OWS: Italië aan de leiding na twee overwinningen in curlingtoernooi

Het Olympisch curlingtoernooi, wat gisteren is begonnen, is vandaag voortgezet met 10 wedstrijden. De laatste twee teams die nog niet in actie waren gekomen, mochten vandaag hun intrede maken. Italië en Canada begonnen aan hun curlingtoernooi bij de gemengde dubbels.

In de nacht wonnen de Britten en Chinezen hun tweede wedstrijd. Voor de Britten was Canada het slachtoffer. De wedstrijd ging gelijk op, met een lichte voorsprong voor Canada na zes ends: 4-3. De Britten scoorden de laatste twee ends, waardoor de winst met 4-6 naar hen ging. Ook China won de tweede wedstrijd, tegen het op papier zwakste team in Australië. Een vroege voorsprong leidde tot een 6-5 overwinning.

Italië won de eerste wedstrijd, mede door een 4-score in het tweede end. De Italianen kregen veel kansen voor een vroege beslissing, maar domme fouten als het raken van een steen tijdens het vegen en het te laat loslaten van een steen zorgden ervoor dat de tegenstanders uit de Verenigde Staten wat terugkwamen, maar in het laatste end wisten zij fouten niet uit te buiten: 8-4. Zweden won hun eerste wedstrijd op het toernooi tegen Tsjechië met 7-4.

De vroege Nederlandse ochtend, 7 uur, was de volgende tijd voor 2 wedstrijden. Zwitserland had in de nacht niet gespeeld en verloor teleurstellend van China in de eerste wedstrijd, maar kon het nu ook niet rechtzetten. De wedstrijd tegen Italië was na acht ends gelijk, maar het extra end ging naar Italië, die met de laatste steen het voordeel hadden. De andere wedstrijd ging tussen de Verenigde Staten en Noorwegen. De VS scoorde in het vijfde end 3 punten voor een comfortabele voorsprong van 6-3, maar gaf het in de laatste drie ends helemaal uit handen. Het werd uiteindelijk 6-11.

De laatste sessie werd in de Nederlandse middag gespeeld, om 1 uur. Zwitserland tegen Groot-Brittannië was de topper, en voor Zwitserland stond er veel op het spel. Een derde nederlaag zou betekenen dat het al heel lastig wordt om nog kans te maken op een plaats in de finaleronde. De Britten gaven het vierde end helemaal uit handen, waarmee Zwitserland een comfortabele 3 punten voorsprong kreeg. Na 2x 1-0 wisten de Britten het toch recht te trekken na fouten van Zwitserland: 7-7. Het laatste end ging toch naar Zwitserland. 

Ook China kon de overwinningen niet volhouden. Tegen Zweden ging het lang gelijk op, maar een paar fouten richting het einde van de wedstrijd zorgden ervoor de Zweden in het laatste end de beslissende score kon maken. Maar liefst 3 punten waren vereist voor de 6-7 eindstand. Noorwegen verloor ook in het laatste end van Canada, al was de schade al eerder toegebracht: In het tweede end scoorde Canada vier punten, en daar konden ze nog van terugkomen tot 6-6 na zeven ends. In het laatste end had Canada echter de laatste steen, waarmee ze ook konden winnen.

Australië had zich eerder goed laten zien, maar tegen Tsjechië wilde het niet. Na zeven ends stond er al een 8-2 op het bord. Dit was genoeg om het laatste end niet te hoeven spelen.

Zodoende hebben alle teams vandaag 2 wedstrijden gespeeld en is Italië het enige team dat nog ongeslagen is, maar wel met een wedstrijd minder gespeeld. Ook Groot-Brittannië, Zweden, China en Tsjechië staan nu op twee overwinningen, maar wel met een nederlaag erbij. Daarachter doet Canada ook nog goed mee, met 1 overwinning uit pas 2 gespeelde wedstrijden. Zwitserland en Noorwegen stellen nog wat teleur met 2 nederlagen, samen met de Verenigde Staten. Zoals verwacht zoekt Australië nog altijd naar de eerste overwinning, en dan hebben ze de op het oog makkelijkste tegenstanders al gehad.