Nederland gaat snel inzetbare NAVO-luchtcommando leiden

Commodore Denny Traas is vanaf medio januari 2022 de nieuwe commandant van het NATO Deployable Air Command & Control Centre (DACCC). Nederland vervult deze functie afwisselend met Italië, steeds voor een periode van 3 jaar. Op 1 januari krijgt Traas de rang van generaal-majoor.

Het DACCC levert uitzendbare capaciteit op het gebied van commandovoering voor de luchtcomponent van de NAVO. Het DACCC stelt onder meer personeel gereed voor de aansturing van luchtoperaties. Ook beschikt het DACCC over een (snel) uitzendbare eenheid voor luchtruimbewaking (command & control van luchtoperaties inclusief wapeninzet, air-traffic management, air surveillance en luchtbeeldopbouw).

Op dit moment werken 16 landen met zo’n 300 medewerkers samen in het DACCC vanuit Poggio Renatico (Italië).

Luchtoperaties
Commodore Traas (52) begon in 1986 bij het Korps Mariniers en diende voornamelijk bij een eenheid gespecialiseerd in optreden in berg- en arctische gebieden. In 1991 maakte Traas de overstap naar de Koninklijke Luchtmacht waar hij werd opgeleid tot jachtvlieger. Met 323 Squadron werd hij meerdere keren uitgezonden voor luchtoperaties boven de Balkan. In 2000 slaagde hij als F-16-wapeninstructeur.

In 2006 kreeg Traas het commando over 322 Squadron. Het jaar daarop werd hij uitgezonden naar Kandahar (Afghanistan) als Deputy Chief Regional Air Operations Coordination Centre South. In 2008 trad hij aan als plaatsvervangend commandant Operaties Vliegbasis Leeuwarden.

Vervanging F-16
Na zijn Master Political Science aan de Universiteit Leiden werd hij eind 2012 uitgezonden als commandant Air Task Force (F-16) naar Mazar-e-Sharif (Afghanistan). In 2013 nam hij de leiding over de Afdeling Luchtoptreden van de Directie Plannen op zich. Hij was nauw betrokken bij de besluitvorming over het project Vervanging F-16.

Vanaf medio 2015 voerde Traas het commando over Vliegbasis Leeuwarden. In die functie was hij onder meer verantwoordelijk voor de grootschalige internationale oefening Frisian Flag. Medio 2017 werd Traas commodore en directeur Wapensystemen en Bedrijven bij de Defensie Materieel Organisatie. Daarna volgde zijn huidige functie: directeur Operaties bij de luchtmacht.

Submitter:  Bron: Persbericht Ministerie van Defensie