Opnieuw ritwinst voor Jumbo-Visma in Tour: Vingegaard met geel naar Parijs, tijdritwinst voor Van Aert

Wout van Aert heeft de voorlaatste etappe in de Tour de France gewonnen. In de individuele tijdrit over veertig kilometer won hij met achttien seconden op Jonas Vingegaard, die zijn eindzege veilig stelde - al ontsnapte hij in de laatste afdaling wel aan een zware valpartij. Tadej Pogacar werd derde in de tijdrit.

Filippo Ganna had lange tijd de snelste tijd staan. De Italiaanse wereldkampioen op dit onderdeel klokte na 40,7 een tijd van 48 minuten en 41 seconden. Daarmee dook Ganna ruim anderhalve minuut onder de tijd van Mikkel Bjerg, die tot dan toe de snelste tijd had staan.

De tijd van Ganna bleef lang staan, maar nadat Wout van Aert vertrok werd al snel duidelijk dat de tijd van Ganna niet zou blijven staan. Bij het eerste tussenpunt was hij maar liefst dertien seconden sneller en zou alleen maar meer uitlopen op de wereldkampioen. Aan de streep was de renner van Jumbo-Visma 42 seconden sneller dan de Italiaan.

Toch bleef het spannend tot het einde. Geraint Thomas en Tadej Pogacar ging snel van start en waren bij het eerste tussenpunt sneller dan Van Aert, maar vielen daarna terug, al reed Pogacar naar een knappe derde plaats in de tijdrit. Jonas Vingegaard was ook goed van start gegaan en bij de eerste drie tussenpunten was de de Deen sneller dan zijn Belgische ploeggenoot. In de laatste afdaling naar de laatste kilometers kwam de gele leiderstrui nog bijna ten val. Hij kon zijn fiets nog maar net rechthouden, waarna hij de laatste kilometer rustig afwerkte. Hij werd uiteindelijk tweede op achttien seconden, maar zonder ongelukken is Vingegaard de winnaar van de 109de editie van de Tour de France.