Estafetteploeg zwemt naar plek vijf op WK, Proud sprint naar wereldtitel

De voorlaatste finalesessie van het wereldkampioenschap langebaanzwemmen in Budapest heeft weer de nodige mooie finales opgeleverd: de één was bijzonder spannend, een enkele was dat niet. De Nederlandse ploeg deed het wat minder dan op eerdere dagen.

50m vlinderslag vrouwen, finale
Er is maar één koningin van de sprint op de vlinderslag en dat bleek ook in Budapest: Sarah Sjöström was met 24,95 seconden afgetekend de beste en pakte haar vierde opeenvolgende wereldtitel. De Française Melanie Henique werd in 25,31 seconden tweede, één honderdste voor de bronzen Chinese Zhang Yufei. Maaike de Waard tikte in 25,85 seconden als achtste aan.

50m vrije slag mannen, finale
Echte favorieten waren er niet, maar sprintspecialist Ben Proud was misschien wel de voornaamste kandidaat. Dát maakte de Brit waar: in 21,32 seconden tikte hij als eerste aan, voor de Amerikaan Michael Andrew (21,41) en de Fransman Maxime Grousset (21,57).

50m vrije slag vrouwen, halve finales
Voor de Nederlandse dames verliepen de halve finales niet zo best: Valerie van Roon kende een slowmotionstart en kwam in 25,19 seconden niet verder dan de dertiende plek. Die deelde ze uitgerekend met landgenote Kim Busch, die met een matige race ook niet verder kwam.

50m schoolslag vrouwen, halve finales
Rosey Metz vertegenwoordigde Nederlander, maar echt soepel ging dat niet: haar tijd was al niet voldoende voor een finaleplaats, maar vervolgens werd ze ook nog eens gediskwalificeerd voor een ongeoorloofde slag richting de finish.

100m vlinderslag mannen, finale
Zonder Caeleb Dressel was er van een échte strijd om goud geen sprake, maar Kristof Milak deed wel het thuispubliek juichen met goud. Zelf was de Hongaar minder blij: met zijn 50,14 seconden kwam hij niet in de buurt van Dressel's wereldrecord (49,45). Zilver was er verrassend voor de Japanner Naoki Mizunuma (50,94), vlak voor de Canadees Joshua Liendo (50,97).

200m rugslag vrouwen, finale
Het werd een bijzonder spannende finale, waarin Phoebe Bacon de overhand leek te hebben. De Amerikaanse werd echter bijgehaald door Kaylee McKeown en het was de Australische die met een perfecte aantik het goud pakte in 2:05,08 minuten, vier honderdsten voor Bacon. Diens landgenote Rhyan White pakte in 2:06,96 het brons.

800m vrije slag vrouwen, finale
Zoals verwacht was van enige spanning geen sprake: in een scherpe 8:08,04 minuten zwom Katie Ledecky haar haar achtste opeenvolgende mondiale titel - vijf wereldtitels, drie olympische titels. Ver achter de Amerikaanse was het juist wél spannend en in 8:18,77 ging het zilver naar de Australische Kiah Melverton, vlak voor de 8:19,00 van de Italiaanse Simona Quadarella.

4x100m vrije slag gemengd, finale
Stan Pijnenburg, Jesse Puts, Tessa Giele en Marrit Steenbergen kwamen er niet echt aan te pas wat de medailles betreft, vijfde in 3:24,24 minuten, maar vooral Steenbergen deed het met een splittijd van 52,57 seconden meer dan uitstekend. Goud was er voor Australië: met 3:19,38 zwommen Jack Cartwright, Kyle Chalmers, Madison Wilson en individueel kampioene Mollie O'Callaghan een nieuw wereldrecord, voor Canada (3:20,61), dat de VS (3:21,09) naar het brons verwees.