Rodelaars strijden tegen elementen op slechte olympische baan Sochi

In het Russische Sochi is het tweede World Cup-weekeinde voor de rodelaars alweer afgewerkt. Dat gebeurde op een baan die vooral zondag steeds slechter werd, waardoor vroege starters een gigantisch voordeel hadden. Ook volgende week strijkt men neer in Sochi, waar veel teams met ontbrekend materiaal kampen: dat ligt nog bij de Chinese douane, na de World Cup-opening in China vorige week.

Dubbels
De Russen vielen in de breedte wat tegen, maar met Andrei Bogdanov en Iurii Prokhorov stond er na één run wel een Russisch duo bovenaan. Ze werden gevolgd door de Letse broers Andris en Juris Sics, die op 0,066 seconden gevaarlijk waren. Drie Duitse duo's volgden: Tobias Wendl/Tobias Arlt (+0,194), Toni Eggert/Sascha Benecken (+0,233) en Robin Geueke/David Gamm (+0,405), die de vijfde plek deelden met de Russische veteranen Vladislav Antonov en Aleksandr Denisev.

Antonov en Denisev behielden hun plek in run twee, Geueke en Gamm kwamen er na een fout een dikke kwart seconde achter, maar Eggert en Benecken knalden er met 0,373 seconden onderdoor. Wendl en Arlt trokken alles uit de kast en waren vijf duizendsten sneller dan hun rivalen, maar de Sics-broers waren nog eens 0,229 seconden sneller. Bogdanov en Prokhorov mochten het afmaken, maar dat lukte net niet: met 0,120 seconden achterstand op de Sicsen werden ze tweede, voor Wendl en Arlt.

Vrouwen
De baan werd in rap tempo slechter, waardoor veel van de later startende favorieten flink tegenvielen. De Russische Ekaterina Katnikova was in de eerste run de snelste, met 0,063 seconden bleef eigenlijk alleen de Duitse Anna Berreiter in de buurt. Viktoriia Demchenko noteerde op haar thuisbaan op 0,220 seconden de derde tijd, vier duizendsten voor de Letse Kendija Aparjode. Ook Hanna Prock uit Oostenrijk (+0,311), de Duitse grootheid Natalie Geisenberger (+0,438) en de Amerikaanse Ashley Farquharson (+0,499) stonden nog relatief in de buurt van de podiumplekken.

In run twee leverde Farquharson haar plek in bij onder meer de Letse Eliza Tiruma, zoals veel vrouwen eerder ook deden. Geisenberger leverde drie posities in op de snel vertragende baan, Prock kon er ook weinig mee en verloor acht posities. Met 0,194 seconden stootte Aparjode haar landgenote Tiruma dan eindelijk van de eerste plek, Demchenko kwam 0,161 seconden tekort. Berreiter dook er nog eens 0,107 seconden onderdoor, waarna Katnikova de druk niet aan leek te kunnen: ze kwam dik drie tienden tekort en werd zesde. Berreiter pakte haar eerste World Cup-zege, een serieuze gooi naar een olympisch startbewijs in het ijzersterke Duitse team.

Mannen
De baan begon prima, maar ging dramatisch omlaag in de slotfase van run één, waardoor veel van de laat startende favorieten volstrekt kansloos waren. Met Kristers Aparjods uit Letland stond er wel een topper bovenaan, hij was wat vroeg gestart, terwijl de Italiaan Dominik Fischnaller op 0,021 seconden volgde. De verrassende Let Riks Rozitis (+0,101), thuisjongeling Pavel Repilov (+0,114) en de amper van een beenbreuk herstelde Amerikaan Chris Mazdzer (+0,163) deden goed mee, net als de verrassende en door omstandigheden geholpen Oekraïner Anton Dukach (+0,174). Op plek vijftien leek Felix Loch uit Duitsland een grote kans te hebben om het in run twee om te draaien, de rest stond nog verder weg.

Johannes Ludwig stond twintigste na één run, maar kwam daardoor in run twee vrij vroeg in actie, ogenschijnlijk vóór de baan weer begon te verslechteren. Vervolgens was het gedaan: de één na de ander viel ver terug en de baan werd in rap tempo dramatisch traag. Fischnaller viel 26 posities terug, Aparjods wist als ware het een godswonder nog op plek vijf te eindigen, 0,401 seconden achter Ludwig. Loch pakte op 0,158 seconden de tweede plek, de Rus Roman Repilov - de broer van Pavel - steeg door het veld heen naar plek drie op 0,208 seconden in een wedstrijd waar verder geen touw aan vast te knopen was.

Estafette
De Russen noteerden als eerste een echt snelle tijd, waar zelfs Duitsland maar liefst 1,292 seconden op toe moest geven. De Letten deden het uitstekend, maar kwamen dik anderhalve seconde tekort - de baan was simpelweg weer onmogelijk traag, Rusland nog verslaan was onmogelijk. Ook voor de Oostenrijkers was het een kansloos verhaal, hoe goed de runs ook waren. Demchenko, Semen Pavlichenko en Bogdanov/Prokhorov pakten voor Rusland de winst, met een asterisk erbij, Duitsland en Letland completeerden het podium.