'Prikspijt' verkozen tot woord van het Jaar 2021 na oproep antivaxers op Twitter

'Prikspijt' is door Van Dale uitgeroepen tot het Woord van het Jaar 2021. Het woord kreeg 82,2 procent van de 49.000 stemmen die werden uitgebracht op de Van Dale-website.

"Dit is een overweldigende meerderheid", beaamt hoofdredacteur Ton den Boon van de Dikke Van Dale. Op Twitter werden veel oproepen gedaan om een stem op 'Prikspijt' uit te brengen. "Dat gebeurde door mensen die zichzelf niet willen laten vaccineren. Het weerspiegelt de polarisatie die in de maatschappij leeft rond die vaccinatie en dat boosteren", aldus Den Boon in het NOS Radio 1 Journaal.

Maar is het dan wel terecht uitgeroepen tot het woord van het jaar, als er opgeroepen is om op dit woord te stemmen? "We hebben geconstateerd dat er geen 'bots' aan het werk zijn geweest, van die robots die automatisch een stem uitbrengen. Dat hebben we gecontroleerd. Maar we hebben op Twitter gezien, en dat kon iedereen zelf ook zien, dat er wel heel vaak werd opgeroepen om op dit woord te stemmen."

De hoofdredacteur van Van Dale ziet 'prikspijt' daardoor wel als het Woord van het Jaar en respecteert de uitgebrachte stemmen. "Het is het woord dat is gekozen door het volk. Maar je kunt je afvragen hoe breed dat volk is en in welke mate dit woord het idee weerspiegelt over wat het woord van het jaar is. Tegelijkertijd weerspiegelt het de polarisatie in de samenleving en daarom kan het wel een interessant woord zijn."

Hugo de Jonge reageerde adrem op de verkiezing van 'prikspijt' tot woord van het jaar 2021, door te twitteren: "Als je op de IC ligt omdat je géén prik hebt genomen. Dan heb je pas #prikspijt."