F1: Uitslag Grand Prix van Rusland

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Rusland op zijn naam geschreven. De Britse Formule 1-coureur won na een knotsgek slot de race, voor titelrivaal Max Verstappen die achteraan vertrokken was. Carlos Sainz maakte het podium compleet. Door de zege grijpt Hamilton de leiding in het kampioenschap, met slechts een paar punten voorsprong op Verstappen.

Lando Norris begon vanaf poleposition, maar in Sochi is dit niet de beste plek om te vertrekken. De Brit was aanvankelijk goed weg, maar zag richting de eerste bocht Sainz passeren, waardoor de Brit aan moest sluiten op plek twee, voor George Russell en de goed gestarte Lance Stroll. Daniel Ricciardo was ook prima weg en won de strijd met Fernando Alonso. Hamilton viel terug naar plek zeven, maar wist snel Alonso te passeren. Verstappen startte achteraan, maar klom in vijf rondjes al naar plek vijftien, pal achter Valtteri Bottas. De Fin was echter ook geen partij voor de Red Bull, waardoor het tactisch plan van Mercedes mislukte.

Vooraan sloegen Sainz en Norris een gat met Russell die knap stand hield op plek drie. Na dertien rondjes wist Norris Sainz te passeren voor de leiding, terwijl Russell en Stroll hun eerste stop maakten. Dit zorgde ervoor dat Verstappen terecht kwam op plek negen omdat hij ook Charles Leclerc en Sebastian Vettel wist te passeren. Er kwamen meer coureurs naar binnen, waardoor Verstappen vrije lucht voor zich kreeg en het gat richting de top drie kon dichten.

Omdat Ricciardo na twintig ronden stopte kon Hamilton even in vrije lucht rijden. Dit gaf de Brit de ruimte om via een sneller tempo de Australiër via de pits te passeren. Dit gebeurde in ronde 26, waarbij ook Verstappen zijn eerste en enige stop maakte. De Nederlander kwam in verkeer terecht, waardoor hij niet verder kwam dan plek zeven, terwijl Hamilton het gat met Norris dichtte.

De race leek zich rustig te ontvouwen met Verstappen op plek zeven tot op minder dan tien ronden van het einde er regen viel. Verschillende coureurs wisselden snel naar intermediates, terwijl onder meer Norris op slicks op de baan bleef. Dit bleek de verkeerde keuze te zijn omdat de regen toenam en de rijders op slicks niet meer vooruit kwamen. Het zorgde ervoor dat Hamilton plots naar de leiding ging op intermediates voor Verstappen die ook op tijd de juiste keuze gemaakt had. Norris viel door zijn keuze ver terug, net als Charles Leclerc die ook even aan het podium mocht ruiken, maar ook op de droogweerbanden niet vooruit kwam.

Na 53 ronden zegevierde Hamilton voor de honderdste keer uit zijn Formule 1-loopbaan, voor Verstappen en Sainz die ook op tijd naar de intermediates gewisseld was. Plek vier was voor Ricciardo, voor Bottas, Alonso, Norris, Kimi Räikkönen, Sergio Perez en Russell.