Baanrenner Lavreysen wint en verliest in Champions League, Van Riessen sterk

In Berlijn is zaterdagavond de tweede wedstrijd in de Track Champions League verreden, een internationale baanwielercompetitie met op de sprint- en duuronderdelen veel van 's werelds beste renners.

Scratch vrouwen
Katie Archibald en Jennifer Valente gingen er al vroeg vandoor en pakten overtuigend een ronde voorsprong, waarna het de Schotse Archibald was die de overwinning pakte. De Amerikaanse Valente werd tweede, Chloe Moran uit Australië pakte uiteindelijk de derde plek - Nederlandse rensters waren er niet bij.

Keirin vrouwen
Met Laurine van Riessen, Hetty van de Wouw en Shanne Braspennincx stonden er drie Nederlandse vrouwen in de finale - alleen Steffie van der Peet haalde het niet. Winst zat er echter geen moment echt in: het drietal kwam tekort en met plek drie deed alleen Braspennincx het redelijk, voor Van Riessen en Van der Wouw. De Canadese Kelsey Mitchell won de finale, voor Martha Bayona uit Colombia.

Scratch mannen
Een groepje van vier wist een ronde voorsprong te pakken en van hen was de Brit Oliver Wood in de eindsprint de rapste, voor de Zwitser Claudio Imhof en Matteo Donega uit Italië - de Duitser Moritz Malcharek greep er naast. Roy Eefting werd vijfde, Matthijs Büchli zevende.

Sprint mannen
Harrie Lavreysen werd zowaar wéér verslagen, net als vorige week op Mallorca: in de finale was opnieuw de Australiër Matthew Richardson de snelste. Jeffrey Hoogland werd ook dit keer in de eerste ronde al uitgeschakeld.

Afvalkoers vrouwen
Het was in de slotfase wat chaotisch rondom de Amerikaanse Lily Williams, die wel of niet in de race zat, maar uiteindelijk de derde plek toebedeeld kreeg. Haar landgenoote Valente eindigde als tweede, want Archibald was de sterkste in de sprint van de laatste overgebleven dames.

Afvalkoers mannen
Namens Nederland ging Roy Eefting er relatief vroeg uit, hij werd twaalfde, terwijl voormalig sprinter Matthijs Büchli een keurige zevende plek pakte. De jonge Canadese wereldkampioen op de scratch Dylan Bibic pakte de winst door in de eindsprint af te rekenen met de Brit William Perrett, terwijl met Mathias Guillemette ook een tweede Canadees op het podium stond.

Keirin mannen
Een getergde Lavreysen ging vroeg aan in de finale en voerde het tempo weer eens dusdanig hoog op dat helemaal niemand er nog overheen kon komen. Sprintwinnaar Richardson moest het hoofd buigen en werd tweede, voor de Duitser Stefan Bötticher en Esow, de enige sporter van internationaal formaat van de Indiase Andamanen en Nicobaren - Jeffrey Hoogland ging er ook nu in ronde één uit.

Sprint vrouwen
Van Riessen deed het erg goed en haalde de finale, maar daarin was de Française Mathilde Gros toch een maatje te groot. De andere Nederlandse dames, Van de Wouw, Braspennincx en Van der Peet, gingen er in de eerste ronde uit.

Klassementen
Lavreysen behoudt zijn leidende positie in het sprintklassement: met een eerste en tweede plek voor zowel hem als Richardson verandert er niks. Bij de vrouwen is Braspennicx de leiding kwijt en staat Bayona nu bovenaan, voor Mitchell en Gros. Guillemette voert het duurklassement bij de mannen aan doordat hij Mark Stewart passeert, Valente staat daar bij de vrouwen op één.