Girmay klopt Van der Poel met machtige sprint in Giro d'Italia

Biniam Girmay heeft met een machtige sprint de tiende etappe in de Giro d'Italia gewonnen. De 22-jarige Eritreeër was in de sprint te snel voor Mathieu van der Poel, die genoegen moest nemen met een tweede plaats.

De tiende etappe van Pescara naar Jesi over 196 kilometer kende in de eerste honderd kilometer alleen maar vlakke wegen, waarna in het laatste deel enkele klimmetjes waren opgenomen. De Belg Lawrence Naesen reed samen met de Italianen Alessandro De Marchi en Mattia Bais vanuit de start weg en kregen in totaal een voorsprong van zes minuten, waarna Alpecin-Fenix samen met Lotto Soudal de controle nam in het peloton.

Lotto Soudal zag op de tweede beklimming van de dag hun sprinter Caleb Ewan lossen, en de Belgische ploeg kon hun plannen opbergen voor de etappe. Ook Mark Cavendish kon op de beklimmingen het peloton niet volgen. Alpecin-Fenix kreeg daarna steun van Intermarché-Wanty-Gobert, dat met Biniam Girmay mikte op ritwinst.

Dankzij het werk werd De Marchi, die het laatst overbleef van de kopgroep, op twintig kilometer gegrepen. Op de laatste beklimming van de dag werd het peloton serieus uitgedund, waarna er slag om slinger gedemarreerd werd. Ook Van der Poel probeerde het meermaals, maar uiteindelijk kregen we een sprint van een groep van dertig renners. Girmay ging als eerste de sprint aan op driehonderd meter. Van der Poel leek langszij te komen, maar in de laatste meters was Girmay toch te sterk voor de Nederlander en boekte zijn eerste zege in een grote ronde.