Drievoudig olympisch kampioene Ter Mors bergt schaatsen op

Jorien ter Mors gaat na dit schaatsseizoen stoppen met professioneel schaatsen. De 32-jarige geboren Enschedese heeft dat laten weten op de tweede dag van het Nederlands kampioenschap sprint.  

"Het echte vuur is er niet meer. En dat heb je wel nodig wil je hard kunnen schaatsen en mee kunnen doen om de winst. En dat is waarom ik altijd schaatste en waarom ik zou willen blijven schaatsen. En dus wil ik met opgeheven hoofd afscheid nemen", aldus Ter Mors tegenover de NOS. 

Vijftien jaar lang bepaalde Ter Mors het aangezicht van de schaatssport, eerst als shorttrackster en later als langebaanschaatster. Tijdens de Olympische Spelen in 2014 in Sochi deed deed ze zowel aan het shorttrack als aan de langebaan. Na een teleurstellende vierde plaats op de 1.500 meter op de shorttrackbaan, greep ze een dag later de gouden medaille op de 1.500 meter op de langebaan. Ook op de ploegenachtervolging was Ter Mors met de Nederlandse ploeg succesvol in Rusland. In een olympisch record pakte Nederland de olympische titel.

Ook vier jaar later in Pyeongchang deed ze de combo van beide sporten. Ze werd toen vijfde op de 1.500 meter shorttrack, maar pakte wel brons met de aflossing. Oranje won met Ter Mors, Suzanne Schulting, Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven de B-finale, maar door diskwalificaties in de A-finale was er alsnog brons voor Nederland. Op de langebaan won ze de kilometer meter.  Daarmee werd ze de eerste vrouwelijke atleet die twee medailles in verschillende sporten won tijdens één editie van de Winterspelen.

Ter Mors wilde nog één keer naar de Olympische Spelen, maar die missie mislukte. Op de 1.000 en 1.500 meter was ze niet snel genoeg voor een olympisch startbewijs. Het missen van de Spelen bleek voor Ter Mors het laatste dat ze nodig had om een punt achter haar carrière als langebaanschaatsster te zetten. Het shorttrack was ze na Pyeongchang al mee gestopt. 

"Bij het OKT had ik het al heel erg moeilijk. Het liep niet zoals verwacht. Mijn enige doel was nog om iets moois te doen op de Spelen. Dat kan ik helaas niet meer doen. Ik merk dat ik niet echt meer een doel heb in het schaatsen. En dat zorgt dat het moeilijk is om me honderd procent te geven. En ik wil alleen topsport bedrijven als ik dat met de volle overtuiging kan doen. Dat kan ik niet meer. Dan moet ik mezelf recht in de ogen kijken. Ik ben ook toe aan de volgende stap in mijn carrière en wil op een goede manier afsluiten."

Naast de drie olympische titels is ze ook drie keer wereldkampioen geworden. Tijdens de WK afstanden in 2016 won ze de 1.000 en 1.500 meter. Ook tijdens de WK sprint van 2018 was ze de beste. In het shortrack was ze één keer individueel tweede van de wereld en in 2014 individueel de beste van Europa. Op de aflossing is ze vijf keer Europees kampioen geworden.