FOK! Wat een weer!: duidelijk koeler en wisselvalliger

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Bonjour!  

Dat was voor velen van ons misschien wel de beste en mooiste onweerssituatie van dit jaar, en misschien wel van de laatste jaren. Op heel veel plaatsen was het een ware lichtshow. Er zijn vele filmpjes en foto's van het onweer te vinden op de weerfora. Ook wij kregen een prachtige foto binnen.

Er waren ook pechvogels. En u mag 3x raden wie... het onweer boog af en hield er mee op zo'n km of 10 vóór Haarlem. Het aantal bliksems was op één hand te tellen, een halve hand zelfs. De termen die ik hier voor wil gebruiken zijn niet voor publicatie beschikbaar. De enige troost die ik kan vinden is dat er wel een flinke bak water viel. Namelijk 30 mm. Dus dat was een schrale troost. Ook de rest van het noordwesten en en deels ook noorden kregen geen onweer en zelfs nauwelijks regen. Het kon dus nog erger.   Verder viel er op de meeste plaatsen zo'n 15 tot 30 mm. 

Vanochtend was dit allemaal weer voorbij en kregen we een prima dag. De zon scheen volop en in eerste instantie ontstond er alleen in het noordoosten een stevige bui, maar aan het einde van de middag ook op andere plaatsen in het noorden. Er kwam daarbij ook onweer voor. Dit in tegenstelling tot de verwachting die ook het westen een bui had beloofd, maar niets van dat al natuurlijk. 

Vanavond is er overal een kans op een bui, maar ik denk dat het op de meeste plaatsen tot middernacht droog blijft. Daarna komt er vanuit het zuiden een nieuwe actieve storing naderbij en die gaat op veel plekken een heleboel regenwater geven. In het grootste gedeelte van het land kan er zo'n 15 tot 20 mm vallen, maar lokaal véél meer. In deze storing zitten ook verscholen onweersbuien. Deze lijken zich vooral in de oostelijke helft te gaan ontwikkelen. Het arme Haarlem hoeft daar waarschijnlijk weer niet op te rekenen. Het blijft vannacht met 16 graden wel erg zacht.

Morgen zijn we de echte warmte wel kwijt. In de ochtend regent het nog stevig door, maar geleidelijk zal de regen zich naar het noordoosten toe gaan verplaatsen. In het zuiden klaart het dan wat op. Dus de dag begint niet met een strakblauwe lucht zoals we vrijwel de hele zomer gewend waren. Dit zal dus zeker even wennen worden.

Als het dan opgeklaard is, gaan zich later op de dag toch wel weer een paar buien ontwikkelen. Méér dan vandaag. Onweer is daarbij ook mogelijk. 

Wat vooral opvalt is dat het met 19 tot 22 graden aanmerkelijk koeler is. Ook dat zal voor veel mensen even wennen worden. De een juicht het toe, de ander begint meteen al te mopperen.   De zuidwestelijke wind is matig tot vrij krachtig.

Vrijdag kan het langs de kust wel eens kletsnat gaan worden als gevolg van kustconvergentie. Daar komen we morgen over te spreken.  

Au Revoir!  

 Schitterende bliksemfoto (Foto: Glashelder2k15)
Een schitterende bliksemfoto boven Breskens! (Foto: Glashelder2k15)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!