FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 8 december 2021

Random Pics van de Dag #488

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Grote verschillen in uitgestelde zorg tussen verschillende regio's

Wie een tumor moet laten verwijderen, kan in de ene regio niet meer in elk ziekenhuis terecht, terwijl in een andere regio nog ruimte is voor knieoperaties. Dat valt op te maken uit de meest recente informatie van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) over de reguliere zorg die moet worden uitgesteld vanwege de grote toestroom van coronapatiënten in de ziekenhuizen. De autoriteit roept ziekenhuizen woensdag op om samen te werken.

Het lukt volgens de informatie van de autoriteit bijvoorbeeld in de regio Limburg drie van de vijf ziekenhuizen niet meer om alle kritieke planbare zorg – zoals tumoroperaties – nog altijd binnen zes weken te leveren. Kritieke planbare zorg moet eigenlijk binnen die tijd worden uitgevoerd, om gezondheidsschade te voorkomen. Ook wordt in de regio Limburg helemaal geen planbare zorg – zoals knieoperaties – meer uitgevoerd. Lees verder bij Skipr.

Pfizer/BioNTech: drie prikken bieden bescherming tegen Omikron

Met drie prikken van het vaccin van Pfizer en BioNTech zijn mensen beschermd tegen de Omikron-variant van het coronavirus. Dat concluderen vaccinfabrikanten zelf na de eerste onderzoeken in laboratoria. Drie prikken zorgen volgens de bedrijven voor evenveel afweer tegen de Omikron-variant als twee prikken tegen de oorspronkelijke virusversie en andere varianten.

Volgens Pfizer en BioNTech hebben mensen na drie prikken 25 keer zo veel antistoffen in hun lichaam als na twee inentingen. Lees meer op Skipr.

'Krimp Schiphol op de loer: grote zorgen bij kabinet'

Er zouden grote zorgen zijn bij het demissionaire kabinet over de toekomst van Schiphol. Volgens de NOS moeten er draconische maatregelen worden genomen om te voorkomen dat de luchthaven flink in het aantal vluchten moet krimpen. Schiphol voldoet niet aan stikstof-, geluids- en overlastregels en beschikt niet over een natuurvergunning. Zo meldt AT5.

Er wordt momenteel wel gewerkt aan een natuurvergunning, maar dit is juridisch heel complex. Voor Schiphol dreigt volgens bronnen van de NOS een krimp van het maximumaantal vluchten van 500.000 naar 400.000 per jaar. Een nachtmerrie voor het huidige demissionaire kabinet, dat veel economische waarde hecht aan de luchthaven.

Er zijn mogelijkheden om het tij te keren, zoals door het uitkopen van boerenbedrijven, het aanpakken van vervuilende bedrijven in de omgeving en het verlagen van de maximumsnelheid op snelwegen in de buurt. Vrijdag buigt de ministerraad zich over de kwestie. Tweede Kamerleden met Schiphol in hun portefeuille zijn inmiddels bijgepraat en de meest betrokken ministers hebben afgelopen week al overleg gehad.

Opluchting
Niet iedereen lijkt in paniek te zijn over de dreigende krimp van Schiphol: bewonersdelegatie van de Omgevingsraad Schiphol zegt 'opgelucht' te zijn. Zij pleiten, net als milieuorganisaties en een deel van de Tweede Kamer, al langer voor minder vluchten op Schiphol.

"Met 20 procent minder vluchten blijft ons land prima bereikbaar. Krimp is ook de enige manier om gezondheid, leefbaarheid, klimaat en woningbouw te dienen", tweet de bewonersgroep.

Coronavaccinatie voor jonge kinderen met verhoogd medisch risico

Kinderen van 5 tot en met 11 jaar met onderliggende aandoeningen, krijgen een coronavaccinatie aangeboden. Hiermee volgt het kabinet het advies van de Gezondheidsraad van 3 december jl. Het gaat om kinderen met bepaalde ziektes zoals ernstige astma, chronische longaandoeningen of aangeboren hartafwijkingen. Deze kinderen hebben een hogere kans om door een coronabesmetting in het ziekenhuis terecht te komen. De vaccinatie met een aangepaste dosering van het Pfizer-vaccin start naar verwachting vanaf 20 december bij de GGD op uitnodiging van de kinderarts.

Kinderen krijgen over het algemeen milde klachten bij een infectie met het coronavirus. Als zij bepaalde ziektes hebben is het absolute risico op ziekenhuis- en ic-opname nog altijd laag, maar vergeleken met gezonde leeftijdgenoten wel hoger. Dit blijkt uit verschillende nationale en internationale studies. Ook zijn er aanwijzingen dat kinderen met onderliggende aandoeningen een grotere kans hebben op het Multisystem Inflammatory Syndrome Children (MIS-C). Dit is een specifieke complicatie van het coronavirus waarbij een ontstekingsreactie van de organen optreedt. Ten slotte benoemt de Gezondheidsraad in het advies dat kinderen ook langdurige klachten kunnen ontwikkelen na een coronabesmetting (Long COVID).

Uitnodiging door kinderarts, prik bij de GGD
Kinderartsen nodigen de kinderen van 5 tot en met 11 jaar voor wie de coronavaccinatie nu wordt aangeraden uit. De GGD is gevraagd het prikken te verzorgen op de GGD-vaccinatielocaties. De verwachting is dat de vaccinaties vanaf 20 december kunnen starten, wanneer de eerste 42.000 vaccins uiterlijk op woensdag 15 december geleverd worden.

Aangepaste dosering van het Pfizer-vaccin
Een aangepaste dosering van het Pfizer-vaccin is door het Europees Medicijn Agentschap (EMA) veilig en geschikt verklaard voor jonge kinderen. Ook de Gezondheidsraad beoordeelt dat deze vaccins voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar goed werken en voldoende veilig zijn. De verwachting is dat het vaccin hen net zo goed beschermt tegen ziekte als volwassenen. Dat geldt ook voor kinderen met een onderliggende aandoening.

Bijwerkingen
De bijwerkingen van de coronavaccinatie bij kinderen zijn volgens de Gezondheidsraad mild tot matig. Bijwerkingen worden net als bij andere leeftijdsgroepen vaker gezien na de tweede dosis. Over grootschalige vervolgonderzoeken bij jonge kinderen zijn nog geen gegevens bekend. Dat betekent dat er nog geen uitspraken gedaan kunnen worden over eventuele zeldzame bijwerkingen die bij jongvolwassenen (onder de 30 jaar) zijn gesignaleerd, zoals myocarditis en pericarditis. Wel is duidelijk dat voor kinderen de kans op myocarditis en pericarditis maar ook op bijvoorbeeld MIS-C veel groter is bij het doormaken van een corona-infectie dan als een bijwerking van vaccinatie.

De Gezondheidsraad brengt uiterlijk half december ook een advies uit over de coronavaccinatie voor kinderen van 5 tot en met 11 jaar zonder medisch hoog risico. In dit advies nemen zij de ringvaccinatie van kinderen die in isolement leven doordat een huisgenoot of familielid een ernstige afweerstoornis heeft, mee.

Het nutteloze feitje van de dag: Enorm hooggelegen station

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Enige tijd geleden hadden we het in deze rubriek over het hoogstgelegen treinstation van Europa, maar wist je dat het hoogstgelegen treinstation ter wereld nog ruim 1,5 kilometer hoger ligt? Hiervoor moet je de Peking-Lhasa-spoorlijn nemen die je naar hoog gelegen Tibetaanse plateau brengt, een uitgestrekt gebeid met een gemiddelde hoogte van 4.500 meter boven zeeniveau. Vlak voor de bijzondere spoorlijn zijn hoogste punt op 5.072 meter bereikt, is station Tanggula te vinden dat met 5.068 meter boven zeeniveau het hoogstgelegen station ter wereld is. Er is weinig te beleven op het onbemande treinstation. De passagierstreinen stoppen er niet en er woont vrijwel niemand in de omgeving.

Station Tanggula (WikiCommons/Yaohua2000)
Station Tanggula (WikiCommons/Yaohua2000)

Station Tanggula (WikiCommons/CW Kong)
Station Tanggula (WikiCommons/CW Kong)

Op 11 minuten en 45 seconden passeert de trein het bijzondere station

Mijn lieve mama is er niet meer...

Het is dinsdag 30 november 2021, ongeveer 14:15 uur. Met mijn tasje met beha en borstprothese loop ik door het ziekenhuis, op weg naar J3. Oncologie. Ze had een half uurtje geleden gebeld met de vraag of ik die beha mee kon nemen, want morgen zou ze naar het zorghotel om te revalideren zodat ze daarna lekker thuis kon zijn. Ze wilde graag naar huis, want ze lag inmiddels al een maand in het ziekenhuis - eerst in Zwolle, en nu alweer zo’n twee weken in Rotterdam - en was het wel een beetje zat. Zoals elke dag loop ik de afdeling op richting kamer 16. Ik passeer de verpleegstersbalie waar ik in het voorbijlopen word aangekeken. Twee deuren verder is haar kamer en als ik daar aankom zie ik een A4 op de deur; ‘niet betreden aub, melden bij de balie’. Door het raam in de deur zie ik het gordijn dicht.

Nieuwe Duitse regering: Olaf Scholz volgt Angela Merkel op

Duitsland krijgt voor het eerst sinds 2005 een nieuwe bondskanselier. De nieuwe kanselier Scholz heeft zijn ambtseed afgelegd in de Bondsdag. Olaf Scholz is de negende kanselier van de Bondsrepubliek Duitsland. De SPD-politicus kreeg 395 van de 707 in een geheime stemming uitgebrachte stemmen in de Bondsdag.  303 parlementsleden stemden tegen; zes parlementsleden onthielden zich van stemming. Voor de zogenaamde kanseliersmeerderheid waren 369 stemmen nodig.

De 63-jarige Scholz is de vierde SPD-kanselier na Willy Brandt, Helmut Schmidt en Gerhard Schröder. De CDU heeft tot nu toe ook vier kanseliers gehad, Konrad Adenauer, Ludwig Erhard, Kurt Georg Kiesinger en Helmut Kohl, en de eerste vrouwelijke kanselier in de afgelopen 16 jaar, Angela Merkel. Zij volgde de stemming vanaf de tribune van het parlement en kreeg een staande ovatie nadat zij was verwelkomd door Bundestag-voorzitter Bärbel Bas.

De benoeming van de federale ministers van de nieuwe regering bestaande uit de SPD, de Groenen en de FDP is gepland voor de namiddag. Verwacht wordt dat Scholz daarna door zijn voorganger Merkel op de kanselarij zal worden overgedragen.

In de nieuwe regering heeft de SPD zeven ministers: Wolfgang Schmidt (hoofd van het kabinet van de Bondskanselier), Karl Lauterbach (Volksgezondheid), Hubertus Heil (Arbeid en Sociale Zaken), Nancy Faeser (Binnenlandse Zaken), Christine Lambrecht (Defensie), Klara Geywitz (Bouw) en Svenja Schulze (Ontwikkeling).

Voor de Grünen zullen Annalena Baerbock (Buitenlandse Zaken), Robert Habeck (Economie en Klimaatbescherming), Anne Spiegel (Gezin), Steffi Lemke (Milieu) en Cem Özdemir (Landbouw) tot het kabinet toetreden. Habeck is ook vice-kanselier. De FDP-kabinetsleden zijn Christian Lindner (Financiën), Volker Wissing (Vervoer), Marco Buschmann (Justitie) en Bettina Stark-Watzinger (Onderwijs).

Actievoerders 'Extinction Rebellion' veroordeeld voor protest op besloten bouwplaats

De politierechter veroordeelt 5 personen van de actiegroep 'Extinction Rebellion' tot een geldboete van 225 euro en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 weken. De personen voerden actie op een gesloten bouwplaats van een bedrijf op het terrein van de Universiteit in Wageningen.

Op 20 mei 2021 waren actievoerders vanwege een protest op een gesloten bouwterrein. Ze klommen in een bouwkraan van 40 meter hoog, ketenden zich daar aan elkaar en aan de kraan vast. Ook stonden leden van de actiegroep op een 6 meter hoog dak van een bouwkeet.
Door de protestactie hebben de werkzaamheden van het bedrijf uren stil gelegen. Daarbij weigerden deze leden van de groep vrijwillig te vertrekken en moest de politie ingrijpen door de actievoerders 1 voor 1 van grote hoogte naar beneden te brengen.

Vrijheid van meningsuiting en demonstratie
De actievoerders verklaarden dat zij op het terrein aanwezig waren voor een demonstratie. De advocaat van de groep deed een beroep op het recht op vrijheid van meningsuiting en vrijheid van demonstratie. Hier gaat de politierechter echter niet in mee.

Door op deze manier actie te voeren, en te weigeren vrijwillig te vertrekken, hebben de actievoerders een situatie gecreëerd waarin de politie niet anders kon dan ingrijpen. De politierechter is daarbij van oordeel dat de politie gepast heeft gehandeld.

Grens overschreden
Volgens de politierechter is het recht op vrijheid van meningsuiting en op demonstratie is een groot goed. Echter, door op deze manier aandacht te vragen voor een onderwerp dat de groep en de actievoerders belangrijk vinden, overschrijden ze een grens. Daarbij bracht het naar beneden brengen van de actievoerders risico’s met zich mee, was de sleutel van de hijskraan door de actie onvindbaar en was de kraanlift onklaar gemaakt. Ook dit rekent de politierechter de actievoerders aan.

Gezamenlijke actie
Bij het bepalen van de straf ziet de politierechter geen aanleiding om onderscheid te maken voor de verschillende personen. Iedereen had een eigen rol in de actie. Maar het is een gezamenlijke actie geweest, van begin tot eind. De politierechter volgt de officier van justitie in zijn eis en legt een geldboete en een voorwaardelijke gevangenisstraf op. Met als stok achter de deur 2 jaar proeftijd voor het voorwaardelijke gedeelte van de straf.

221 duizend kinderen met armoederisico, laagste aantal in 25 jaar

In 2020 maakten 221 duizend kinderen tot 18 jaar deel uit van een huishouden met een inkomen onder de lage-inkomensgrens. Dat is het laagste aantal in 25 jaar. Het komt neer op 6,9 procent van alle kinderen, gemiddeld 2 per schoolklas. Bij ruim 95 duizend kinderen (3,1 procent) moest het gezin al vier jaar of langer rondkomen van een laag inkomen. Dit meldt het CBS in het rapport Armoede en sociale uitsluiting 2021.

In 2013 liepen 331 duizend kinderen risico op armoede. Daarna werden het er elk jaar minder. Het percentage kinderen dat deel uitmaakt van een huishouden dat minstens vier jaar een laag inkomen had daalt vanaf 2016.

Armoederisico in 25 jaar meer dan gehalveerd
Vijfentwintig jaar geleden liep nog ruim 17 procent van de kinderen armoederisico, wat neerkomt op bijna 5 kinderen per klas. Eind jaren negentig begon het te dalen. In 2008, aan het begin van de economische crisis, stagneerde het armoederisico om vervolgens te stijgen naar bijna 10 procent in 2013.
Het percentage minderjarigen dat is blootgesteld aan een langdurig armoederisico lag vlak voor de eeuwwisseling rond 7,5 procent en was daarmee ruim twee keer zo groot als in 2020.

Relatief veel kinderen uit eenoudergezinnen met armoederisico
Bijna 86 duizend kinderen uit een eenoudergezin en ruim 116 duizend kinderen uit een tweeoudergezin hadden in 2020 een risico op armoede. Dat komt neer op 20 procent van de minderjarige kinderen uit een eenoudergezin en 5 procent van die uit een tweeoudergezin. In eenoudergezinnen is maar één kostwinner. Daarnaast moeten deze gezinnen vaker van een bijstandsuitkering rondkomen.

Kinderen van vluchtelingen hoog armoederisico
Kinderen uit een huishouden met een migratieachtergrond lopen meer kans op armoede dan kinderen zonder migratieachtergrond. Vooral kinderen uit Syrië, Eritrea en Somalië hadden een hoog risico op armoede (50 tot ruim 60 procent). De vluchtelingen uit deze landen die een verblijfsvergunning hebben zijn merendeels afhankelijk van een bijstandsuitkering en leven dan meestal onder de lage-inkomensgrens. Onder kinderen met een westerse migratieachtergrond springen de Bulgaarse kinderen eruit. Van hen had bijna 20 procent een armoederisico in 2020.

Met armoederisico vaker ongezond en te zwaar
Van de kinderen uit een laag-inkomensgezin had 10 procent naar eigen zeggen geen goede gezondheid, tegen 5 procent van de kinderen uit een gezin met een inkomen boven de lage-inkomensgrens. Het aandeel kinderen met overgewicht was in de lage-inkomensgroep ruim 2 keer zo hoog als in de groep kinderen met een inkomen daarboven. Kinderen die in een laag-inkomensgezin wonen, scoren evenwel niet op alle ongezonde leefstijlen slechter. Zo verschilde het percentage kinderen dat voldoet aan de beweegrichtlijn niet tussen kinderen met en zonder armoederisico. Ook was er geen verschil in het aandeel tieners van 12 tot 18 jaar dat dagelijks rookt. De groep tieners zonder armoederisico dronk verhoudingsgewijs vaker alcohol dan de lage-inkomensgroep.

Twee derde niet elk jaar een week vakantie
Gezinnen met een laag inkomen hebben dikwijls te maken met financiële beperkingen. 66 procent van de lage-inkomensgezinnen met minderjarige kinderen gaf in 2020 aan dat ze niet elk jaar een week op vakantie kunnen. Van de overige gezinnen was dat 9 procent. De lage-inkomensgezinnen zeggen ook vaker dat er onvoldoende geld is om het huis deugdelijk te verwarmen of om regelmatig nieuwe kleren te kopen. Verder heeft 30 procent vanwege onvoldoende financiële middelen geen auto en moet 14 procent het zonder een computer, laptop of tablet doen. Bij gezinnen met een inkomen boven de lage-inkomensgrens is nauwelijks sprake van deze beperkingen.

Kind ( Foto-Pixabay)
Kind ( Foto-Pixabay)

Oproep aangifte tegen Hugo de Jonge wegens 'bedreiging' haalt 30.000 ondertekeningen op

In drie dagen tijd hebben 30.000 mensen de actie ondertekend die opgezet is om aangifte te doe tegen demissionair minister De Jonge. De Jonge zou bedreigende taal hebben gesproken tegen ongevaccineerden.

Initiator, Mordechaï Krispijn, bekend van de demonstratie bij Waku Waku, verklaart: “Veel mensen laten ons weten boos en verdrietig te zijn over de uitspraken van De Jonge, waarbij hij zegt per postcode te weten waar ongevaccineerden wonen en bekend te zijn met de reden dat zij zich niet laten vaccineren. Ook Twitter ontplofte na deze uitspraken. Wij konden dit niet onopgemerkt voorbij laten gaan”.

Doel van de actie is om juridisch te toetsen of een minister dergelijke taal mag spreken, die voor een grote groep mensen als bedreigend en beledigend wordt ervaren. De aangifte zal zich ook richten op discriminatie en intimidatie.
Krispijn is toch verrast door het grote aantal ondersteuners. De actie startte op 5 december jl. en haalde binnen nog geen drie dagen 30.000 ondertekeningen. “En de teller loopt nog. Als deze massa-aangifte tegen De Jonge net zoveel aandacht
krijgt als die tegen Willem Engel, zou dit weleens de grootste aangifte in de Nederlandse geschiedenis kunnen worden”, zegt de initiatiefnemer.

De ondertekenaars verklaren zich hiermee slechts bereid aangifte te doen. Of al deze mensen daadwerkelijk aangifte zullen gaan doen, is nog maar de vraag.

[Noot Jippie- dhr. Krispijn bedoelt in dit persbericht waarschijnlijk de groep niet tegen COVID-19 gevaccineerde personen]

Zie ook: C19-vaccinweigeraars voelen zich ' bedreigd' door uitspraak Hugo de Jonge

Elektriciteitsproductie uit kolen bijna verdubbeld

De productie van elektriciteit uit kolen was in het derde kwartaal van 2021 96 procent hoger dan een jaar eerder. De productie van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen liet tegelijkertijd met 31 procent ook een toename zien. De productie van elektriciteit uit aardgas daalde in het derde kwartaal met 49 procent. Door meer invoer en minder uitvoer van elektriciteit lag het invoersaldo 4,5 miljard kWh hoger. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

De netto elektriciteitsproductie in het derde kwartaal van 2021 lag 4,8 miljard kWh (15 procent) lager dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder en bedroeg in totaal 26,4 miljard kWh. Elektriciteitsproductie uit kolen steeg tegelijkertijd met 96 procent naar 4,5 miljard kWh. Dit is boven het Europese gemiddelde van ongeveer 13 procent.

In het derde kwartaal van dit jaar werd vergeleken met een jaar eerder 31 procent meer elektriciteit geproduceerd met hernieuwbare bronnen, zoals zon (+36 procent), wind (+25 procent) en biomassa (+29 procent). In totaal produceerde ons land in het derde kwartaal 10,0 miljard kWh aan elektriciteit uit hernieuwbare bronnen. Zowel bij zon als wind wordt de toename met name veroorzaakt door meer capaciteit, bijvoorbeeld door het windpark op zee bij Borssele dat sinds eind vorig jaar volledig operationeel is.

De elektriciteitsproductie uit aardgas is het derde kwartaal van dit jaar ten opzichte van 2020 gedaald met 49 procent naar 9,9 miljard kWh, als gevolg van de hoge prijzen op de wereldmarkt. Daarmee ligt de elektriciteitsproductie uit aardgas (37,7 procent) iets lager dan uit hernieuwbare bronnen (38,0 procent).

Meer import goedkopere elektriciteit uit kolen- en kerncentrales
De invoer van elektriciteit is het derde kwartaal van 2021 met 66 procent gestegen naar 6,1 miljard kWh. De uitvoer daalde tegelijkertijd met 32 procent naar 4,5 miljard kWh. Hierdoor nam het invoersaldo met 4,5 miljard kWh toe tot 1,6 miljard kWh. Met name de invoer uit België (1,1 miljard kWh) en Duitsland (1,4 miljard kWh) liet een stijging zien. Hierdoor is Nederland per saldo een netto-importeur in tegenstelling tot dezelfde periode van vorig jaar toen er sprake was van een uitvoersaldo van bijna 3,0 miljard kWh.

De invoer is hoofdzakelijk gestegen door een overschot aan relatief goedkopere elektriciteit door toegenomen productie uit Franse, Belgische en Duitse kerncentrales. Daarnaast hebben deze landen ook meer elektriciteit geproduceerd uit kolen. In heel Europa is relatief meer elektriciteit geproduceerd met kernenergie en kolen dan uit aardgas.

De uitvoer van elektriciteit naar met name Duitsland (1,8 miljard kWh) en België (0,8 miljard kWh) nam het derde kwartaal af. Daarentegen steeg de uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk met 0,8 miljard kWh mede door een lagere Britse productie uit windmolens en storingen bij Britse kerncentrales.

Electriciteitscentrale (Foto-Pixabay)
Electriciteitscentrale (Foto-Pixabay)

Opnieuw minder werkenden met armoederisico

In 2020 maakte 1,9 procent van de ruim 7,8 miljoen werkenden in Nederland deel uit van een huishouden met een inkomen onder de lage-inkomensgrens en liep een risico op armoede. Een jaar eerder was dat nog 2,1 procent. Het armoederisico van werkenden is voor het zevende jaar op rij gedaald. Dit meldt het CBS in het rapport Armoede en sociale uitsluiting 2021.

Iets meer dan 900 duizend mensen leefden in 2020 in een huishouden onder de lage-inkomensgrens, van wie 376 duizend al ten minste vier jaar achtereen (2,4 procent van de bevolking). Ondanks de coronacrisis en de economische terugval zette de daling van het armoederisico in 2020 door.
De lage-inkomensgrens staat voor een vast koopkrachtbedrag en wordt jaarlijks gecorrigeerd voor de prijsontwikkeling. In 2020 lag de grens voor een alleenstaande op netto 1 100 euro per maand. Voor een paar zonder kinderen was dat 1 550 euro, en voor een paar met twee minderjarige kinderen 2 110 euro. Voor een eenoudergezin met twee minderjarige kinderen bedroeg deze grens 1 680 euro.

Zevende jaar van daling
Van de 7,8 miljoen 15- tot 75-jarigen met hoofdzakelijk een inkomen uit betaald werk maakten 147 duizend mensen (1,9 procent van alle werkenden) in 2020 deel uit van een huishouden met een inkomen onder de lage-inkomensgrens. In 2013 was dit nog 3,5 procent. Vanaf dat moment daalde het percentage werkenden met een armoederisico met gemiddeld 0,2 procentpunt per jaar. Onder werknemers was het armoederisico met 1,2 procent verreweg het kleinst in 2020. Onder zelfstandigen met personeel (zmp’ers) was het percentage ruim twee keer zo groot (2,8 procent) en onder zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) was het bijna vijf keer zo groot (5,9 procent).

In 2020 liep een kleiner deel van de werkenden risico op langdurige armoede (ten minste vier jaar een inkomen onder de lage-inkomensgrens) dan in 2019 en 2018. De daling kwam volledig voor rekening van verminderde langdurige armoederisico’s voor zmp’ers en zzp’ers, in 2020 uitkomend op 0,3 en 1,1 procent. Bij werknemers was het langdurige armoederisico in deze jaren onveranderd 0,3 procent.

Werknemers vormen de grootste groep werkenden met een armoederisico. In 2020 hadden 81 duizend werknemers, 8 duizend zmp’ers en 57 duizend zzp’ers een laag inkomen.

Hoger armoederisico bij minder werkuren
Werkenden in deeltijd hebben een hoger (langdurig) armoederisico dan werkenden in voltijd. Vooral in deeltijd werkende zelfstandigen lopen risico. Onder de in deeltijd werkende zmp’ers maakte 17,4 procent deel uit van een huishouden met een inkomen onder de lage-inkomensgrens, onder de deeltijd-zzp’ers was dat 17,0 procent. Van de werknemers in deeltijd liep 2,8 procent risico op armoede, onder voltijdwerknemers 0,5 procent. Het risico op langdurige armoede was bij alle drie onderscheiden groepen voltijdwerkenden miniem. Bij deeltijders liepen zelfstandigen beduidend meer risico dan werknemers.

Armoederisico van werknemers in overheidsdienst het kleinst
Het aandeel werknemers onder de lage-inkomensgrens verschilt per bedrijfstak. Van de werknemers in het openbaar bestuur en overheidsdiensten liep 0,2 procent kans op armoede. Lage armoederisico’s waren er ook voor werknemers in de financiële dienstverlening (0,4 procent), de bouw (0,5 procent) en het onderwijs (0,7 procent). In de zakelijke dienstverlening was het aandeel werknemers met een laag inkomen het grootst (2,7 procent).

De spreiding naar bedrijfstak van het armoederisico van zelfstandigen is groter. De armoederisico’s van zmp’ers varieerden van 0,9 procent in de financiële dienstverlening en 1,1 procent in de gezondheids- en welzijnszorg tot 6,2 procent in de cultuur, recreatie en overige dienstverlening. Ook in de handel, vervoer en horeca kwam het aandeel zmp’ers met een laag inkomen relatief hoog uit (5,5 procent). Bij de zzp’ers hadden de werkenden in de financiële dienstverlening het laagste armoederisico (1,5 procent). In de handel, het vervoer, de horeca en in de cultuur, recreatie en overige dienstverlening liep bijna 12 procent van de zzp’ers een risico op armoede.

Werkenden met laag inkomen, bedrijfstak, 2019 ( Bron -CBS)
Werkenden met laag inkomen, bedrijfstak, 2019 ( Bron -CBS)

Viaplay gaat 14 euro in de maand kosten

Viaplay, de nieuwe streamingsdienst uit Scandinavië, gaat 14 euro in de maand kosten. Dit heeft de zender woensdag bekendgemaakt. Normaal gesproken zou er een persconferentie zijn, maar door de plotselinge dood van de CFO is dat niet doorgegaan. Er is wel ruimte voor allerlei vragen van journalisten. 

De Formule 1, maar ook Bundesliga, Premier League (vanaf augustus) en het darten van de PDC zijn te zien bij Viaplay. KPN en Ziggo hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten met Viaplay, wat betekent dat hun klanten volgend jaar de Formule 1 kunnen zien als ze de streamingsdienst aan hun tv- of internetpakket toevoegen. Met 14 euro is het een eurootje goedkoper dan Ziggo Sport Totaal. 

De Formule 1 krijgt in 2022 in Nederland volop nieuwe gezichten. Viaplay heeft twee nieuwe commentatoren in de vorm van Nelson Valkenburg en Melroy Heemskerk. Zij krijgen gezelschap van Amber Brantsen die de rol van presentator op zich neemt. In de studio zien we Tom Coronel, Giedo van der Garde en Christijan Albers aan het werk in de rol van experts. Deze worden aangevuld met diverse analisten.

Viaplay heeft een groot team dat meereist naar de circuit. Stephane Cox vervult bij de Grands Prix de rol van pitreporter. Samen met Valkenburg en Heemskerk is zij iedere race op het circuit aanwezig. Het Nederlandse team krijgt versterking van voormalig F1-coureurs Mika Hakkinen en David Coulthard en negenvoudig Le Mans-winnaar Tom Kristensen.

"We willen de kijker het hele Formule 1 verhaal meegeven, waar nodig met een kritische blik”, vertelt Marco Zwaneveld, Head of Sports Viaplay Nederland. "Dankzij de samenwerking tussen de teams uit verschillende Viaplay landen zijn we met meer mensen op meer plekken. Hierdoor kunnen we de verhalen nog beter vertellen. Van de strijd, strategie en techniek tot het geld, fysieke prestaties en natuurlijk alles over Max Verstappen. We zitten er bovenop.”

Naast de sport zijn er voor de 14 euro ook series en films te zien, de zogenaamde Viaplay Originals. Ze hebben ook aangegeven te willen investeren in Nederlandse producties. 

Grote Prijs van Zandvoort komende drie jaar live te zien bij de NOS

De Grote Prijs van Zandvoort is de komende drie jaar live bij de NOS. Op televisie, maar ook online. Dit is deal van een overeenkomst die de NOS heeft gesloten met rechtenhouder Nordic Entertainment Group (NENT). De NOS zal vanaf 2022 ook voortaan langere samenvattingen gaan uitzenden.  De volgende editie van de Dutch Grand Prix is op 4 september 2022.

De samenvattingen zijn samen met interviews, analyses en achtergronden vanaf volgend seizoen te zien in een apart programma over de Formule 1 bij de NOS, zondag tussen 17.15 en 18.00 uur - of later op de avond bij een late race - op NPO 1. De NOS zal drie minuten van de kwalificaties uitzenden en de race samenvatten in een kwartiertje. 

De Formule 1 keerde afgelopen jaar na een afwezigheid van 36 jaar terug in Nederland. Max Verstappen kroonde zich tot winnaar van de race. Zo'n 100.000 bezoekers kwamen op het evenement in de Noord-Hollandse duinen af. "We zijn blij met deze uitkomst", zegt Gerard Timmer, algemeen directeur bij de NOS. "Met dit rechtenpakket, met ruime samenvattingen van alle races en de Grand Prix van Zandvoort live, is de Formule 1 voor iedereen in Nederland toegankelijk en bereikbaar. Dat is winst voor de sport, het Nederlandse publiek en voor de publieke omroep."

Maarten Nooter, hoofdredacteur NOS Sport: "De Formule 1 is journalistiek zeer interessant en past daarom prima in ons brede pakket van topsport. Dat was al zo, maar vanaf 2022 kunnen we meer doen. Ruimere samenvattingen, meer verhalen, een speciaal programma en de race op Zandvoort, dat echt een nationaal evenement is, zelfs live."

De Nordic Entertaiment Group (NENT) zendt de komende seizoenen alle Formule 1-races live uit via de onlinestreamingsdienst Viaplay. NENT neemt de uitzendrechten na dit seizoen over van Ziggo Sport. De NOS had nu ook al een sublicentie voor de samenvattingen, maar een veel beperktere. 

Nederland gaat snel inzetbare NAVO-luchtcommando leiden

Commodore Denny Traas is vanaf medio januari 2022 de nieuwe commandant van het NATO Deployable Air Command & Control Centre (DACCC). Nederland vervult deze functie afwisselend met Italië, steeds voor een periode van 3 jaar. Op 1 januari krijgt Traas de rang van generaal-majoor.

Het DACCC levert uitzendbare capaciteit op het gebied van commandovoering voor de luchtcomponent van de NAVO. Het DACCC stelt onder meer personeel gereed voor de aansturing van luchtoperaties. Ook beschikt het DACCC over een (snel) uitzendbare eenheid voor luchtruimbewaking (command & control van luchtoperaties inclusief wapeninzet, air-traffic management, air surveillance en luchtbeeldopbouw).

Op dit moment werken 16 landen met zo’n 300 medewerkers samen in het DACCC vanuit Poggio Renatico (Italië).

Luchtoperaties
Commodore Traas (52) begon in 1986 bij het Korps Mariniers en diende voornamelijk bij een eenheid gespecialiseerd in optreden in berg- en arctische gebieden. In 1991 maakte Traas de overstap naar de Koninklijke Luchtmacht waar hij werd opgeleid tot jachtvlieger. Met 323 Squadron werd hij meerdere keren uitgezonden voor luchtoperaties boven de Balkan. In 2000 slaagde hij als F-16-wapeninstructeur.

In 2006 kreeg Traas het commando over 322 Squadron. Het jaar daarop werd hij uitgezonden naar Kandahar (Afghanistan) als Deputy Chief Regional Air Operations Coordination Centre South. In 2008 trad hij aan als plaatsvervangend commandant Operaties Vliegbasis Leeuwarden.

Vervanging F-16
Na zijn Master Political Science aan de Universiteit Leiden werd hij eind 2012 uitgezonden als commandant Air Task Force (F-16) naar Mazar-e-Sharif (Afghanistan). In 2013 nam hij de leiding over de Afdeling Luchtoptreden van de Directie Plannen op zich. Hij was nauw betrokken bij de besluitvorming over het project Vervanging F-16.

Vanaf medio 2015 voerde Traas het commando over Vliegbasis Leeuwarden. In die functie was hij onder meer verantwoordelijk voor de grootschalige internationale oefening Frisian Flag. Medio 2017 werd Traas commodore en directeur Wapensystemen en Bedrijven bij de Defensie Materieel Organisatie. Daarna volgde zijn huidige functie: directeur Operaties bij de luchtmacht.

FOK! Wat een weer: de zon is in zicht of toch niet?

herfstbanner

Het is bewolkt en in het noorden komt eerst nog een enkele bui voor. Van het zuidwesten uit klaart het op, maar in de kustgebieden blijft er kans op een enkele bui en wolkenvelden. De maxima liggen rond 7°C. De zuid- tot zuidwestenwind is matig, in de kustgebieden vrij krachtig, aan de kust krachtig. In het noorden en oosten is de wind eerst nog zuidoostelijk.

Komende nacht neemt van het westen uit de bewolking toe. Langs de westkust zijn er enkele buien. De minima liggen tussen 4°C langs de westkust en 0°C plaatselijk in het oosten. In de oostelijke helft kan het door bevriezing van natte weggedeelten glad worden. De wind komt uit zuid tot zuidwest en is overwegend matig, aan de kust (vrij) krachtig.

Morgen overdag is het half tot zwaar bewolkt en trekken er enkele buien van zuidwest naar noordoost over het land. De maximumtemperatuur ligt rond 6°C. De wind is zuidwestelijk, matig, aan de kust vrij krachtig. (Bron: KNMI)


Donker in het bos, grijs voorbij de bomen (Foto: Partner van _UserName_)
Donker in het bos, grijs voorbij de bomen. Ook nabij Winterswijk. (Foto: Partner van _UserName_)
 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

FOK!Kerstprijsvraag: 8 december

Vandaag hebben we weer een FOK!Kerstprijsvraag! Je kunt vandaag kans maken op FIFA22 voor PlayStation 4.

Speel in FIFA22 overal met meer dan 17.000 spelers, 700+ teams en meer dan 30 competities, waaronder de UEFA Champions League, CONMEBOL Libertadores en de gloednieuwe UEFA Europa Conference League - alleen beschikbaar in FIFA 22.

Enige wat moet je doen is de volgende vraag even beantwoorden. Wie staat er op de cover van FIFA 22?

Neem mij mee naar de prijsvraag! 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #745
special
AI Picture Gallery #8
special
Random Pics van de Dag #744
special
AI Picture Gallery #7
special
Weekend gifdump #88
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #125
©FOK.nl e.a.