Verstappen pakt poleposition in Oostenrijk, Hamilton ťn Russell crashen

Max Verstappen heeft op de Red Bull Ring de poleposition gepakt voor de F1 Sprint van zaterdagmiddag, waarin dan weer de startopstelling wordt bepaald voor de Grand Prix van Oostenrijk op zondagmiddag.

In de eerste sessie noteerde Ferrari-coureur Charles Leclerc de snelste tijd, voor teamgenoot Carlos Sainz en Verstappen. Dat trio was ook in de tweede sessie het snelst, dit keer zat Verstappen tussen de twee rode bolides in.

Lewis Hamilton zorgde in de derde sessie voor een rode vlag: de Brit knalde zijn Mercedes de barrière in. Kort nadat we door konden putte zijn jonge teamgenoot George Russell inspiratie uit Hamilton's onfortuin, door ook de andere Mercedes in de barrière te parkeren, dit keer wel iets minder hard.

Na Russell's fout kon iedereen in principe nog één snelle ronde neerzetten en dat werd bijzonder spannend. Leclerc dook onder Verstappen's snelste tijd door, Sainz kwam er net niet aan en de pole leek binnen, tot Verstappen tóch nog 0,029 seconden sneller was en de pole pakte.

Sergio Perez was aanvankelijk vierde, maar raakte vanwege track limits tijden kwijt en moet zaterdag vanaf plek dertien starten. Russell start zo vanaf plek vier, voor Esteban Ocon en Kevin Magnussen. De volledige uitslag is hier te vinden.