Van Vleuten behoudt leiding in Giro Donne na zware bergrit

Kristen Faulkner heeft de voorlaatste etappe in de Giro Donne gewonnen. De Amerikaanse wist te zegevieren na een lange solo. Annemiek van Vleuten verloor wat tijd op, maar met nog een vlakke rit te gaan staat de Nederlandse nog altijd ruim aan de leiding en lijkt ze op weg naar haar derde eindzege in de Ronde van Italië voor vrouwen.

Nadat Van Vleuten vrijdag haar leiderstrui, ondanks een valpartij, had verstevigd stond vandaag opnieuw een zware rit in de Giro Donne op het programma. Faulkner en Gaia Realini trokken in de begin van de etappe, die bestond uit 113 kilometer met drie zware beklimmingen, vroeg ten aanval en namen een voorsprong van vier minuten op het peloton.

Op de laatste beklimming van de dag de Passo Daone reed Faulkner weg bij haar medevluchtster. De Amerikaanse bewees opnieuw dat ze een van de sterkste bergop was en ze hield haar voorsprong vast en zou ook de rit winnen.

Ook in het peloton werd er hard gekoerst op de Passo Daone. Marta Cavalli, de nummer twee in het algemeen klassement reed samen met leider Van Vleuten weg bij de rest van het peloton. In de afdaling probeerde de Italiaanse Cavalli van Van Vleuten weg te geraken en daarin slaagde ze ook, doordat Van Vleuten geen grote risico's nam in de afdaling. Aan de finish pakte Cavalli vijftien seconden terug, maar heeft nog altijd een achterstand van een kleine twee minuten. Zondag staat er nog een vlakke rit op het programma in de Tour.