Roest pakt Europese titel 5.000m, Bergsma zilver

Patrick Roest heeft bij het EK afstanden in Heerenveen zijn titel geprolongeerd op de 5.000 meter. De Nederlander zegevierde in 6.11.54. Jorrit Bergsma veroverde het zilver. De jonge Noor veroverde het brons. Sven Kramer werd in zijn laatste rit in Heerenveen zesde.

Nils van der Poel deed niet mee omdat het niet paste in zijn voorbereiding op de Olympische Spelen.

Tijdens de 5.000 meter was er ook een skate-off tussen de Noren Hallgeir Engebråten en Sverre Lunde Pedersen voor een plek op de 5.000m bij de Winterspelen. Die werd gewonnen door Engebråten: 6.13,67 om 6.20,99.

Sven Kramer, die vandaag zijn laatste wedstrijd in wedstrijdverband in Heerenveen schaatste, moest het in de eerste rit opnemen tegen de Duitser Fridtjof Petzold. Kramer, die gisteren met Nederland goud won op de ploegachtervolging, nam gelijk afstand van Petzold. Hij schaatste lang rondjes van rond de 29.6, maar reed daarna een paar rondjes van 30,0. Uiteindelijk kwam Kramer in 6.18,11 over de streep.

De eennalaatste rit ging tussen Bart Swings en Jorrit Bergsma. Engebråten was tot dan het snelste met 6.13,67. Bergsma en Swings hadden aan elkaar een goede tegenstander. Beide schaatsten rond de tijd van de Noor. Met nog drie ronden te gaan nam Bergsma wat meer afstand van de Belg al was hij nu wel wat langzamer dan de snelste tijd. Bergsma wist de achterstand goed te maken en kwam uiteindelijk in 6.13,47 over de meet, Swings in 6.15,06.

Patrick Roest, de regerend Europees kampioen op deze afstand, en de Rus Alexander Rumyantsev vormden de laatste rit. Roest nam de regie in handen en pakte gelijk een gaatje op de Rus. Hij bleef vlak rondjes schaatsen van rond de 29,5. Vier ronden voor het einde begon de Nederlander wat te versnellen en pakte tijd op Bergsma. Hij was toen ook voor het eerste het snelste. Die voorsprong wist hij vast te houden en uiteindelijk kwam hij in 6.11.54 over de streep.