleiding, kon niet normaal remmen en ramde vól in op Kyle Larson, wat bij Larson flinke schade opleverde en ook voor de nodige olie op de baan zorgde - caution dus. De stage werd afgewerkt bij de herstart, met Byron en Cindric voorop, maar op de road courses is er geen onderbreking na een stage.

Richting de helft van de race had Reddick na een serie pitstops de leiding in handen, voor Chris Buescher en Ricky Stenhouse Jr, maar Byron, Allmendinger en Suarez reden zich weer naar de voorste drie plekken. Reddick vond op zijn beurt weer het tempo en reed via Allmendinger en Byron terug naar de leiding, tot Denny Hamlin spinde wegens troep op de baan en voor een caution zorgde.

Tijdens de caution kwam niet iedereen naar binnen, maar op oude banden bleek het een kansloos verhaal. Byron kwam gewoon weer naar voren, gevolgd door Ross Chastain en Reddick. Daar ontstond een heerlijk duel, waarin Reddick na een halve ronde zij-aan-zij gereden te hebben de leiding pakte.

Na een foutje van Byron konden Chastain en Suarez hem verschalken, waarna Suarez plek twee zelfs overnam. Brad Keselowski kwam met ruim tien ronden te gaan stil te vallen: caution. Kyle Busch kon daar perfect van profiteren: hij was al binnen geweest voor een laatste stop, lag 26e en schoof in één klap op naar de tweede plek, achter Christopher Bell, die ook niet gestopt was, en voor Hamlin én Räikkönen.

Met negen ronden te gaan konden we door, waarbij er gelijk gespind werd door onder meer Allmendinger en de na een mislukte pitstop teruggezakte Chastain: caution. Met Reddick en Bell voorop kwam de volgende poging, hoewel Bell gelijk wegzakte. Byron reed juist weer naar de leiding, gevolgd door Reddick, met Busch en Martin Truex daar achter.

De boel werd nog eens onderbroken door een korte caution vanwege troep op de baan, waarna Reddick bij de herstart de leiding pakte en gevolgd werd door Busch, voor Byron en Suarez. Dat duurde allemaal niet lang, want in het middenveld gingen er weer flink wat alle kanten van de baan op, wat voor een nieuwe caution zorgde.

De volgende poging leverde weer de leiding op voor Reddick, die een aanval van Busch af wist te slaan, maar na problemen met onder meer Bell, Räikkönen en McDowell volgde weer een caution. Nog één poging was genoeg om dan eindelijk richting de finish te gaan, waarbij Reddick een fors gat sloeg. Dat bleek voldoende: Reddick won, voor Busch en Bowman.

Acht-potig geitje geboren op de Filippijnen

Op de Filipijnen is een 'Spider'-geit met acht poten geboren. Het lammetje - door haar verbaasde baasjes Maya genoemd - werd op 11 maart als tweede geboren in een nest van twee, bij lokale boeren in de provincie Bohol.  Het geitje zag er gezond uit na de geboorte, afgezien van de vier extra ledematen die aan haar borst bungelden.

Op beelden van maandag 27 maart is Maya te zien in haar verblijf. Haar eigenaren zeiden dat ze geen zieke indruk maakt maar sterk en gezond is, een bezoek aan de dierenarts vonden ze dan ook niet nodig.

Onbekend of 1028 kinderen in crisisopvang toegang hebben tot zorg of onderwijs

In de crisisnoodopvang voor asielzoekers (bedden op diverse locaties zoals cruiseschepen, sporthallen, tenten en evenementenlocaties) zitten 1028 kinderen. In totaal huisvesten deze locaties bijna 6800 asielzoekers,  bijna één op de zes is dus jonger dan 18 jaar. 

Werkgroep Kind in AZC heeft kritiek geuit op de ‘achterstallige registraties’ van de overheid. Daardoor is geen goed zicht op de situatie. Volgens Ties Huis in ’t Veld van deze werkgroep zijn deze kinderen kwetsbaar en is het onbekend of ze toegang hebben tot gezondheidszorg of onderwijs. Meer hierover bij het AD

Celstraf voor zware mishandeling tijdens amateurvoetbalwedstrijd

De rechtbank veroordeelt een 28-jarige man uit Den Bosch tot een celstraf voor zware mishandeling tijdens een amateurvoetbalwedstrijd. Hij krijgt een gevangenisstraf van 9 maanden, waarvan 5 voorwaardelijk. 

Op zondag 28 november 2021 vond in Tiel een amateurvoetbalwedstrijd plaats tussen een club uit Tiel en een ploeg uit Den Bosch. Tijdens deze wedstrijd ontstond een vechtpartij tussen leden van beide clubs. De man uit Den Bosch, die eerder uit het veld was gestuurd en bij de dug-outs stond, rende het veld in en mengde zich in het gevecht. Hij sprong met een aanloop met zijn beide benen naar voren tegen de rug van het slachtoffer. Het slachtoffer probeerde juist net op te staan na een eerdere val en zag de man niet aankomen. Het slachtoffer werd daarbij hard geraakt in het gebied van zijn nek en hoofd en raakte daardoor gewond. 

Zwaar lichamelijk letsel
Het slachtoffer liep naast kneuzingen en zwellingen onder andere ook een hersenschudding, geheugenverlies en PTSS op. Hij kon maanden niet werken en wordt nog steeds in zijn functioneren beperkt. Vanwege de combinatie van zijn verwondingen, de uitval voor zijn werk en de langdurige beperkingen waarbij na bijna 1,5 jaar nog geen sprake is van volledig herstel, oordeelt de rechtbank dat de verwondingen van het slachtoffer aangemerkt moet worden als zwaar lichamelijk letsel.

Straf
Volgens rechtbank is er op het voetbalveld geen plek voor geweld. De man stormde vanuit de dug-out in de richting van het slachtoffer toe en viel hem van achteren aan. De rechtbank constateert dat de man geen enkel schuldbesef heeft. Ondanks het bekijken van de camerabeelden tijdens de strafzaak blijft de man volhouden dat hij slechts geduwd heeft om partijen uit elkaar te halen. Voor het voorwaardelijke strafdeel geldt een proeftijd van 3 jaar en dient als stok achter de deur om herhaling in de toekomst te voorkomen. 

Schadevergoeding
Tot slot moet de man een schadevergoeding aan het slachtoffer betalen van ruim 9.000 euro. 

Digitale kinderlokker veroordeeld voor reeks zedenfeiten

Het gerechtshof Amsterdam heeft vandaag in hoger beroep een 57-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, voor een reeks zedendelicten met minderjarigen.

De feiten zijn gepleegd in de periode van 2004 tot en met 2013. Hij zocht contact met zijn slachtoffers via MSN of WhatsApp en lokte hen met steeds verder gaande chatgesprekken in zijn val.

Vriendinnetje van dochter
De aangifte door de moeder van een vriendinnetje van de veroordeelde man zijn dochter was de aanleiding voor het politieonderzoek. Hij had het vriendinnetje tijdens een logeerpartijtje bij hem thuis ontuchtig betast. Na deze aangifte bleek in de politiesystemen van een eerdere melding van twee minderjarigen. De man had hen, na het voeren van seksueel geladen chatgesprekken, opgezocht in hun woonplaats.  

Chatgesprekken
Na de aangifte ontdekte de politie op de computers van de man een enorme hoeveelheid chatgesprekken met minderjarige meisjes. In die gesprekken ging de man volgens het hof strategisch te werk. Hij schepte een sfeer van vertrouwen en veiligheid, waarna hij de meisjes tot seksuele handelingen verleidde. Hij bewoog vijf meisjes tot ontuchtige handelingen via de webcam. Bij drie meisjes stuurde hij aan op het maken van een afspraak om seksuele handelingen te verrichten. Ook had de man met één meisje van 15 jaar meermalen seks. Dat gebeurde in zijn auto en in een kelderbox in ruil voor geld en softdrugs. 

Hoger beroep
Volgens het hof heeft de man ernstig misbruik gemaakt van het overwicht dat hij als volwassen man op de minderjarige meisjes had. Het Openbaar Ministerie eiste een gevangenisstraf van 30 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Gelet op de ernst van de feiten legt het hof een hogere straf op. Om te voorkomen dat de man opnieuw in de fout gaat, legt het hof een jaar van de gevangenisstraf voorwaardelijk op. Daarbij heeft het hof een extra lange proeftijd van 5 jaar bepaald. Ook moet de man twee van zijn slachtoffers een schadevergoeding betalen. Het hof heeft in hoger beroep ook ernstige fouten in het politieonderzoek geconstateerd. Daaraan zijn geen voor de man gunstige gevolgen verbonden.

Raad van Europa hekelt mishandeling van migranten aan de EU-grenzen

De Raad van Europa heeft opnieuw de mishandeling van migranten en de zogenaamde pushbacks aan de buitengrenzen van de EU aan de kaak gesteld.

Regeringen moeten mechanismen ontwikkelen om elke vorm van mishandeling aan de grenzen te voorkomen, zei de voorzitter van de commissie, Mitchell. Het rapport spreekt over politieagenten en leden van de kustwacht die migranten met stokken slaan, ze met vastgebonden handen in rivieren duwen of ze blootsvoets over de grens heen sturen. Sommige mensen die bescherming zochten, zouden naakt de grens naar een derde land hebben moeten oversteken. De commissie riep ook op om een einde te maken aan pushbacks, d.w.z. illegale terugkeer naar derde landen. Staten moeten inkomende migranten correct registreren om hen in staat te stellen asiel aan te vragen.

De experts baseren hun verslag op bezoeken in het afgelopen jaar, onder meer aan landen met buitengrenzen van de EU, zoals Kroatië, Italië, Polen en Griekenland.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 13

Aangrijpend waargebeurd drama, een film gebaseerd op het bekendste roleplaying-spel ter wereld, een re-release van een actieklassieker, een film gebaseerd op het werk van Haruki Murakami. Dat zijn maar vier hoogtepunten uit een gevarieerd aanbod dat deze week zomaar de bioscopen komt binnenzeilen.

Till

Till is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Mamie Till Mobley's langdurige zoektocht naar gerechtigheid voor haar veertienjarige zoon, Emmett Till, die in 1955 op brute wijze gelyncht werd tijdens een familiebezoek in Mississippi. Mamies onaflaatbare strijd laat zien hoe de kracht van een moeder een beweging op gang zette, die de hele wereld schokte.

Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves

Een charmante dief en een bende avonturiers wagen zich aan een spectaculaire overval om een verloren relikwie te stelen. Maar als ze de verkeerde mensen tegen zich in het harnas jagen, loopt alles gigantisch uit de hand. Dungeons & Dragons: Honor Among Thieves brengt de veelzijdige wereld en de speelsheid van de legendarische roleplaying game naar het witte doek in een spannend avontuur vol actie en humor.

Mona Lisa and the Blood Moon

Mona Lisa (Jeon Jong-seo) zit al heel haar leven opgesloten in een isoleercel, maar dankzij haar unieke kracht kan ze gedachten van andere mensen manipuleren, en lukt het haar om te ontsnappen. Onder de volle maan struint ze van ontmoeting naar ontmoeting door de straten van New Orleans. Wanneer ze onderdak vindt bij Bonnie Belle (Kate Hudson), een alleenstaande moeder en stripper, ontstaat er een speciale vriendschap met Bonnie’s verwaarloosde zoon Charlie. Regisseur Ana Lily Amirpour maakte eerder haar debuut met de Iraanse vampierfilm A Girl Walks Home Alone at Night.

Blind Willow, Sleeping Woman

Betoverende film gebaseerd op de magisch-realistische verhalen van Haruki Murakami. Een jonge vrouw mag een wens doen. Een praatgrage kikker wil samen met een verlegen accountant Tokyo redden. En een melancholieke man moet plots op reis om een mysterieuze doos te bezorgen. Zijn vrouw heeft hem net verlaten en zijn kat is kwijt. Dromen sijpelen de realiteit binnen. Murakami is een van de meest geliefde schrijvers van de hedendaagse wereldliteratuur. Zijn hoofdpersonen zijn op zoek naar hun plek in de wereld, naar verloren liefdes en de zin van het leven. En zelden gebeurt dat meeslepender, spannender en fascinerender dan in zijn verhalen. In zijn universum lopen realiteit en fantasie volkomen vanzelfsprekend in elkaar over. Er zijn prachtige speelse filosofische overpeinzingen. Katten lopen weg. Jazz staat op. Een reuzeworm veroorzaakt aardbevingen. Er wordt pasta gekookt en de oorschelpen van vrouwen blijven fascineren. Componist/regisseur Pierre Földes besefte dat deze magisch-realistische wereld zich perfect leent voor animatie. Hij schreef zelf een scenario waarin hij zes van Murakami’s verhalen tot één geheel weeft en bedacht hiervoor een geheel eigen, unieke visuele stijl helemaal toegesneden op Murakami’s ideeënwereld. Waarop de schrijver vervolgens zijn zeer zeldzame toestemming gaf. Földes creëerde een klein elegant wonder. De film ademt Murakami; in beeld, muziek, ritme en toon. Niet eerder raakte een film zo perfect de balans tussen existentialisme en ironie en dat vleugje absurditeit zo kenmerkend voor deze schrijver.

Grenzeloos Verraad

De Duits-Nederlandse officier Ludwig Mengelberg, in het Duitse leger luisterend naar de bijnaam 'Der Fliegende Holländer', heeft steeds grotere moeite met de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Na een persoonlijk drama wordt hij overgeplaatst naar Nederland en neemt hij het drastische besluit om in Drenthe te helpen bij het verbergen van onderduikers. Daarmee pleegt hij natuurlijk hoogverraad bij zijn eigen manschappen. Wanneer de SS wantrouwen krijgt en het verzet oprukt, zet Mengelberg niet alleen zijn eigen leven op het spel, maar ook dat van de mensen die hij probeert te helpen.

Hunt

Dit regiedebuut van Squid Game-acteur Lee Jung-jae, speelt zich af in 1983, slechts vier jaar na de moord op Zuid-Koreaanse dictator Park Chung-hee door het hoofd van zijn inlichtingenbureau. Wanneer in Washington een aanslag op de nieuwe president wordt verijdeld, komt de Koreaanse inlichtingendienst erachter dat er een mol in hun midden is. Het gebrek aan vertrouwen tussen het hoofd van de binnenlandse en de buitenlandse inlichtingseenheid, zorgt ervoor dat beide mannen onafhankelijk op zoek gaan naar de mol. De jacht verandert al snel in een onvermijdelijke strijd tussen de twee koppige persoonlijkheden. Lee Jung-jae (zelf ook hoofdpersoon in de film) weet met Hunt een intense en onvoorspelbaar regiedebuut neer te zetten, met sensationele schietpartijen en plottwist na plottwist. 

Maybe I Do

Het jonge koppel Allen en Michelle is op dat punt in hun relatie gekomen dat ze toe zijn aan de volgende stap. Alleen, zij wil trouwen, hij is blij met wat ze hebben. Ze geeft hem 24 uur om te besluiten waar ze heen gaan. Een etentje met de wederzijdse ouders moet wat lucht geven, maar bij de eerste ontmoeting blijken die elkaar – tot hun eigen schrik – al te kennen. En behoorlijk goed! Ze blijken hun echtgenoten namelijk al een tijdje te bedriegen ... met elkaar. Gevangen in deze hachelijke situatie, proberen de ouders elkaar te confronteren terwijl ze alles voor hun kinderen verborgen proberen te houden.

Last Dance

Germain geniet volop van zijn pensioen wanneer hij op 75-jarige leeftijd plots weduwnaar wordt. Meteen snelt zijn familie te hulp en dringen ze zichzelf op om voor hem te zorgen: geplande belafspraken en bezoeken, eten naar hem brengen, … Germains leven wordt tot in de puntjes voor hem geregeld. Maar hij heeft andere prioriteiten, want hij en zijn vrouw hebben elkaar iets beloofd voor zij stierf. Daardoor belandt Germain in een hedendaagse dansgroep met een excentrieke choreografe. Al dansend leert hij te rouwen, maar daar durft hij zijn familie niets over te zeggen.

Burning Days

Emre, een toegewijde officier van justitie, wordt aangesteld in een dorp dat getroffen is door een watercrisis en een reeks politieke schandalen. Na een eerste welkom neemt de spanning langzaam maar zeker toe en wordt hij met tegenzin meegesleurd in de politieke onrust. Als Emre een band opbouwt met de eigenaar van de lokale krant, escaleert de druk onder verhitte geruchten.

Daughters of the Sun

De Jezidi-vrouwen waren jong, vaak nog kinderen, toen ze werden ontvoerd vanuit de bergen in Iraaks Koerdistan. Ze werden bruut gescheiden van hun familie, onder dwang bekeerd tot de islam en ingelijfd als seksslavinnen van IS-strijders. Inmiddels zijn veel van hen teruggekeerd, maar de taboes in de gemeenschap belemmeren de re-integratie van de jonge vrouwen. Nederlands-Koerdische filmmaker Reber Dosky reisde af naar het centrum van de Jezidi-gemeenschap om hun verhalen vast te leggen.

First Blood – 40th Anniversary (re-release)

Terug in Amerika krijgt Vietnamveteraan John J. Rambo (Sylvester Stallone) te maken een psychotische plaatselijke sheriff die hem maar niet met rust laat. Wanneer Rambo onterecht wordt opgepakt, krijgt hij last van traumatische flashbacks en knapt er iets in de man. Hij vecht zich vrij en vlucht – zinnend op wraak - het bos in. Zijn voormalige commandant Kolonel Trautman (Richard Crenna) moet eraan te pas komen om de door en door getrainde guerrilla specialist te kalmeren.

Rijswijkse statushouders weigeren woning

Van de 120 Statushouders die sinds november 2022 in een Rijswijks hotel verblijven kregen er 39 een woning toegewezen. Voor 38 huishoudens (gezinnen? red.) met totaal 81 personen zijn er flexwoningen beschikbaar. Echter vinden de 38 huishoudens de flexwoning niet aan hun eisen voldoen en weigeren deze. De statushouders hebben een advocaat in de arm genomen om middels een urgentieverklaring alsnog een sociale huurwoning af te dwingen die wél aan hun eisen voldoet.

De gemeente heeft nu ook een advocaat op de zaak gezet die per brief heeft laten weten dat de statushouders die de flexwoning weigeren alsnog rond 1 april het hotel moeten verlaten. Daarop kozen vier huishoudens alsnog eieren voor hun geld en hebben een flexwoning geaccepteerd. De overige 34 weigerende huishoudens zijn gedagvaard in een kort geding om donderdag voor de rechter te verschijnen. Daarvan vonden inmiddels nog eens zeven huishoudens dat een flexwoning toch beter was dan helemaal geen woning. Voor de overige huishoudens bepaalt de rechter hoe hun toekomst in Nederland er uit gaat zien.

Geert Wilders van de PVV had in ieder geval wel een duidelijke mening over de ondankbare houding van de statushouders en ook een oplossing voor het huisvestingsprobleem.

Disney verpest DeSantis' feestje met 'royal clause'

Florida-gouverneur Ron DeSantis probeerde de speciale regeling van Disney in zijn staat te beëindigen, maar dat is niet helemaal gegaan zoals hij had gehoopt. Hij wilde het pretpark omvormen tot een gewone county, zodat de Disneyparken dienen te voldoen aan homofobe wetgeving betreffende seksuele voorlichting.

De wijziging zorgt overigens ook dat lokale belastingbetalers verantwoordelijk zouden worden voor onderhoud aan wegen en vuilnisophaal.

Disney reageerde echter met een verrassende tegenzet in de vorm van een contract. Het oude bestuur van het gebied, die wat meer ophadden met homorechten, tekende dit contract slechts één dag voor de geplande overdracht, op 8 februari.

De grootste verrassing van het contract is de zogenaamde 'Royal Clause', die verwijst naar de Koning van Engeland. Door deze clausule krijgen DeSantis en zijn medewerkers pas zeggenschap over het gebied 21 jaar na de dood van de laatste afstammeling van Koning Charles III die leefde op het moment van ondertekening.

De jongste afstammeling van Koning Charles III, prinses Lilibet, is op dit moment slechts 21 maanden oud. Ze werd geboren op 4 juni 2021. Hierdoor zal gouverneur DeSantis mogelijk een eeuw geduld moeten hebben voordat hij de controle krijgt over het Disney-gebied, ervan uitgaande dat prinses Lilibet de leeftijd van tachtig bereikt. Voor nu lijkt het erop dat de creatieve aanpak van Disney en het oude bestuur van de staat succesvol is geweest in het tegenhouden van de snode plannen van DeSantis.

Disney heeft met deze juridische zet voorlopig zijn speciale status weten te behouden en lijkt de gouverneur een stap voor te zijn.

 

FIA waarschuwt F1-teams: geen feestjes meer in de pits

Formule 1-teams zijn gewaarschuwd voor het overtreden van de regels bij het vieren van overwinningen. FIA-wedstrijdleider Niels Wittich heeft de teams nogmaals op de regels gewezen in aanloop naar de Grote Prijs van Australië. Teams riskeren een boete als monteurs na een race uit de garage rennen en in de pitsomheining springen om coureurs toe te juichen. Wittich benadrukt dat het te allen tijde verboden is om in de hekken van de pitsmuur te klimmen.

Volgens de reglementen kunnen teams die de regels overtreden bestraft worden door de stewards. Wittich legt uit dat teampersoneel alleen in de pitsstraat mag komen vlak voordat ze aan een auto moeten werken en zich moet terugtrekken zodra het werk klaar is. De toegang tot de pitlane tijdens trainingen en races is uitsluitend voorbehouden aan personen die daartoe speciaal zijn geautoriseerd en een specifieke taak hebben.

Het is gebruikelijk dat personeel van teams die op het podium eindigen de hekken invliegt om de coureurs uitbundig te onthalen. Bij de vorige grand prix in Saudi-Arabië waren het de monteurs van Red Bull en Aston Martin die dit deden. Sergio Pérez van Red Bull won de race voor teamgenoot en regerend wereldkampioen Max Verstappen, terwijl Fernando Alonso derde werd in zijn Aston Martin.

Op het circuit van Melbourne zal het lastiger zijn om deze regel te overtreden, aangezien er dikke glazen panelen zijn geplaatst op de pitsmuur.

Groep zwemmers lijkt groep dolfijnen bij Hawa´ 'lastig te vallen'

Op dronebeelden is te zien hoe een groep zwemmers een groep dolfijnen in Hawaï lijkt lastig te vallen, aldus lokale autoriteiten. Hawaii Department of Land and Natural Resources (DLNR) publiceerde de beelden op dinsdag 28 maart, te zien is dat de groep dicht bij de zeezoogdieren zwemt.

DLNR-functionarissen zeiden dat de 33 zwemmers zijn geconfronteerd met hun wangedrag door handhavers terwijl ze in het water waren en later aan de wal aangesproken door geüniformeerde agenten.

Staats- en federale functionarissen zullen een gezamenlijk onderzoek startten naar de overtreding. Het is tegen de federale wet om binnen 45 meter (50 yards) van spinnerdolfijnen te zwemmen in de kustwateren van Hawaï.

Democratisch en Republikeins congreslid bekvechten over wapenbeheersing

Twee Amerikaanse congresleden kregen veel bekijks toen ze een verhitte discussie voerden over wapenbeheersing twee dagen nadat een 28-jarige oud-student het vuur opende in een particuliere christelijke basisschool in Nashville, Tennessee.

De New Yorkse democraat Jamaal Bowman hield woensdagavond een woedende toespraak voor verslaggevers in een gang buiten het Huis van Afgevaardigden, waarin hij de Republikeinen beschuldigde van passiviteit. "Het zijn lafaards. Het zijn allemaal lafaards! Ze zullen niets doen om de levens van onze kinderen te redden", schreeuwde meneer Bowman, een voormalig schoolhoofd.

Thomas Massie, een Republikein uit Kentucky, liep naar Bowman toe en vroeg hem waar hij het over had. "Ik heb het over wapengeweld!" schreeuwde Bowman. Massie vertelde Bowman dat er nog nooit een schietpartij was geweest op een school waar leraren wapens mochten dragen. "Meer wapens leiden tot meer doden", antwoordde Bowman.

Defensie: meer info vrij over luchtaanvallen, start onderzoek burgerslachtoffers

Defensie opent een eigen onderzoek naar een nieuw vermoeden van burgerslachtoffers door Nederlandse wapeninzet tijdens de anti-ISIS coalitie. Dat schrijft minister Kajsa Ollongren vandaag aan de Tweede Kamer. De aankondiging van het onderzoek valt samen met het openbaar maken van nieuwe informatie over de meer dan 2.100 keer dat wapens zijn ingezet door Nederlandse F-16’s tijdens de anti-ISIS coalitie. Dat gebeurde boven Irak en Oost-Syrië tussen 2014-2016 en 2018.

De nieuwe informatie betreft de datum, het tijdstip, de locatie, het type missie, het effect van weers- en terreinomstandigheden en eventuele bijzonderheden zoals nevenschade. De volledige lijst met deze informatie is te vinden op defensie.nl.

Nieuw vermoeden burgerslachtoffers
Defensie heeft op basis van dit nieuwe beleid medewerking kunnen verlenen aan een onderzoek van NOS en NRC. Deze media hebben 148 vermoedens van burgerslachtoffers door coalitie-inzet aan Defensie voorgelegd, met de vraag of er sprake was van Nederlandse betrokkenheid. Daarbij is één overeenkomst gevonden.

Op basis van de nieuwe informatie die dat heeft opgeleverd, start Defensie een onderzoek naar een nieuw vermoeden van burgerslachtoffers. Het gaat om een luchtaanval van 22 maart 2016 op een gebouw in de stad Mosul in Irak, dat volgens de anti-ISIS coalitie door ISIS gebruikt werd als hoofdkwartier. Daarbij zouden volgens bronnen van NOS en NRC 7 burgerslachtoffers zijn gevallen.

Transparantie
Het openbaar maken van de nieuwe informatie is een van de acties uit het stappenplan burgerslachtoffers. Minister Ollongren: “Het openbaar maken van informatie over de Nederlandse wapeninzet in de luchtcampagne tegen ISIS is een belangrijke stap. Het vergroten van de transparantie over inzet hoort bij een toekomstbestendige defensieorganisatie.”

Anti-ISIS coalitie
Nederlandse F-16’s waren tussen 2014-2016 en 2018 bijna dagelijks actief boven Irak en Oost-Syrië. Dit gebeurde samen met andere landen in de anti-ISIS-coalitie. Ze schakelden militaire doelen uit en ondersteunden de coalitietroepen op de grond.

Activisten Extinction Rebellion protesteren in Stopera tegen kolentransport

In de aankomsthal van de Stopera hebben zo'n dertig mensen van actiegroep Extinction Rebellion zich verzameld om te protesteren tegen beleid van de gemeente Amsterdam. De actievoerders eisen dat Amsterdam per direct stopt met het kolentransport in de haven. Zo meldt AT5

Een aantal actievoerders is op de vloer van de hal gaan zitten. Ook zijn er fietsen neergelegd waar de activisten zich aan vastgeketend hebben. "Er is grof geschut nodig om ons los te krijgen", aldus de actievoerders. "Desnoods laten we slaapzakken hierheen brengen en blijven we hier slapen."

Andere demonstranten hebben onder meer spandoeken meegenomen. Op de glazen deuren van de vergaderzaal van gemeenteraadsleden is met graffiti de tekst kappen met kolen!! aangebracht.

'Maat is vol'
"Het is totaal onverantwoord dat Amsterdam, dat als 100% eigenaar van het Havenbedrijf jaarlijks tientallen miljoenen dividend opstrijkt, in een klimaatcrisis letterlijk steeds meer kolen op het vuur gooit", klinkt de toelichting van Extinction Rebellion. "De klimaatschade die het Havenbedrijf hiermee toebrengt is gigantisch. Er is vele malen gedemonstreerd op het spoor om kolentreinen tegen te houden. Dit alles leverde niets op. De maat is vol."

Vrouw doodgeschoten in Amsterdam, vermoedelijke schutter ook overleden

In een trapportaal aan de De Wittenstraat in Amsterdam-West is vanochtend een vrouw doodgeschoten. Meerdere ambulances en een traumahelikopter werden opgeroepen. De vermoedelijke schutter is dood aangetroffen in een parkeergarage aan de De Wittenkade. Zo meldt AT5

Volgens de politie is het slachtoffer aan haar verwondingen overleden. De schietpartij gebeurde rond 8.00 uur vanochtend. De vermoedelijke schutter vluchtte te voet en is kort daarna dood aangetroffen in een parkeergarage aan de De Wittenkade. De garage is op vijf minuten loopafstand van de plek waar de vrouw is doodgeschoten.

In de De Wittenstraat is in de ruit van het portiek een groot gat te zien. De straat is afgesloten. Er is een calamiteitencontainer en politietent geplaatst. Op beide plaatsten delict wordt onderzoek gedaan. 

Kabinet: extra geld voor voedselhulp en bestrijding menstruatiearmoede

Het kabinet kent voor de komende vier jaar in totaal 15,8 miljoen euro subsidie toe aan Stichting Voedselvangnet voor de inkoop van voedingsmiddelen en andere zaken zoals kleding, schoolspullen en verzorgingsproducten. Met het geld worden ook activiteiten en acties gefinancierd gericht op het bestrijden van armoede, specifiek bij kinderen. Het kabinet reserveert daarnaast middelen voor het Nederlandse Rode Kruis ten behoeve van voedselhulp en maakt twee miljoen euro vrij voor het tegengaan van menstruatiearmoede. Met die middelen kan het Armoedefonds het aantal uitgiftepunten van gratis menstruatieproducten uitbreiden van 1500 naar 2500.

Dat meldt minister Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen in een brief aan de Tweede Kamer.

Minister Carola Schouten: “Boodschappen zijn het afgelopen jaar flink duurder geworden. Dat geldt natuurlijk voor eten, maar ook voor kleding, schoolspullen of maandverband. We zien daardoor dat meer mensen aankloppen bij de voedselbank en deze subsidie helpt om hen van de noodzakelijke producten te voorzien. Daarnaast trekken we ook geld uit om onderliggende problemen aan te pakken - zoals schulden of eenzaamheid – en mensen zo meer kansen te geven. En we trekken specifiek geld uit om vrouwen en meisjes te helpen die noodzakelijke menstruatieproducten niet kunnen betalen.”

De subsidie aan Stichting Voedselvangnet, dat voedsel inkoopt en levert aan de voedselbanken, is afkomstig uit het Europees sociaal fonds (ESF+) en loopt tot en met 2027. Het is voor het eerst dat het kabinet Europese middelen inzet voor voedselhulp. Het budget voor het Armoedefonds en het Rode Kruis is op verzoek van de Tweede Kamer beschikbaar gesteld en is afkomstig uit nationale middelen. Het geld voor het Rode Kruis gaat naar voedselhulp en materiële hulp aan mensen die niet in aanmerking komen voor ondersteuning van de voedselbanken of de route naar hulp onvoldoende kennen.

VW verwerpt schikking in geschil over slavenarbeid op veeboerderij

De Volkswagen Groep heeft een akkoord over vermeende slavenarbeid op een veeboerderij in Brazilië afgewezen. Een dochteronderneming zou daar honderden arbeiders hebben uitgebuit. Nu wil de officier van justitie vervolgen.

De beschuldigingen aan het adres van Volkswagen zijn ernstig: tijdens de militaire dictatuur zou een Braziliaanse dochteronderneming van de Duitse autofabrikant Volkswagen honderden mensen in slaafachtige omstandigheden hebben opgesloten op een eigen veeboerderij in het Amazonegebied

De Braziliaanse justitie spreekt in honderden zaken van mensenrechtenschendingen, het gaat om mensenhandel, slavenarbeid, marteling en moord die in de jaren zeventig en tachtig op de boerderij zouden hebben plaatsgevonden. De misdaden zouden zijn gepleegd door arbeidsbemiddelaars die door Volkswagen waren ingehuurd voor schoonmaakwerkzaamheden en de door hen ingehuurde gewapende oppassers. Het autobedrijf richtte de boerderij op omdat het destijds in de vleeshandel wilde stappen.

De autofabrikant runde een boerderij van 140.000 hectare in het Amazonebekken van Brazilië. Het zou de toegang tot de vleeshandel moeten zijn. VW huurde destijds uitzendbureaus in om het ruimingswerk op de boerderij te organiseren. Ze zochten tijdelijke arbeidskrachten in afgelegen dorpen in de regio - en brachten ze naar de boerderij. Daar aangekomen werd gezegd dat de arbeiders de kosten van de reis naar de boerderij moesten afbetalen. Bij ontsnappingspogingen werd vervolgens met geweld gedreigd.Volgens de Braziliaanse opsporingsautoriteiten zijn de misdaden gepleegd met medeweten en goedkeuring van VW. "VW accepteerde deze vorm van slavernij uiteraard niet alleen, maar promootte het ook - het was gewoon goedkope arbeid", zegt aanklager Garcia.

Een historisch onderzoek in opdracht van Volkswagen heeft in 2017 al veel van de beschuldigingen bevestigd. Toch worstelt Volkswagen blijkbaar met de afhandeling. 

Man verbaast artsen: 'komkommer groeide in mijn lichaam'

Een 40-jarige man uit Baranoa, Colombia, heeft artsen verbaasd door te beweren dat er mogelijk een komkommer in zijn lichaam was gegroeid. De man, die anoniem wenst te blijven, kwam naar het ziekenhuis met pijnklachten en kon niet lopen, maar kon de oorzaak van zijn ongemak niet achterhalen.

Artsen ontdekten tijdens een röntgenonderzoek een groot vreemd voorwerp in zijn rectum. Na verdoving verwijderden zij het object en ontdekten dat het een komkommer was.

De man beweerde na de operatie dat hij geen idee had hoe de komkommer in zijn lichaam was beland. Hij stelde voor dat het uit een zaadje in zijn spijsverteringsstelsel gegroeid kon zijn, aangezien hij thuis veel komkommers eet. De artsen verwierpen dit idee en lieten de man gaan, het mysterie van de komkommer in zijn achterste 'onopgelost'.

Moeder steekt peuter 17 keer 'in opdracht van Spongebob Squarepants'

Een 23-jarige moeder uit de Amerikaanse staat Michigan, die haar driejarige dochter doodde omdat ze dacht dat 'SpongeBob SquarePants' haar dat opdroeg, is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf zonder kans op vervroegde vrijlating. Justine M. Johnson stak haar dochter Sutton Marie Mosser 17 keer, slechts twee dagen na haar derde verjaardag.

Volgens de openbare aanklagers vond Johnson's broer het lichaam van Sutton in een vuilniszak bij Johnson's huis in Oscoda Township, Michigan, op 17 september. Toen hij een voet uit de zak zag steken belde hij de politie, die het lichaam uit de zak haalde. Johnson was echter niet meer op de plaats delict en werd pas viereneenhalf uur later gevonden en in hechtenis genomen.

Tijdens een voorbereidende hoorzitting vertelde Johnson aan een onderzoeker van Child Protective Services (CPS) dat ze hallucinaties had als gevolg van heroïne-ontwenning en slaapgebrek. Ze beweerde dat ze de opdracht om haar dochter te doden van de televisie kreeg, waar SpongeBob SquarePants op te zien was. Johnson gaf toe eerder hallucinaties te hebben gehad, maar kon zich geen details van de moord herinneren.

Johnson pleitte vorige maand schuldig aan één aanklacht van moord in de eerste graad en één aanklacht van kindermishandeling in de eerste graad. Ze zei dat ze dit deed omdat ze "gerechtigheid" wilde voor haar dochter. "Elke moeder zou gerechtigheid willen. Ik wil ook gerechtigheid voor Sutton," zei Johnson.

Naast haar levenslange gevangenisstraf kreeg Johnson ook een maximale straf van 50 jaar voor kindermishandeling, die gelijktijdig met de levenslange gevangenisstraf zal worden uitgezeten. Johnson vertelde de rechtbank dat ze leed aan verschillende psychische aandoeningen waarvoor ze geen medicatie nam en dat ze voorafgaand aan het incident illegale drugs had gebruikt.

Moeder en dochter in betere tijden
Moeder en dochter in betere tijden (Foto: Facebook)

'Nederland loopt vooruit op Europese eis van statiegeld op blikjes'

Vanaf 1 april zit er op de meeste blikjes in Nederland statiegeld. Dit systeem is al langere tijd bekend van grote plastic flessen, bierkratten en sinds kort ook bij kleine plastic flesjes, die kunnen worden ingeleverd bij de supermarkt. In andere Europese landen zoals Duitsland, Kroatië en de Scandinavische landen zit er al veel langer statiegeld op blik en in Europese wetgeving die nu voorligt staat dat dit voor 1 januari 2029 in heel Europa zal moeten gelden. Nederland loopt met de invoering dus vooruit op Europese regels. Een goede zet in de strijd tegen zwerfafval.

De gemiddelde Europeaan produceert bijna 180 kilo verpakkingsafval per jaar. 40 procent van het nieuw geproduceerde plastic en 50 procent van het papier in de EU wordt gebruikt voor verpakkingen. Zonder maatregelen zal deze berg blijven groeien. Eind november vorig jaar kwam de Europese Commissie daarom met nieuwe regels voor recycling en hergebruik. Naast statiegeld op blikjes wil Europa bijvoorbeeld de mini-shampooflesje in hotels vervangen door navulbare pompfles en wegwerpcupjes met koffiemelk in de horeca door een melkkannetje op tafel.

Op deze manier wil Europa in 2040 het verpakkingsafval per EU-land per hoofd van de bevolking met 15 procent verminderen ten opzichte van 2018. Het voorstel - onderdeel van de Europese Green Deal van Frans Timmermans - ligt nu bij het Europees Parlement en de EU-lidstaten, die hier een besluit over moeten nemen.

RDW: Ruim 55% meer tellerstanden motorfietsen geregistreerd in 2022

De forse toename komt omdat het vanaf 1 juli 2021 verplicht is voor erkende bedrijven om de kilometerstand van motorfietsen bij de RDW te registreren.

Met deze verplichting wil de overheid de handel in motoren minder vrijblijvend maken en fraude met tellerstanden voorkomen. Een motorfiets waarvan de teller is teruggedraaid, kan namelijk onveilig zijn en is duurder in de aanschaf en in het onderhoud.

Gratis RDW-Voertuigrapport
Geregistreerde tellerstanden zijn terug te vinden op een RDW-Voertuigrapport. Daar staan nog meer gegevens op over het voertuig zoals algemene gegevens, milieugegevens, geschiedenis aantal eigenaren etc. Dit voertuigrapport is op te vragen door de eigenaar van het voertuig.

Koppelen aan online advertenties op occasionwebsites
Sinds 1 augustus 2022 kunnen RDW-erkende bedrijven het RDW-voertuigrapport ook koppelen aan online advertenties op occasionwebsites. Zo zien potentiële kopers van een gebruikte auto of motor de geregistreerde gegevens van het voertuig, zoals de tellerstanden. Een gratis voertuigrapport was tot nu toe alleen op papier of bijvoorbeeld als fotobestand in de advertentie beschikbaar. 

Opvragen RDW-voertuigrapport
Het RDW-voertuigrapport is nu voornamelijk te vinden onder de voorruit van auto’s en motoren in occasionshowrooms. De eigenaar/houder van een motor kan via de website van de RDW het RDW-Voertuigrapport aanvragen.  

Girls' Day 2023: meisjes kiezen steeds vaker voor techniek

Meisjes vinden steeds vaker de weg naar een opleiding in de techniek. Die conclusie trekt Techniek Nederland in de week van Girls’ Day, op donderdag 30 maart. Het aantal meisjes dat dit schooljaar heeft gekozen voor een technische vmbo-opleiding ligt maar liefst 21% hoger dan in 2021- 2022.

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland: "Voor meisjes wordt een keuze voor techniek bijna net zo gewoon als een keuze voor de zorg of het onderwijs. Dat is goed nieuws voor de werkgevers in onze sector, maar ook voor de meiden zelf. Want de technieksector biedt enorme carrièrekansen."

Meer technisch geschoolde meisjes: geen verrassing
De toename van de instroom van meisjes op technische opleidingen komt niet als een verrassing. Terpstra: "Van alle sectoren biedt de techniek waarschijnlijk het allerbeste uitzicht op een interessante en succesvolle loopbaan. Het vak wordt breder, innovatiever en digitaler. Zwaar materiaal maakt meer en meer plaats voor slimme techniek. Daar komt bij dat de cultuur in techniekbedrijven volop in beweging is; communicatieve vaardigheden, creativiteit en teamwork zijn belangrijker dan ooit. Werken in de techniek wordt daardoor steeds aantrekkelijker, voor mannen én vrouwen."

Vrouwen zijn onmisbaar
Ondertussen neemt de maatschappelijke betekenis van de technieksector snel toe. De energietransitie is onuitvoerbaar zonder techniek, voor innovaties in de gezondheidszorg geldt hetzelfde. Het is niet realistisch om te denken dat de omvangrijke maatschappelijke opgaven te realiseren zijn met de helft van de beroepsbevolking. Meisjes hebben in de technieksector volop kansen als installatiemonteur, maar bijvoorbeeld ook als adviseur, ontwerper en data-analist.

De vrouwen zijn in aantocht, maar er is nog veel werk te doen
De instroom in het vmbo bij het technisch profiel Produceren, Installeren en Energie (PIE) groeit licht. Dit schooljaar is 5,8% van de studenten een meisje; in het schooljaar 2021-2022 was dat 5%. Terpstra: "Er moet dus nog veel gebeuren. Daarom is het goed dat veel techniekbedrijven op Girls’ Day in actie komen en activiteiten organiseren. Techniek moet je zien en beleven, in de praktijk."

Girls’ Day 2023: donderdag 30 maart
Girls’ Day is bedoeld om meisjes tussen de 10 en 15 jaar enthousiast te maken voor technische opleidingen en beroepen. De dag is een initiatief van VHTO, het expertisecentrum genderdiversiteit in bèta, techniek en IT.

EU stelt hoger aandeel gebruik hernieuwbare energie vast

Vertegenwoordigers van de EU-lidstaten en het Europees Parlement zijn overeengekomen om de komende jaren meer hernieuwbare energie te gaan gebruiken dan oorspronkelijk gepland. Volgens de verantwoordelijke onderhandelaar moet in 2030 in totaal 42,5 procent van het energieverbruik afkomstig zijn uit hernieuwbare bronnen - dus uit wind-, zonne- of waterkracht.

Tot nu toe is het vaste aandeel 32 procent. De EU-landen moeten de nieuwe doelstelling via nationale maatregelen uitvoeren. Voordat de nieuwe doelstelling van kracht kan worden, moeten het parlement en de EU-lidstaten er nog over stemmen.

Door de Russische aanval op Oekraïne had de Europese Commissie vorig jaar voorgesteld het aandeel hernieuwbare energie te verhogen tot 45 procent in 2030. Ook het Parlement was met deze eisen de onderhandelingen ingegaan. De EU-lidstaten wilden een streefcijfer van 40 procent. Momenteel is het vastgestelde aandeel hernieuwbare energie 32 procent in 2030.

Toegenomen gebruik privÚvliegtuigen in Europa, Greenpeace wil verbod

De milieuorganisatie Greenpeace heeft opgeroepen tot een EU-breed verbod op vluchten met privévliegtuigen. 

Vorig jaar steeg het aantal privéjetvluchten met 64 procent, blijkt uit een onderzoek van onderzoeksinstituut CE Delft. Als gevolg hiervan werd bijna 3,4 miljoen ton CO-2 uitgestoten - evenveel als de uitstoot van een half miljoen EU-burgers. Volgens het onderzoek is Duitsland een van de landen met de meeste privévluchten, na Groot-Brittannië en Frankrijk. De meeste verbindingen zijn tussen Berlijn en Keulen, Berlijn en Londen en München en Londen. De kortste geregistreerde route is tussen Stuttgart en Böblingen - met een lineaire afstand van 15 kilometer.

Kabinet wil blijven zitten, 2030 niet langer heilig voor D66

2030 voor de halvering van de stikstofuitstoot is niet meer heilig voor D66. Tot nu toe hield D66 zich stevig vast aan dat jaartal, in tegenstelling tot regeringspartijen VVD en CDA. Maar sinds de enorme winst van BBB lijkt de partij het jaartal 2030 uit het coalitieakkoord niet langer als 'heilige graal' te beschouwen. Meer hierover bij WNL.

Vanavond komen coalitiepartijen voor de tweede keer deze week bijeen om over de maatschappelijke onvrede en de politieke aardverschuiving te spreken.

Win knallende John Wick 4 prijzen!

Onlangs is de vierde John Wick-film verschenen in de bioscoop en wij mogen een aantal mooie prijzen weggeven.

De prijs op John Wick's hoofd wordt steeds hoger en zijn gevecht tegen het internationale moordenaarsgilde The High Table ontwikkelt zich tot een wereldwijde strijd. Om zijn vrijheid terug te krijgen moet hij het opnemen tegen een nieuwe vijand met machtige allianties over de hele wereld en krachten die oude vrienden in vijanden veranderen.


De prijzen die te winnen zijn:

- Twee vrijkaarten voor de film

- 1x Tasje met daarin een munt zoals in de film en een moneyclip

- 1x Tasje met daarin daarin een munt zoals in de film, een glas en een ijsblokjeshouder

Je hoeft alleen maar het goede antwoord te geven op de volgende vraag:

Wie regisseerde tot nu toe alle John Wick-films?

- Chad Stahelski

- Martin Scorsese

- Steven Seagal

Geef je antwoord HIER door voor 2 april!

Startup presenteert gehaktbal van mammoetvlees

Lab-grown mammoetvlees zet een nieuwe toon in het debat over milieuvriendelijke vleesalternatieven. Het Australische bedrijf Vow heeft een mammoetvleesbal gepresenteerd die is gemaakt van gekweekt vlees, afkomstig van genetische informatie van de lang uitgestorven soort. De presentatie vond plaats in een wetenschapsmuseum in Amsterdam en is bedoeld om het gesprek over de toekomst van voedsel aan te wakkeren.

Cultivated meat, ook wel bekend als gekweekt of celgebaseerd vlees, wordt gemaakt van dierlijke cellen en heeft geen slacht nodig. Dit is niet alleen beter voor dieren, maar ook voor het milieu. Vow combineerde genetische informatie van de mammoet met die van zijn naaste nog levende verwant, de Afrikaanse olifant, en plaatste deze in een schapencel. Onder de juiste omstandigheden vermenigvuldigden de cellen zich in het laboratorium totdat er genoeg was om er een vleesbal van te maken.

Wereldwijd zijn er meer dan 100 bedrijven die aan gekweekte vleesproducten werken, waarvan de meesten startups zijn zoals Vow. Hoewel de mammoetvleesbal een eenmalig project is en niet voor commerciële productie wordt gepland, hoopt Vow later dit jaar zijn eerste gekweekte kwartelvleesproduct in Singapore te verkopen.

Deskundigen geloven dat als de technologie op grote schaal wordt toegepast, de milieubelasting van de wereldwijde vleesproductie drastisch zou kunnen verminderen. Seren Kell, manager wetenschap en technologie bij het Good Food Institute, hoopt dat het project nieuwe gesprekken opent over de mogelijkheden van gekweekt vlees om duurzamer voedsel te produceren en de klimaatimpact van ons huidige voedselsysteem te verminderen.

Het jumboformaat mammoetvleesbal in Amsterdam was enkel voor tentoonstelling en werd niet geproefd. Echter, tijdens de bereiding - eerst langzaam gebakken en vervolgens afgewerkt met een gasbrander - rook het naar krokodil, aldus Vow-oprichter Tim Noakesmith.

Mammoetbal
Mammoetbal

Het is nooit goed: Levi's Bekritiseerd om AI-diversiteit

Er is weer eens ophef over niets, want Levi's, het bekende spijkerbroekenmerk, heeft onlangs namelijk veel kritiek gekregen na de aankondiging om kunstmatige intelligentie (AI) te gebruiken voor het genereren van fotomodellen met een grotere diversiteit. Het bedrijf heeft een samenwerking met het Amsterdamse AI-bedrijf Lalaland aangekondigd, maar critici vinden dat menselijke modellen meer werk zouden moeten krijgen in plaats van computergegenereerde afbeeldingen.

Thom Binding, een Britse vakbondsorganisator, en merkenexpert Lisa Barone zijn slechts enkele van de stemmen die het plan van Levi's hebben bekritiseerd. Ze stellen dat het gebruik van AI geen echte kansen biedt voor minderheden en echte mensen vervangt door niet-bestaande personen.

Levi's heeft toegegeven dat het plan niet goed is gepresenteerd. In een update benadrukt het bedrijf dat het experiment met AI bedoeld is om de consumentenervaring te verbeteren en sneller meer afbeeldingen van hun producten op verschillende lichaamstypes te tonen, zodat niet voor elk item een bootlading verschillende modellen hoeft te worden ingevlogen. Het bedrijf ontkent dat de samenwerking met Lalaland bedoeld is om diversiteit te bevorderen of als vervanging van echte maatregelen op het gebied van modewoordjes als diversiteit, gelijkheid en inclusie.

Het jeansmerk belooft fotoshoots met echte modellen niet te zullen terugschroeven en benadrukt dat authentieke verhalen vertellen en menselijke modellen en medewerkers altijd de kern van hun ervaring zijn geweest.

Vorig jaar ontsloeg Levi's nog 700 mensen bij een grote bezuinigingsronde, waardoor sommigen speculeren dat het bedrijf mogelijk ook hoopt geld te besparen door de inzet van AI.

Levi Strauss, AI-diversiteitsmodel
Levi Strauss, AI-diversiteitsmodel

Politie zoekt getuigen van steekincident in Rotterdam centrum

Woensdag 29 maart even na 13.00 uur 's middags is op de Korte Lijnbaan in Rotterdam een man neergestoken. Hij raakte dusdanig zwaar gewond dat hij op straat gereanimeerd moest worden. Vervolgens is hij met spoed overgebracht naar het ziekenhuis. In de omgeving is kort na het steekincident een verdachte aangehouden.

Het steekincident vond plaats op de Korte Lijnbaan ter hoogte van de McDonalds. Het slachtoffer is een 22-jarige man uit Helmond. De verdachte, die ongeveer een half uurtje na het steekincident werd aangehouden een stuk verderop in het centrum, is een 19-jarige man uit Spijkenisse.

De politie doet onderzoek naar het steekincident en de toedracht. Daartoe heeft de Forensische Opsporing onderzoek gedaan. Ook worden camerabeelden veilig gesteld en is al met wat getuigen gesproken. De politie hoopt nog meer getuigen te spreken. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Pizzabon leidt naar 12-jarige moordenaar

Een 12-jarige jongen uit Milwaukee, Wisconsin, is gearresteerd op verdenking van moord op zijn 34-jarige buurman, Brandon Felton. De jongen en Felton kenden elkaar en speelden regelmatig samen videogames. Het motief achter de moord zou liggen in het stelen van Feltons AR-15-stijl geweer en een jachtgeweer.

De arrestatie vond plaats nadat een bon op naam van 'Brandy' van Domino's Pizza gevonden werd in Feltons woning, waar zijn lichaam op 18 maart werd aangetroffen. Volgens de aanklacht heeft de jongen, wiens naam is weggelaten uit het document, Felton op 15 maart om het leven gebracht met een enkel schot in het hoofd.

Het politieonderzoek leidde naar het telefoonnummer op de Domino's bon, dat werd beantwoord door een jong klinkende stem, die meteen ophing. De politie traceerde de telefoon en ondervroeg de jongen. Die ontkende kennis te hebben van de moord, maar gaf toe dat het zijn telefoon was en dat niemand anders deze had gebruikt.

De moeder van de jongen bracht hem naar het politiebureau, waar hij verschillende verklaringen aflegde. Uiteindelijk gaf hij toe aanwezig te zijn geweest bij de moord, maar beweerde dat een vriend van Felton het fatale schot had gelost en vervolgens de wapens had gestolen. Zijn moeder vertelde echter aan de politie dat haar zoon tegen de onderzoekers had gelogen.

De zaak wordt momenteel behandeld door advocaat Katie Holtz, die weigerde direct commentaar te geven. In Wisconsin worden kinderen ouder dan 10 jaar die worden beschuldigd van een dergelijk misdrijf in eerste instantie aangeklaagd als volwassenen, maar kunnen zij de rechtbank verzoeken hun zaak terug te verwijzen naar de jeugdrechtbank.

FOK! Wat een weer: hier en daar een buitje

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goede morgen!

Momenteel bevinden zich er in het oosten een paar buitjes die richting Duitsland vertrekken, echter zie ik ook wat nieuwe buitjes komen vanaf de Noordzee. Tijdens droogte is het bewolkt en is er vrij veel wind; windkracht 5 landinwaarts tot 7 aan de kust. Ook vanmiddag nog buien, met name in het zuiden en oosten, plaatselijk met onweer, hagel en windstoten tot 60 km/u. De temperatuur ligt tussen de 12 graden in het noorden tot 16 in het zuiden.

Vanavond klaart het even op en neemt de wind af, in de nacht naar vrijdag breidt een regengebied uit vanuit het zuiden bij zo'n 9 graden. Daar gaan we morgen veel van merken. Maar daar lees je dan meer over. Tot morgen!

De Salix caprea in volle glorie in de Winterswijksche buurtschappen (Foto: Anouk)
De Salix caprea in volle glorie in de Winterswijksche buurtschappen (Foto: Anouk)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                                          
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
special
Random Pics van de Dag #946
©FOK.nl e.a.