Skiester Grenier stunt met World Cup-zege, Odermatt wint klassieker in Adelboden

De beste alpineskiërs van de wereld komen ook dit weekeinde weer in actie in de World Cup en wel op de technische onderdelen. De vrouwen werkten een reuzenslalom af in het Sloveense Kranjska Gora, terwijl de mannen op de beruchte Chuenisbärgli in het Zwitserse Adelboden ook een reuzenslalom bestreden.

Vrouwen, Kranjska Gora
Geruime tijd stond Lara Gut-Behrami tijdens de eerste run bovenaan de tijdenlijst, maar de Zwitserse moest het tussentijds doen met een tweede plek: Valerie Grenier uit Canada stuntte door vier honderdsten sneller naar beneden te gaan. Het Italiaanse duo Federica Brignone en Marta Bassino volgde op 0,16 en 0,24 seconden, voor de Amerikaanse Mikaela Shiffrin (+0,31) en Petra Vlhova uit Slowakije (+0,36), met de Zweedse Sara Hector op 0,54 seconden nog als outsider voor de podiumplaatsen.

In run twee leverde Hector een plek in bij de Française Coralie Frasse Sombet en thuisheldin Ana Bucik, maar Vlhova pakte met 0,93 seconden de leiding over. Shiffrin gaf juist 0,93 toe op de Slowaakse en kwam dus gelijk met Frasse Sombet, waarna Bassino met 0,03 seconden plek één pakte. Brignone verloor met 0,16 seconden twee plekken, Gut-Behrami verloor er met 0,19 seconden zelfs drie. Grenier mocht vervolgens een poging wagen de stunt van haar leven te completeren en met een geweldig onderste deel van de Podkoren-piste kreeg Grenier dat voor elkaar: winst met 0,37 seconden verschil. Het was de eerste Canadese World Cup-zege bij de vrouwen sinds 2016, de eerste podiumplek op de reuzenslalom sinds 2006 en de eerste reuzenslalomzege sinds 1974.

Mannen, Adelboden
Voor eigen publiek was alleskunner Marco Odermatt uiteraard de grote favoriet en in run één stelde de Zwitser niet teleur: hij was de snelste, met de Noor Henrik Kristoffersen op 0,32 seconden als naaste belager. De Zwitserse fans konden sowieso wel juichen, want Loïc Meillard stond op 0,49 seconden op plek drie en was daarmee gelijk de enige die verder nog binnen één seconde van Odermatt bleef. De rest van het veld werd aangevoerd door de Fransman Alexis Pinturault (+1,19) en de Oostenrijker Manuel Feller (+1,31).

In run twee werd gestaag naar de top-5 gewerkt, maar dat werd even onderbroken: de Fransman Victor Muffat-Jeandet, zevende na run één, kende een behoorlijk nare valpartij en werd afgevoerd naar het ziekenhuis, wel bij bewustzijn. Met Zan Kranjec uit Slovenië aan de leiding opende Feller de top-5 door met 0,13 seconden de leiding te pakken. Pinturault kwam 0,23 seconden tekort en verloor twee plekken, maar Meillard pakte met 0,61 seconden de leiding en deed de tribunes beven. Kristoffersen ging er nog eens 0,93 seconden onderdoor, dus moest Odermatt de Zwitserse fans de winst bezorgen. Dat deed hij en met een spectaculaire run deed hij het stadion onderaan de Chuenisbärgli ontploffen: winst met 0,73 seconden, voor Kristoffersen en Meillard.