FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 21 december 2021

Odermatt en Shiffrin oppermachtig op reuzenslalom

De beste reuzenslalomskiërs van de wereld hebben het richting de feestdagen nog druk: de mannen kwamen voor een tweede keer in actie op de Gran Risa-piste in het Italiaanse Alta Badia, terwijl de vrouwen hun eerste van twee wedstrijden in het Franse Courchevel afwerkten.

Reuzenslalom mannen, Alta Badia
Na de eerste run was duidelijk dat er eigenlijk nog maar twee echt serieuze kanshebbers op de winst waren: Marco Odermatt was de snelste en 0,18 seconden achter de in bloedvorm verkerende Zwitser stond thuisfavoriet Luca de Aliprandini. De Duitser Alexander Schmid volgde al op 0,86 seconden en verder bleven alleen Stefan Brennsteiner uit Oostenrijk (+0,93) en de Noor Henrik Kristoffersen (+0,99) nog binnen een seconde van Odermatt.

Het kostte wat moeite, maar Kristoffersen verdedigde in de tweede run zijn positie, waarna Brennsteiner flink wat tijd én drie plekken inleverde. Schmid hield twee honderdsten over op de Noorse leider en verzekerde zich zo van een podiumplek, maar De Aliprandini was nog eens acht honderdsten sneller en zette het thuispubliek in vuur en vlam. Odermatt moest het afmaken en op hem stond geen maat: de Zwitser won met maar liefst 1,01 seconden.

Reuzenslalom vrouwen, Courchevel
Mikaela Shiffrin liet in de eerste run zien wie er de beste was: op 0,74 seconden bleef alleen de Zwitserse Michelle Gisin nog binnen één seconde van de Amerikaanse. Sara Hector uit Zweden gaf al 1,03 seconden toe, de Italiaanse Federica Brignone volgde op 1,06 seconden en Mina Fürst Holtmann uit Noorwegen gaf al 1,26 seconden toe op Shiffrin, wiens concurrente Petra Vlhova uit Slowakije op 1,39 seconden de zesde tijd noteerde.

Vlhova snelde in de tweede run naar de leiding, terwijl Holtmann vijf plekken verloor. Na een flinke fout leverde Brignone 1,17 seconden en drie plekken in, waarna Hector zich met 0,58 seconden voorsprong naar de leiding wist te skiën. Gisin kwam niet aan Hector's tijd, ze kwam 0,22 seconden tekort, waarna Shiffrin als laatste naar beneden kwam. Op de Amerikaanse stond geen maat: ze hield 0,86 seconden over en boekte haar 72e World Cup-zege.

Random Pics van de Dag #499

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Uitslag AZ - FC Groningen

AZ heeft zijn vijfde overwinning op rij geboekt. Tegen Groningen, dat bijna de gehele wedstrijd met een man minder speelde, werd met 1-0 gewonnen.

Al na drie minuten spelen moest Groningen met een man minder verder. Kasanwirdjo werd met rood van het veld gestuurd nadat hij De Wit hard raakte op het scheenbeen. Zes minuten later leek AZ op voorsprong te komen via Sugawara maar de VAR greep in omdat er buitenspel was geconstateerd van De Wit en de treffer werd afgekeurd. Ondanks dat ze met een man minder speelde, kreeg Groningen wat kansen via standaardsituaties. Duarte probeerde het in een keer uit een vrije trap maar doelman Vindahl kan de bal tegenhouden. AZ creëerde ondanks de man-meer-situatie weinig grote kansen.

In de 68e minuut profiteerde AZ eindelijk van de man-meer situatie. Het was Karlsson die de 1-0 binnenschoot. Daarvoor was Reijnders al dicht bij een doelpunt maar doelman Leeuwenburgh keerde met zijn been de inzet. Vier minuten voor tijd was Groningen dicht bij de 1-1. Dankerlui wist door de defensie van AZ te glippen, maar hij stuitte op doelman Vindahl.

AZ

1 - 0

FC Groningen

 68' Karlsson    
 
 Gele kaart: , De Leeuw, Duarte, Dammers, (FC Groningen)
 Rode kaart: , Kasanwirjo (4) (FC Groningen)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 0
Arbiter: v.d.Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Vindahl Jensen
Witry (Barasi/53)
Hatzidiakos (Beukema/46)
Martins Indi
Wijndal (Aboukhlal/83)
Clasie
De Wit
Reijnders
Sugawara
Gudmundsson
Karlsson
  Leeuwenburgh
Te Wierik
Kasanwirjo
v.Hintum (Sverko/83)
Meijer
Suslov
Duarte (Ngonge/83)
De Leeuw (Postema/69)
D.v.Kaam (Dammers/69)
Abraham (Dankerlui/11)
Larsen

Uitslag Vitesse - PEC Zwolle

Vitesse heeft de eerste seizoenshelft afgesloten met een magere overwinning tegen PEC Zwolle. In het thuisduel tegen PEC wonnen de Arnhemmers met 1-0 dankzij een doelpunt van Loïs Openda.

PEC Zwolle was in de eerste helft de meest dreigende ploeg en vlak voor rust leek PEC de beloning te krijgen voor hun sterke eerste helft. Mustafa Saymak rondde een goed lopende aanval van de uitploeg af, maar het doelpunt werd afgekeurd vanwege buitenspel.

Door het afgekeurd doelpunt gingen beide ploegen rusten met een 0-0 stand, waarna Vitesse vroeg in de tweede helft op voorsprong. Openda opende in de 47ste minuut de score na balverlies in de opbouw bij PEC. De snelle spits van Vitesse profiteerde daar optimaal van en legde alweer zijn tiende doelpunt van het seizoen binnen.

PEC ging op zoek naar de gelijkmaker en kreeg ook enkele kansjes daarvoor, maar kwamen niet tot scoren, waardoor het 1-0 bleef in Arnhem. Door de magere 1-0 zege blijft Vitesse op de vierde plaats en ziet het er voor Zwolle steeds slechter uit. Uit 18 wedstrijden behaalde PEC maar zes punten en staat helemaal onderaan in de eredivisie, op zes punten van de nummer voorlaatst.

Vitesse

1 - 0

PEC Zwolle

 47' Openda    
 
 Gele kaart: Bazoer, Frederiksen,Vroegh, (Vitesse), Voet, Saymak, v.d.Belt, (PEC Zwolle)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 0
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Houwen
Dasa
Doekhi
Bazoer (Hajek/78)
Rasmussen
Wittek
Huisman (Buitink/88)
Bero
Tronstad
Frederiksen (Vroegh/71)
Openda
  Lamprou
Reijnders
v.Polen (v.d.Berg/68)
Nakayama
Voet
M.de Wit
v.d.Belt (Kastaneer/84)
Saymak (Clement/68)
Strieder (Mbinga/68)
Tedic
Adzic (Lagsir/82)

Darter King maakt indrukwekkende comeback, ook Chisnall door

Op het wereldkampioenschap darts heeft Dave Chisnall zich geplaatst voor de derde ronde. De Engelsman rekende in het Alexandra Palace in Londen af met Mike de Decker uit België, die niet slecht speelde, maar er op de beslissende momenten net niet aan kwam: 3-0.

De middagsessie werd dinsdag geopend door de eersterondepartij tussen de Welshman Lewy Williams en Toyokazu Shibata uit Japan. Dat was allemaal niet geweldig, maar Williams speelde verder best aardig. Shibata kwam er geen moment aan te pas en ging er met in totaal twee gewonnen legs af.

Echt leuker werd het daarna niet, want met de Engelsman Jason Lowe en de Zweed Daniel Larsson was het podium nog kleurlozer dan een zwart gat. Bij God's gratie won Larsson een keer een leg, verder maakte de uitdrukkingsloze Lowe het gelukkig 'snel' af - nog twee van dergelijke sets kon het publiek niet aan.

De eerste ronde werd zo op een uitermate gezapige wijze afgesloten, maar daarna konden we door met een tweederondepartij. Ryan Joyce opende prima tegen good old Mervyn King en won de eerste twee sets vrij soepel. Vervolgens ging echter alles mis en kwam King terug: hij won negen legs op rij en zo was het ineens gedaan in King's voordeel, eigenlijk ook weer zonder spanning.

Gasprijzen

De nieuwsartikelen vliegen je om de oren over de stijgende prijzen van gas. Een ontwikkeling die mensen veel zorgen baart. De actuele gasprijzen zijn hoger dan ooit. Niemand wil natuurlijk dat hun energierekening de pan uitvliegt, iets waar niemand op zit te wachten. Maar hoe kan het eigenlijk dat jouw energierekening straks hoger uitvalt? 

Vraag is hoog

Je kan niet een oorzaak noemen die zorgt voor de stijgende gasprijzen. Was het maar zo simpel. Er zijn heel veel dingen die een rol spelen met de stijging van de prijzen. De eerste factor heeft te maken met jawel, de corona crisis. Hoe kon het ook anders! We kunnen ons allemaal nog wel die eerste lockdown herinneren en toen daarna met de tweede golf. In de hele wereld werden er strenge maatregelen getroffen. Met zn allen moesten we thuiswerken, niet naar school, geen vakanties of andere reizen etc. De economie kreeg hierdoor ook een flinke klap maar er was ook minder vraag naar gas. 

Veranderingen in economie

Nu de economie weer een beetje bijtrekt en we weer wat meer kunnen ondernemen stijgt de vraag naar gas. Maar de gevolgen van de corona crisis zijn niet de enige redenen dat de vraag naar gas stijgt. Want er is niet alleen in het westen is er veel vraag naar gas ook in Azië is de vraag enorm gestegen. Maar hoe kan dat nou? Hier in het westen zijn we bezig met een energietransitie. Namelijk van gas naar duurzame energie. Vanuit de overheid wordt er steeds meer aangedrongen om van het gas af te gaan, hier een grote ontwikkelingen. Maar in landen in Azië lopen ze nog wat achter in tegenstelling tot Europa. Daar hebben ze ook een energietransitie maar niet van gas naar duurzame energie, maar van van kolen naar aardgas. Dat is voor ons al een tijd terug maar daar heel actueel met als gevolg dat het de vraag naar gas in Azië enorm aan het stijgen is.

Wat kan je eraan doen?

In je eentje kan je natuurlijk weinig doen aan de toenemende vraag naar aardgas. Maar er zijn natuurlijk wel wat manieren om je energierekening zo laag mogelijk kan houden. Want daar ga je het op korte termijn het snelst merken. Het eerste wat kan helpen is het isoleren van je muren en de rest van je woning, een flinke investering maar dat is het zeker waard. Het zorgt ervoor dat je woning sneller is opgewarmd en dus lager gasgebruik. Als deze investering niet mogelijk is kan je ook wat kleinere aanpassingen doen. Bijvoorbeeld door tochtstrippen te plaatsen. 

De inrichting helpt

Denk ook eraan hoe je je woning inricht, zorg bijvoorbeeld dat een groot meubelstuk niet tegen de verwarming aan staat. Als laatste is het goed om te vergelijken met andere energieleveranciers als je een nieuw contract afsluit voor gas. Het kan namelijk zo zijn dat de prijzen enorm verschillen. In de top tien van goedkoopste energieleverancier staat momenteel op nummer 1 BudgetEnergie. Op plek 10 staat Oxxio. Er zijn dus wel degelijk manier om te voorkomen dat jouw geld voor een groot naar energie gaat maar voorlopig is dit een zorgelijk probleem. 

Gaspit

Weekupdate COVID-19: dalende coronacijfers, maar omikron neemt toe

In de afgelopen week zijn er 1.335 nieuwe patiënten met COVID-19 in het ziekenhuis opgenomen, 33% minder dan in de week ervoor. Op de IC intensive care werden 248 nieuwe patiënten met COVID-19 opgenomen, een afname van 90 nieuwe patiënten in vergelijking met de voorgaande week (-27%). Afgelopen week* werden (-19%) minder positieve testuitslagen gemeld dan de week ervoor.

De virusvariant omikron rukt op in Nederland. Naar verwachting zal de omikronvariant nog voor de jaarwisseling de dominante coronavariant in Nederland zijn. Omdat de snelle verspreiding van deze variant in de komende weken tot meer besmettingen zal leiden, zal ook het aantal ziekenhuisopnames weer gaan toenemen. Een stijging die de zorgcapaciteit mogelijk ruim kan overschrijden. De nieuwe maatregelen die afgelopen zondag, 19 december, zijn ingegaan, moeten bijdragen om de verwachte extra druk op de zorg door de omikronvariant zoveel mogelijk te beperken.

Voorkom verspreiding van het virus en daarmee ziekenhuisopnames door je aan de basismaatregelen te houden, ook als je gevaccineerd bent en ook als je een boostervaccinatie hebt ontvangen.

Alle wekelijkse COVID-19-cijfers staan in een tabel en in grafieken op de RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu-website.

Ziekenhuisopnames en IC intensive care-opnames
Het aantal patiënten met COVID-19 dat werd opgenomen in het ziekenhuis, daalde in de afgelopen week naar 1.335 personen, een afname van 33% vergeleken met de week ervoor. Er werden 248 patiënten met COVID-19 opgenomen op de IC, dat zijn 90 nieuwe patiënten minder (-27%) dan in de week ervoor. De dalende ziekenhuisopnames zijn een effect van de maatregelen van 28 november. Door de lange ligduur van patiënten met COVID-19 blijft de druk op de ziekenhuizen erg hoog.

Positieve coronatesten
Afgelopen week* werden 94.864 positieve testuitslagen gemeld, 19% minder dan de week ervoor. Ruim 380.000 (380.533) mensen lieten zich testen bij de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst, dat is 16% minder dan de week ervoor. Per 100.000 inwoners kregen 544 personen een positieve testuitslag, met het hoogste aantal besmettingen per 100.000 in Zuid-Holland-Zuid (649) en het laagste aantal in Twente (436). In alle leeftijdsgroepen is een afname in het aantal gemelde positieve testen zichtbaar (figuur 1). Het aantal meldingen per 100.000 is nog steeds het hoogst bij kinderen in de basisschoolleeftijd.

Vaccinatie en eerdere infectie beschermen minder goed tegen infectie omikron
De eerste vaccinatieserie en een eerdere infectie met het coronavirus beschermen beduidend minder goed tegen een infectie met de omikronvariant dan tegen een infectie met de deltavariant. Dat blijkt uit recent onderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Jaap van Dissel lichtte dit vanochtend toe tijdens zijn technische briefing aan de Tweede Kamer (pagina 12). Na een boostervaccinatie neemt de bescherming tegen een infectie met de omikronvariant duidelijk toe. De komende weken zal ook duidelijk worden of de kans op ernstige ziekte verschilt tussen de omikron- en de deltavariant. Het RIVM houdt bij hoe vaak omikron in Nederland is gevonden, onder meer in de kiemsurveillance, waarvan de data elke week op vrijdag geactualiseerd wordt.

Reproductiegetallen
Het meest recente reproductiegetal van 6 december, gebaseerd op het aantal positieve coronatesten was 0,88 (ondergrens 0,87 – bovengrens 0,89). Dit betekent dat 100 mensen die corona hadden op 6 december samen 88 nieuwe personen besmetten. Op 6 december nam de verspreiding van het virus nog af. De verwachting is dat met de verspreiding van de omikronvariant het reproductiegetal de komende weken weer zal stijgen.

*Het aantal meldingen van positieve testen dat tussen 14 december 10:01 en 21 december 2021 10.00 uur aan het RIVM zijn gemeld. De testen die in de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst teststraten zijn afgenomen, ziekenhuisopnames en IC intensive care-opnames zijn naar kalenderweken.

Wordt nog aangevuld.

Het nutteloze feitje van de dag: Oud hotel

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Maanden geleden kon je in deze rubriek lezen over het oudste hotel ter wereld, maar wist je dat er ook een oud hotel in Nederland te vinden is? Het oudste hotel van Nederland is namelijk te vinden in Bergen op Zoom. Jammer genoeg is niet precies vast te stellen hoe oud het is omdat het complete stadsarchief van de stad bij een grote brand in 1397 in de as werd gelegd. Hotel De Draak, dat toen dus al bestond was één van de weinige gebouwen dat de brand overleefde. Door de brand stamt de eerste officiële vermelding van het hotel uit 1406. De kelders onder het gebouw stammen uit de 14e eeuw.

Het nutteloze feitje van de dag: Oud hotel (WikiCommons/Parsifal2000)
Het nutteloze feitje van de dag: Oud hotel (WikiCommons/Parsifal2000)

Consumentenvertrouwen daalt opnieuw

De stemming onder consumenten is in december 2021 voor de derde maand op rij verslechterd, meldt het CBS. Het consumentenvertrouwen kwam uit op -25, tegen -19 in november. Zowel het oordeel over het economisch klimaat als de koopbereidheid verslechterde.

Met -25 lag het consumentenvertrouwen in december onder het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-8). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36). Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 (-41).

Consumenten opnieuw pessimistischer over economisch klimaat
Consumenten waren in december pessimistischer over de economie dan in november. De deelindicator economisch klimaat ging van -28 naar -38. Consumenten waren negatiever over zowel de economie in de komende twaalf maanden als die in de afgelopen twaalf maanden.

Koopbereidheid verder omlaag
De koopbereidheid kwam in december uit op -17, tegen -14 in november. Consumenten waren zowel negatiever over hun financiële situatie in de komende twaalf maanden als over hun financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden. Ook vonden ze de tijd voor het doen van grote aankopen ongunstiger.

Steeds meer consumenten vinden dat prijzen sterk zijn gestegen
In december vond 55 procent van de consumenten dat de prijzen in het afgelopen jaar sterk zijn gestegen. Dit is het hoogste percentage sinds het begin van de tijdreeks in 2017. Het percentage dat verwacht dat de prijzen in de komende twaalf maanden sterker gaan stijgen, daalde van 45 in november naar 33 in december.

Microsoft moet erven toelaten tot accounts van overledene

Microsoft moet de ouders en zussen van een man die in juli 2021 overleed toegang geven tot zijn Hotmailaccount en zijn OneDrive-account. Er is geen reden waarom dergelijke accounts niet zouden vererven. Dat heeft de rechter in kort geding bepaald.

Microsoft weigerde die toegang door te stellen dat er persoonsgegevens van anderen in dat e-mailaccount staan waarmee Microsoft zorgvuldig dient om te gaan. Die anderen hebben auteursrecht op die e-mails en hun persoonlijke belangen moeten wellicht worden beschermd. Daar gaat de kortgedingrechter echter niet in mee.

Daarbij weegt de rechtbank Duitse jurisprudentie mee omdat de Nederlandse situatie op de Duitse lijkt. In beide landen ontbreekt een wettelijke regeling van digitale nalatenschappen. De hoogste Duitse rechter heeft toegang tot een digitaal account van een overledene toegewezen aan erfgenamen in twee uitspraken. De kortgedingrechter volgt deze uitspraken vooralsnog.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:7090

Concurrentiebeding deels opgeschort: werk bij concurrent mag

Het concurrentiebeding van een oud-salesmedewerker van STX wordt deels geschorst, omdat dit te beperkend is. Hij mag per 1 april 2022 aan de slag bij een concurrent in Londen. Dat heeft de rechter in kort geding bepaald.

STX is een zogeheten market maker in grondstoffen zoals biobrandstoffen en groene stroomcertificaten via het bemiddelen. aan- en verkopen van emissierechten en groene energiecertificaten. In de gedeeltelijke opschorting van het beding weegt onder meer mee dat hij maar kort voor STX werkte, vanwege persoonlijke redenen naar Londen wilde verhuizen en zijn werk bij de concurrent een promotie is. Bovendien zette STX geen stappen om hem voor het bedrijf te behouden.

Zijn recht op vrije arbeidskeuze weegt zwaarder dan dat van STX om concurrentiegevoelige informatie te beschermen. Bovendien blijft de oud-medewerker gebonden aan het relatie-, wervings- en geheimhoudingsbeding.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:6919

Vrouw met kind in opvang: terecht geen urgentieverklaring

De gemeente Amsterdam mag een alleenstaande vrouw die met haar vierjarige kind al sinds 2017 in de noodopvang verblijft, een urgentieverklaring onthouden die voorrang geeft bij het vinden van woonruimte.

De bestuursrechter heeft dit beslist. Het gemeentelijk urgentiebeleid is zeer strikt, maar niet onredelijk door de schaarste aan sociale huurwoningen in Amsterdam. De noodopvang is tijdelijk van aard. Maar de vrouw is niet dakloos en dreigt niet dakloos te worden, omdat de gemeente gezinnen met minderjarige kinderen niet op straat zet. De situatie van de vrouw is niet zo alarmerend dat zij alsnog voorrang op andere woningzoekenden moet krijgen of dat het urgentiebeleid in haar geval zijn doel voorbijschiet.

Lees de volledige uitspraak:
ECLI:NL:RBAMS:2021:7006

GGD’en en huisartsen werken samen om boosteroffensief te versnellen

In verband met de oprukkende omikronvariant is het belangrijk dat alle 18-plussers een booster aangeboden hebben gekregen in de tweede helft van januari. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), GGD GHOR Nederland, RIVM en de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) hebben de afspraken over hun samenwerking in de landelijke boostercampagne gemaakt. Snel, massaal en zorgvuldig boosteren is het uitgangspunt. De registratie moet goed gebeuren anders kan iemand later problemen krijgen met een coronatoegangsbewijs (CTB) of een DCC voor buitenlandse reizen.

Het boosteren van alle 18-plussers is een gigantische operatie. Er moeten nu nog circa 9,5 miljoen volwassenen een oppepprik krijgen. De registratie in het systeem van het RIVM moet ook goed zijn, onder andere omdat er anders problemen ontstaan met de uitgiftes van CTB’s en DCC’s. Een booster halen bij de GGD zodra je jaar aan de beurt is, is het snelste en makkelijkst. Je staat dan gelijk goed geregistreerd.

Huisartsen vaccineren waar mogelijk hun niet-mobiele patiënten. Niet elke huisarts lukt dat vanwege een te drukke praktijk maar anderen wel. Tegelijk is er altijd de oproep aan buren, vrienden en familie om deze groep patiënten als het enigszins kan naar de GGD te brengen omdat dat het snelste werkt en ouderen en kwetsbaren dan ook het snelst beschermd zijn. Daarnaast gaan huisartsen, die daarvoor de ruimte hebben, helpen boosteren op zorglocaties zonder eigen arts of medische dienst, van zorgboerderij tot verpleeghuis. Ook springen sommige huisartsen bij in de GGD-prikstraten om Nederland zo snel als mogelijk de oppepprik te geven.

Het ministerie van VWS vraagt huisartsen de 50-plussers in hun praktijk die zich niet hebben laten vaccineren alsnog te bewegen om zich te laten vaccineren. Vanwege de omikron-variant is dat heel belangrijk voor hun eigen gezondheid, die van anderen en het verminderen van de voortdurende druk op de zorg.

Minister de Jonge (VWS): “Het is fantastisch te zien dat wie wil en kan vol overgave meedenkt en meehelpt met het boosteren, van militairen en huisartsen tot medewerkers van het Rode Kruis en de GGD’ers. Huisartsen hebben een hele belangrijke taak. Het is echt een taak die alleen zij kunnen doen: de hun bekende niet-mobiele patiënten uit hun praktijk, de zorginstellingen in de buurt en het gesprek met niet-gevaccineerde patiënten - vooral de 50-plussers. Alleen samen krijgen we ook omikron er weer onder.”

Alle regionale GGD’en schalen zo snel mogelijk en maximaal op, men prikt van oud naar jong: de GGD’en hebben de zaken op orde, boosteren van oud naar jong, kunnen gigantisch opschalen tot over de 1,5 miljoen prikken per week en de registratie wordt meteen goed geregeld. Huisartsen die in hun regio met hun GGD al afspraken hebben gemaakt om in hun praktijk te boosteren, kunnen dat doen, mits zij met hun eigen GGD ervoor zorgen dat mensen binnen twee weken goed geregistreerd staan conform landelijke richtlijnen.

LHV-voorzitter Mirjam van ’t Veld: “Het is geweldig dat een aantal huisartsen zoveel initiatief heeft ontplooid en dat samen met hun eigen GGD hebben geregeld. Maar we hebben als partijen afgesproken dat we nu kiezen voor de route en de plek waar boostervaccinatie het meest efficiënt kan en dat is bij de GGD GHOR Nederland.”

Jaap Eikelboom, programmadirecteur COVID 19 van de GGD GHOR Nederland: “Ik ben gigantisch trots op alle GGD’ers en mensen die helpen om in 6 weken tijd miljoenen mensen een booster te geven. Het is een ongekende en complexe operatie. Veilig, snel en goed geregistreerd.”

Uitkeringsbedragen omhoog per 1 januari 2022

Per 1 januari 2022 wordt de hoogte van een aantal uitkeringen aangepast. Het gaat om de Participatiewet, Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW) en Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ), Algemene Ouderdomswet (AOW), Algemene Nabestaandenwet (Anw), Wet werk en arbeidsondersteuning Jonggehandicapten (Wajong), Werkloosheidswet (WW), Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA), Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering (WAO), Ziektewet (ZW) en de Toeslagenwet (TW).

Dit komt doordat deze uitkeringen gekoppeld zijn aan het wettelijk minimumloon. Het minimumloon stijgt van € 1.701,00 naar € 1.725,00 bruto per maand. Tevens worden de minimumjeugdlonen per 1 januari 2022 herzien.

Nieuw inburgeringsstelsel van start

Nederland krijgt op 1 januari 2022 een nieuw inburgeringsstelsel. Gemeenten gaan een belangrijke rol spelen bij de begeleiding van nieuwkomers in Nederland die inburgeringsplichtig zijn.

Volgens de huidige wet moeten inburgeringsplichtigen zelf hun taalcursussen regelen. Dat blijkt in de praktijk niet goed te werken. Daarom gaan gemeenten vanaf 1 januari 2022 nieuwkomers begeleiden. Ze stellen samen met hen een persoonlijk inburgeringsplan op, afgestemd op de individuele vaardigheden en mogelijkheden. Voor asielstatushouders regelt en betaalt de gemeente de benodigde cursussen. Gezinsmigranten en overige migranten moeten dat zelf betalen, maar krijgen wel begeleiding van de gemeente.

Er zijn drie leerroutes vastgesteld en de keuze daarvan hangt af van de individuele situatie en capaciteiten van de inburgeraar. De nieuwkomers leren tijdens het traject de Nederlandse taal. Het gewenste taalniveau is onder de nieuwe wet verhoogd. Ook is de ambitie dat nieuwkomers tijdens het inburgeringstraject al kennismaken met de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld via een stage, vrijwilligerswerk of betaald werk. Op deze wijze kunnen inburgeringsplichtigen snel volwaardig meedoen aan de samenleving, liefst via betaald werk.

Het ministerie van SZW heeft het nieuwe stelsel ontworpen en vormgegeven samen met organisaties die betrokken zijn bij de uitvoering, waaronder VNG, Divosa, DUO, COA en taalkoepels. Door die nauwe samenwerking is de regelgeving toegesneden op de uitvoering. Ook wordt nauwgezet gevolgd hoe de wet in de praktijk wordt uitgevoerd. Daardoor kunnen eventuele onvolkomenheden worden bijgesteld en kunnen partijen leren van elkaars ervaringen.

IJspret in Winterswijk: kinderen dolblij dat ze net nu vrij zijn

Het is al een drukte van belang op de natuurijsbaan in Winterswijk. De eerste groep schaatsers, vooral veel kinderen, maakt dankbaar gebruik van de baan. "Vooral moeders met kinderen. Geweldig. Iedereen is dolblij.” Zo valt te lezen bij de Gelderlander.

De schaatsbaan respecteert de coronamaatregelen voor hun leden. Vandaag is er ruimte voor twee ploegen van 75 schaatsers die ieder een uur en een kwartier van de baan gebruik mogen maken.

Kuipers: ‘We hebben nu twaalf dagen de tijd om boosteren te versnellen’

Volgens de (onzekere) ziekenhuismodellen heeft Nederland tien tot twaalf dagen de tijd om de boostercampagne te versnellen. Binnen deze periode moet het aantal infecties zo laag mogelijk blijven en het aantal booster prikken worden gemaximaliseerd. Meer hierover bij de Gelderlander.

Anders lopen ziekenhuizen het risico om in januari weer overspoeld te raken met COVID-19 patiënten. Dat vertelde Ernst Kuipers vanmorgen tijdens de technische briefing aan de Tweede Kamer. Vanmiddag debatteert het parlement over de harde lockdown.

Weidegang koeien op melkveebedrijven neemt opnieuw verder toe

Opnieuw is het percentage melkveebedrijven dat de koeien in de wei laat lopen toegenomen. Het aandeel is in 2021 gestegen tot 84,0 procent (2020: 83,7%).

Vanaf 2015 is het door inspanningen van melkveehouders en Convenant Weidegang-partners gelukt de neerwaartse trend in weidegang met succes om te buigen in een stijging. Het doel van de zuivelsector is dat 81,2 procent van de melkveebedrijven weidegang toepassen. Daar zit de sector dus ruim boven. Behoud van weidegang is een van de zeven thema’s van de Duurzame Zuivelketen.

Vormen van weidegang
Veehouders kunnen twee vormen van weidegang op hun bedrijf toepassen: volledige weidegang waarbij de koeien ten minste 120 dagen zes uur lang per dag buiten lopen of deelweidegang, waarbij minimaal een kwart van de veestapel buiten komt. Dit jaar is vooral het aandeel bedrijven dat alle koeien buiten laat lopen, toegenomen. Het aandeel volledige weidegang nam toe naar 77,9 procent (2020: 77,5%). Het aandeel deelweiden nam af naar 6,1 procent.

Inzet partners Convenant Weidegang
In 2012 zetten tientallen partijen uit de zuivelketen hun handtekening onder het Convenant Weidegang met het doel de weidegang in uiterlijk 2020 terug te brengen op het niveau van toen (81,2 procent). Dat doel werd al in 2018 behaald. Sindsdien is het weidegangpercentage steeds verder opgelopen. Dat is onder meer een gevolg van de initiatieven die partijen uit de zuivelketen hebben ondernomen om de weidegang te stimuleren. Zo keren zuivelondernemingen een premie uit aan veehouders die hun koeien buiten laten lopen. Ook brengen zij met succes producten van weidemelk op de markt (herkenbaar aan het weidemelklogo). Daarnaast hebben boerenorganisaties diverse initiatieven genomen om veehouders te ondersteunen bij hun bedrijfsvoering met het doel het melkvee weer te laten weiden.

Initiatief Duurzame Zuivelketen
Het Convenant Weidegang is een initiatief van de Duurzame Zuivelketen, het samenwerkingsverband van melkveehouders en zuivelondernemingen om de zuivelketen verder te verduurzamen. De Duurzame Zuivelketen wordt gefinancierd door ZuivelNL. Meer dan tachtig partijen hebben het Convenant Weidegang ondertekend, waaronder overheden, supermarktketens, banken, veevoerleveranciers en diverse maatschappelijke organisaties.

'Prikspijt' verkozen tot woord van het Jaar 2021 na oproep antivaxers op Twitter

'Prikspijt' is door Van Dale uitgeroepen tot het Woord van het Jaar 2021. Het woord kreeg 82,2 procent van de 49.000 stemmen die werden uitgebracht op de Van Dale-website.

"Dit is een overweldigende meerderheid", beaamt hoofdredacteur Ton den Boon van de Dikke Van Dale. Op Twitter werden veel oproepen gedaan om een stem op 'Prikspijt' uit te brengen. "Dat gebeurde door mensen die zichzelf niet willen laten vaccineren. Het weerspiegelt de polarisatie die in de maatschappij leeft rond die vaccinatie en dat boosteren", aldus Den Boon in het NOS Radio 1 Journaal.

Maar is het dan wel terecht uitgeroepen tot het woord van het jaar, als er opgeroepen is om op dit woord te stemmen? "We hebben geconstateerd dat er geen 'bots' aan het werk zijn geweest, van die robots die automatisch een stem uitbrengen. Dat hebben we gecontroleerd. Maar we hebben op Twitter gezien, en dat kon iedereen zelf ook zien, dat er wel heel vaak werd opgeroepen om op dit woord te stemmen."

De hoofdredacteur van Van Dale ziet 'prikspijt' daardoor wel als het Woord van het Jaar en respecteert de uitgebrachte stemmen. "Het is het woord dat is gekozen door het volk. Maar je kunt je afvragen hoe breed dat volk is en in welke mate dit woord het idee weerspiegelt over wat het woord van het jaar is. Tegelijkertijd weerspiegelt het de polarisatie in de samenleving en daarom kan het wel een interessant woord zijn."

Hugo de Jonge reageerde adrem op de verkiezing van 'prikspijt' tot woord van het jaar 2021, door te twitteren: "Als je op de IC ligt omdat je géén prik hebt genomen. Dan heb je pas #prikspijt."


FOK! Wat een weer: Heldere nacht en koud

herfstbanner

Vanavond is helder en droog. Op de Wadden drijven wolkenvelden van zee binnen en in Twente kan de komende uren mist vanuit Duitsland binnentrekken. In de loop van de avond kunnen ook elders mistbanken ontstaan, vooral in het noorden en oosten van het land. De temperatuur ligt al op de meeste plaatsen onder het vriespunt en daalt komende uren verder naar ca. -3°C aan het einde van vanavond. De wind is zwak uit een oostelijke richting, in het noorden zwak tot matig uit een zuidelijke richting.

Vannacht blijft het helder en met vooral in het noorden en oosten enkele mistbanken of mist. Het gaat op veel plaatsen weer matig vriezen met in het oosten lokaal -7°C. De zuidoostelijke wind is zwak, in het Waddengebied matig.

Na het oplossen van de eventuele mist is het woensdag overdag zonnig en droog, al komt er van het westen uit wel steeds meer sluierbewolking. De maxima liggen rond 2°C en de zuidoostelijke wind is zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Fotowedstrijd november 2019 - Inzending rubbereend
(Foto: rubbereend)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Kromowidjojo opent jacht op vierde wereldtitel op rij op 50m vrij

Het wereldkampioenschap kortebaanzwemmen in Abu Dhabi heeft weer een aantal fraaie finales opgeleverd. Er werd veel gesprint en de Nederlandse ploeg verzamelde weer een paar finaleplekken.

4x50m wisselslag mannen
Drie landen staken boven de rest uit en dat zorgde voor een geweldig duel tussen de VS, Rusland en Italië. Lorenzo Zazzeri moest de andere twee nét laten gaan en tikte in 1:30,78 als derde aan, brons voor Italië, maar Vladimir Morozov en Ryan Held konden hun ploegen niet van elkaar onderscheiden: in 1:30,51 minuten pakten Rusland én de VS het goud.

200m wisselslag vrouwen
Ook hier werd het een driestrijd, waarin de Amerikaanse Kate Douglass de eerste helft als beste afwerkte. Yu Yiting uit China bleef echter in de buurt, maar met een geweldig eindschot was het de Canadese Sydney Pickrem die in 2:04,29 minuten het goud pakte, voor Yu's wereldjuniorenrecord van 2:04,48 en de 2:04,68 van Douglass.

100m vrije slag mannen
Stan Pijnenburg kwam in de halve finales in actie en deed het uitstekend: zijn 46,60 seconden bleek genoeg voor de zevende tijd en dus een plekje in de finale. Met 45,58 was de Italiaan Alessandro Miressi een klasse apart, de rest volgde op zo'n driekwart seconde.

100 vlinderslag vrouwen
Voor Tessa Giele eindigde het in de halve eindstrijd: de jonge Nederlandse tikte aan na 56,88 seconden, waarmee ze de twaalfde tijd noteerde, een kleine drie tiende achter de voor de finale benodigde top-8.

50m vlinderslag mannen
De 41-jarige Braziliaanse veteraan Nicholas Santos kan één afstand bijzonder goed: knallen op de 50 meter vlinderslag. Dat liet hij zien en de wereldrecordhouder snelde naar het goud in 21,93 seconden, zijn derde wereldtitel op de afstand. Dylan Carter bezorgde Trinidad & Tobago in 21,98 seconden het zilver, voor de 22,02 van de Italiaan Matteo Rivolta - Nyls Korstanje tikte namens Nederland aan in 22,39 seconden, goed voor plek zes.

50m vrije slag vrouwen
Ranomi Kromowidjojo jaagt op haar vierde opeenvolgende wereldtitel op hét sprintnummer en haar vijfde in totaal. In de halve finales ging het prima: met 23,54 seconden was de wereldrecordhoudster goed voor de derde tijd, de Zweedse Sarah Sjöström was met 23,30 de snelste. Kim Busch bleef steken op 24,43 seconden en de vijftiende tijd.

50m schoolslag mannen
Arno Kamminga is weliswaar meer van de wat langere afstanden, ook sprinten op de schoolslag gaat hem prima af: de Nederlander tikte in de halve finales aan in 26,21 seconden en met een gedeeld zevende tijd was dat genoeg voor een finaleplek.

50m rugslag vrouwen
In de finale kon Maaike de Waard prima mee, maar het lukte net niet om zich echt in de strijd om de medailles te mengen: vijfde in 25,99 seconden, een uitstekende prestatie. Het goud ging naar de Canadese Margaret MacNeil, die met 25,27 het wereldrecord van Kira Toussaint verpulverde. MacNeil's landgenote Kylie Masse werd tweede in 25,62 seconden, voor de Zweedse Louise Hansson (25,86).

400m wisselslag mannen
De Japanner Daiya Seto is dé man op de lange wisselslagafstand en dat maakte hij waar, hoewel Illia Borodon het hem loodzwaar maakte. Seto pakte het goud in 3:56,26 minuten, Borodin's geweldige eindschot bracht hem naar zilver in 3:56,47 - een wereldjuniorenrecord - en de Amerikaan Carson Foster completeerde in 3:57,99 het podium.

100m schoolslag vrouwen
China heeft weer een nieuwe jongeling gevonden in Tang Qianting, die het helemaal waar wist te maken: ze vertrok sterk en hield vol om in 1:03,47 minuten het goud te pakken, drie honderdsten voor de Zweedse Sophie Hansson. Brons was er voor de Ierse Mona McSharry in 1:03,92 minuten.

4x200m vrije slag vrouwen
Canada moest na de piepjonge startzwemster Summer McIntosh nog genoegen nemen met de tweede tussentijd, maar Kayla Sanchez, Katerine Savard en Rebecca Smith zwommen vervolgens overtuigend weg bij de rest. Met 7:32,96 minuten was er goud en bleef Nederland's uit 2014 stammende wereldrecord nét overeind, de VS pakte in 7:36,53 het zilver en brons was in 7:39,92 voor China.

Van Barneveld zegeviert bij rentree op WK

Raymond van Barneveld heeft zijn rentree op het wereldkampioenschap darts bekroond met een eenvoudige zege in de eerste ronde. Lourence Ilagan uit de Filipijnen werd eenvoudig verslagen. Het werd 3-0. In de volgende ronde wacht een zwaardere dobber: Rob Cross. 

Hoewel Ilagan direct in de eerste leg de mogelijkheid kreeg om de Nederlander te breken, was het toch Van Barneveld die de eerste leg wist te behouden. In het restant van de eerste set kwam Van Barneveld niet in de problemen en kwam 1-0 voor. De Hagenaar speelde prima, liet Ilagan geen kans en gaf in de tweede set geen leg weg. Van Barneveld noteerde na twee sets bijna 98 gemiddeld, terwijl Ilagan in de eerste twee sets niet verder kwam dan bijna 81 gemiddeld. Van Barneveld bekroonde zijn sterke spel bovendien met een 121-finish bij de laatste leg in de tweede set.

In de derde set veerde Ilagan een beetje op. Hij pakte een leg, waar Barney wel wat dubbels miste. De Nederlanders won de derde set wel en mag terugkomen.  Van Barneveld begon in Alexandra Palace aan zijn 29e wereldkampioenschap. Hij kan met een positief gevoel terug kijken op de eerste ronde en mag donderdag echt aan de bak. 

In de volgende ronde wacht Rob Cross, de wereldkampioen van 2018 en regerend Europees kampioen. Onlangs beleefde hij tijdens een demonstratietoernooi een goede generale door van de Brit te winnen. Donderdag is het om het eggie en dan weten we meer over de fitheid bij Van Barneveld.

2021/22 World Darts Championship - maandag 20 december 
(R1) Luke Woodhouse 3-1 James Wilson
(R1) Rusty-Jake Rodriguez 3-1 Ben Robb
(R1) Raymond van Barneveld 3-0 Lourence Ilagan
(R2) James Wade 3-1 Maik Kuivenhoven

Update 7.00 uur

Mark Kuivenhoven miste te veel dubbels (uitgooipercentage: 28,6) om James Wade te verrassen. De als vierde geplaatste Engelsman speelde een matige partij (gemiddelde van 83,7), maar versloeg de Nederlandse nummer 56 van de wereld in de tweede ronde wel met 3-1.

Door de nederlaag van Kuivenhoven zitten nu nog zeven van de tien Nederlanders in het toernooi. Jermaine Wattimena en Chris Landman werden eerder al uitgeschakeld in de eerste ronde.

Dinsdag 21 december - vanaf 13.30u
(R1) Lewy Williams v Toyokazu Shibata
(R1) Jason Lowe v Daniel Larsson
(R2) Mervyn King v Ryan Joyce
(R2) Dave Chisnall v Mike De Decker

Avondsessie vanaf 20u
(R2) Vincent van der Voort v Adam Hunt
(R2) Michael Smith v Ron Meulenkamp
(R2) Dimitri Van den Bergh v Florian Hempel
(R2) Devon Petersen v Raymond Smith


FOK!Kerstprijsvraag: 21 december

Vandaag hebben we weer een FOK!Kerstprijsvraag! Vandaag maak je kans op Observer Day One Edition voor PlayStation 4.

Observer: System Redux is de definitieve versie van de bekroonde cyberpunkthriller, opnieuw vormgegeven en verbeterd voor de volgende generatie. Liefhebbers van Observer kunnen dieper in de dystopische realiteit duiken dankzij drie gloednieuwe sidequests. “Errant Signal”, “Her Fearful Symmetry” en “It Runs in the Family” voegen extra diepgang aan het spel toe en laten je nadenken over thema's van een toekomst die binnenkort wel eens ons verleden zou kunnen zijn.

Enige wat moet je doen is de volgende vraag even beantwoorden. In welk jaar speelt de game Observer af?

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #240 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1472
special
Random Pics van de Dag #1471
special
Random Pics van de Dag #1470
special
Random Pics van de Dag #1469
special
Random Pics van de Dag #1468
©FOK.nl e.a.