Zevenkampsters beginnen moeizaam aan EK, hordenlopers naar halve finales

In München is de derde dag van het Europees kampioenschap atletiek van start gegaan. De zevenkamp bij de vrouwen werd afgetrapt en verder stondeen er vooral series en kwalificaties op het programma.

400m horden mannen, series
Ramsey Angela liep een uitstekende race en samen met de Ier Thomas Barr was hij beduidend beter dan de rest. De top-3 ging door naar de halve finales en dus was een tweede plek in 49,51 seconden ruim voldoende. Nick Smidt maakte het een stuk spannender, maar met 50,06 seconden werd hij nét tweede, enkele honderdsten voor zijn twee naaste concurrenten.

Discuswerpen mannen, kwalificaties
De jonge Ruben Rolvink had dit seizoen al ruim over de 62 meter gegooid en achteraf zou dat genoeg zijn geweest om de finale in München te bereiken, maar hij kwam er niet aan: met 60,12 meter kwam hij vrij ruim tekort.

Kogelslingeren mannen, kwalificaties
Op het WK in Eugene kwam Denzel Comenentia onlangs tot geen enkele geldige poging, in München ging het niet veel beter: twee keer ongeldig en een matige 68,89 meter, waarmee de finale ver weg bleef.

Tienkamp vrouwen, 2/7 onderdelen
Olympisch- en wereldkampioene Nafissatou Thiam begon zoals ze ook bij haar beste zevenkamp ooit begon: met 13,34 seconden op de 100 meter horden en 1,98 meter bij het hoogspringen. De Belgische gaat er gelijk mee aan de leiding en voornaamste uitdaagster Anouk Vetter liet het al flink liggen.

De Nederlandse vicewereldkampioene bleef bij het hoogspringen steken op 1,71 meter, wat zeker wel een centimeter of tien beter had gemoeten. Vetter staat nu veertiende en ligt - als ze zich een beetje kan herstellen - zeker nog op medaillekoers, met vooral de Duitse Carolin Schäfer als uitdaagster. Emma Oosterwegel was bezig aan een goede race op de horden, tot ze bij de voorlaatste horde onderuit ging. De jonge debutante Sofie Dokter staat voorlopig op een achtste plek.