Mijnenbestrijdingsvaartuigen krijgen naam havenplaatsen

Vlissingen, Scheveningen, IJmuiden, Harlingen, Delfzijl en Schiedam. Naar deze havenplaatsen worden de 6 nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen genoemd. Dat schrijft minister Kamp vandaag aan de Kamer. Nederland en België trokken samen op bij de aanschaf van totaal 12 schepen.

Het is gebruikelijk marineschepen de naam te geven van een zeeheld, hemellichaam of bijvoorbeeld een provincie of stad. In dit geval is gekozen voor havenplaatsen die de schepen daadwerkelijk kunnen aandoen. Dat verbindt schip en stad. De 6 Belgische schepen krijgen ook stedennamen.

Startschot bouw
Er was meer nieuws over de mijnenbestrijders. Commandant der Strijdkrachten generaal Onno Eichelsheim en zijn Belgische evenknie admiraal Michel Hofman legden vandaag namelijk de kiel van het eerste Belgische schip, BNS Oostende.

De kiellegging in de Franse havenstad Concarneau betekent het startschot voor de bouw van de schepen. De vaartuigen worden voorzien van de nieuwste technologieën. Ze krijgen een uitgebreid pakket onbemande oppervlakte- en onderwatersystemen. Denk bijvoorbeeld aan vliegende en varende mijnenvegende drones. Daardoor hoeven de schepen niet meer zelf een gebied in te varen waar mogelijk zeemijnen en andere explosieven liggen.

Naar verwachting vaart het eerste mijnenbestrijdingsvaartuig voor Nederland in 2025 Den Helder binnen.

Intensieve samenwerking
De Belgische en Nederlandse marine werken op vele fronten intensief samen. Er zijn gezamenlijke opleidingen, trainingen en een taakverdeling bij het onderhoud van de schepen. Naast de gezamenlijk aanschaf van mijnenbestrijdingscapaciteit kopen de landen ook samen vrijwel identieke ASW-fregatten bij de Nederlandse industrie. 2 daarvan worden overigens vernoemd naar vrouwen die van grote betekenis waren voor de vrijheid van Nederland. Hiermee willigt minister Kamp een wens van het parlement in.

(beeld: Ministerie van Defensie)