World Superbikes-coureur Bautista start seizoen met triple in AustraliŰ

Op het altijd prachtige Phillip Island, voor de Australische kust, is het nieuwe seizoen in het World Superbikes-kampioenschap van start gegaan. Zaterdag stond de eerste race op het programma, zondag volgden de superpolerace en race twee.

Race één
Het was flink nat op Phillip Island, waar Toprak Razgatlioglu op de Yamaha de poleposition in handen had, met wereldkampioen Alvaro Bautista en debutant en World Supersport-kampioen Dominique Aegerter naast zich. Op rij twee stonden Jonathan Rea, Philipp Öttl en Michael Ruben Rinaldi, voor Remy Gardner, Alex Lowes en Andrea Locatelli - Michael van der Mark vertrok vanaf plek twaalf.

Na een lastige eerste ronde kwam Rea als leider door, voor Bautista, Lowes en Razgatlioglu, die het zwaar had in de regen - Van der Mark begon prima, maar schoof al snel hard onderuit. Richting de helft van de race kreeg Rea te kampen met een schakelprobleem, waardoor Bautista de leiding overnam. Lowes gleed vanaf plek vier onderuit, wat Razgatlioglu wat ademruimte gaf op plek drie.

Bautista gaf het vervolgens niet meer uit handen en opende het seizoen met de winst, voor Rea en Razgatlioglu.

Superpolerace
Met dezelfde startopstelling en een beduidend droger circuit startte de korte zondagochtendrace, waarbij Razgatlioglu de leiding pakte, voor Bautista, Rinaldi en Lowes - Rea zakte weg naar plek tien. Bautista nam op snelheid de leiding rap over en ook Lowes schoof langs Razgatlioglu, maar niet veel later kwam Rinaldi op de Ducati naar voren en was hij het die plek twee pakte.

Daarmee was het gros van de strijd gestreden: Bautista pakte opnieuw de overwinning, Rinaldi completeerde het 1-2'tje voor Ducati en Razgatlioglu hield Lowes uiteindelijk van de derde plek af - Van der Mark finishte op een degelijke tiende plek.

Race twee
De startopstelling werd gevormd door de uitslag van race twee: Bautista, Rinaldi en Razgatlioglu op de eerste rij, voor Lowes, Andrea Locatelli, Öttl, Rea, Iker Lecuona en Axel Bassani. Bautista behield de leiding bij de start, voor Rinaldi, Locatelli en Razgatlioglu. De Turk had het zwaar op zijn Yamaha en werd al snel gepasseerd door Bassani en Rea, terwijl hij Lowes achter zich had.

Terwijl Bautista, Rinaldi en Locatelli alledrie redelijk eenzaam hun rondjes afwerkten, werd achter hen hard geknokt om de vierde plek en wel tussen Rea, Lowes en Razgatlioglu. Met zes ronden te gaan had Bassani die vierde plek in handen, terwijl het achter hem fout ging: Lowes gleed weg en tikte ook Razgatlioglu onderuit.

Bautista kwam niet meer in gevaar en de Spanjaard completeerde zijn triple als perfecte opening van het seizoen. Rinaldi finishte als tweede, voor Locatelli, terwijl de felbevochten vierde plek uiteindelijk voor Bassani was, net voor Öttl - Van der Mark kwam als twaalfde over de meet.