WK turnen 2026 naar Ahoy Rotterdam

Rotterdam organiseert in 2026 voor de derde keer de wereldkampioenschappen turnen in Ahoy. De internationale gymnastiekfederatie FIG heeft het evenement toegewezen aan de havenstad. In 1987 en 2010 was het WK turnen ook al in Rotterdam.

De Rotterdamse sportwethouder Christine Eskes maakte eind vorig jaar bekend dat haar stad zich kandidaat had gesteld. Tijdens een bestuursvergadering in de Kroatische stad Dubrovnik wees de FIG de WK toe aan Rotterdam. De gemeente zal zelf 1,35 miljoen euro bijdragen aan de organisatie.

"We zijn enorm vereerd en trots dat we het WK mogen verwelkomen”, zei voorzitter Monique Kempff van de Nederlandse gymnastiekunie KNGU, die samen met Eskes en voormalige topturner Epke Zonderland in Dubrovnik waren om het WK binnen te halen. "Als vierde sport van Nederland hebben wij ons ten doel gesteld om de sport meer en beter naar de mensen toe te brengen. Het onderstrepen van het belang van sport en bewegen is de rode draad in veel van de initiatieven die we als KNGU ondernemen. Op deze manier de sport weer op de kaart zetten en de wereld opnieuw openen voor onze prachtige sport. Dit WK is een unieke stip aan de horizon.”

Dit jaar gaan de turners naar de Engelse stad Liverpool voor de WK en volgend jaar is het evenement in Antwerpen. De WK in Rotterdam zijn van 17 tot en met 25 oktober 2026 in sportpaleis Ahoy.

Drievoudig wereldkampioen Zonderland, winnaar van olympisch goud aan de rekstok bij de Spelen van Londen 2012, noemt het ‘een eer’ dat Nederland de WK weer mag organiseren. "Het is geweldig voor de promotie van de sport en de sportparticipatie in ons land. Wat is er mooier dan op het grootste internationale podium aan de wereld te laten zien hoe fantastisch turnen is?”, aldus de 36-jarige Fries.