Bergsma pakt ook titel op 10.000m

Jorrit Bergsma verkeert in bloedvorm. Na de 5.000 meter vrijdag won de 35-jarige schaatser vanmiddag in Heerenveen ook de Nederlandse titel op de 10.000 meter. Bergsma zegevierde in 12.39,67 een nieuw persoonlijk record. Het zilver was voor Patrick Roest, brons ging naar Marwin Talsma.

Na drie ritten was Victor Ramler de snelste. Met 13.05,66 schaatste hij bovendien een nieuw persoonlijk record.Mats Stoltenberg was aanvankelijk de snelste maar hij werd gediskwalificeerd omdat hij met zijn schaatsen buiten de lijn kwam.

In de vierde rit moesten Beau Snellink en Kars Jansman het tegen elkaar opnemen. Aanvankelijk gaven ze elkaar goed partij, maar toen was het Jansman die de regie in handen nam al zat Snellink er niet ver achter. Rond de 8.000 meter nam Jansman toch meer afstand en reed net onder de snelste tijd. In de laatste paar ronden verloor hij toch wat tijd en kwam in 13.07,12 over de meet. Snellink schaatste naar 13.12,83.

Jorrit Bergsma en Marwin Talsma vormden de rit erna. Het was Bergsma die hard van start ging. Talsma schaatste zijn eigen tempo maar zat niet ver achter hem. Beiden waren ruim sneller dan de snelste tijd tot dan. Halverwege versnelde Bergsma nog wat en zat inmiddels op een tijd rond de 13.55. Met nog zeven ronden te gaan kwam de eerste 29e van Bergsma en dat bleef hij ook in de ronden erna schaatsen. Bergsma kende geen inzinking en kwam in 12.39,67 over de finish. Op gepaste afstand schaatste Talsma naar 12.50,91. Voor beiden was het een nieuw persoonlijk record.

Marcel Bosker en Patrick Roest vormden de laatste rit. Beiden moesten al gauw tijd toegeven op Bergsma. Roest reed wel weg bij zijn ploeggenoot. Halverwege was hij zo'n anderhalf seconde langzamer dan Bergsma. Roest versnelde maar Bergsma liep nog steeds wat uit. Hij bleef constant rijden maar moest uiteindelijk toch zijn meerderen erkennen in Bergsma. Roest kwam in 12.48,05 over de meet, net als vrijdag goed voor zilver. Bosker kwam in 13.04,26 over de streep.