Downhiller Walker pakt eerste World Cup-zege in modder Leogang, Balanche domineert

Voor de liefhebbers keren we nog even terug naar het weekeinde mountainbiken en wel naar het Oostenrijkse Leogang. Naast de cross-countrywedstrijden stonden daar namelijk ook weer de downhillwedstrijden gepland en dat gebeurde na enkele dagen regenval, waardoor vooral het technische stuk in het bos bijzonder zwaar was - hoewel het nog niet zo'n enorme modderpoel was als bij het WK twee jaar geleden.

Vrouwen
Nina Hoffmann was erg snel onderweg, maar de Duitse ging onderuit en verloor veel tijd. Vervolgens nam Eleanora Farina uit Italië met een prima run de leiding, maar ondanks een valpartij ging Myriam Nicole nog eens harder. De Française zag vervolgens hoe thuisheldin Valentina Höll op de eerste sector een bizarre zeven seconden sneller was, maar ook dat ging niet goed.

Uitgerekend voor eigen publiek gaat het keer op keer fout voor Höll: op het WK 2020 domineerde ze als rookie de trainingen, maar ging ze in de kwalificatie dusdanig hard onderuit dat ze niet aan de start kon verschijnen. In de World Cup ging het vorig jaar met een val ook niet goed en dit keer ging Höll wéér onderuit, even later zelfs nog een keer - ze werd zesde.

Camille Balanche sloot het af en de Zwitserse heeft Leogang wél volledig onder de knie. In de bagger werd ze in 2020 wereldkampioen, vorig jaar won ze en ook nu was ze absoluut ongenaakbaar: Balanche knalde foutloos naar beneden en won met dik elf seconden voorsprong op Nicole, met Farina op een keurige derde plek.

Mannen
Amaury Pierron won de eerste twee World Cups van het seizoen en probeerde als eerste man ooit de eerste drie te winnen, maar de Spanjaard Angel Suarez Alonso ging gelijk na Pierron íets harder dan de Fransman. Suarez bleef zelfs lang aan de leiding staan, tot de Britse veteraan Danny Hart nog bijna een seconde sneller ging.

Matt Walker was de volgende en de Brit deed het geweldig: hij dook 0,325 seconden onder Hart's tijd door. Finn Iles uit Canada kwam net tekort en Benoit Coulanges mocht het afsluiten. De Fransman was aan het jagen op zijn eerste World Cup-zege en was anderhalve seconde sneller dan Walker, tot hij aan het einde onderuit ging: Coulanges werd twintigste.

De winst was zo voor Walker, voor Hart en Suarez Alonso. Het had zelfs een Brits 1-2-3'tje kunnen worden, maar Laurie Greenland - die net voor Hart startte - ging onderuit nadat hij op het eerste tussenpunt drie seconden (!) sneller was dan wie dan ook, inclusief Hart Walker.