Darmen houden van heerlijk bakkie pleur
Het microbioom in je darmen, vol bacteriën, gisten en schimmels, verschilt van persoon tot persoon. Toch blijkt uit onderzoek dat fanatieke koffiedrinkers een opvallend afwijkend microbioom hebben in vergelijking met anderen. De samenstelling van het microbioom, dat cruciaal is voor spijsvertering, immuunsysteem en zelfs je psychische gesteldheid, wordt sterk beïnvloed door eetgewoonten en leefomgeving. Volgens professor Tim Spector ligt hierin een sleutel tot het begrijpen en verbeteren van onze gezondheid via voeding.
Het onderzoek, uitgevoerd door voedingswetenschapsbedrijf ZOE en gepubliceerd in Nature, richtte zich specifiek op koffie. Dit drankje, geliefd over de hele wereld, blijkt een significante invloed te hebben op de bacteriën in onze darmen. Koffie bevat honderden verbindingen, zoals polyfenolen, die het microbioom voeden. Deze stoffen kunnen helpen bloedsuiker en bloeddruk te verlagen en lijken bovendien bij te dragen aan een lager risico op hartziekten en diabetes type 2.
De wetenschappers ontdekten dat koffiedrinkers wereldwijd een tot acht keer hogere concentratie hebben van de bacterie Lawsonibacter asaccharolyticus. Dit resultaat bleef consistent ongeacht verschillen in leeftijd, geslacht of locatie. Hoewel de exacte impact van deze bacterie nog onduidelijk is, vermoeden onderzoekers dat het verband houdt met de gezondheidsvoordelen van koffie.
Opvallend is dat koffie, van de 150 onderzochte voedingsmiddelen, de sterkste connectie had met veranderingen in het darmmicrobioom. Dit werd onderbouwd met gegevens van ruim 22.000 mensen uit de VS en het VK, plus data van 54.000 mensen uit eerdere studies. Toch is het niet alleen het microbioom dat door koffie wordt beïnvloed: uit recent Scandinavisch onderzoek blijkt dat koffiedrinken tijdens de zwangerschap geen nadelige gevolgen heeft voor baby's.
Heerlijk bakkie pleur... (afbeelding: Dall-E / FOK.nl)