FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 24 juni 2022

Random Pics van de Dag #659

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Waterpolosters met verwachte monsterzege door, WK kan 'echt' beginnen

Op het wereldkampioenschap waterpolo in Hongarije hebben de Nederlandse dames de groepsfase zoals verwacht afgesloten met een monsterzege. Zuid-Afrika werd met 22-1 aan de kant geschoven, onder meer door vijf goals van Lola Moolhuijzen.

Argentinië werd eerder al met 29-6 geklopt, terwijl de VS met 7-11 te sterk was. De Amerikaanse titelfavorieten wonnen dan weer met 23-3 van Argentinië - het vrouwenwaterpolo is bepaald niet breed, dus de enorme verschillen zijn een veelvoorkomend fenomeen.

Voor Nederland begint het WK 'echt' op zondag, als men om 15.30 uur aantreedt tegen Canada. Bij winst volgt twee dagen later een kwartfinale tegen Griekenland.

Estafetteploeg zwemt naar plek vijf op WK, Proud sprint naar wereldtitel

De voorlaatste finalesessie van het wereldkampioenschap langebaanzwemmen in Budapest heeft weer de nodige mooie finales opgeleverd: de één was bijzonder spannend, een enkele was dat niet. De Nederlandse ploeg deed het wat minder dan op eerdere dagen.

50m vlinderslag vrouwen, finale
Er is maar één koningin van de sprint op de vlinderslag en dat bleek ook in Budapest: Sarah Sjöström was met 24,95 seconden afgetekend de beste en pakte haar vierde opeenvolgende wereldtitel. De Française Melanie Henique werd in 25,31 seconden tweede, één honderdste voor de bronzen Chinese Zhang Yufei. Maaike de Waard tikte in 25,85 seconden als achtste aan.

50m vrije slag mannen, finale
Echte favorieten waren er niet, maar sprintspecialist Ben Proud was misschien wel de voornaamste kandidaat. Dát maakte de Brit waar: in 21,32 seconden tikte hij als eerste aan, voor de Amerikaan Michael Andrew (21,41) en de Fransman Maxime Grousset (21,57).

50m vrije slag vrouwen, halve finales
Voor de Nederlandse dames verliepen de halve finales niet zo best: Valerie van Roon kende een slowmotionstart en kwam in 25,19 seconden niet verder dan de dertiende plek. Die deelde ze uitgerekend met landgenote Kim Busch, die met een matige race ook niet verder kwam.

50m schoolslag vrouwen, halve finales
Rosey Metz vertegenwoordigde Nederlander, maar echt soepel ging dat niet: haar tijd was al niet voldoende voor een finaleplaats, maar vervolgens werd ze ook nog eens gediskwalificeerd voor een ongeoorloofde slag richting de finish.

100m vlinderslag mannen, finale
Zonder Caeleb Dressel was er van een échte strijd om goud geen sprake, maar Kristof Milak deed wel het thuispubliek juichen met goud. Zelf was de Hongaar minder blij: met zijn 50,14 seconden kwam hij niet in de buurt van Dressel's wereldrecord (49,45). Zilver was er verrassend voor de Japanner Naoki Mizunuma (50,94), vlak voor de Canadees Joshua Liendo (50,97).

200m rugslag vrouwen, finale
Het werd een bijzonder spannende finale, waarin Phoebe Bacon de overhand leek te hebben. De Amerikaanse werd echter bijgehaald door Kaylee McKeown en het was de Australische die met een perfecte aantik het goud pakte in 2:05,08 minuten, vier honderdsten voor Bacon. Diens landgenote Rhyan White pakte in 2:06,96 het brons.

800m vrije slag vrouwen, finale
Zoals verwacht was van enige spanning geen sprake: in een scherpe 8:08,04 minuten zwom Katie Ledecky haar haar achtste opeenvolgende mondiale titel - vijf wereldtitels, drie olympische titels. Ver achter de Amerikaanse was het juist wél spannend en in 8:18,77 ging het zilver naar de Australische Kiah Melverton, vlak voor de 8:19,00 van de Italiaanse Simona Quadarella.

4x100m vrije slag gemengd, finale
Stan Pijnenburg, Jesse Puts, Tessa Giele en Marrit Steenbergen kwamen er niet echt aan te pas wat de medailles betreft, vijfde in 3:24,24 minuten, maar vooral Steenbergen deed het met een splittijd van 52,57 seconden meer dan uitstekend. Goud was er voor Australië: met 3:19,38 zwommen Jack Cartwright, Kyle Chalmers, Madison Wilson en individueel kampioene Mollie O'Callaghan een nieuw wereldrecord, voor Canada (3:20,61), dat de VS (3:21,09) naar het brons verwees.

Kabinet beperkt aantal vluchten op Schiphol

Schiphol verbindt Nederland met de wereld via een uitgebreid netwerk van bestemmingen. Mensen vliegen vanaf Schiphol naar familie of vrienden in verre landen, gaan op vakantie of gebruiken de luchthaven voor een zakenreis. De goede verbondenheid met de rest van de wereld levert een belangrijke bijdrage aan de welvaart van Nederland.

Maar Schiphol ligt ook in één van de drukste delen van Nederland: een sterk verstedelijkt gebied. Bewoners van de regio rondom Schiphol hebben te maken met de negatieve gevolgen van de luchthaven. Zij hebben overlast van vlieggeluid en maken zich zorgen over de effecten van luchtvaart op hun gezondheid, de natuur en het klimaat.

Het kabinet ziet het als opdracht om een evenwicht te vinden tussen het belang van een goede internationale luchthaven, het bijhorende goede vestigingsklimaat en het belang van een betere en gezondere leefomgeving. De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van minister Harbers van Infrastructuur en Waterstaat om tot een nieuw evenwicht te komen.

In de afweging van de publieke belangen rondom Schiphol heeft het kabinet er voor gekozen om met voorrang de geluidsoverlast aan te pakken en tegelijk een keuze te maken waarmee de economische functie van Schiphol wordt behouden. Met dat uitgangspunt kiest het kabinet ervoor dat Schiphol de handhavingspunten voor geluidsoverlast niet langer mag overschrijden. Dit komt er in de praktijk op neer dat Schiphol maximaal 440.000 vluchten per jaar kan afhandelen. Deze bovengrens kan naar verwachting met ingang van november volgend jaar worden ingevoerd.

Met dit aantal vluchten kan Schiphol het internationale netwerk aan bestemmingen behouden. De eventuele opening van Lelystad Airport voor vakantievluchten kan bijdragen aan dat netwerk van bestemmingen op Schiphol. Lelystad Airport moet natuurlijk een natuurvergunning hebben. En de laagvliegroutes moeten kunnen worden opgelost. Dit kost enige tijd. Het kabinet zal daarom niet eerder dan in de zomer van 2024 een besluit nemen over Lelystad Airport.

Minister Harbers: “Ik wil zekerheid en perspectief bieden aan zowel de luchtvaartsector als aan omwonenden. Dit besluit vormt de basis voor een nieuw evenwicht. Het bevat helaas een moeilijke boodschap voor de luchtvaartsector die nog volop aan het herstellen is van de ingrijpende gevolgen van de coronapandemie. De komende periode gaan we het besluit over Schiphol verder uitwerken in samenspraak met omwonenden en alle betrokken stakeholders in de luchtvaart.’’

Eenkhoorn Nederlands kampioen bij NK wielrennen

Pascal Eenkhoorn is vrijdag in Drenthe Nederlands kampioen op de weg geworden. De 25-jarige wielrenner van Jumbo-Visma was na 193 kilometer de sterkste. In een sprintje met twee was hij duidelijk sneller dan Daan Hoole. Taco van der Hoorn werd op iets meer dan tien seconden derde.

Op 25 kilometer van de finish reden Daan Hoole en Pascal Eenkhoorn weg uit een kopgroep van veertien. Het tweetal werkte goed samen en namen al snel een halve minuut voorsprong op de eerste achtervolgers. In de achtergrond probeerde Taco van der Hoorn samen met Oscar Riesebeek, met in het wiel twee renners van Jumbo-Visma en Bart Lemmen, terug te komen.

Het vijftal kwam dichter bij het tweetal, maar helemaal vooraan kwamen ze niet, waardoor het tussen Hoole en Eenkhoorn ging om de nationale titel en daarin was Eenkhoorn duidelijk te snel voor Hoole. Eenkhoorn volgt daarmee zijn ploeggenoot Timo Roosen op als Nederlands kampioen.

Hooggerechtshof schrapt Roe vs Wade (het recht op abortus) in de Verenigde Staten

Er is in de Verenigde Staten niet langer een algemeen recht op abortus. Het Hooggerechtshof vernietigde een verordening hiertoe uit 1973. In plaats daarvan kunnen de staten nu hun eigen wetten uitvaardigen. Sommigen hebben dat al gedaan.

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft de abortuswet van het land geschrapt. Zes van de negen rechters stemden voor de beslissing, aldus het Hooggerechtshof. Dat bleek al nadat begin mei een concept-arrest was uitgelekt.

In een historische beslissing in 1973 besliste het Hooggerechtshof in Roe v. Wade tot het landelijk toestaan van abortussen totdat de foetus levensvatbaar is, d.w.z. tot ongeveer 24 weken zwangerschap. Destijds ontleende de rechtbank een federaal recht op abortus aan het recht van vrouwen op zelfbeschikking.

De nieuwe uitspraak van het Hooggerechtshof stelt de 50 staten in staat om op staatsniveau te beslissen over abortusrechten. Verschillende van hen hebben al wetten aangenomen die abortus ernstig beperken nu de federale regelgeving is verwijderd.

Half mei haalde een door de Democraten voorgestelde federale abortuswet het niet in de Senaat.

Kremlin: 'relaties met Moldavië, Oekraïne en de EU mogen niet verslechteren'

Het Kremlin hoopt dat een eventuele EU-toetreding van Oekraïne en de Republiek Moldavië dat hun betrekkingen met Rusland niet verder zullen  verslechteren.

"Het is erg belangrijk voor ons dat deze processen geen problemen veroorzaken voor ons of voor de betrekkingen met de genoemde landen", benadrukt Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov volgens het persbureau Interfax.

Bovendien moet ervoor worden gezorgd dat de betrekkingen tussen Rusland en de Europese Unie niet verder verslechteren, zei Peskov. "Ze zijn al behoorlijk op de proef gesteld."

De EU-leiders kwamen donderdag overeen om Oekraïne en Moldavië de status van kandidaat-lidstaat te verlenen. De landen hadden het EU-lidmaatschap aangevraagd, dagen nadat Rusland in februari Oekraïne was binnengevallen.

De woordvoerder van president Vladimir Poetin, Dmitry Peskov, zei dat het besluit van het 27-koppige blok "natuurlijk een interne Europese aangelegenheid" was.

"[Maar] het is erg belangrijk voor ons dat al deze processen ons niet meer problemen opleveren in de betrekkingen van de genoemde landen met ons", vertelde hij aan verslaggevers.

Peskov noemde Moldavië – waar verschillende aanvallen in de door Moskou gesteunde afgescheiden regio Transnistrië in de afgelopen maanden de angst hebben doen rijzen dat de oorlog in Oekraïne over de grens zal reiken – voor wat hij noemde toenemende vijandigheid jegens Rusland.

Het lijkt hen dat hoe meer ze anti-Russisch zijn, hoe meer Europeanen van hen zouden moeten houden. We zouden het heel erg vinden om dat te zien gebeuren, zei hij.

Ondertussen beschuldigde de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov de EU en de NAVO van het verzamelen van een “oorlogscoalitie tegen Rusland” later op een aparte briefing, en noemde de EU, een niet-militair blok, een “steeds meer anti-Russische unie”.

Peskov noemde de vastgelopen EU-kandidatuur van Turkije als een voorbeeld van hoe lang het zou kunnen duren voordat Oekraïne en Moldavië volwaardige leden worden.

Verschillende EU-functionarissen suggereerden deze week dat het proces, waarbij de kandidaten flinke hervormingen moeten doorvoeren, meerdere jaren kan duren.

Trimbos waarschuwt: levensgevaarlijke MDMA-vloeistof in omloop

Sinds juni zijn er twee levensgevaarlijke MDMA-vloeistoffen ingeleverd bij locaties waar gebruikers hun drugs kunnen laten testen. Dat meldt het Trimbos-instituut. Zo schrijft AT5. 

Het gaat om vloeistoffen die pure MDMA bevatten. Al bij het nemen van een kleine hoeveelheid kan dat ernstige gevolgen hebben. De vloeistof is oranje/lichtbruin en werd verkocht als MDMA. Uit een analyse blijkt dat het gaat om vloeistoffen die nagenoeg uit pure MDMA bestaan. Het Trimbos-insituut roept op überhaupt geen vloeibare MDMA te gebruiken. 

Hoge doseringen MDMA kunnen leiden tot oververhitting. Dat kan ervoor zorgen dat de lever, nieren en het hart van de drugsgebruiker niet goed meer werken en uiteindelijk kan de gebruiker zelfs overlijden. 

Het Trimbos-instituut doet geen uitspraak over de plek van de testlocaties waar de vloeistof is aangetroffen. 

Oekraïne: Russen veroveren district ten zuiden van Lysychansk in Loehansk

Volgens Oekraïense bronnen rukken Russische troepen op naar de omstreden stad Lysychansk. Het district Hirske ten zuiden van Lysychansk in de oostelijke Oekraïense regio Loehansk is 's ochtends "volledig ingenomen" door Russische troepen, zegt het hoofd van de lokale regering van Hirske, Oleksiy Babchenko.

Er waren enkele kleinere gevechten in de buitenwijken, maar dat hield de Russen niet tegen. Met het verlies van Hirske en andere nederzettingen in het gebied, dreigt Lyssychansk aan drie kanten omsingeld te worden door Russische troepen.

De stad is het laatste Oekraïense bastion in de regio Loehansk. Rusland heeft gezegd dat 2.000 Oekraïense soldaten zijn omsingeld in Hirske, hieronder 80 buitenlandse strijders.

Oekraïne krijgt Duits luchtverdedigingssysteem IRIS-T

Oekraïne krijgt een modern luchtafweersysteem gemaakt door Diehl. De Oekraïense ambassadeur Andriy Melnyk maakte donderdag de ondertekening van het contract openbaar in de Oekraïense media. Nu heeft de fabrikant het ook aan het Duitse ARD bevestigd, maar zonder op verdere contractdetails in te gaan.

Het IRIS-T SLM, is een verdedigingssysteem op de grond. Het wordt vervaardigd door het Duitse wapenbedrijf Diehl Defense in Überlingen aan het Bodenmeer.

Volgens de fabrikant kan IRIS-T worden gebruikt om de bevolking, belangrijke gebouwen, maar ook de grondtroepen te beschermen - met een straal van 40 kilometer.

Het zou ook luchtaanvallen op steden kunnen voorkomen. Hiervoor worden geleide raketten gebruikt. Je kunt hiermee vliegtuigen, helikopters, kruisraketten en raketten neerhalen. 

Volgens de informatie van Melnyk zal het luchtafweersysteem meer dan 170 miljoen euro kosten, die de Duitse overheid zal bekostigen. Het is echter nog onduidelijk wanneer IRIS-T geleverd kan worden aan Oekraïne. Het land hoopt in oktober.

De Oekraïense ambassadeur sprak in de Oekraïense pers de hoop uit dat het land nog tien van dergelijke luchtafweersystemen uit Duitsland zou ontvangen.

Van Roon, Busch en Metz zwemmen zich naar halve finales, estafetteploeg naar finale

Op het wereldkampioenschap langebaanzwemmen in Budapest heeft Nederland twee halvefinaleplekken gepakt op de 50 meter vrije slag bij de vrouwen.

Valerie van Roon tikte aan in 25,04 seconden, wat de gedeeld negende tijd opleverde. Kim Busch was twee honderdsten langzamer en ging met een elfde plek ook door naar de halve finales van vrijdagavond.

Op de 50 meter schoolslag bij de vrouwen deed Rosey Metz het prima: met 30,71 seconden plaatste ze zich als elfde voor de halve finales. Anne Palmans kon inpakken: haar 31,37 seconden betekende de 21e tijd.

Stan Pijnenburg, Jesse Puts, Tessa Giele en Marrit Steenbergen deden prima mee in de top van de tijdenlijst: in 3:25,86 minuten zorgde het kwartet voor de vierde tijd, achter de Amerikaanse, Canadese en Australische ploegen.

E-coli hoopt zich op in ons ondergoed, hoe vaak koop jij nieuwe onderbroeken?

Hoe goed je je ondergoed ook wast en hoe vaak je het ook verwisselt; het is beter om het niet helemaal af te dragen tot het echt versleten is. Beter koop je minstens elk jaar nieuwe onderbroeken. Een Amerikaanse microbioloog, Charles Gerba, deed onderzoek en concludeerde dat een gemiddelde onderbroek eentiende gram e.coli bacterie (poepbacterie) bevat. Hoewel bij een goede hygiene en dagelijks een schone onderbroek aantrekken de kans op stank of een infectie door deze bacteriën miniem is, neemt deze kans wel toe als je niet regelmatig nieuwe onderbroeken koopt. De e-coli bacteriën 'stapelen' zich namelijk op in je onderbroek bij elk gebruik. Hoe vaak koop jij nieuwe onderbroeken?

E-coli hoopt zich op in onderbroeken (Foto:Pixabay)
E-coli hoopt zich op in onderbroeken (Foto:Pixabay)

Forse toename illegale tabakproduktie: 'lopen ¤550.000 per dag aan accijnzen mis'

Illegale tabaksproducten worden steeds vaker in West-Europese landen geproduceerd, ook in Nederland. Met hogere accijnzen op tabak in het vooruitzicht zal deze trend zich doorzetten, zo waarschuwen criminologe Brenda Oude Breuil van de Universiteit Utrecht en Europarlementariër Jeroen Lenaers van het CDA. Zo meldt WNL.

Volgens de FION en de Douane zijn er in ons land in 2021 acht illegale sigarettenfabrieken opgerold. Hierbij zijn  227.314.895 sigaretten, 164.199 kg tabak en 44.505 kg waterpijptabak in beslag genomen.

Geweldsexplosie om gouden ketting

Als een ekster dook een 21-jarige Hagenaar op een man met een gouden ketting. Verdachte was langs een terras gereden, zag iets glinsteren en wilde het hebben. Waar mensen eerst nog rustig in de zon van een drankje zaten te genieten, moesten ze plots vrezen voor hun leven. Er werd geschopt en zelfs gestoken.

De verdachte reed die middag samen met een vriend langs het koffiehuis in Den Haag. Hij zag daar het slachtoffer op het terras zitten met een gouden ketting om zijn nek. Omdat verdachte naar eigen zeggen geldproblemen had, zette hij iets verderop zijn auto aan de kant. Samen met zijn vriend liepen ze terug.

Op het terras stapte verdachte direct op het slachtoffer af en gaf hem twee schoppen tegen de borst. Hij had een stanleymes bij zich waarvan hij zelf zegt dat hij er niets mee heeft gedaan, maar getuigen verklaren dat hij het mes wel degelijk heeft uitgeschoven en ermee heeft staan zwaaien. Ook had hij een mes in de auto liggen dat door de vriend werd meegenomen. Die heeft daarmee ook daadwerkelijk een omstander die te hulp kwam gestoken.

Pas toen anderen met terrasstoelen boven hun hoofd geheven op de verdachten af kwamen, maakten ze zich uit de voeten. Zonder ketting. Wat ze achterlieten was een terras vol gewonden en compleet overrompelde, angstige mensen.

Snel geld
De aanleiding voor de plotselinge heftige uitbarsting van geweld blijft dubieus. Verdachte heeft in eerste instantie verklaard dat hij het slachtoffer kende en ruzie met hem had. Later trok hij die verklaring weer in en zei dat het om geldproblemen ging. Maar ook die verklaring lijkt verzonnen. Verdachte had genoeg mensen om zich heen die hij om hulp kon vragen, had kort ervoor nog een nieuwe motor gekocht, had veel dure kleding en sieraden. Hij zou klem zijn komen te zitten toen hij een borg moest betalen, maar daarvan was helemaal geen sprake.

"Voor mij blijft één ding over," zei de officier van justitie, "en dat is dat dit voor verdachte kennelijk een makkelijke manier was om snel aan geld te komen. En dat hij het kennelijk geen probleem vond om daar geweld en messen bij te gebruiken en anderen daarbij de stuipen op het lijf te jagen."

"Ik doe niet alsof"
Het Openbaar Ministerie vindt het verder kwalijk dat verdachte niet lijkt te beseffen wat hij heeft gedaan. Bij de rechter-commissaris verklaarde hij dat de officier van justitie net deed alsof hij een grote crimineel is die verdacht wordt van een heel groot strafbaar feit. "Maar ik doe niet alsof," zei de officier van justitie op zitting. "U wórdt ook verdacht van een heel groot strafbaar feit."

De officier van justitie eiste een gevangenisstraf voor de duur van 36 maanden, waarvan 6 voorwaardelijk. Over twee weken doet de rechter uitspraak. De medeverdachte zal op een later moment ook nog voor de rechter moeten komen.

Holleeder ook in hoger beroep veroordeeld tot levenslang

Willem Holleeder moet de rest van zijn leven in de cel doorbrengen. Dat heeft het gerechtshof zojuist besloten. De nu 64-jarige Holleeder was in hoger beroep gegaan tegen zijn veroordeling uit 2019.  Zo meldt AT5.

De rechtbank achtte destijds bewezen dat Holleeder opdracht gaf tot de liquidaties van Cor van Hout (2003), Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005),  John Mieremet (2005) en Thomas van der Bijl (2006). Bij de moord op Cor van Hout werd ook Robert ter Haak dodelijk geraakt. Ook gaf Holleeder volgens de rechtbank opdracht tot een eerdere mislukte aanslag op John Mieremet en maakte hij deel uit van een criminele organisatie.

Het OM eiste vorig jaar ook in hoger beroep levenslang en daar gaat de rechtbank nu dus in mee. Volgens Telegraaf-rechtbankjournalist Saskia Belleman was het laatste woord dat Holleeder uitsprak voordat hij uit de rechtszaal vertrok "pisbak". 

Van Rechtspraak: 

Het hof vindt dat het zeer omvangrijke dossier tegen Holleeder veel bewijs bevat dat zijn schuld aantoont. Dat bewijs bestaat onder meer uit verklaringen van veel getuigen. Getuigen die van Holleeder zelf hoorden wat hij heeft gedaan, maar ook kroongetuigen die bij de uitvoering van de moordopdrachten van Holleeder betrokken waren. Ook zijn de geluidsopnamen belangrijk waarin Holleeder, zonder dat hij wist dat hij werd opgenomen, een deel van de feiten bekent.
Holleeder zelf heeft tijdens het strafproces elke betrokkenheid bij de moorden ontkend. Hij heeft van belastende getuigen gezegd dat ze liegen. Ook heeft hij gewezen naar anderen die volgens hem verantwoordelijk zijn voor de moorden.

Onderzoek
Het hof heeft veel onderzoek gedaan naar de betrouwbaarheid van de getuigen en naar de mogelijke rol van anderen bij de moorden. Dat onderzoek was ingewikkeld omdat een deel van de slachtoffers zich in het criminele milieu bewoog. Dit onderzoek heeft de betrouwbaarheid van belastende getuigen bevestigd en heeft geen aanknopingspunten opgeleverd dat iemand anders dan Holleeder achter de moorden zit.

Levenslange gevangenisstraf
Bij de oplegging van de straf heeft het hof rekening gehouden met de kille en gewetenloze wijze waarop Holleeder samen met anderen in een criminele organisatie, heeft beslist over leven en dood. Zijn keuzes waren ingegeven door financiële motieven of om ervoor te zorgen dat een ander geen wraak op hem kon nemen of met de politie zou praten. Het hof concludeert dat bij deze feiten geen andere straf kan worden opgelegd dan een levenslange gevangenisstraf.

Uitspraak
De volledige uitspraak bevat meer dan 280 bladzijden en volgt z.s.m. op Rechtspraak.nl. Een korte samenvatting van 12 bladzijden is hier als pdf te vinden: Voorleesarrest Hof Amsterdam in zaak Vandros 

Beschikbaar inkomen huishoudens 2,1 procent hoger in eerste kwartaal

Het reëel beschikbaar inkomen van huishoudens was in het eerste kwartaal van dit jaar 2,1 procent hoger dan een jaar eerder. De toename is vooral toe te schrijven aan een stijging van de beloning van werknemers, door hogere cao-lonen en meer banen. De hypotheekschuld groeide met 10,1 miljard euro naar 795,4 miljard euro. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers over de financiën van huishoudens.

Beloning werknemers draagt meest bij aan stijging huishoudinkomen
Het inkomen van zowel werknemers als zelfstandigen lag hoger dan in het eerste kwartaal van 2021. De totale beloning van werknemers groeide met 7,7 procent. Het aantal banen was 5,1 procent hoger en het aantal gewerkte uren groeide met 7,6 procent. De cao-loonstijging kwam op 2,5 procent uit. Het gemengd inkomen lag 12,0 procent hoger.

De stijging van het totaal aan ontvangen uitkeringen bedroeg 3,3 procent. Er zijn vooral meer AOW- en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen uitgekeerd. De ontvangen sociale voorzieningen waren lager, vooral doordat er minder studiefinanciering werd ontvangen. Huishoudens betaalden 6,5 procent meer belastingen en sociale premies.

Om tot het reëel beschikbaar inkomen te komen wordt het netto beschikbaar inkomen gecorrigeerd voor prijsstijgingen.

Hypotheekschuld neemt toe, schuldquote daalt
In het eerste kwartaal van 2022 nam de hypotheekschuld toe met 10,1 miljard euro vergeleken met een kwartaal eerder. Doordat de economie harder groeide dan de woninghypotheekschuld, nam de hypotheekschuld als percentage van het bbp af; van 91,7 procent in het laatste kwartaal van 2021 naar 90,4 procent in het eerste kwartaal van 2022. Dit is het laagste niveau na het tweede kwartaal van 2004.

Nieuwe fase uitwerking plannen Lelylijn

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de provincies Groningen, Fryslân en Drenthe hebben vanuit het Deltaplan Noordelijk Nederland afspraken gemaakt over het MIRT-onderzoek naar de Lelylijn. Deze nieuwe treinverbinding verbindt Lelystad en de steden Groningen en Leeuwarden waarmee de reistijd tussen de Randstad en Noord Nederland verkort wordt. Er wordt een gezamenlijke werkorganisatie opgericht die het onderzoek gaat coördineren. Het bestuurlijk overleg Deltaplan zal deze werkorganisatie aansturen. Ook bewoners, belanghebbenden en andere regionale overheden zullen bij het onderzoek worden betrokken.

Staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat): “Ik vind het ontzettend mooi dat we nu concreet aan de slag gaan met de plannen voor de Lelylijn. Zoals bij elk bouwproject, is de fase waarin het plan vorm krijgt en wensen onderzocht worden net zo belangrijk als de bouw zelf. We pakken dat samen met de regio voortvarend aan en willen ook graag de inwoners van de Noordelijke provincies betrekken bij dit proces.”

Voorzitter van het Deltaplan voor Noordelijk Nederland, Nelleke Vedelaar: “We kijken er naar uit om concreet samen te werken met het Rijk aan de Lely- en Nedersaksenlijn. Ook hebben we mooie afspraken gemaakt om versneld woningbouw te realiseren in steden langs het bestaande spoor. Hiervoor is natuurlijk wel een investering nodig om dit spoor sneller en minder kwetsbaar te maken.”

Gedeputeerde van Fryslân Avine Fokkens: "Met deze vervolgstappen voor de Lelylijn houden we de vaart erin en daar ben ik blij mee. We hebben een voorkeursvariant nodig en financiering. En vervolgens de daadwerkelijke realisatie. Daar moet het naar toe."

Commissaris van de Koning in Groningen René Paas: ''Voor Noord-Nederland is dit weer een belangrijke stap in de integrale aanpak van de nationale opgaves, zoals de woningbouwopgave en het vergroten van de brede welvaart. Hierbij zullen we ook nadrukkelijk onze inwoners vragen om met ons mee te denken. Deze opgave is immers van en voor ons allemaal.”

Wethouder van Groningen Philip Broeksma: “Voor Groningen is de aanleg van de Lelylijn van het grootste belang. De samenhang met de economische ontwikkeling, met meer woningen, met kortom de brede welvaart is evident. Tijd voor weer de volgende stap, goed dat die gezet gaat worden.”

Start MIRT-onderzoek
In het coalitieakkoord is afgesproken dat er 3 miljard euro is gereserveerd om op termijn met medefinanciering vanuit de regio en uit Europese fondsen de Lelylijn te kunnen aanleggen. De aanleg van grote infrastructurele projecten verloopt in Nederland altijd via de MIRT-werkwijze. MIRT staat voor Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport. De MIRT-werkwijze houdt in dat er eerst onderzoek wordt gedaan en een voorkeursvariant in kaart wordt gebracht. Nog in deze kabinetsperiode wordt bij zicht op voldoende financiering een MIRT-verkenning gestart, waarna de planuitwerking en realisatie volgen.

In het MIRT-onderzoek dat nu wordt gestart wordt gekeken hoe economie, woningbouw en een betere bereikbaarheid elkaar kunnen versterken. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar de Lelylijn, maar ook naar de samenhang met de Nedersaksenlijn, verbeteringen van delen van het bestaande spoor en de spoorverbinding met Noord-Duitsland. Onder meer relevante varianten, kosten, draagvlak en mogelijke dekking worden in kaart gebracht.

Internationale verbinding
In het coalitieakkoord is afgesproken dat wordt uitgewerkt hoe de Lelylijn kan bijdragen aan een betere internationale treinverbinding met het noorden van Duitsland. Begin juni heeft Nederland bij de Europese Commissie en het inkomend Tsjechisch EU-Voorzitterschap daarom aangegeven dat Nederland wil dat de Lelylijn wordt opgenomen in het TEN-T netwerk (het Trans-Europese Transportnetwerk). Opname van de Lelylijn in dit netwerk is belangrijk omdat het project daarmee ook in aanmerking komt voor subsidies uit de Connecting Europe Facility, een Europees fonds dat subsidies verstrekt aan projecten die zorgen voor betere transportverbindingen tussen lidstaten.

Afname vogelpopulaties in stedelijk gebied

Van de vogels die in steden en dorpen voorkomen, gaan er meer soorten in aantal achteruit dan vooruit. Met name de soorten uit de stedelijke groene leefomgevingen, zoals park en bos, nemen af. Dit blijkt uit de nieuwe indicator ‘vogels van stedelijk gebied’, die het CBS samen met Sovon Vogelonderzoek heeft gepubliceerd op het Compendium voor de Leefomgeving. Deze neemt met iets meer dan 6 procent af in de periode 2007-2020.

Sinds 2007 worden vogels in steden en dorpen geteld in het Meetnet Urbane Soorten (MUS) van Sovon Vogelonderzoek Nederland, georganiseerd vanuit het Netwerk Ecologische Monitoring. Van 83 vogelsoorten zijn voldoende gegevens beschikbaar om een trend in het stedelijk gebied te berekenen. De indicator ‘vogels van stedelijk gebied’ geeft de gemiddelde trend weer van deze populaties in steden en dorpen.

Afname vogels van stedelijk groen
Met name vogelsoorten kenmerkend voor de drie groene typen leefomgeving in de stad gaan in aantal achteruit: bos en park (-20 procent), struweel en struiken (-30 procent) en open groen (-10 procent). Dit komt onder meer door het verder volbouwen van de stad, en voor vogels ongunstig groenbeheer in het stedelijk gebied.

Ook van een vierde groep stadsvogels - soorten die een sterke relatie hebben met bebouwing - gaan de populaties achteruit (met 10 procent): dit geldt voor negen soorten waaronder de huismus, spreeuw, zwarte roodstaart en gierzwaluw, maar alleen als de slechtvalk buiten beschouwing wordt gelaten. De slechtvalk doet het juist bijzonder goed in de stad. Als deze meegenomen wordt, neemt de populatie van deze groep toe met 22 procent.

Meer water- en moerasvogels in bebouwd gebied
Alleen de groep water- en moerasvogels neemt duidelijk toe binnen het stedelijk gebied: gemiddeld met 30 procent sinds 2007. Dit zijn soorten die door de groei van de populaties in het buitengebied steeds meer het stedelijk gebied zijn ingetrokken, zoals krakeend en grauwe gans. Dit komt onder meer door een verbeterde waterkwaliteit en de aanleg van meer waterpartijen binnen (nieuwe) stadskernen.

Een bijzonder fenomeen is de toename in de stad van kleine mantelmeeuwen en zilvermeeuwen, die aan de kust als broedvogel achteruitgaan door vossen en menselijke verstoring. Als alternatief hebben deze vogels veilige broedlocaties op daken gevonden, en trekken daarbij steeds verder het binnenland in.

Trend vogels stedelijk gebied in landelijke context
Om de trend van vogels in het stedelijk gebied te kunnen vergelijken met de rest van Nederland is een indicator gemaakt van de ontwikkelingen van dezelfde 83 soorten buiten het stedelijk gebied. Hieruit blijkt dat de vogels die in bebouwd gebied afnemen, het in de rest van Nederland wel goed doen. Waar in het stedelijk gebied maar een van de vijf vogelgroepen een duidelijk positieve trend vertoont (water- en moerasvogels), gaan in het buitengebied - inclusief de beschermde natuur- en natuurontwikkelingsgebieden - vier van deze vijf groepen erop vooruit. De enige groep die in het buitengebied achteruit gaat zijn de vogels van open groen, waaronder een aantal boerenlandvogels (zoals grutto en kievit). Hiervan is bekend dat de populaties al decennia lang zeer sterk afnemen

Nieuwe Taskforce Fortius pakt cocaïnesmokkel tussen Antwerpse haven en Nederland aan

Met de Taskforce Fortius pakken de Belgische en Nederlandse opsporingsdiensten de smokkel en handel van cocaïne tussen de Antwerpse haven en Nederland op een nieuwe, en tot nu toe al zeer effectief gebleken manier aan. In slechts twee maanden tijd is al een tiental verdachten aangehouden en zijn grote geldbedragen en -hoeveelheden drugs in beslag genomen, waaronder ruim 8000 kilo cocaïne.

Deze nauwe samenwerking tussen België en Nederland heeft als doel de Antwerpse haven onaantrekkelijk te maken voor vooral Nederlandse drugscriminelen. Het blijkt dat maar liefst tachtig procent van de verdovende middelen die in Antwerpen binnenkomen, bestemd is om naar Nederland te worden vervoerd door Nederlandse criminelen. Vanuit Nederland gaat het vervolgens door naar andere Europese landen.

Ontwrichten
In het criminele netwerk telt elke rol om het systeem te laten functioneren en dat maakt het belangrijk om deze entiteiten (zowel personen als bedrijven in de logistieke keten) te identificeren en uit te schakelen. Andy Kraag, Hoofd van de Dienst Landelijke Recherche van de Landelijke Eenheid: “Met Fortius richten we ons niet alleen op het kopstuk van een crimineel samenwerkingsverband, maar juist op de personen en bedrijven die dat netwerk draaiende houden; daarbij telt dus elke rol. De Taskforce Fortius pakt de uithaal/import, opslag, handel en distributie van cocaïne aan. Hierdoor wordt z’n crimineel samenwerkingsverband ontwricht”.

Netwerk
De Landelijke Eenheid (Dienst Landelijke Recherche, Dienst Infrastructuur en de Dienst Landelijke Informatie Organisatie), het Landelijk Parket, de Federal Gerechtelijke Politie Provincie Antwerpen en het Federaal Parket zette deze taskforce met speciale Quick Response Unit op. De Taskforce werkt nauw samen met verschillende regionale politie-eenheden en partners zoals de Douane, Koninklijke Marechaussee, de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst en de Belastingdienst. Door deze samenwerking tussen de partners vanuit toezicht, handhaving en opsporing en het Openbaar Ministerie kan er snel en adequaat gehandeld worden en zijn in korte tijd al mooie successen behaald. Hoofd van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid Gert Wibbelink: "Door onze directe lijnen met België en partners acteren we razendsnel op de cruciale informatie die onze intelorganisatie samen met België verzamelt.”

Drugsindustrie oorzaak van zware criminaliteit
"Antwerpen mag geen uitvalsbasis worden voor de zwaar georganiseerde criminaliteit. Op jaarbasis gaan in Nederland vele miljarden euro’s om in de criminele drugsindustrie. De illegale inkomsten uit drugsactiviteiten worden in de legale economie witgewassen. Drugsproductie- en handel is vaak de oorzaak van ondermijning in Nederland. Deze ondermijning heeft allerlei zware criminaliteit tot gevolg. Denk aan witwassen, corruptie, bedreiging, geweld en liquidaties. Daarom pakken we de betrokken criminele netwerken hard aan. Omdat Nederland een productieland en doorvoerland is voor de rest van de wereld, is een goede internationale samenwerking bij deze aanpak essentieel. Zo stoppen we intercontinentale en internationale drugsroutes en pakken we internationale criminele netwerken aan.”

FOK! Wat een weer!: Ik weet het niet

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Mogge!  

Vreemde titel, maar zo is de situatie nu eenmaal. Als je jezelf Primeurman noemt dan weet je haast zeker dat ik een grapje maak, maar nu doe ik dat niet als Primeurman zijnde.  

Alle gekheid. Ieder uur veranderen de modellen. Het is gewoon uitgaan van de radarbeelden. Meer kan ik er niet van maken. Ik heb wel de indruk dat met name de zuidwestelijke helft niet veel hoeft te verwachten, maar gezien de atmosferische omstandigheden is dat geen uitgemaakte zaak.

Er gaan ongetwijfeld grote hoeveelheden regen vallen, maar dat kan feitelijk overal.  Het moet allemaal nog gaan ontstaan. Ikzelf ben echter niet van plan om op te blijven als ik weet dat ik niet gunstig zit.  

Ook voor vandaag is dit van toepassing. In de ochtend ligt de voorkeur boven het noorden en oosten, en in de middag in het hele zuidoosten. Localiseren en ook de activiteit inschatten is gewoon onmogelijk. 

We gaan het zien, terugblikken is makkelijker dan vooruit kijken.  

Uiteraard ben ik morgen van de partij, dus tot dan.  

Update 24 juni 6:05:
Momenteel heeft het noordwesten enige neerslag. Dit trekt de Noordzee op. De "staart" hiervan, die tot aan Duitsland reikt zal over het land waat neerslag opleveren. Deze bevind zich nu op een lijn van Winterswijk-Apeldoorn-Lelystad. Ondertussen komt vanuit Zeeland ook wat regen, dit trekt wat meer naar het noordoosten. Ik denk dat deze neerslag geen stand zal gaan houden, maar ik ben dan ook niet de primeurman. In het noordwesten van Frankrijk is ook flink wat activiteit maar ik schat in dat dit langs de kust zal trekken en minder actief is tegen die tijd.

Verder vandaag? Als de primeurman geen idee heeft, heb ik dat al helemaal niet. In ieder geval minder warm dan gister, dat is een belofte!

Ganzenoppad (Foto: DJMO)
Ganzen gaat niet snel voor je aan de kant. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

'In eerste jaar hebben coronavaccinaties zo'n 20 miljoen mensenlevens gered'

In het eerste jaar dat er tegen COVID-19 werd gevaccineerd, zijn er door de vaccins wereldwijd zo'n 20 miljoen mensenlevens gered. Dat is de uitkomst van een onderzoek dat gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Infectious Diseases.

In Europa zijn er ruim 4 miljoen levens gered, volgens het onderzoek. In Afrika, waar de vaccinatiegraad veruit het laagst is (5,5 tegen 56 procent in Europa), zijn zo'n 97.000 mensenlevens gered van een overlijden door corona.

De studie is gebaseerd op gegevens die zijn verzameld in 185 landen tussen 8 december 2020 en 8 december 2021. Meer hierover bij RTLNieuws

Instagram wil met gezichtsherkenning de leeftijd van zijn gebruikers verifiëren

Instagram gaf aan de functie momenteel te testen in de Verenigde Staten. Ze werken samen met de Britse startup Yoti, die een bijbehorend algoritme heeft ontwikkeld.

De startup schat de foutenmarge op 1,5 jaar voor 13- tot 19-jarigen. Volgens Yoti is het algoritme foutgevoeliger bij gezichten van vrouwen en niet-blanken.

Instagram vraagt al een jaar om de geboortedatum van nieuwe gebruikers en vraagt om bevestiging, zoals een identiteitskaart. Volgens de App zal bij iedereen die de vraag regelmatig negeert, het  account worden geblokkeerd.

Bepaalde inhoud kan alleen worden bekeken als een geboortedatum uitwijst dat de user ten minste 18 jaar oud is. De minimumleeftijd om Instagram te gebruiken is 13 jaar, maar veel kinderen doen zich veel ouder voor. Instagram wordt er vaak van beschuldigd dat er te weinig controles op leeftijd worden uitgevoerd. 

VS: Hooggerechtshof vernietigt wet die het openbaar dragen van wapens beperkt

Het Amerikaanse Hooggerechtshof vernietigde een staatswet van New York uit 1913 die het openlijk dragen van handvuurwapens aan banden legde. Als reden werd aangevoerd dat de wet het fundamentele recht schond om wapens te dragen, zoals vastgelegd in het Tweede Amendement.

De beslissing werd genomen met zes tegen drie stemmen. Twee wapenbezitters en de New Yorkse tak van de National Rifle Association, de meest invloedrijke organisatie van wapenlobbyisten, hadden de rechtszaak aangespannen.

De afgelopen maanden zijn er in de Verenigde Staten een reeks geweldsmisdrijven geweest waarbij vuurwapens betrokken waren. Sindsdien is er eigenlijk weer gesproken over een aanscherping van de wapenwetten.

Een groep Amerikaanse senatoren uit beide partijen heeft onlangs een wetsvoorstel ingediend dat een betere bescherming zou bieden tegen spree-killing en vuurwapengeweld, onder meer door een intensievere screening voor kopers onder de 21 jaar.

Nijmeegse Vierdaagse wil van de wildpoepers af

Wildpoepende- en plassende Vierdaagsewandelaars bezorgen al jaren grote irritatie bij doorkomstgemeenten en hun bewoners. De organisatie van het wandelevenement wil ook dat dit ‘onfatsoenlijke gedrag’ een halt wordt toegeroepen en komt met maatregelen voor de komende editie.

Zo adviseert Stichting DE 4DAAGSE aan de wandelaars niet te veel in één keer te drinken, maar steeds kleine beetjes te nuttigen. Ook wordt een zwaar ontbijt afgeraden.

Strandtenthouders met handen in het haar vanwege personeelstekort

Met mooi zomerweer belooft het de komende dagen druk te worden op het strand. Voor de strandtenthouders is dat altijd goed nieuws, nu is het stressen of er wel genoeg personeel is om de mensen op de terrassen te kunnen bedienen. "Ik heb mijn salarissen maar omhoog gegooid om toch nog nieuw personeel aan te trekken. Maar dat is geen structurele oplossing", zegt Leon Zeeuw van beachclub Breez.

Floriade is financieel drama, gemeentebestuur Almere stapt op

De wethouders van het Almeerse college hebben donderdagavond hun ontslag aangeboden vanwege de financiële situatie van de Floriade. Eerder op donderdag werd bekend gemaakt dat er opnieuw 34 miljoen euro nodig is om de expositie tot het geplande einde open te houden.

Het aantal bezoekers op de Floriade blijft fors achter. Waar Almere ruim twee miljoen betalende bezoekers verwachtte, ziet de organisatie zich genoodzaakt dit naar beneden bij te stellen tot 1,2 miljoen. Sinds de start bezochten inmiddels 232.500 mensen de groene expo, en dat is ongeveer een derde van het verwachte aantal.

Het is de bedoeling dat de Floriade tot 9 oktober openblijft. Het college wil aan die datum vasthouden, om imagoschade voor de stad en de Floriade te voorkomen.

Wie de extra miljoenen zal gaan betalen, is nog niet duidelijk. Het college kijkt hiervoor naar de provincie en het Rijk, maar de Rijksoverheid was eerder terughoudend. De gemeente Almere berekende eerder dat al 41,5 miljoen euro aan de Floriade werd uitgegeven. Dat geld is niet meer terug te verdienen. Ook zijn er tientallen miljoenen aan leningen verstrekt.

Het nu gevallen college van de stad trad in 2020 aan en bestond uit wethouders van VVD, D66, CDA, GroenLinks en ChristenUnie. Na de gemeenteraadsverkiezingen van maart dit jaar was er nog geen nieuw college gevormd. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1445
special
Random Pics van de Dag #1444
special
Random Pics van de Dag #1443
special
Mannendag Babes 2024
special
Mannendag: 9 Beroepen die vrijwel alleen mannen willen of kunnen uitvoeren
review
FRITZ!Box 4060 en FRITZ!Repeater 6000
©FOK.nl e.a.