Pogacar wint voorlaatste bergrit in Tour de France, maar Vingegaard houdt stand

Tadej Pogacar heeft de zeventiende etappe van de Tour de France gewonnen, een Pyreneeënrit over bijna 130 kilometer van Saint-Gaudens naar Peyragudes. De Sloveense nummer twee in het algemeen klassement deed een aanval op klassementsleider Jonas Vingegaard, maar de Deen kraakte niet. In de sprint won Pogacar van Vingegaard.

Vanuit de start werd er volop aangevallen, maar niemand kreeg de ruimte van het peloton tot aan de eerste beklimming van de dag. Op de Col d’Aspin trok Thibaut Pinot samen met Alexey Lutsenko in de aanval en daarachter gevolgd door Romain Bardet. De Fransman kende dinsdag nog een slechte dag, maar vandaag was het al een stuk beter.

Maar de groep van de favorieten liet niet begaan onder impuls van UAE. Een verrassend sterk klimmende Mikkel Bjerg die op de Col de Hourquettes d’Arcizanhet tempo bepaalde. Op de Val de Louron zette UAE verder door, ditmaal via Brandon McNulty. De Amerikaan zorgde ervoor dat Sepp Kuss moest lossen, waardoor Jonas Vingegaard er alleen voorstond. McNulty bleef indruk maken en ook de nummer drie van het klassement Geraint Thomas moest passen, waardoor de Amerikaan alleen overbleef met ploeggenoot Pogacar en Vingegaard. Op de top probeerde Pogacar Vingegaard te verassen, maar de Deen van Jumbo-Visma reageerde attent.

Pogacar wachtte in de afdaling al snel weer op McNulty, waarna de Amerikaan op de slotklim het tempo bepaalde zonder dat de nummers één en twee in het algemeen klassement in de aanval trok. We moesten tot aan de laatste 300 meter wachten voordat er iets gebeurde op de slotklim naar Peyragudes. Pogacar versnelde lichtjes, waarna Vingegaard zijn sprint aanzette, maar werd makkelijk geparreerd door Pogacar, die vervolgens zijn derde ritzege deze Tour pakte. Door de winst liep Pogacar vier seconden door de bonificatieseconden in, maar staat nog altijd op ruim twee minuten van Vingegaard.