Russisch passagiersvliegtuig moest NAVO-straaljager ontwijken boven Zwarte Zee

Volgens Russische bronnen heeft zich vandaag een gevaarlijk incident voorgedaan in het luchtruim boven de Zwarte Zee. Een militaire verkenner dwingt een vliegtuig van de staatsluchtvaartmaatschappij Aeroflot om van koers te veranderen. De schuldige wordt al snel duidelijk voor het Kremlin.

Volgens de autoriteiten moest een Russisch passagiersvliegtuig een NAVO-verkenningsvliegtuig boven de Zwarte Zee ontwijken. Het verkenningsvliegtuig "daalde snel" en kruiste de route van de Airbus van de luchtvaartmaatschappij Aeroflot, meldde het persbureau Interfax, daarbij verwijzend naar de Russische luchtvaartautoriteit. De bemanning van het verkenningsvliegtuig reageerde niet op de meldingen van de luchtverkeersleiders, waardoor het lijnvliegtuig van route veranderde.

Volgens Interfax moest het Russische vliegtuig 500 meter dalen om afstand te nemen van het NAVO-verkenningsvliegtuig. De piloten konden het vanuit de cockpit zien. Het vliegtuig met 142 mensen aan boord was onderweg van Tel Aviv naar Moskou. Ook een privéjet die van de Russische badplaats Sochi naar de Noord-Macedonische hoofdstad Skopje reisde, moest volgens de luchtvaartautoriteit van koers veranderen.

Kremlin: VS en NAVO brengen mensenlevens in gevaar
"De toegenomen activiteit van NAVO-vliegtuigen nabij de Russische grenzen leidt tot een risico op gevaarlijke incidenten met burgerluchtvaartuigen", bekritiseerde de autoriteit. Zij zou langs diplomatieke weg "protesteren". De autoriteit heeft niet gespecificeerd uit welk land het verkenningsvliegtuig volgens haar afkomstig was.

Ook de Russische regering toonde zich verontwaardigd en uitte directe kritiek op de VS. "Een ramp is voorkomen," zei woordvoerster Maria Zakharova van het ministerie van Buitenlandse Zaken. "Maar dat betekent niet dat de VS en de NAVO straffeloos mensenlevens kunnen blijven riskeren." Zij voegde eraan toe dat de Amerikaanse luchtmacht een bedreiging vormt voor de burgerluchtvaart.

Het incident vond plaats tegen de achtergrond van toenemende spanningen tussen Rusland en het Westen over het conflict in Oekraïne. Gezien de massale inzet van Russische troepen aan de grens met Oekraïne, bestaat er al lang de vrees dat Rusland het buurland zou kunnen aanvallen. Moskou verwerpt dergelijke beschuldigingen. In ruil daarvoor beschuldigt het Kremlin Oekraïne ervan zich door het Westen te laten bewapenen met militair materieel en hekelt het de militaire manoeuvres van de NAVO nabij de Russische grenzen.

De Amerikaanse president Joe Biden kondigde een reeks "initiatieven" aan om Oekraïne te beschermen tegen een mogelijke Russische aanval. Dinsdag wil hij een videotop houden met het Russische staatshoofd Vladimir Poetin.