Vettel: "Hoe waardevol zijn de huidige F1-krachtbronnen?

Sebastian Vettel zet zijn vraagtekens bij de huidige hybridemotoren en vindt dat de Formule 1 ernstig moet nadenken over haar bijdrage ter bestrijding van het klimaatprobleem. De viervoudig wereldkampioen betwijfelt of de huidige hybridetechnologie relevant is voor straatauto's.

De Duitser was al eerder kritisch over zijn F1-deelname en doet er nu een schepje bovenop door de huidige hybridemotoren in twijfel te trekken: "Het zijn de meest efficiënte motoren ter wereld. Het is echter de vraag hoe deze formule de gewone mens helpt die elke dag naar zijn of haar werk reist. Hoe draagt het hier aan bij? Ik heb er nogal mijn twijfels over. Het is een erg complex vraagstuk".

"Begrijp me niet verkeerd, het is een fascinerende technologie. Zeker vanuit een technisch oogpunt. Maar hoeveel vertaalt deze technologie zich naar de gemiddelde straatauto? Niet veel. Dus je moet eerlijk zijn en de waarheid vertellen. Ik denk dat dat belangrijk is".

De F1 is momenteel druk bezig om de nieuwe motorreglementen te formuleren die vanaf 2026 van kracht zullen zijn. Het lijkt er naar dat de hybridemotoren zullen blijven, maar dat de koningsklasse afscheid neemt van de MGU-H. "De Formule 1 zit nog een tijdje opgescheept met de huidige motoren, en dan denk ik: doen we genoeg?", stelt Vettel zichzelf de vraag. "En als je je bedenkt hoe diep we in de stront zitten, sorry dat ik het zo verwoord, dan doen we niet genoeg als je kijkt welke richting de wereld opgaat".

Vettel twijfelt aan de toekomst van de F1 (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Vettel twijfelt aan de toekomst van de F1 (Getty Images / Red Bull Content Pool)