Skeletonster Bos oppermachtig in Winterberg, eindzege World Cup nadert

De World Cup skeleton en bobsleeën is deze week weer neergestreken in Winterberg, waar men in december ook al een keer in actie kwam. Vrijdag was het de beurt aan de skeletonners, met wederom kans op Nederlands succes.

Mannen
In de eerste run haalde Alexander Tretiakov uit: de Russische veteraan was het snelst en pakte 0,26 seconden voorsprong op zijn eeuwige rivaal Martins Dukurs uit Letland én diens oudere broer Tomass Dukurs. De Chinese sensatie Yan Wengang volgde op 0,28 seconden, voor nog twee Russen: Vladislav Semenov (+0,33) en Nikita Tregubov (+0,34). De Italiaan Amedeo Bagnis (+0,38) deed het ook bijzonder goed, de rest moest al bijna een halve seconde toegeven.

Na het schrijven van het verslag van run één kwam er vervelend nieuws: de Duitsers hadden protest aangetekend tegen het 'veegprotocol' - de sneeuw zou niet op de juiste momenten van de baan geveegd zijn. Niet geheel toevallig hadden de Duitsers erg matig gepresteerd en ze kregen het zowaar voor elkaar: de uitslag van de eerste run kon vakkundig het putje in worden gegooid en de tweede run zou nu de enige geldige run worden - minus acht deelnemers, die lieten het uit protest voor wat het was.

De tweede run, dus eigenlijk de nieuwe eerste run, leverde toch wel wat veranderingen op: Martins Dukurs pakte ineens de winst, één honderdste voor Axel Jungk...uit Duitsland. Tretiakov werd op vijf honderdsten derde, terwijl met Alexander Gassner (+0,16) een tweede Duitser in de top-4 stond - het protest had ze flink geholpen. Tomass Dukurs werd op 0,21 seconden vijfde, voor de Zuid-Koreaanse olympisch kampioen Yun Sung-bin (+0,24) en Tregubov en Semenov (beiden +0,26).

Vrouwen
Kimberley Bos liet in de eerste run even zien wie de baas was in Winterberg: de Nederlandse ging verschroeiend hard en zette de Duitse Jacqueline Lölling op 0,49 seconden. Yulia Kanakina uit Rusland (+0,52) en de Canadese Mirela Rahneva (+0,57) leken vooral Lölling uit te kunnen dagen, net als de Duitse Tina Hermann, de Russische startraket Elena Nikitina (beiden +0,65) en de Oostenrijkse veterane Janine Flock (+0,69).

In de tweede run behield Nikitina haar positie en ging ze voorbij aan Hermann én Rahneva, waarna Kanakina twee honderdsten tekort kwam om haar landgenote voor te blijven. Lölling ging er nog eens 0,19 seconden onderdoor en pakte de leiding, met alleen Bos te gaan. De Nederlandse won in Winterberg in december en daar kwam een tweede zege uit haar carrière bij: Bos bleef Lölling 0,24 seconden voor en breidde haar World Cup-leiding met nog maar één wedstrijd te gaan weer uit.