FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 7 januari 2023

Tour de Ski nadert ontknoping, Klæbo naar zes uit zes en eerste zege Hennig

In het Italiaanse Val di Fiemme is zaterdag de zesde en voorlaatste etappe in de Tour de Ski afgewerkt, de jaarlijkse etappewedstrijd in het langlaufen. De etappe was een vijftien kilometer lange massastart in de klassieke stijl, zondag wordt de Tour afgesloten met de monsterlijke klim op de Alpe Cermis, zoals traditie is.

Vrouwen
Men ging van start met nog 37 dames: twee sprintsters waren afgehaakt, maar vooral Krista Pärmäkoski was een groot gemis. De Finse stond op plek drie in het klassement, maar had last van buikklachten en kon zaterdag niet meer starten. De eerste helft van de race verliep redelijk rustig, halverwege ging het tempo wat omhoog en ontstond langzaam een groepje van zo'n zeven vrouwen, aangevoerd door de Finse Kerttu Niskanen en met alle belangrijke klassementsvrouwen er nog bij.

Bij de tussensprint gaf Tour-leidster Frida Karlsson even gas om de bonificatieseconden te pakken, drie meer dan Tiril Udnes Weng, de nummer twee, en vijf meer dan Niskanen, derde in het klassement. Na die sprint was de kopgroep ook gevormd: Niskanen, Karlsson, Weng, Katharina Hennig uit Duitsland, de Amerikaanse Rosie Brennan, Teresa Stadlober uit Oostenrijk en de Noorse Astrid Slind. Bij het ingaan van de slotronde had Niskanen het tempo dusdanig opgevoerd dat Stadlober en Weng eraf moesten, waardoor er nog vijf over waren.

Slind ging er in de slotronde ook af bij een van de klimmetjes, waar Niskanen - wetende dat zij geen al te rappe sprintster is - het tempo pijnlijk hoog bleef houden. De vier overgebleven dames mochten sprinten om de etappewinst en met een indrukwekkend staaltje dubbelstokken was het klassiek specialiste Hennig die naar haar allereerste World Cup-zege sprintte. Karlsson werd tweede, Niskanen derde en Brennan vierde. Tiril Weng hield de schade beperkt tot een halve minuut en staat in het klassement op 1:12 van Karlsson op de tweede plek, voor Niskanen (+1:37) en Hennig (+2:00).

Mannen
Ook hier bleef lange tijd een grote groep samen, halverwege was het gewoon nog een groot peloton dat bij elkaar zat. De sprint om de bonificatieseconden werd gewonnen door de Noorse klassementsleider Johannes Høsflot Klæbo, voor de Zweed Calle Halfvarsson en de Noor Pål Golberg, de nummers twee en drie in het klassement.

Met de slotkilometer in zicht waren er wel een paar mannen af, de groep was nog altijd groot genoeg om voor een massasprint te gaan en zo geschiedde. Daarin stond er uiteraard weer eens geen maat op Klæbo, die als eerste langlaufer ooit de eerste zes etappes allemaal won in de Tour de Ski. Hij klopte zijn Noorse landgenoot Golberg nipt, de Italiaan Francesco de Fabiani werd derde, voor de wederom verrassende Canadees Antoine Cyr.

In het klassement blijft de leiding logischerwijze in handen van Klæbo, die nu 1:02 minuten voorsprong heeft op Halfvarsson. Golberg volgt op 1:14 minuten, de Italiaan Federico Pellegrino staat op 1:27 minuten en de Noorse kilometervreters Simen Hegstad Krüger, Hans Christer Holund en Didrik Tønseth completeerden de top-7 op 1:45, 2:02 en 2:10 minuten.

Uitslag PSV - Sparta

PSV heeft niet kunnen winnen van Sparta. In de thuiswedstrijd tegen de Rotterdammers konden de Eindhovenaren niet overtuigen en werd het 0-0.

PSV dwong weinig kansen af tegen het goed verdedigende Sparta. In de slotfase van de wedstrijd leek het er even op dat de ploeg van Ruud van Nistelrooij een strafschop zou krijgen. Nadat de scheidsrechter door de VAR naar de kant werd geroepen, maar de arbiter Sander van der Eijk bleef bij zijn beslissing en kreeg PSV geen penalty.

In de resterende tien minuten die zou volgen probeerde PSV het wel, maar kon niet overtuigen en bleef het 0-0 in Eindhoven. Door de puntendeling met Sparta dreigt PSV gelijk schade op te lopen in de titelstrijd. Feyenoord kan zondag het verschil brengen naar vijf punten als ze winnen tegen FC Utrecht.

Uitslag Fortuna Sittard - Go Ahead Eagles

Go Ahead Eagles heeft de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard met 0-2 gewonnen. Dankzij doelpunten van Bas Kuipers en Bobby Adekanye boekte de ploeg een eenvoudige zege tegen de Limburgers en staan door de zege nu op een knappe negende plaats in eredivisie.

Na twintig minuten kwam Go Ahead Eagles op voorsprong dankzij Bas Kuipers. De aanvoerder van de ploeg uit Deventer zorgde voor de openingstreffer. Vlak voor rust verdubbelde Bobby Adekanye de score met een stiftje na een assist van Enric Llansana.

Dankzij de zege is Go Ahead Eagles nu tien wedstrijden ongeslagen in de eredivisie en staat door deze goede reeks nu op de negende plaats, terwijl Fortuna Sittard terug te vinden op de twaalfde plaats.

Skiester Grenier stunt met World Cup-zege, Odermatt wint klassieker in Adelboden

De beste alpineskiërs van de wereld komen ook dit weekeinde weer in actie in de World Cup en wel op de technische onderdelen. De vrouwen werkten een reuzenslalom af in het Sloveense Kranjska Gora, terwijl de mannen op de beruchte Chuenisbärgli in het Zwitserse Adelboden ook een reuzenslalom bestreden.

Vrouwen, Kranjska Gora
Geruime tijd stond Lara Gut-Behrami tijdens de eerste run bovenaan de tijdenlijst, maar de Zwitserse moest het tussentijds doen met een tweede plek: Valerie Grenier uit Canada stuntte door vier honderdsten sneller naar beneden te gaan. Het Italiaanse duo Federica Brignone en Marta Bassino volgde op 0,16 en 0,24 seconden, voor de Amerikaanse Mikaela Shiffrin (+0,31) en Petra Vlhova uit Slowakije (+0,36), met de Zweedse Sara Hector op 0,54 seconden nog als outsider voor de podiumplaatsen.

In run twee leverde Hector een plek in bij de Française Coralie Frasse Sombet en thuisheldin Ana Bucik, maar Vlhova pakte met 0,93 seconden de leiding over. Shiffrin gaf juist 0,93 toe op de Slowaakse en kwam dus gelijk met Frasse Sombet, waarna Bassino met 0,03 seconden plek één pakte. Brignone verloor met 0,16 seconden twee plekken, Gut-Behrami verloor er met 0,19 seconden zelfs drie. Grenier mocht vervolgens een poging wagen de stunt van haar leven te completeren en met een geweldig onderste deel van de Podkoren-piste kreeg Grenier dat voor elkaar: winst met 0,37 seconden verschil. Het was de eerste Canadese World Cup-zege bij de vrouwen sinds 2016, de eerste podiumplek op de reuzenslalom sinds 2006 en de eerste reuzenslalomzege sinds 1974.

Mannen, Adelboden
Voor eigen publiek was alleskunner Marco Odermatt uiteraard de grote favoriet en in run één stelde de Zwitser niet teleur: hij was de snelste, met de Noor Henrik Kristoffersen op 0,32 seconden als naaste belager. De Zwitserse fans konden sowieso wel juichen, want Loïc Meillard stond op 0,49 seconden op plek drie en was daarmee gelijk de enige die verder nog binnen één seconde van Odermatt bleef. De rest van het veld werd aangevoerd door de Fransman Alexis Pinturault (+1,19) en de Oostenrijker Manuel Feller (+1,31).

In run twee werd gestaag naar de top-5 gewerkt, maar dat werd even onderbroken: de Fransman Victor Muffat-Jeandet, zevende na run één, kende een behoorlijk nare valpartij en werd afgevoerd naar het ziekenhuis, wel bij bewustzijn. Met Zan Kranjec uit Slovenië aan de leiding opende Feller de top-5 door met 0,13 seconden de leiding te pakken. Pinturault kwam 0,23 seconden tekort en verloor twee plekken, maar Meillard pakte met 0,61 seconden de leiding en deed de tribunes beven. Kristoffersen ging er nog eens 0,93 seconden onderdoor, dus moest Odermatt de Zwitserse fans de winst bezorgen. Dat deed hij en met een spectaculaire run deed hij het stadion onderaan de Chuenisbärgli ontploffen: winst met 0,73 seconden, voor Kristoffersen en Meillard.

Uitslag AZ - Vitesse

AZ heeft in de eerste thuiswedstrijd van 2023 direct punten verspeeld. Tegen Vitesse kwam de Alkmaarse ploeg een kwartier voor tijd op voorsprong dankzij Vangelis Pavlidis, maar toch kwam de ploeg van Philip Cocu nog langszij dankzij een doelpunt van Mohamed Sankoh.

AZ en Vitesse wisten in de eerste helft niet te overtuigen. Beide ploegen konden weinig kansen creëren en bij rust stond het dan ook 0-0. In de tweede helft had Vitesse AZ goed onder controle, maar een kwartier voor tijd kwam de thuisploeg toch op voorsprong. Pavlidis knalde de 1-0 hard binnen na een prachtige assist van Jens Odgaard.

Toch zou AZ niet met de winst ervandoor gaan. Vier minuten voor tijd maakte invaller Sankoh met de knie gelijk. Door het gelijkspel blijft AZ vijfde in de Eredivisie en staat het op doelsaldo achter FC Twente.

McCarthy voorzitter HvA na 15 stemrondes, wil de regering Biden onder druk zetten

De nieuwe voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, McCarthy, heeft aangekondigd tijdens zijn ambtsperiode druk uit te oefenen op de regering van de Amerikaanse president Biden. De Republikein had eerder een meerderheid behaald na in totaal 15 stemrondes. 

McCarthy beschreef het Amerikaanse migratiebeleid als de grootste uitdaging in zijn werk. Hij sprak van "wijd open grenzen in het zuiden". Ook wil hij het energiebeleid veranderen, dat tot nu toe werd gekenmerkt door 'America last'. Een andere focus voor McCarthy is morele opvoeding op scholen, waar volgens hem sprake is van "woke indoctrination", d.w.z. een speciale focus op discriminerende tendensen in de samenleving.

Met de verkiezing van McCarthy komt er een einde aan een dagenlange patstelling. Het is voor het eerst in 100 jaar dat een House Speaker niet bij de eerste poging is gekozen. De langdurige procedure met 15 stemrondes wordt beschouwd als een teken van de interne verdeeldheid van de Republikeinen. Om zijn interne partijcritici te overtuigen, had McCarthy hen steeds verdergaande concessies gedaan. Onder andere de stem van één parlementslid moet in de toekomst weer voldoende zijn om te stemmen over het ontslag van de voorzitter. Gewone parlementsleden zouden ook meer mogelijkheden moeten krijgen om invloed uit te oefenen op het opstellen en goedkeuren van wetten.

Rep. Bishop, zelf aanvankelijk een dissident onder de Republikeinen, beschreef de afgelopen dagen van stemmen als een "historische exercitie in de Amerikaanse democratie". Vanwege de compromissen die McCarthy maakte op weg naar zijn verkiezing, verwachtten de Democraten dat hij de meest 'zwakke' voorzitter in de recente geschiedenis zal worden. Texas Rep. Escobar beschuldigde Republikeinen ervan ongeschikt te zijn om te regeren.

Biden roept Republikeinen op om samen te werken
Na de verkiezingen verklaarde de Amerikaanse president Biden zich bereid om met de Republikeinen samen te werken als dit mogelijk was. Tegelijkertijd verwachtte hij bereidheid tot medewerking van de Republikeinen en benadrukte hij dat het tijd was om verantwoord te regeren. McCarthy, de zogenaamde 'Speaker of the House', is de derde machtigste man in de Amerikaanse politiek, na de president en vicepresident. Tot nu toe hebben de Democraten een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Van de Republikeinen wordt verwacht dat ze het regeren voor Biden veel moeilijker zullen maken doordat ze hervormingsprojecten kunnen blokkeren. Ook kunnen ze parlementaire onderzoeken starten naar Biden en zijn regering.

Uitslag RKC - sc Heerenveen

RKC en sc Heerenveen hebben de punten gedeeld. In Waalwijk kwamen beide ploegen niet tot scoren dankzij goed optreden van de doelmannen Etienne Vaessen en Andries Noppert.

In Waalwijk was sc Heerenveen de betere ploeg tegen RKC. Maar Amin Sarr en Anas Tahiri wisten hun kansen in de eerste helft niet om te zetten in doelpunten, en ook RKC kwam niet tot scoren dankzij een goede redding van Noppert.

Ook in de tweede helft waren er kansen genoeg voor beide ploegen. Heerenveen zorgde voor het eerste gevaar, maar dankzij twee uitstekende reddingen van Vaessen bleef het 0-0. Daarna kreeg Mats Seuntjens een goede kans om de thuisploeg op 1-0 te zetten, maar stuitte op Noppert. Daarna wist hij de lange Friese doelman wel te passeren, maar belande zijn inzet op de paal.

In de slotfase bracht Vaessen nog tot twee toe redding, waardoor het 0-0 bleef in Waalwijk.

Griekspoor verovert eerste ATP-titel in India

Tallon Griekspoor is het jaar uitstekend begonnen. De 26-jarige Nederlandse tennisser was in de finale in het Indiase Pune te sterk voor de Fransman Benjamin Bonzi: 4-6, 7-5 en 6-3. Voor Griekspoor is het zijn eerste titel op ATP-niveau.

In de eerste set ging het gelijk op tussen de beide tennissers. Zowel Bonzi als Griekspoor kwamen probleemloos hun servicegames door, maar op 4-5 in het voordeel van de Fransman ging het fout voor de Nederlander. Mede door twee dubbele fouten verloor hij de servicegame en ook direct de set.

In het begin van de tweede set had Griekspoor het lastig in zijn servicegames, maar behield wel steeds zijn servicegame, waardoor de 26-jarige Nederlander in de wedstrijd bleef. Gedurende de set kreeg Griekspoor wat meer grip op de service van Bonzi en na eerder in de set een aantal breakpunten te hebben gehad brak hij de service van de Fransman op 5-5, waarna hij de set vervolgens uit serveerde.

In de derde set wist Griekspoor Bonzi snel te breaken bij 1-1. De Nederlander zou de breakvoorsprong behouden en bij 5-3 brak Griekspoor nogmaals en boekte daarmee zijn eerste toernooizege op ATP-niveau. Door de zege in het Indiase Pune stijgt hij van de 95ste plaats naar de 61ste plaats op de wereldranking.

Eitrem klopt Roest en zet 'vikingsschip' op z'n kop op EK allround, Roest en Rijpma-De Jong op kop

Naast het Europees kampioenschap sprint is in het Vikingskippet in Hamar ook het Europees kampioenschap allround bezig. Daar werd zaterdag de eerste dag van afgewerkt, zondag wordt het toernooi afgesloten, en zowel de Nederlandse als ruim aanwezige Noorse fans konden juichen.

Vrouwen
De Nederlander dames begonnen erg lekker met een 1-2-3'tje op de 500 meter. Antoinette Rijpma-De Jong was met 38,55 seconden veruit de snelste en met 39,03 bleef alleen Marijke Groenewoud in de buurt. Robin Groot noteerde een prima 39,72 seconden, de Noorse Ragne Wiklund was voor eigen publiek verder de enige andere die onder de veertig seconden bleef en zo de schade beperkt hield tot minder dan tien seconden richting de drie kilometer.

Op de drie kilometer maakte Wiklund in een directe strijd met Rijpma-De Jong grote indruk. De Noorse zette in de tweede helft een flinke versnelling in en wist zo naar 3:59,92 minuten te schaatsen, de op één na snelste tijd ooit gereden in Hamar. Ze wipte ermee over Groot (4:09,40) naar de derde plek in het klassement, terwijl Rijpma-De Jong's 4:01,40 ruimschoots voldoende was om de leiding vast te houden. Groenewoud reed in haar eentje naar 4:04,18 minuten, de derde tijd op de drie kilometer, en bleef zo op plek twee staan. Omgerekend naar de 1500 meter heeft Rijpma-De Jong 2,83 seconden voorsprong op Groenewoud en 2,89 seconden op Wiklund.

Mannen
Nederlands kampioen Patrick Roest trok zijn goede vorm door en opende het EK met zijn tweede 500 meter-zege ooit op een internationaal allroundtoernooi: winst in 36,45 seconden, één tiende sneller dan het Noorse toptalent Peder Kongshaug. Diens nog wat jongere landgenoot Sander Eitrem noteerde een keurige 36,94 seconden, voor de 37,00 van de Belg Bart Swings. Beau Snellink kende een erg moeilijke wissel en moest het doen met 38,03 en plek acht, Marcel Bosker mocht na een val van zijn tegenstander een tweede poging wagen en kwam in 37,55 tot de zesde tijd.

De vijf kilometer werd een waar spektakel, waarin Roest een ijzersterke race neer wist te zetten en finishte in 6:13,31 minuten, een van de snelste tijden ooit gereden in Hamar. De pas 20-jarige Eitrem betrad in de slotrit het eis en begon prima, zo rond Roest's schema. Hij gooide er echter ineens drie geweldige 28'ers uit en zette het Vikingskippet in vuur en vlam, rijdend naar een eindtijd van 6:12,15 minuten en de afstandswinst. Roest werd tweede, voor de 6:16,85 van de Italiaan Davide Ghiotto, met Snellink op plek vier (6:17,13) en Bosker op plek zes (6:22,33). Roest gaat in het klassement wel aan de leiding en heeft op de 1500 meter 1,13 seconden voorsprong op Eitrem, gevolgd door Swings (+3,90 na 6:20,78) en Kongshaug (+4,29 na 6:26,58), met Snellink (+5,89) en Bosker (+6,01) om de top-6 te completeren.

Schansspringster Althaus wint in winters Sapporo

De beste vrouwelijke schansspringsters ter wereld zijn deze week afgereisd naar Japan, waar dit weekeinde in Sapporo twee World Cup-wedstrijden afgewerkt worden. Een week later trekt men door naar Zao, alvorens terug koers te zetten naar Europa. Zaterdagochtend werd wedstrijd één gesprongen in de prachtige winterse omstandigheden in Sapporo.

In de eerste ronde was de Duitse Katharina Althaus de beste, op de voet gevolgd door Ema Klinec uit Slovenië. In de Japanse sneeuw sprong World Cup-leidster Eva Pinkelnig uit Oostenrijk, dit seizoen vrij dominant, naar de derde plek, terwijl de Duitse Selina Freitag al op enige afstand stond. Nozomi Maruyama deed het zeer goed met plek vijf namens het thuisland, voor de Nederlands-Oostenrijkse Marita Kramer.

Met een wat matige tweede sprong leverde Kramer zeven posities in, Maruyama verloor er zelfs negen. Freitag hield de schade beperkt tot twee plekken, waardoor de leiding nog altijd in handen was van de Noorse Silje Opseth, elfde na de eerste ronde. Pinkelnig nam de leiding vervolgens over, maar Klinec ging daar gelijk ruim overheen. Het was aan Althaus om het af te maken en dat deed de Duitse overtuigend: zij pakte de winst, voor Klinec en Pinkelnig.

Hond Teddy schrok van vuurwerk en is al zes dagen vermist: 'Echt verschrikkelijk'

Sinds Teddy bij de Gaasperplas in Amsterdam geschrokken wegrende na een vuurwerkknal, is baasje Peggy op van verdriet. Volgens organisaties die helpen vermiste hondjes thuis te brengen, stijgt rond oud en nieuw het aantal meldingen over weggelopen honden. Tientallen mensen helpen Peggy zoeken. "Ik mis hem enorm." Zo meldt AT5

Op de avond van 2 januari kwam de Dierenambulance Teddy nog tegen, maar het hondje wist te ontkomen. Het vermoeden is dat hij richting Abcoude is gerend. Baasje Peggy van Boxtel zoekt al dagen naar haar Teddy. Twee jaar geleden nam ze hem in huis, toen ze door corona meer thuis kon werken en ze eindelijk een hondje kon nemen. "Ik maak me zorgen," zegt ze op een zoektocht bij de Gaasperplas. "Het is dag zes en het is zo'n groot gebied. Het is verschrikkelijk."

Zoektocht
Peggy wordt sinds de vermissing bijgestaan door vrijwilligersorganisatie Dogsearch. Maar daar bleef het niet bij: "Vrienden, mensen in de buurt, iedereen flyert mee". Door heel de stad wordt er naar het hondje gezocht: "We zoeken in Gein, Abcoude, Gaasperplasbuurt. Hartverwarmend dat zoveel mensen meezoeken naar Teddy." Via internet helpen bekende Nederlanders ook mee naar de zoektocht. Actrice Georgina Verbaan heeft de flyer via Twitter gedeeld en zangeres Anouk heeft een oproep op haar Instagram verspreid.

Honden en vuurwerk
Honden schrikken enorm van vuurwerkknallen, zegt Marianne Dalhuisen van Dogsearch Nederland: "Oud en nieuw was een ramp". In totaal kreeg de organisatie rond de afgelopen jaarwisseling zo'n 14 meldingen binnen van zoekgeraakte honden, vooral in de Randstad. Behalve Teddy zijn alle kwijtgeraakte honden inmiddels teruggevonden. 

Volgens Dalhuisen is de angst bij honden voor het geknal niet op te lossen: "Het is zo'n shock voor die beesten". De organisatie zou graag zien dat vuurwerk alleen afgestoken mag worden bij vuurwerkshows door de gemeente. Hondeneigenaren kunnen deze plekken dan mijden. Daarnaast raadt Dalhuisen hondeneigenaren aan om vanaf eind november de hond aan de lijn te houden en extra goed op te letten. "Zeker vanaf half december tot half januari. Ook in het bos en rustige wandelgebieden, het is gewoon onvoorspelbaar."

Gouden tip
Peggy heeft een beloning van 500 euro uitgeloofd voor de gouden tip. Mocht je Teddy zien, neem dan direct contact op met Dogsearch. Let op: Teddy is waarschijnlijk erg angstig, als hij benaderd wordt kan hij weer wegrennen.

'Iets stelen bij de zelfscankassa is dagelijkse kost bij supermarkten'

Boodschappen vergeten af te rekenen of iets stelen bij de zelfscankassa? Dat komt bij een groot deel van de Amsterdamse supermarkten dagelijks voor, zo blijkt uit onderzoek van AT5. AT5 sprak 30 supermarkten, waarvan een ruime meerderheid van 25 winkels aangeeft dat dit dagelijks voorkomt: "Als ik een kwartier op het zelfscanplein sta, is er altijd wel één iemand die niet alles scant." Zo meldt AT5

"Er zijn meerdere redenen waarom consumenten stelen. Soms is het per ongeluk, maar soms ook een compensatie van slechte service omdat ze het zelf moeten doen of uit frustratie omdat de machines niet goed werken." Nick Bombaij is onderzoeker consumentengedrag en retail bij de UvA en ziet ook in de literatuur terugkomen dat stelen bij de zelfscankassa veelvuldig voorkomt. "Uit vragenlijsten aan consumenten geeft 20% tot 30% aan het wel eens te doen."

Kaas
Als we mensen die boodschappen doen vragen of ze wel eens iets hebben gestolen bij het zelfscannen duurt het niet lang voordat we bevestiging krijgen. "Ik heb laatst nog een stuk Parmezaanse kaas meegenomen", vertelt een winkelende vrouw. Bij een supermarkt om de hoek bevestigt ook een andere jongen vaker iets mee te nemen: "In het verleden is het wel eens voorgekomen dat ik iets heb meegenomen." Toch is het niet voor iedereen de moeite waard. "Voor zo'n luttel bedrag ga ik me niet bezondigen."

Volgens Bombaij zien consumenten stelen bij de zelfscankassa vaak als minder erg dan andere diefstal. "Slechte service of het lang wachten op personeel of niet werken van een apparaat. Consumenten vinden vaak een excuus waardoor ze het verantwoorden."

Retaildeskundige Rupert Parker Brady zag de populariteit van de zelfscankassa de afgelopen jaren toenemen. "Het scheelt personeel bij de kassa." Toch heeft het ook een keerzijde: "Dat mensen in de gelegenheid zijn om stiekem iets niet te scannen," aldus Parker Brady.  

Kartonnen agent
Supermarkten doen van alles om de diefstal tegen te gaan. Van steekproeven, cameracontrole tot het observeren van de lichaamstaal van de klanten. Ook heeft het merendeel van de supermarkten een beveiliger die dagdelen aanwezig is in de supermarkt. Het vier ogen principe blijkt ook vanuit de psychologie literatuur werkzaam. "Dan voelen consumenten zich toch wat meer in de gaten gehouden", vertelt Bombaij. Zelfs een kartonnen bord van een agent zou volgens de UvA onderzoeker moeten werken. 

Bij diefstal kunnen supermarkten een winkelverbod uitschrijven en de politie inschakelen. Toch lijken niet alle supermarkten dit meteen te doen. "Op het moment dat wij politie erbij halen, dan kost dat ons als personeel zo'n drie kwartier voordat we verder kunnen. Als we het idee hebben dat iemand het per ongeluk doet, laten we iemand gaan," zo laat een supermarktmedewerker in het centrum weten. 

Retaildeskundige Rupert Parker Brady pleit ervoor om de situatie om te draaien. "Het stelen bij de zelfscankassa gaat niet verdwijnen, maar wat je wel kan doen is al die brave burgers die nu niet stelen, belonen. Dat kan met extra bonuspunten, spaarkaarten of een gratis kopje koffie zijn. Waardeer ze gewoon voor het feit dat ze niet stelen."

Verenigd Koninkrijk en Nederland: conferentie voor vervolging van oorlogsmisdaden

Het Verenigd Koninkrijk en Nederland plannen gezamenlijk een conferentie in om de vervolging van oorlogsmisdaden in Oekraïne te bevorderen.

Volgens de Britse regering worden in maart ministers van Justitie van over de hele wereld uitgenodigd in Londen. Het doel is om meer praktische en financiële hulp te bieden aan het Internationaal Strafhof.

Vorig jaar vroegen verschillende lidstaten van het hof het om mogelijke oorlogsmisdaden in Oekraïne te onderzoeken. Sinds de Russische inval op 24 februari 2022 zijn er tal van aanwijzingen voor dergelijke misdaden. Rusland ontkent dat het Internationaal Strafhof bevoegd is om hen te straffen.

FDA: weinig effectiviteit AstraZeneca-vaccin tegen omicron-subvariant XBB.1.5

De Amerikaanse geneesmiddelen-toezichthouder FDA twijfelt aan de effectiviteit van het coronavaccin van het Brits-Zweedse farmaceutische bedrijf AstraZeneca tegen de zeer besmettelijke omicron-subvariant XBB.1.5.

De FDA zei dat ze in afwachting zijn van meer data over deze kwestie. Men gaat er momenteel echter van uit dat het AstraZeneca-vaccin 'Evusheld' de subvariant XBB 1.5 niet zal neutraliseren.

XBB.1.5. verspreidt zich momenteel snel in de VS. De Amerikaanse gezondheidsautoriteit CDC schat dat de subvariant in de week voor de jaarwisseling verantwoordelijk was voor ruim 40 procent van alle nieuwe besmettingen in de Verenigde Staten. Tot nu toe zijn er geen aanwijzingen dat de nieuwe omikron-variant leidt tot een ernstiger ziekteverloop.

Leerdam oppermachtig naar Europese sprinttitel, Scheperkamp pakt eerste titel

In het Vikingskippet in Hamar is zaterdag het Europees sprintkampioenschap afgesloten. De Nederlandse ploeg stond er na dag één bijzonder lekker voor en dat werd op de tweede dag op keurige wijze afgemaakt, ook al was het veld in de breedte niet al te sterk.

Vrouwen
Leidster Jutta Leerdam opende de tweede dag door dit keer de 500 meter ook al te winnen: met 37,76 seconden was ze in een rechtstreeks duel net te rap voor Femke Kok, die 37,87 liet noteren. De Oostenrijkse Vanessa Herzog volgde met 38,25 seconden, voor Marrit Fledderus (38,53), waardoor de posities in de top-4 van het klassement ook allemaal op die volgorde bleven staan. Leerdam moest 1,40 seconden verdedigen tegen Kok op de 1000 meter, Fledderus moest 1,27 seconden goedmaken om over Herzog heen te wippen.

Op de 1000 meter werd het nog heel even een klein beetje benauwd door een valse start in de slotrit tussen Leerdam en Kok, maar de tweede poging verliep beter. Leerdam maakte maar weer eens indruk en bekroonde haar zeer overtuigende titel met winst in 1:14,80 minuten, ver voor de 1:16,06 van Kok, die de Brits-Nederlandse Ellia Smeding dan weer ruim voor wist te blijven (1;17,13). Herzog en Fledderus reden tegen elkaar naar 1:17,19 en 1:17,39 en bleven daarmee ver achter Leerdam en Kok op de derde en vierde plek in het eindklassement.

Mannen
Klassementsleider Hein Otterspeer reed in de slotrit van de 500 meter tegen Merijn Scheperkamp, wat gelijk op ging. Otterspeer ging echter wéér in de fout: in de buitenbocht bleef hij maar net overeind, waardoor hij met 35,68 bleef steken op plek elf. Scheperkamp noteerde met 35,13 de snelste tijd van allemaal en nam de leiding in het klassement over. De Est Marten Liiv finishte in 35,23 seconden, voor de 35,28 van Kai Verbij. Die twee gingen in het klassement ook nog voorbij Otterspeer, die op de 1000 meter 0,82 seconden goed moest maken op Scheperkamp. Liiv stond op 0,48 seconden tweede, Verbij op 0,73 seconden derde.

Op de afsluitende 1000 meter wist Otterspeer een prima race neer te zetten, maar met 1:08,66 zou het wel spannend worden. Hij bleef Verbij en diens 1:09,34 in elk geval voor, waarna het tussen Liiv en Scheperkamp ging. De Est was rap, maar 1:09,24 was niet genoeg en Scheperkamp snelde met 1:09,00 naar de tweede plek én zijn eerste Europese sprinttitel, voor Otterspeer en Liiv.

Jongen (6) schiet onderwijzeres neer tijdens les na woordenwisseling

In de Verenigde Staten heeft een zesjarige jongen tijdens de les zijn lerares na een woordenwisseling neergeschoten, de leerkracht raakte hierdoor ernstig gewond. De schietpartij vond vrijdagmiddag plaats kort na 14.00 uur lokale tijd (19.00 uur GMT) op de Richneck Elementary School in Newport News. 

Bij de schietpartij zijn geen leerlingen gewond geraakt, aldus de politie. De lerares, een vrouw van in de dertig, liep zware verwondingen op. Haar toestand was tegen het einde van de middag iets verbeterd, aldus politiechef Steve Drew van Newport News. Hij zei dat de jongen een pistool in de klas had en dat onderzoekers nu probeerden te achterhalen waar hij dat vandaan had. De politiechef gaf geen verdere details over de schietpartij, de aard van de woordenwisseling of wat er in de school gebeurde rondom de schietpartij. 

Richneck heeft volgens de website van het Virginia Department of Education ongeveer 550 leerlingen die in de kleuterklas tot en met de vijfde klas zitten. Schoolbeambten hebben al gezegd dat er maandag geen lessen op school zullen zijn. Ambtenaren zeiden dat hoewel de school metaaldetectiefaciliteiten heeft, leerlingen willekeurig worden gecontroleerd waarbij niet elk kind werd geïnspecteerd.

De politie wilde geen naam geven van het wapen dat bij het incident was gebruikt, maar zei dat de jongen een pistool had gebruikt. De leerling zou gericht hebben geschoten en is aangehouden. Over mogelijke motieven is niets bekend.

Newport News is een stad met ongeveer 185.000 inwoners in het zuidoosten van Virginia, bekend om zijn scheepswerf, die de vliegdekschepen van het land en andere Amerikaanse marineschepen bouwt. 

Schietpartijen op scholen komen veel voor in de Verenigde Staten. Afgelopen mei doodde een 18-jarige 19 kinderen en twee leraren in de staat Texas. Pogingen van de Democraten om de wapenwetten aan te scherpen zijn grotendeels mislukt, zelfs onder voormalig president Obama.

Langlaufer Klæbo domineert Tour de Ski met vijf uit vijf; Weng pakt eerste zege

In het Italiaanse Val di Fiemme is de laatste reeks etappes in de Tour de Ski begonnen, de jaarlijkse etappewedstrijd in het langlaufen. Dat werd afgetrapt met een sprint in klassieke stijl als etappe vijf, zaterdag volgt een 15km lange massastart en zondag de afsluitende klim op de monsterlijke Alpe Cermis.

Vrouwen
De finale werd een redelijk Noors feestje, met Mathilde Myhrvold en tweelingzussen Lotta en Tiril Udnes Weng aan het roer. Katharina Hennig was er namens Duitsland, naast de Finse Krista Pärmäkoski en de verrassende Tsjechische Tereza Beranova. Zij konden echter niet tippen aan de Noorse overmacht: Lotta sprintte naar de winst, haar allereerste World Cup-zege, voor zus Tiril, die eerder dit seizoen háár eerste zege boekte, en Myhrvold.

De leidster in het algemeen klassement in de Tour de Ski, de Zweedse Frida Karlsson, sneuvelde in de heats en moest het doen met een zestiende plek. Ze hield wel de leiding vast, maar Tiril Udnes Weng wist het gat van 1:28 minuten te verkleinen naar 41 seconden. Door het wegens COVID-19 wegvallen van de Noorse Anne Kjersti Kalvå als nummer drie, steeg Pärmäkoski naar plek drie op 1:05 minuten van Karlsson, voor Lotta Udnes Weng (+1:27).

Mannen
Met Calle Halfvarsson en Johan Häggström had alleen Zweden twee mannen in de finale, naast verder de verrassende Canadees Antoine Cyr, de Fransman Lucas Chanavat, thuisfavoriet Simone Mocellini en de Noorse Tour de Ski-leider Johannes Høsflot Klæbo. Die won de eerste vier etappes en daar kwam een vijfde bij, als tweede man ooit: hij was oppermachtig in de eindsprint, hoewel Halfvarsson in de slotmeters nog in de buurt kwam. De Zweed werd tweede, voor Mocellini, die nog net voorbij Chanavat kwam.

In het klassement stond de hele top-11 na de vorige etappe binnen een minuut, maar Klæbo's zege veranderde dat: Halfvarsson schoof op van de tiende naar de tweede plek, maar wel op 58 seconden van de Noor. De Italiaan Federico Pellegrino zakte een plekje en staat op 1:08 minuten derde, één seconde voor de Noor Pål Golberg, die ook een plekje inleverde aan Halfvarsson.

Biatleet Bø blijft ongenaakbaar en pakt 1-2 met broer, Öberg klopt Simon

De World Cup biatlon is begonnen aan het nieuwe kalenderjaar en doet dat met een wedstrijdweek in het Sloveense Pokljuka, waar nog net genoeg sneeuw lag om het parcours een beetje degelijk rond te krijgen. De eerste wedstrijden zijn inmiddels afgewerkt: de sprints, met één schietbeurt in liggende en één in staande positie.

Vrouwen
De Slovaakse Paulina Fialkova legde een goede wedstrijd neer op de sneeuw, met één misser bij het staand schieten. Ze zag vervolgens wel hoe de Zweedse Elvira Öberg alle schijven raakte en dan valt er doorgaans weinig aan te doen: de Zweedse was 26,5 seconden sneller. Julia Simon uit Frankrijk trof ook tien keer doel en kwam met 6,9 seconden nog flink in de buurt, wat plek twee opleverde. Ze was iets sneller dan de Italiaanse Dorothea Wierer, die op 18,7 seconden - en ook met tien treffers - uiteindelijk het podium completeerde, voor Fialkova.

Een bijzondere prestatie was er voor de pas 20-jarige Maya Cloetens, geboren in Frankrijk, maar uitkomend voor het land van één van haar ouders: België. In de Junior Cup doet ze het dit seizoen al geweldig, met meerdere podiumplaatsen, en ook in de IBU Cup, het op één na hoogste niveau, kwam ze al eens in de top-20. Haar World Cup-debuut was wellicht nog indrukwekkender: 43e met twee missers, waardoor ze zaterdag ook mee mag doen aan de achtervolging.

Mannen
Benedikt Doll ging als tweede onderweg en de Duitser hield het bij één misser, wat hem aan de finish een tijdje de snelste tijd opleverde. Daar kwam niet heel veel later verandering in: Sturla Holm Lægreid uit Noorwegen was met eveneens één misser een kleine acht seconden sneller, maar diens Noorse landgenoot Johannes Thinges Bø deed het nog veel beter: één misser, maar toch maar liefst 55,6 seconden sneller aan de finish, een bizar groot verschil voor de zo dominante man dit seizoen. Het werd zelfs een geheel Noors feestje, want Johannes' oudere broer Tarjei Bø bleef foutloos en pakte op 48,1 seconden de tweede plek, voor Lægreid.

Nederlanders domineren dag één EK sprint

We keren nog even terug naar de vrijdagavond en meer specifiek naar het Noorse Hamar. In het Vikingskippet werd daar de eerste dag van het Europees kampioenschap sprint afgewerkt en de Nederlandse schaatsers domineerden daar in het ietwat uitgedunde veld.

Vrouwen
Vooraf was al wel duidelijk dat het een duel zou worden tussen Jutta Leerdam en Femke Kok en niks bleek minder waar. Op de 500 meter was Kok met 37,55 seconden de snelste, gevolgd door de 37,61 van Leerdam. Op de 1000 waren de rollen omgedraaid: Leerdam was de snelste in 1:14,38 minuten, de op twee na snelste tijd ooit in Hamar, voor de 1:15,68 van Kok. De Oostenrijkse Vanessa Herzog was 'best of the rest' met 38,15 op de 500 meter en 1:16,80 op de 1000 meter. Marrit Fledderus kwam tot 38,20 en 1:17,41 en stond daarmee vierde.

Mannen
De 500 meter werd nog gewonnen door David Bosa in 35,02 seconden, maar de Italiaan bleef op de 1000 meter steken op plek acht. Merijn Scheperkamp noteerde twee tweede plaatsen: 35,04 op de 500 en een knappe 1:08,76 op de 1000. Dat leverde niet de leiding op, want die was voor landgenoot Hein Otterspeer, met 35,12 en een indrukwekkende 1:08,32 op de 1000 meter, de derde tijd ooit gereden in HAmar. Achter Scheperkamp is plek drie in het klassement voor de verrassend sterke Est Martin Liiv (35,06 en 1:09,00), voor de derde Nederlander, Kai Verbij (35,11 en 1:09,05).

Zaterdag wordt het EK sprint afgerond en begint ook het EK allround, dat zondag afgemaakt wordt.

Wednesday krijgt een tweede seizoen

De Addams Family-spinoff Wednesday krijgt een tweede seizoen. Nadat er eerder deze week wat twijfels waren en sommige media zelfs al voor zichzelf hadden besloten dat Netflix de serie had geannulleerd, maakte de streamer toch bekend dat Jenna Ortega's doorbraakrol nog wat langer door mag gaan.

De verlenging werd bekend gemaakt met een video, waarin de wereldwijd enthousiaste ontvangst van de serie, en de populaire dansmoves van Ortega, worden onderstreept.

Wanneer het tweede seizoen wordt geproduceerd, en wanneer het verschijnt, is allemaal nog niet bekend. Maar het komt eraan.

De belangrijkste verschillen tussen een epoxy en een polyurethaan gietvloer op een rijtje

Gietvloeren worden steeds populairder. Niet alleen in bedrijven, maar ook in woningen en kantoorruimtes zie je dit soort vloeren steeds vaker. Deze moderne, naadloze, strakke vloer kan van verschillende materialen worden gemaakt. Epoxy en polyurethaan worden het meest gebruikt. In deze blog zetten we de belangrijkste verschillen tussen beide materiaalsoorten voor je op een rijtje.

Wat is epoxy?

Epoxy, ook wel polyepoxide genoemd, is een chemische kunsthars. Epoxy is te verkrijgen in één of twee componenten. Bij twee componenten epoxy moeten twee vloeistoffen (hars en een verharder) in de juiste verhouding met elkaar worden gemengd. Deze epoxy hardt na menging van de vloeistoffen uit bij kamertemperatuur. Bij één component epoxy hoef je niets te mengen. Voor de uitharding van één component epoxy is uv-straling en hitte nodig. 

Wat is polyurethaan?

Polyurethaan, vaak afgekort tot PU, is een rubberachtig kunststof dat uit zowel harde als zachte segmenten bestaat. Polyurethaan kan voor diverse toepassingen worden gebruikt. Zo wordt het vaak gebruikt in schoenzolen en wordt het ook op de markt gebracht als kunstleder. Net als epoxy laat polyurethaan zich eenvoudig gieten en is het dus mogelijk om hier een gietvloer van te maken.

De belangrijkste kenmerken van epoxy en polyurethaan

Dankzij de samenstelling is polyurethaan elastisch en flexibel. Ook voelt het materiaal warm en zacht aan. Wanneer je kiest voor een comfortabele PU gietvloer heb je nooit meer last van koude voeten. Een gietvloer van epoxy kent weer hele andere eigenschappen. Zo is het bijvoorbeeld sterker dan beton. Daarnaast is het waterdicht en uitstekend bestand tegen chemicaliën. Wanneer je hygiëne belangrijk vindt, maakt het overigens niet uit of je kiest voor een gietvloer van epoxy of polyurethaan. Beide vloeren zijn namelijk volledig naadloos en onderhoudsvriendelijk.

Toepassingen van een epoxy gietvloer

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, is een epoxy gietvloer goed opgewassen tegen agressieve chemicaliën en kan het bovendien zwaar belast worden. Dit maakt een epoxy gietvloer zeer geschikt om toegepast te worden in fabriekshallen, magazijnen en degelijke bedrijfsruimten.

Toepassingen van een polyurethaan gietvloer

Dankzij het warme, comfortabele karakter van een polyurethaan gietvloer, wordt deze vloer veel gebruikt in kantoorruimtes en woningen. De vloer is niet alleen heel praktisch, maar ziet er ook nog eens zeer strak en modern uit. Daarnaast is de vloer te leveren in iedere gewenste kleur. Goed om te weten: een polyurethaan gietvloer kan in iedere ruimte worden gegoten, zelfs in vochtige ruimtes zoals de badkamer. De vloer is namelijk waterafstotend.

Mensen op een gietvloer

Uitslagen Keuken Kampioen Divisie

Gister rolde de bal weer in de Keuken Kampioen Divisie. Er werden, na een minuut stilte voor Pelé die 29 december overleed, tien wedstrijden gespeeld. Dit was de laatste wedstrijddag van de tweede periode welke is gewonnen door PEC Zwolle dat nu 2e staat. Heracles voert de lijst aan met 44 punten uit 19 wedstrijden.

Deze ronde bestond uit 3 gelijke spelen, 7 clubs wisten te winnen en vanzelfsprekend verloren 7 clubs. De grootste verrassing was de wedstrijd FC Den Bosch - Jong Utrecht, Jong Utrecht won op bezoek met 1-4. Alle uitslagen op een rijtje:

Uitslagen speelronde 19        
FC Dordrecht 0 - 1 ADO Den Haag
MVV Maastricht 2 - 2 De Graafschap
NAC Breda 2 - 1 Jong PSV
Willem II 1 - 0 Roda JC
FC Den Bosch 1 - 4 Jong FC Utrecht
PEC Zwolle 3 - 2 Almere City FC
VVV-Venlo 1 - 1 Helmond Sport
TOP Oss 2 - 1 Telstar
Jong Ajax 1 - 1 FC Eindhoven
Jong AZ 1 - 1 Heracles Almelo

'Restaurant' in Amsterdam moet sluiten

Een restaurant aan de Wiltzanglaan in Nieuw-West, Amsterdam is door Halsema gesloten. Er werd veel geld en drugs gevonden tijdens een doorzoeking.

Het restaurant werd eind november 2022 al doorzocht, toen waren er 23 gasten aanwezig maar kennelijk niet om te eten: de keuken leek al lange tijd niet in gebruik. Van de bezoekers had een iemand 45 pillen bij zich, ook werd er cocaïne gevonden en hadden 4 bezoekers opvallend veel geld bij zich. Zeven bezoekers hadden meer dan een telefoon op zak. Het pand zou volgens de politie al langer bekend staan als een plek waar drugsdealers, kopers en gebruikers elkaar ontmoetten.

Om deze reden vindt Halsema een sluiting gerechtvaardigd, bij een waarschuwing zouden de activiteiten door kunnen blijven gaan. De sluiting is voor onbepaalde tijd. Voorlopig is er dus geen Mc MDMA meth coke te verkrijgen.

Nieuwe intercity goedgekeurd voor het Nederlandse spoor

Er is goedkeuring om 99 nieuwe intercity's op het Nederlandse spoor te laten rijden, zo meldt de NS. De derde proeffase is van start op het traject Amsterdam - Rotterdam - Breda. Hierna zal ook het traject Den Haag - Rotterdam - Eindhoven volgen. Later volgt de HSL en de richtingen Zwolle en Groningen. 

Maarten Bakker is als programmamanager verantwoordelijk voor de introductie van deze treinen “Het is een belangrijke mijlpaal dat de trein door de inspectie is goedgekeurd. Dit zorgt ervoor dat we kunnen starten met een nieuwe fase van het testprogramma. De treinen die nu in Nederland rijden, zijn nog testtreinen. Zodra de eerste trein geleverd is en aan NS is overgedragen door de fabrikant, doorlopen ze opnieuw een testprogramma en daarna kunnen we voor het eerst proefrijden met reizigers. We verwachten voor deze zomer in de dienstregeling te kunnen rijden.”

De 99 treinen bieden plaats aan 33000 passagiers en worden gemaakt door het Franse bedrijf Alstom en hebben een topsnelheid van 200 km/u. De verbinding met Brussel wordt hiermee ook verbeterd, gezien 20 treinen ook geschikt zijn voor het Belgische spoor.

Negatief COVID-19 testresultaat verplicht voor reizigers uit China

Minister Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) heeft mede namens minister Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid), minister Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat), minister Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) en minister Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) besloten over adviezen en maatregelen naar aanleiding van de epidemiologische situatie in China en de wens om reismaatregelen in Europees verband te nemen. Het kabinet heeft besloten dat reizigers die vliegen vanuit China vanaf 10 januari moeten beschikken over een negatief testresultaat. Ook komt er per direct een dringend advies tot het dragen van een medisch mondneusmasker op vluchten van en naar China. En het kabinet onderzoekt de mogelijkheden om afvalwater uit vliegtuigtoiletten afkomstig vanuit China te controleren op virusmutaties.

Minister Kuipers: “Ik vind het belangrijk dat we reismaatregelen in het kader van de bestrijding van Covid-19 in Europees verband nemen. Zo zijn de maatregelen effectief en komt er geen verscheidenheid van maatregelen in Europa. Het Outbreak Management Team (OMT) en het Maatschappelijk Impact Team (MIT) hebben mij ook geadviseerd om deze Europese lijn te volgen. Daarom is besloten zoveel mogelijk aan te sluiten bij de conclusies van de Crisisrespons van de Raad van de EU (IPCR).”

Er was al besloten om de variantdetectie in de rioolwatersurveillance op Schiphol te intensiveren. Er worden zelftesten uitgedeeld op Schiphol - met voorlichting over het belang van het isolatieadvies – en er worden hygiënemaatregelen genomen.

Er is nu besloten om aanvullende maatregelen te nemen. Het is vanaf 10 januari verplicht om een negatief testresultaat te hebben voor reizigers uit China. Dit testresultaat mag zijn afgegeven op basis van een NAAT-test of een antigeentest van maximaal 48 uur oud bij vertrek. Voorafgaand aan de vlucht worden reizigers er door de luchtvaartmaatschappijen op gewezen dat er een testverplichting bestaat en wat de consequenties kunnen zijn van het ontbreken van een negatief testbewijs.

Daarnaast geldt er per direct een dringend advies tot het dragen van een medisch mondneusmasker op vluchten van en naar China. Luchtvaartmaatschappijen communiceren dit advies naar hun passagiers. Ook onderzoeken we de mogelijkheden om afvalwater uit vliegtuigtoiletten afkomstig vanuit China te controleren op virusmutaties, naast de intensivering van de rioolwatersurveillance rondom Schiphol die al in gang is gezet.

Deze aanvullende maatregelen zijn in overeenstemming met de Europese lijn die besproken is bij de IPCR op 4 januari.

In China leidt COVID-19 tot veel besmettingen en veel ziekte, omdat daar weinig immuniteit is opgebouwd. Daarom is speciale aandacht voor vluchten uit China relevant. Dit om besmettingen aan boord tegen te kunnen gaan, maar ook is het van belang te blijven monitoren op nieuwe varianten. Er zijn momenteel geen signalen dat er een nieuwe variant is in China. Ook in China is, net als in Nederland, Omikron dominant. De gevolgen van een besmetting in Nederland zijn gemiddeld genomen minder ernstig, omdat de immuniteit hier veel groter is, door de hoge vaccinatiegraad en het grote aantal mensen dat al een besmetting heeft doorgemaakt.

FOK! Wat een weer: een redelijke dag

winterbanner

Goede morgen!

De dag begint (voor mij iets later vandaag) half tot zwaar bewolkt maar op het norden na droog. Daar wordt het later wel droog. Rond 11 uur vertrekt het laatste buitje wat er zit richting Denemarken. Ook vanmiddag is het voor het grootste deel droog. Vanaf 16u begint het te regenen in het zuidwesten en westen. Heet wordt ongeveer 11 graden met een matige, zuidelijke wind. Ook vanavond regent het zo nu en dan. 

De nacht naar zondag verloopt ook niet droog bij een minimumtemperatuur van 7 graden. De vooruitzichten zijn nat en zacht. 

Zie, de maan schijnt tussen de wolken door (Foto: DJMO)
Zie, de maan schijnt tussen de wolken door (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Skeletonster Bos pakt derde World Cup-zege in 'thuiswedstrijd' Winterberg

In het Duitse Winterberg is de vierde World Cup-wedstrijd van het skeletonseizoen afgesloten. In de Nederlandse Alpen ging dat bijzonder lekker voor de Nederlandse Kimberley Bos, die vorig seizoen haar eerste twee World Cup-zeges boekte op de niet ver van huis gelegen baan.

Mannen
In run één zat het allemaal bijzonder dicht bij elkaar, met de Zuid-Koreaanse World Cup-leider Jung Seung-gi als nummer één. Achter hem stond niet alleen de Chinees Yan Wengang op de tweede plek, ook de Duitser Axel Jungk én diens landgenoot Christopher Grotheer stonden op 0,06 seconden van Jung. Met Felix Keisinger voerde een derde Duitser op 0,23 seconden de rest van het veld aan.

In de tweede run zakte Weston drie plekken terug, de Brit Matt Weston had de leiding in handen. Grotheer nam met 0,40 seconden de eerste plek over en nam afstand van Jungk, die nog één honderdste vóór Weston bleef. Yan verloor 0,56 seconden en leverde daarmee vier plekken in, waarna Jung het af mocht maken. De Zuid-Koreaan maakte echter wat fouten, die op de drijfnatte baan flink uitvergroot werden: slechts dertiende op meer dan één seconde. Grotheer won, voor Jungk en Weston, die het podium completeerde.

Vrouwen
Na run één was de leiding in handen van de Canadese Mirela Rahneva, die acht honderdsten van een seconde sneller was dan de Nederlandse Kimberley Bos. Thuisfavorieten Tina Hermann en Hannah Neise volgden op 0,11 en 0,22 seconden en daarachter werden de gaten al groter: de Italiaanse Valentina Margaglio stond op 0,40 seconden op de vijfde plek.

In run twee zakte Margaglio drie posities weg, waardoor de leiding in handen bleef van de Oostenrijkse Janine Flock. Neise hield haar positie wel vast en ruim ook: de olympisch kampioene pakte met 0,34 seconden de eerste plek en ging met 0,06 seconden ook langs Hermann. Bos hield met een prima run vol en verzekerde zich met 0,16 seconden voorsprong op Neise in elk geval van plek twee, maar dat werd nog beter: Rahneva had onderaan niet genoeg snelheid en werd op 0,06 seconden tweede, waardoor Bos haar derde World Cup-zege pakte - wéér in de Nederlandse Alpen in Winterberg.

AI Picture Gallery #89

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #240 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1472
special
Random Pics van de Dag #1471
special
Random Pics van de Dag #1470
special
Random Pics van de Dag #1469
special
Random Pics van de Dag #1468
©FOK.nl e.a.