Kipchoge verplettert wereldrecord op de marathon

In Berlijn heeft atleet Eliud Kipchoge wederom een van de beste atletiekprestaties ooit neergezet. De 37-jarige Keniaan snelde in de straten van de Duitse hoofdstad naar een nieuw wereldrecord op de marathon, waarmee hij zijn eigen record uit 2018 verbrak.

Kipchoge ging samen met zijn gangmakers als een dolle van start, met splits van 14:14 en 28:23 minuten voor de eerste vijf en tien kilometer. Hij bleef maar stampen en was lange tijd zelfs op koers voor een tijd onder de twee uur, wat in reguliere omstandigheden nooit eerder is vertoond - zijn eigen record stond op 2:01.39 minuten.

Even na de halve marathon, die hij afraffelde in 59:51 minuten, was Kipchoge nog alleen over. Hij leverde wat tijd in op zijn record, maar herpakte zich meerdere malen en bleef sterk op koers lopen. Dat werd beloond: Kipchoge liep onder de Brandenburger Tor door en snelde naar de finish in 2:01.09 uur, een halve minuut onder zijn nu oude wereldrecord.

Bij de vrouwen ging de winst naar Tigist Assefa. De Ethiopische liet de rest vrij snel achter zich en snelde alleen naar een uitermate indrukwekkende 2:15.37 uur. Dat is de derde tijd ooit gelopen, achter de 2:14.04 van Brigid Kosgei - gelopen in Chicago en daardoor niet geldig als record - en Paula Radcliffe's wereldrecord van 2:15.25 uit 2003 (Londen).