Hongarije nog niet 'braaf' genoeg, Brussel wil 13 miljard aan subsidies opschorten

De EU-commissie heeft geadviseerd om ruim 13 miljard euro aan subsidies voor Hongarije in te houden. Ze rechtvaardigde dit door corruptie bij de gunning van Hongaarse overheidsopdrachten en een gebrek aan een goede rechtsstaat in het land.

Volgens de Europese Commissie zijn de door Boedapest aangekondigde hervormingen om de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht te verbeteren onvoldoende geweest. De subsidies uit de gemeenschapsbegroting en het Corona Aid Fund mogen daarom pas worden uitbetaald als de regering van premier Orban de beloften om de rechtsstaat te handhaven, volledig heeft uitgevoerd. 

Om de tegoeden daadwerkelijk te kunnen bevriezen is de goedkeuring van minimaal 15 van de 27 EU-landen vereist. Deze landen moeten ook minimaal 65 procent van de totale bevolking van de EU uitmaken. Waarnemers vinden de aanbeveling lastig. Ze wijzen op de politieke invloed die Hongarije zou kunnen gebruiken als betalingen worden ingehouden. Hongarije zou kunnen dwarsliggen bij alle EU-besluiten waarvoor unanimiteit vereist is, bijvoorbeeld besluiten om Oekraïne te steunen of verdere sancties op te leggen aan Rusland.