Belgische biatleten 6e in World Cup, Noorse en Russische estafettewinst

In de World Cup biatlon in het Duitse Oberhof zijn zaterdag twee estafettes afgewerkt. Dat begon met de reguliere gemengde estafette, met teams van twee mannen en twee vrouwen, gevolgd door de single mixed-estafette, waar de teams bestaan uit één man en één vrouw, die beiden twee keer in actie komen.

Mixed relay
Twee van de startlopers deden het het best: Tarjei Bø namens Noorwegen en Maksim Tsvetkov voor Rusland, ze wisselden vrijwel gelijk op respectievelijk Johannes Thingnes Bø en Alexander Povarnitsyn. Roman Rees en Mikita Labastau volgden voor Duitsland en Wit-Rusland op zestien seconden, Benedikt Doll en Anton Smolski namen het daar over.

De tweede Bø hielp Noorwegen naar een ruime leiding en gaf het stokje door aan Ingrid Landmark Tandrevold, een goede halve minuut voor Smolski zijn Wit-Russische landgenote Dzinara Alimbekava op pad stuurde. Dik tien seconden later tikte Doll Vanessa Voigt op weg, Povarnitsyn zat er nog twintig tellen achter en stuurde Irina Kazakevich de wedstrijd in.

Tandrevold behield de Noorse leiding en tikte Marte Olsbu Røiseland op gang, op 25 seconden gevolgd door Wit-Rusland: Alimbekava, nummer drie in de World Cup, stuurde Hanna Sola op pad, de nummer vier in het klassement. Na bijna anderhalve minuut volgden nog vijf dames, strijdend om de derde plek, aangevoerd door Italië en Duitsland.

Røiseland kwam keurig door haar schietbeurten heen en daarmee was de Noorse zege wel binnen, Sola had net een extra patroon teveel nodig om nog echt kans te maken: Wit-Rusland kon zich opmaken voor plek twee. De strijd om plek drie werd gewonnen door Frankrijk, dankzij een sterk optreden van slotloopster Julia Simon, na het werk van Antonin Guigonnat, Simon Desthieux en Anaïs Bescond.

Single mixed relay
Na het eerste optreden van de mannen gingen Duitsland en Noorwegen aan de leiding, met Erik Lesser die overgaf aan Franziska Hildebrand en Vetle Sjåstad Christiansen die Ida Lien op pad stuurde. Op een paar tellen volgden Slovenië (Miha Dovzan en Nika Vindisar) en Oostenrijk (Simon Eder en Lisa Theresa Hauser), met ook de Zweed Jesper Nelin - samenwerkend met Johanna Skottheim - er vlak achter.

Lien had grote moeite bij het staand schieten, waardoor Hildebrand de leiding over kon nemen. Oekraïne volgde na een prima optreden van Darya Blashko, waarna Artem Tyshchenko weer aan de bak kon, voor Rusland (Anton Babikov en Kristina Reztsova), Slovenië en Zweden. Reztsova deed het uitstekend en bracht Rusland naar de leiding, vlak voor de Duitsers. Oekraïne en Oostenrijk volgde op tien tellen, voor België streden Florent Claude en Lotte Lie met Slovenië om plek vijf.

Reztsova hield zijn knap staande op de schietbaan, waar het flink waaide, en dus was de winst voor Rusland. Hauser hield het hoofd ook keurig koel en ging op weg naar plek twee, voor Blashko, die op haar beurt een ruime voorsprong had op de Wit-Russische Iryna Leshchanka. Daarmee was het podium bekend, Wit-Rusland werd vierde, Zweden vijfde en België zeer fraai zesde.