FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 26 september 2021

Palou nieuwe IndyCar-kampioen, Van Kalmthout eindigt met uitvalbeurt

In de straten van het Amerikaanse Long Beach is het seizoen in de IndyCar Series alweer afgesloten. De titel moest nog vergeven worden, vooraf waren er nog drie coureurs die kans maakten.

Voorafgaand aan de race was de situatie redelijk duidelijk: kampioenschapsleider Alex Palou had aan een plek in de top-12 genoeg om de titel te pakken, die opgave was het meest overzichtelijk. Pato O'Ward moest winnen én hopen dat Palou buiten de top-12 zou eindigen, terwijl Josef Newgarden een 24e plek of slechter nodig had van Palou én met maximale punten moest winnen - hij moest dus ook meer ronden aan de leiding liggen dan wie dan ook.

De beslissende race begon met Newgarden op poleposition en Scott Dixon naast hem, veteraan Helio Castroneves en Simon Pagenaud vertrokken vanaf de tweede rij. Titelkandidaten O'Ward en Palou moesten het doen met een achtste en tiende startplek, Rinus van Kalmthout vertrok als 24e. Zoals gebruikelijk werd de rollende start weer uitgevoerd als ware het een veld met louter 15-jarige amateurs, en na een paar bochten ging het al fout: O'Ward ging na een tik van Ed Jones in de rondte en viel terug naar de 28e plek, Sebastian Bourdais kwam in de omheining te staan, caution.

Na een paar minuten konden we dan echt gaan racen, met Newgarden, Dixon, Castroneves en Felix Rosenqvist voorop. Laatstgenoemde verremde zich al snel en dus kwam Romain Grosjean voorbij, maar het eerste grotere nieuws kwam na achttien ronden: een driveshaft van O'Ward was kapot, zijn race was klaar en zijn titelhoop ook. Een caution zat eraan te komen, gelijk kwam voorin nagenoeg iedereen een pitstop maken en daarna volgde inderdaad de caution.

Het groen werd weer gezwaaid met Castroneves en Rosenqvist op kop, zij waren niet gestopt. Graham Rahal was al na een paar ronden gestopt en reed op plek tien, Newgarden en Dixon hervatten de race op plek twaalf en dertien. Dat duurde allemaal niet lang, want Marcus Ericsson ging een ronde later de bandenstapel in: caution. Op Castroneves na kwam iedereen die nog niet gestopt was binnen, achter Rahal reed Newgarden virtueel aan de leiding, voor Dixon, die echter gepasseerd werd door Colton Herta.

Callum Ilott spinde in het achterveld en Castroneves en Rahal kwamen geijk binnen, terwijl Herta - rijdend op de zachte banden - voorbij was gegaan aan Newgarden. Hij pakte na de stops van de voorste twee de leiding, waardoor Newgarden's titelkansen nog kleiner werden. Met een kleine dertig ronden te gaan kwam Herta weer binnen, Newgarden volgde iets later en ook Dixon kwam nieuwe banden en brandstof halen.

Op Rahal na had iedereen mmet 25 ronden te gaan zijn laatste reguliere stop gemaakt, maar er kwam nog een caution: Oliver Askew en Conor Daly raakten in de clinch. Herta zag daardoor zijn forse voorsprong op Newgarden, Dixon en Palou in rook opgaan, waarmee zijn hele strategie aan puin lag: hij reed inmiddels op de tragere harde banden, de rest reed op de zachte banden. Geen probleem met een voorsprong van tien seconden, maar niet ideaal als iedereen weer aan kon sluiten.

Toch was Herta aanvankelijk snel zat op zijn harde banden, maar met tien ronden te gaan zat Newgarden er vlak achter. Een echte aanval kwam er echter niet meer van en dus pakte Herta de winst, voor Newgarden, Dixon en de nieuwe IndyCar Series-kampioen, Alex Palou. Van Kalmthout finishte niet, hij viel gedurende de race uit met een technisch probleem.

Zilver Nederland in Motocross of Nations

Nederland is er niet in geslaagd zijn wereldtitel motorcross te prolongeren. In de Motocross of Nations moest het vandaag genoegen nemen met zilver achter Italië.

In het Italiaanse Mantova  bestond het Nederlandse team uit Jeffrey Herlings, Glenn Coldenhoff en Roan van de Moosdijk. In de eerste manche ging het fout voor Nederland leek het de titel direct te kunnen vergeten. Coldenhoff en Van de Moosdijk kwamen als vijftiende en achttiende over de streep. De tweede manche werd gewonnen door Herlings gewonnen maar Van de Moosdijk werd pas twintigste.

In de beslissende derde manche kwam Nederland toch nog erg dichtbij de Italianen. Herlings won en Coldenhoff werd derde achter de Italiaan Cairoli maar uiteindelijk kwam Nederland één punt tekort voor de titel. 

Status Quo-bassist Alan Lancaster op 72-jarige leeftijd overleden

Status Quo-oprichter en bassist Alan Lancaster is op 72-jarige leeftijd in Australië overleden, zo heeft de manager van de band bevestigd. Lancaster leed al enkele jaren aan Multiple Sclerose.

Lancaster had in de jaren 60 en 70 verschillende internationale hits met de groep, waaronder Rockin' All Over The World en Whatever You Want.

Zanger Francis Rossi zei: "Alan was een integraal onderdeel van het geluid en het enorme succes van Status Quo in de jaren '60 en '70." Rossi en Lancaster begonnen in de jaren zestig samen op te treden onder een aantal verschillende bandnamen voordat ze zich bij Status Quo vestigden. Rossi vervolgde: "We waren vele jaren vrienden en collega's en behaalden samen fantastische successen als de Frantic Four naast Rick Parfitt en John Coghlan. Hoewel we de laatste jaren een beetje van elkaar zijn vervreemd, zal ik altijd zeer goede herinneringen hebben aan onze vroege dagen samen en mijn condoleances gaan uit naar de familie van Dayle en Alan."

Manager Simon Porter betuigde zijn 'oprechte condoleances' aan Lancaster's vrouw Dayle en de familie.

"Het was een absoluut genoegen om de originele line-up te herenigen voor twee uitverkochte tours in 2013-14 en om Status Quo Frantic Four-fans een laatste erfenis en zo'n blijvende herinnering te geven", zei hij. "Hoewel Alan toen al niet in goede gezondheid verkeerde, zette hij zijn beste beentje voor tijdens de optredens en was het een groot plezier om met hem samen te werken."


Zwitserland stemt met een tweederde meerderheid voor homohuwelijk

Zwitserland heeft zondag in een referendum met bijna tweederde meerderheid gestemd om het burgerlijk huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht te legaliseren, waarmee ze een van de laatste landen zijn in West-Europa waar het homohuwelijk is gelegaliseerd.

Volgens de resultaten van de Zwitserse federale kanselarij stemde 64,1 procent van de kiezers voor het homohuwelijk in het landelijke referendum dat werd gehouden onder het Zwitserse systeem van directe democratie.

De uitslag van het referendum betekent ook dat de adoptierechten voor koppels van hetzelfde geslacht nu worden uitgebreid.

"We zijn erg blij en opgelucht", zei Antonia Hauswirth van het nationale comité Marriage for All, eraan toevoegend dat supporters feest zouden vieren in de Zwitserse hoofdstad Bern zondag .

Amnesty International zei in een verklaring dat de stap om het burgerlijk huwelijk open te stellen voor koppels van hetzelfde geslacht een "mijlpaal voor gelijkheid" was.

Monika Rueegger van de rechtse Zwitserse Volkspartij (SVP) en een lid van het referendum commissie No to Marriage for All, was echter teleurgesteld. “Dit gaat niet over liefde en gevoelens, dit gaat over het welzijn van kinderen. Kinderen en vaders zijn hier de verliezers", vertelde ze aan Reuters.

Het Zwitserse parlement en de regerende Federale Raad hadden de Marriage for All-voorstellen gesteund, en peilingen voorafgaand aan het referendum toonden solide steun.

Zwitserland staat sinds 2007 burgerlijke partnerschappen van hetzelfde geslacht toe.

Het wordt nu mogelijk voor koppels van hetzelfde geslacht om te trouwen en om kinderen te adopteren die geen familie van hen zijn. Gehuwde lesbische stellen zouden ook kinderen mogen krijgen door middel van spermadonatie, wat momenteel alleen legaal is voor gehuwde heteroseksuele stellen.

Het zal  daarnaast ook gemakkelijker zijn voor buitenlandse echtgenoten van hetzelfde geslacht om het Zwitserse staatsburgerschap te verkrijgen.

In een afzonderlijk maar gelijktijdig referendum verwierp 64,9 procent van de Zwitserse kiezers een voorstel om een vermogenswinstbelasting in te voeren.

Kaag sluit CU niet langer uit, wil met 'de 6 constructieve partijen' om de tafel

De voorvrouw van D66, Sigrid Kaag zei vandaag op een partijbijeenkomst dat ze bereid is om met de ChristenUnie aan de formatietafel te gaan zitten maar dan moet er ook gesproken worden met PvdA en GroenLinks.  "Laten we met alle zes de constructieve partijen - VVD, D66, CDA, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie - aan tafel gaan." Daarmee komt een meerderheidskabinet weer nadrukkelijk in beeld.

Volgens Kaag moeten de partijen tijdens de formatie, die morgen weer verder gaat, het nationale belang voorop stellen. "Natuurlijk zijn er geen garanties op een uitkomst. Maar Nederland snakt nu naar een doorbraak."

Geen van de door Kaag genoemde partijen heeft gereageerd op haar uitspraak. Morgen gaat Remkes verder met de formatiegesprekken, hij heeft aangegeven dat hij komende week zijn conclusies wil trekken.

Random Pics van de Dag #425

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

FOK! Wat een weer: eindelijk regen!!

herfstbanner

Hoi daar!

Met diepe vreugde kan ik jullie eindelijk weer eens wat regen in het vooruitzicht stellen. De eerste schermutselingen vonden vandaag al plaats. Vanochtend vroeg trokken er al een paar buien van zuid naar noord over het land. Vrij lokaal en met een aardige treksnelheid. Zowaar viel er rond Abcoude zo'n 4 mm en op andere plaatsen zo'n 2 tot 3 mm. 

Daarna brak de zon er goed door en beleefden we een heerlijke middag. Op veel plaatsen kwamen de temperaturen uit tussen de 21 en 24 graden. Alleen in het uiterste noorden bleef de bewolking lang hangen.

In de loop van de middag ontstonden er een paar buien boven Belgie die nu in noordoostelijke richting trekken. Dat was nog niet alles. Een veel actievere bui ontstond boven Twente en bracht zowaar ruim 10 mm. Daarbij kwam het ook tot onweer. Daarna ontstonden er ook in Drenthe en deels Friesland een aantal buien. In de rest van het land gebeurde er verder niets.

De komende uren zullen de buien geleidelijk gaan verdwijnen. We krijgen dan een rustige en droge nacht voor de boeg.

Morgen gaat er dan echt iets gebeuren. De warme lucht die we vandaag boven ons land hadden zal door een actief koufront worden verdreven. De dag begint nog met opklaringen en zeker in het noordoosten houden die nog vrij lang stand. Vanuit het westen neemt dan de bewolking toe en vervolgens zal er ook voor het eerst in lange tijd weer enige regen van betekenis gaan vallen. De hoeveelheden kunnen oplopen tot 10 mm, maar ik sluit niet uit dat er ook wat verscholen buien in de neerslag zitten. In dat geval sluit ik 20 mm ook niet helemaal uit. Uiteindelijk klaart het na passage van het front weer goed op. De temperaturen zullen dan flink gaan zakken.

Overdag is het nog zo'n 20 tot 23 graden, maar zullen na de regen gaan dalen tot 16 graden. Uiteindelijk krijgen we in de nacht naar dinsdag een behoorlijk frisse nacht voor de boeg met minima zo rond de 6 graden.

De wind speelt morgen ook een belangrijke rol. Eerst uit het zuidwesten, maar later draaiend naar west. Overdag wakkert die dan aan tot krachtig of hard aan zee en het binnenland mag een kracht 4 tot 5 verwachten. In de avond neemt de wind dan weer snel af.

Dinsdag is dan weer een mooie dag.  

Vaarwel!  

 

 
Helaas dit weekend overleden. Alan Lancaster. Dit was de laatste tour in de originele ine-up. R.I.P Alan.  

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Uitslag Heracles Almelo - RKC

Heracles heeft de zevende speelronde afgesloten met een 1-0 overwinning op RKC. Delano Burgzorg maakte het enige doelpunt van de wedstrijd.

In de eerste helft was er weinig te beleven in Almelo. Weinig kansen waren er voor beide ploegen en 0-0 was dan ook een logische ruststand. Een kwartier in de tweede helft viel er voor de eerste keer te juichen voor het thuispubliek. Burgzorg schoot via de onderkant van de lat binnen.

Na de openingstreffer kreeg Heracles met Rai Vloet de kans om de score te verdubbelen, maar de aanvallende middenvelder miste het overzicht, waardoor het 1-0 bleef, waardoor RKC voor de zesde keer op rij niet wist te winnen en naar de zestiende plaats is gezakt. Heracles is de nummer elf.

Heracles Almelo

1 - 0

RKC Waalwijk

 59' Burgzorg    
 
 Gele kaart: , Gaari, (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 10.035
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Blaswich
Fadiga
Rente
Knoester (Les/69)
Quagliata
Schoofs (Kiomourtzoglou/57)
Vloet
De La Torre
Basacikoglu (Azzaoui/57)
Sierhuis (Bakis/57)
Burgzorg (Amissi/81)
  Vaessen
Gaari
Meulensteen
Touba
Lutonda (Stokkers/ 71)
Azhil (El Bouchataoui/70)
Bel Hassani (v.d.Buijs/71)
Anita (Oukili/81)
Odgaard
Kramer (Daneels/ 53)
Bakari

Razgatlioglu slaat dubbelslag in World Superbikes

In het World Superbikes-kampioenschap heeft Toprak Razgatlioglu een dubbelslag geslagen. De Turkse Yamaha-coureur won op het circuit van Jerez beide races - er werd één race minder verreden, nadat het zaterdagprogramma wegens het dodelijke ongeval van Dean Berta Viñales af werd gelast.

Race één
De race ging van start met Toprak Razgatlioglu, Alex Lowes en Jonathan Rea op de voorste rij en Michael van der Mark op plek dertien. Rea pakte na een paar bochten de leiding, Razgatlioglu volgde met Yamaha-teamgenoot Andrea Locatelli in zijn kielzog, voor de Ducati's van Scott Redding en Michael Ruben Rinaldi - Lowes viel terug naar plek tien, Van der Mark steeg in anderhalve ronde naar de achtste plek.

Rinaldi schoof na een paar ronden de grindbak in, terwijl voorin de titelkandidaten Rea en Razgatlioglu weer een gaatje sloegen. Locatelli volgde met Redding achter zich, terwijl Bautista en Van der Mark een flink stuk achter de Brit reden. Razgatlioglu opende in de slotfase de aanval op Rea en daardoor ontstond - wederom - een tweestrijd om de winst. Die strijd viel verder een beetje tegen: Razgatlioglu reed overtuigend naar een nieuwe zege, voor Rea, terwijl Redding in de slotronde eindelijk voorbij Locatelli kwam. Bautista werd vijfde, voor Loris Baz en Van der Mark.

Race twee
Met Razgatlioglu, Rea en Redding voorop begon de tweede race van het weekeinde, Van der Mark begon vanaf plek twaalf. Na een kort duel met Rea behield Razgatlioglu aanvankelijk de leiding, voor Rinaldi, Rea, Redding, Locatelli en Leon Haslam. Rea had het tempo sowieso niet lekker te pakken, want Redding ging hem voorbij, terwijl Axel Bassani en Van der Mark naar de zevende en achtste plek schoven.

Locatelli en Bautista kwamen ook langs Rea, terwijl Redding plek twee over kon nemen van Rinaldi. Met zeven ronden te gaan moest Bautista zijn derde plek weer inleveren en wel bij Locatelli en diens Yamaha. Redding zat ondertussen bovenop het achterwiel van leider Razgatlioglu, terwijl Rea de vijfde plek terug wist te pakken van Rinaldi. Met een dikke drie ronden te rijden zette Redding zijn Ducati binnendoor bij de Yamaha van Razgatlioglu, met succes.

Razgatlioglu sloeg een ruime ronde later weer terug en ondanks aandringen van Redding wist de Turk vol te houden: Razgatlioglu pakte de dubbel, Redding werd tweede en Bautista pakt een keurige derde plek, voor Locatelli, Rea, Bassani, Rinaldi en de achtste plek voor Van der Mark.

Alaphilippe pakt tweede wereldtitel op rij

Julian Alaphilippe heeft zijn wereldtitel met succes verlengd. In België was de Fransman de sterkste van de dag en kwam solo aan in Leuven. Dylan van Baarle veroverde verrassend het zilver voor Nederland. Hij won de sprint voor de tweede plaats van Michael Valgren en Jasper Stuyven.

De wegwedstrijd in Leuven werd al vroeg hard gemaakt. Frankrijk opende op 180 kilometer van de streep de aanval met Benoît Cosnefroy. De Fransman kreeg Remco Evenepoel en Magnus Cort met zich mee en even later zouden nog een aantal renners de voorsprong naar voren maken, zoals onder meer Kasper Asgreen en Primoz Roglic.

Er ontstond een interessante koerssituatie, waar Italië de slag had gemist. De Italianen moesten in de achtervolging en na vijftig kilometer bracht Italië het peloton weer terug. Maar daarna zou het ook nooit stilvallen in de wedstrijd. Uiteindelijk zou een kopgroep van zeventien renners wegrijden die voor de wereldtitel zouden gaan strijden met daarbij de Nederlanders Mathieu van der Poel en Van Baarle.

Ook Alaphilippe was mee in de kopgroep en de titelverdediger liet op de korte hellingen zien dat hij over de beste benen beschikte. Hij trok meermaals in de aanval en zorgde dat verschillende renners in de kopgroep in de problemen kwam. Op zeventien kilometer plaatste hij zijn beslissende aanval en niemand kwam meer op het wiel bij Alaphilippe.

De titelverdediger reed naar zijn tweede wereldtitel en achter de Fransman ontstond er een achtervolgende tussen Stuyven, Valgren, Van Baarle en Powless. Ondanks verschillende aanvallen bleef het viertal samen, waarna Van Baarle verassend het zilver won in de sprint. Hij won voor Valgren en Stuyven.

Uitslag sc Heerenveen - FC Twente

FC Twente heeft de competitiewedstrijd tegen sc Heerenveen gewonnen. De Tukkers wonnen met 2-3 in Friesland.

In de tiende minuut kreeg Twente een strafschop nadat Dresevic een arm in het gezicht van Van Wolfswinkel plantte. Van Wolfswinkel zelf benutte de strafschop. Vlak voor rust scoorde Rots de 0-2 na een terugspeelbal van Van Ewijk. Tussen de twee goals in vond ook Zerrouki het net maar zijn treffer werd afgekeurd. Na rust was het Van Beek die met een eigen doelpunt voor de 0-3 zorgde. In de 74e minuut was het Pröpper die de bal in zijn eigen doel werkte waardoor het 1-3 werd. Negen minuten voor tijd zorgde Hans Veerman voor de 2-3 eindstand.

sc Heerenveen

2 - 3

FC Twente

 74' Pröpper e.d.
 81' H.Veerman
   10' v.Wolfswinkel
 42' Rots
 66' v.Beek e.d.
 
 Gele kaart: Dresevic, J.Veerman, Musaba, (sc Heerenveen),
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder (Mous/46)
v.Ewijk
v.Beek
Dresevic
Woudenberg (Kaib/80)
Madsen (F.Stevanovic/62)
Halilovic
J.Veerman
Musaba (Nygren/61)
H.Veerman
De Jong (v.d.Heide/28)
  Unnerstall
Everink (Pleguezuelo/63)
Hilgers
Pröpper
Smal
Zerrouki (Brama/63)
Vlap (Bosch/74)
Sadílek
Rots
v.Wolfswinkel (Ugalde/79)
Limnios

Uitslag AZ - Go Ahead Eagles

AZ is van de voorlaatste plaats in de Eredivisie af. De Alkmaarders wonnen vanmiddag met 5-0 van Go Ahead Eagles en boekten hun tweede overwinning dit seizoen.

AZ kwam na vier minuten op voorsprong. Op aangeven van Pavlidis schoot Karlsson raak. In de vijftiende minuut wederom een kans voor de Alkmaarders. Gudmundsson kon van dichtbij uithalen, maar raakte de paal. In de 29e minuut verdubbelde AZ de voorsprong toen Dani de Wit de bal binnen kopte.

De thuisploeg kreeg in de 82e minuut een strafschop nadat doelman Hahn invaller Evjen neerlegde. Karlsson benutte vervolgens de penalty. In de 85e minuut werd het nog 4-0. Een minuut nadat hij als invaller op het veld kwam schoot Aboukhlal na een mooie pass raak. In de blessuretijd was het Reijnders die met een afstandsschot de eindstand op 5-0 bracht. 

AZ

5 - 0

Go Ahead Eagles

 4' Karlsson
 29' De Wit
 82' Karlsson(pen)
 85' Aboukhlal
 90+1' Reijnders
   
 
 Gele kaart: De Wit, Pavlidis, (AZ), Hahn, Deijl, Nauber, (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 0000
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Vindahl Jensen
Sugawara
Hatzidiakos (Beukema/71)
Martins Indi
Wijndal (Witry/46)
Midtsjö
De Wit
Reijnders
Gudmundsson (Evjen/66)
Pavlidis (Aboukhlal/84)
Karlsson
  Hahn
Deijl
Nauber
Kramer
Kuipers
Lucassen (P.Rommens/39)
Botos (Bourhane/62)
Brouwers (Berden/ 83)
Cordoba
Cardona (Lidberg/62)
Oratmangoen (Heil/62)

F1: Uitslag Grand Prix van Rusland

Lewis Hamilton heeft de Grand Prix van Rusland op zijn naam geschreven. De Britse Formule 1-coureur won na een knotsgek slot de race, voor titelrivaal Max Verstappen die achteraan vertrokken was. Carlos Sainz maakte het podium compleet. Door de zege grijpt Hamilton de leiding in het kampioenschap, met slechts een paar punten voorsprong op Verstappen.

Lando Norris begon vanaf poleposition, maar in Sochi is dit niet de beste plek om te vertrekken. De Brit was aanvankelijk goed weg, maar zag richting de eerste bocht Sainz passeren, waardoor de Brit aan moest sluiten op plek twee, voor George Russell en de goed gestarte Lance Stroll. Daniel Ricciardo was ook prima weg en won de strijd met Fernando Alonso. Hamilton viel terug naar plek zeven, maar wist snel Alonso te passeren. Verstappen startte achteraan, maar klom in vijf rondjes al naar plek vijftien, pal achter Valtteri Bottas. De Fin was echter ook geen partij voor de Red Bull, waardoor het tactisch plan van Mercedes mislukte.

Vooraan sloegen Sainz en Norris een gat met Russell die knap stand hield op plek drie. Na dertien rondjes wist Norris Sainz te passeren voor de leiding, terwijl Russell en Stroll hun eerste stop maakten. Dit zorgde ervoor dat Verstappen terecht kwam op plek negen omdat hij ook Charles Leclerc en Sebastian Vettel wist te passeren. Er kwamen meer coureurs naar binnen, waardoor Verstappen vrije lucht voor zich kreeg en het gat richting de top drie kon dichten.

Omdat Ricciardo na twintig ronden stopte kon Hamilton even in vrije lucht rijden. Dit gaf de Brit de ruimte om via een sneller tempo de Australiër via de pits te passeren. Dit gebeurde in ronde 26, waarbij ook Verstappen zijn eerste en enige stop maakte. De Nederlander kwam in verkeer terecht, waardoor hij niet verder kwam dan plek zeven, terwijl Hamilton het gat met Norris dichtte.

De race leek zich rustig te ontvouwen met Verstappen op plek zeven tot op minder dan tien ronden van het einde er regen viel. Verschillende coureurs wisselden snel naar intermediates, terwijl onder meer Norris op slicks op de baan bleef. Dit bleek de verkeerde keuze te zijn omdat de regen toenam en de rijders op slicks niet meer vooruit kwamen. Het zorgde ervoor dat Hamilton plots naar de leiding ging op intermediates voor Verstappen die ook op tijd de juiste keuze gemaakt had. Norris viel door zijn keuze ver terug, net als Charles Leclerc die ook even aan het podium mocht ruiken, maar ook op de droogweerbanden niet vooruit kwam.

Na 53 ronden zegevierde Hamilton voor de honderdste keer uit zijn Formule 1-loopbaan, voor Verstappen en Sainz die ook op tijd naar de intermediates gewisseld was. Plek vier was voor Ricciardo, voor Bottas, Alonso, Norris, Kimi Räikkönen, Sergio Perez en Russell.

COVID-19: 1.624 positief getesten en 1 dode, totaal 1.996.498 en 18.150

Opgelet : Op 30 september plaatsen we de laatste dagelijkse COVID-19 update van de coronacijfers in Nederland, vanaf dinsdag 5 oktober wordt hiervan een wekelijkse COVID-19 update geplaatst. Mochten er bijzonderheden zijn zoals bijvoorbeeld een plotselinge stijging/ daling van het aantal positief getesten of een enorme clusteruitbraak dan worden deze tussendoor gemeld.

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 1.624 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.996.498 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 29 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 304 COVID-19 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 9 patiënten opgenomen, er liggen nu 169 mensen met COVID-19 op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er is sinds de vorige update 1 patiënt overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 18.150 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Het is aannemelijk dat niet alle met COVID-19 besmette personen zich laten testen. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Een deel van de hierboven genoemde data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Door Bruls gesloten restaurant mag open en gaat controleren op de QR-pas

De gemeente Nijmegen en de eigenaar van Restaurant Moeke in Nijmegen staan vandaag tegenover elkaar in een kort geding dat is aangespannen door de gedupeerde horecaondernemer. Inzet: heropening van het restaurant dat gisteravond door de gemeente Nijmegen werd gesloten vanwege het overtreden van de coronaregels. Zo meldt de Gelderlander.

Update 15.10 uur: Burgemeester Bruls trekt het sluitingsbevel van restaurant 'Moeke' in. Het restaurant heeft met de gemeente Nijmegen afgesproken te gaan controleren op het Coronatoegangsbewijs. De advocaat lijkt echter nog niet tevreden en wil dat het door Bruls ingetrokken besluit door de voorzieningenrechter met terugwerkende kracht geschorst wordt. Twistpunt is of Nijmegen restaurant Moeke wel zomaar mocht sluiten door te wijzen op een acuut gevaar voor de volksgezondheid.

De rechter vindt het mooi geweest voor vandaag, het restaurant mag weer open dus is een spoeduitspraak vandaag niet meer nodig. Hij gaat zich verder in de zaak verdiepen en zal binnen een week zijn oordeel vellen over de openstaande vraag.

Eerdere berichtgeving:
Inzet van het kort geding is een directe opening van restaurant Moeke. Het lijkt erop dat de rechter aanstuurt op een eenvoudige oplossing, namelijk dat het restaurant wel de coronatoegangsbewijzen gaat controleren. Dan kan de sluiting door de burgemeester Bruls heroverwogen worden.

De rechtzaak is nu geschorst tot 15 uur. Op de Gelderlander wordt een liveverslag getwitterd.

Hoe milieuvriendelijk zijn zonnepanelen?

Fotovoltaïsche energie wordt beschouwd als een schone energiebron, maar zonnepanelen zijn milieubelastend tijdens het maakproces, het transport en de recycling van afgedankte zonnepanelen.

Er bestaat niet zoiets als een energieopwekkende technologie die geen belasting van de leefomgeving geeft. Fotovoltaïsche cellen veroorzaken geen emissies tijdens de gebruiksfase en hebben daarom een zeer goede milieubalans in vergelijking met andere vormen van energie. Tijdens de productie van de modules en hun recycling verbruikt zonne-energie echter ook hulpbronnen en genereert het afval.

Hoeveel energie verbruikt de productie?
"Het verhaal dat fotovoltaïsche systemen nooit energetisch worden afgeschreven, is onzin", benadrukt Matthias Futterlieb van het Federale Milieuagentschap (UBA). In Noord-Europa hebben zonnecellen normaal gesproken ongeveer een jaar nodig om zoveel energie te produceren als nodig is om ze te produceren. Zelfs onder ongunstige omstandigheden is dat niet meer dan twee jaar. Volgens de UBA en het Fraunhofer Institute for Solar Energy Systems (ISE) is zelfs acht maanden voldoende in Zuid-Europa. In ruil daarvoor kan een fotovoltaïsch systeem tientallen jaren elektriciteit produceren. De fabrikanten geven een garantie van 25 tot 30 jaar. In de praktijk gaan de panelen nog langer mee.

Hoe schadelijk is de productie van PV-modules voor het klimaat?
Volgens het Duitse Milieuagentschap veroorzaakt één kilowattuur zonne-energie een broeikaseffect dat overeenkomt met ongeveer 40 gram koolstofdioxide. Een kilowattuur elektriciteit wat afkomstig is uit bruinkool veroorzaakt alleen al 1000 gram CO2. Daarbij is nog niet eens de bouw en sloop van de elektriciteitscentrale meegenomen.

Fraunhofer ISE gaat nu zelfs uit van veel betere waarden. Volgens een actueel ISE-onderzoek veroorzaakt één kilowattuur PV-elektriciteit slechts 20 gram CO2. De reden: in het afgelopen decennium is het fabricageproces voor zonnecellen sterk verbeterd. De siliciumlaag in de cellen is minder dan de helft zo dik als voorheen en er is minder afval bij het zagen van het silicium.

Volgens Fraunhofer ISE hebben frameloze glas-glas-modules de beste energiebalans. Omdat ze geen aluminium frame nodig hebben en langer meegaan, besparen ze nog eens 22 tot 27 procent CO2-uitstoot in vergelijking met conventionele glasfoliemodules. Tot nu toe zijn er slechts enkele fabrikanten die deze technologie gebruiken.

Hoeveel milieuschade wordt veroorzaakt door import?
De meeste zonnepanelen worden geïmporteerd uit China. Het transport naar Europa is verantwoordelijk voor slechts drie procent van de totale uitstoot. Een nadeel is echter de energiemix in China: daar stroomt meer bruinkolenstroom door het net dan in Europa. Volgens berekeningen van Fraunhofer kan door productie van de modules in Europa nog eens 40 procent CO2 bespaard worden.

Holger Neuhaus, afdelingshoofd bij Fraunhofer ISE, ziet een trend om fotovoltaïsche productie terug naar Europa te brengen: door verschillende bedrijfsopeningen in Oost-Duitsland en een grote productiefaciliteit gepland in Spanje. "Ik ben erg optimistisch dat hier weer iets gemaakt gaat worden", zegt hij.

Worden er schaarse of gevaarlijke grondstoffen gebruikt?
Volgens het Duitse Milieuagentschap zijn er geen grondstoffen in fotovoltaïsche modules die schaars of problematisch zijn om in te kopen op de wereldmarkt. De belangrijkste grondstof qua hoeveelheid is silicium, dat wordt gewonnen uit zand en aluminium. Ook zit er een kleine hoeveelheid zilver in de zonnecellen.

Zitten er schadelijke stoffen in zonnecellen?
Zonnecellen zijn niet giftig en vormen aan het eind van het gebruik geen gevaarlijk afval. Ze bevatten echter, zoals andere afgedankte elektrische apparaten, stoffen die niet in het milieu thuis horen. Het belangrijkste probleem hier is een kleine hoeveelheid lood die in elektrische contacten wordt verwerkt. Sommige zonnecellen bevatten ook sporen van cadmium. Tijdens het productieproces zijn deze stoffen stevig gebonden en worden ze niet er uitgespoeld door bijvoorbeeld regenwater; het is echter belangrijk dat ze tijdens het recyclingproces op de juiste manier worden verwijderd.

De productie van PV-modules zonder lood is mogelijk, maar wel iets duurder. Daarom zien we nog niet veel loodvrije systemen. De EU plant een ecodesign-richtlijn voor fotovoltaïsche modules voor 2023. Dan moeten de houdbaarheid en de gebruikte grondstoffen transparant zijn en moeten er ook grenswaarden voor bepaalde stoffen worden ingevoerd. Expert Neuhaus van Fraunhofer ISE roept op om lood in PV-modules volledig uit te bannen op Europees niveau.

Hoeveel afval leveren afgedankte zonnepanelen op?
Het aantal afgedankte fotovoltaïsche modules is nog steeds laag. Volgens cijfers van het Duitse ministerie van Milieu werd in 2018 bijna 8.000 ton geregistreerd in heel Duitsland - d.w.z. minder dan één procent van de meer dan 850.000 ton afgedankte elektrische en elektronische apparatuur die werd ingezameld.

In de toekomst verwacht men echter dat dit fors gaat toenemen. Voor 2030 verwachten sommige voorspellingen al ongeveer een miljoen ton afgedankte fotovoltaïsche modules, zoals te zien is in een witboek van Deutsche Umwelthilfe (DUH) over de circulaire economie in fotovoltaïsche energie. Dit zou de eerdere hoeveelheid elektronisch afval in Duitsland meer dan verdubbelen. Een goede recycling van het materiaal is daarom cruciaal, benadrukt DUH.

Kunnen fotovoltaïsche modules worden gerecycled?
Afgedankte maar nog steeds functionele modules kunnen elders opnieuw worden geïnstalleerd als gebruikte goederen. In principe is volledige recycling van de ingrediënten mogelijk bij defecte PV-elementen. "De techniek is er maar nog niet op industriële schaal", zegt Laura Geßner van Deutsche Umwelthilfe.

Hoe werkt recycling van zonnepanelen tot nu toe in de praktijk?
Het aluminium uit het frame en het koper uit de kabels worden nu al op een hoogwaardige manier gerecycled. Het glas wordt vermengd met andere ingrediënten, maar kan alleen verwerkt worden tot glaswol, die later niet meer gerecycled kan worden.

Er is een tweedehandsmarkt voor zonnepanelen, maar deze staat nog in zijn kinderschoenen. Er is geen zicht op hoeveel afgedankte PV-modules naar het buitenland worden gebracht of gewoon worden opgeslagen. "Nog functionerende modules verkopen aan het buitenland is niet per se slecht", zegt Geßner. "Maar wat we niet willen, is dat ze niet worden gerecycled en worden gedumpt." Deutsche Umwelthilfe eist daarom wettelijke eisen van de EU om hoogwaardige recycling van fotovoltaïsche modules te garanderen.

Britten dreigen EU-burgers zonder verblijfsvergunning met uitzetting

Groot-Brittannië verwachtte eigenlijk dat EU-burgers zonder verblijfsvergunning het land vrijwillig zouden verlaten. Nu dat lijkt uit te blijven, overwegen de immigratiediensten in de toekomst het vertrek van mensen af te dwingen. Een versoepeling van de visumregels is niet in zicht, ondanks het tekort aan geschoolde arbeidskrachten.

Groot-Brittannië heeft EU-burgers die na de Brexit geen verblijfsvergunning meer hebben, bedreigd met uitzetting. Iedereen die in het VK blijft is illegaal, zei Kevin Foster, staatssecretaris voor immigratie, tegen de Italiaanse krant 'La Repubblica'. "We verwachten dat mensen het land vrijwillig verlaten, maar als ze dat niet doen, zal immigratie proberen hun vertrek af te dwingen", zei Foster.

Een van de belangrijkste Brexit-beloften van premier Boris Johnson was het beëindigen van de bewegingsvrijheid. EU-burgers die in het land woonden voordat Groot-Brittannië de douane-unie en de interne markt van de EU op 1 januari 2021 verliet, konden tot eind juni 2021 een nieuwe verblijfsstatus aanvragen, waarmee ze na de brexit toegang zouden behouden tot het gezondheidszorgsysteem, de arbeidsmarkt en sociale uitkeringen.

Meer dan zes miljoen mensen hebben dit gedaan en tot nu toe zijn daarvan 5,4 miljoen aanvragen goedgekeurd. Eind augustus waren er nog 400.000 aanvragen in behandeling. "Het publiek verwacht terecht van ons dat we degenen verwijderen die geen recht hebben om in het VK te zijn", zei Foster. Hij weigerde de visumregels te versoepelen om dringend noodzakelijke specialisten toegang tot het land te laten behouden.

De politicus beweerde dat het nieuwe immigratiesysteem niet de oorzaak was van de vele vacatures. Dat de EU-landen ook wanhopig op zoek waren naar medewerkers in de logistiek of de horeca, toont aan dat de Brexit niet de oorzaak van het probleem is. Bedrijfsverenigingen daarentegen vragen al langer aan de Britse overheid om vrijstellingen om het dringende tekort aan geschoolde arbeidskrachten te verhelpen.

Noorwegen viert het einde van 'hun COVID-19 pandemie'

Noorwegen is relatief goed door de pandemie heengekomen. Het land heeft nu de coronamaatregelen grotendeels opgeheven. De Noren gaan uit hun dak.

De mensen in Noorwegen hebben met tal van feesten het einde van de coronaregels gevierd. Nachtclubs en pubs zaten vol en op veel plaatsen hing een geweldige sfeer. Liedjes werden gezongen in rijen voor disco's en bars. In de stad Trondheim vielen mensen flauw door het lange wachten in de rij, EHBO werd verleend.

Wel werden er vanuit meerdere steden vechtpartijen, gewonden en arrestaties gemeld, zo meldt de publieke omroep NRK. "Er waren veel overtredingen, uitbarstingen van geweld en vechtpartijen", zegt Rune Hekkelstrand van de politie van Oslo. Verschillende mensen werden gearresteerd voor wapenbezit, sommigen raakten ernstig gewond in de vechtpartijen. In de stad Tønsberg, ten zuiden van de hoofdstad, brak een massale vechtpartij uit bij de pier, en in totaal werden twaalf mensen gearresteerd wegens rellen in de zuidwestelijke regio Agder.

Noorwegen heeft zaterdagmiddag de meeste coronamaatregelen opgeheven. Onder meer de anderhalvemeterregel geldt niet meer en de beperkingen op deelname aan evenementen en het gebruik van alcohol zijn niet meer van toepassing. Alleen de eis om bij COVID-19 in isolatie te gaan blijft. Ook de toegangsbeperkingen worden geleidelijk opgeheven. In een Europese vergelijking is Noorwegen relatief goed door de pandemie heen gekomen. Het land telt tot nu toe slechts 850 coronadoden. 

Tot gisteren telde Noorwegen 186.554 positieve gevallen waarvan 850 mensen nu zijn overleden. Op dit moment zijn 95 COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis, van wie 28 personenop de intensive care.

Vaccinatiestatus van Noorwegen
Tot op heden zijn er ongeveer 7,83 miljoen doses aan Noorwegen geleverd. Het vaccinatieprogramma kwam in augustus pas goed op gang na de aankoop van een grote hoeveelheid vaccins van elders in Europa.

In Noorwegen worden zowel Pfizer- als Moderna-vaccins gebruikt.

Op 23 september waren er 7,72 miljoen vaccindoses toegediend zijn in Noorwegen. 76,48% van de bevolking heeft ten minste één dosis gekregen en 66,86% is nu volledig gevaccineerd tegen COVID-19.

Uitslag Sparta Rotterdam - sc Cambuur

Cambuur heeft op Het Kasteel Sparta verslagen. In een matige wedstrijd werden de Rotterdammers met 0-4 verslagen.

Het waren de Rotterdammers die in het begin van de wedstrijd de toon zetten. Desalniettemin slaagden ze er niet in om kansen te creëren. In de 36e minuut kwam Cambuur op voorsprong. Door niet goed opletten in de Sparta-defensie kon Banguira uithalen en schoot de bal raak via doelman Okoye. Vlak na rust een prima kans voor Sparta. Smeets stond vrij, maar Schmidt stond op zijn plek en voorkwam dat de pass van Emegha aankwam.

In de 63e minuut kwam Cambuur op 0-2. Na een pass van Tol was Kallon niet meer bij te halen door de defensie van Sparta. Hij schoot vervolgens in de verre hoek van het doel. In de 69e minuut kreeg Sparta een grote kans op de 1-2. Invaller Goudmijn vond Emegha maar de inzet van de aanvaller gaat net naast de paal. In de 74e minuut werd de wedstrijd beslist nadat Kallon zijn tweede van de wedstrijd maakte. Hij kon alleen op het doel afstormen en rondde vervolgens beheerst af. Zeven minuten voor tijd was het nog bijna 0-4, maar invaller Ter Heide knalde op de paal. In de 88e minuut moest Sparta met een man minder verder, omdat Meijers zich ergerde aan Boere en natrapte. In de blessuretijd was het Boere die voor de 0-4 eindstand zorgde.

Sparta Rotterdam

0 - 4

sc Cambuur Leeuwarden

     36' Bangura
 63' Kallon
 74' Kallon
 90+4' Boere
 
 Gele kaart: Okoye, (Sparta Rotterdam), Bangura, Mac-Intosch, Breij, (sc Cambuur Leeuwarden)
 Rode kaart: Meijers (88) (Sparta Rotterdam),
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 8.645
Arbiter: v.d.Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Okoye
Abels (Jans/75)
Vriends
Heylen (Engels/75)
Meijers
V.v.Crooy (Mijnans/46)
Auassar
Thy (Goudmijn/60)
Osman
Smeets
Emegha
  Stevens
Schmidt (Ter Heide/ 72)
Mac-Intosch
Tol (v.d.Meer/77)
Bangura (Sambissa/77)
Paulissen (Kiss/ 72)
Hoedemakers
Maulun
Breij
Boere
Kallon

Het nutteloze feitje van de dag: Waar ons bier heen gaat

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We schreven in deze rubriek al dat Nederland de grootste Europese bierexporteur is, maar wist je dat het grootste deel van ons exportbier naar de Verenigde Staten gaat? Vorig jaar werd er voor 767 miljoen euro aan bier naar de VS geëxporteerd, daarmee staat dat land ruim bovenaan in het bierexportlijstje. Op gepaste afstand volgen Frankrijk (205 miljoen euro) en Verenigd Koninkrijk (100 miljoen), zo meldt het CBS.

Bron: CBS
Bron: CBS

CoronaCheck-app problemen veroorzaakt door DDoS-aanvallen en drukte

De server van de coronacheck-app heeft zaterdagavond te maken gehad met zogenoemde DDoS-aanvallen, wat naast de drukte zorgde voor overbelasting. Dat laat een woordvoerster van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) weten. Dit leidde ertoe dat mensen - mede doordat de app veelvuldig wordt gebruikt - problemen ondervonden bij het aanmaken van hun QR-code.

Volgens de woordvoerster is op voorhand wel rekening gehouden met deze DDoS-aanvallen (distributed denial of service), waarbij mensen, doorgaans cybercriminelen, websites plat proberen te gooien door ze te overvoeren met internetverkeer. "We kunnen ze goed afslaan", aldus de zegsvrouw. Later op de avond nam de drukte weer iets af.

Vanwege de drukte  en de cyberaanvallen kon het even duren voor het mensen lukte om een QR-code op te halen in de CoronaCheck-app. De meeste mensen ondervonden geen last, want wie al een QR-code heeft, kan die namelijk offline laten zien. Maar mensen die voor het eerst of na lange tijd een QR-code op wilde halen konden vertraging ondervinden. Zij kregenn het advies om op een later moment opnieuw te proberen een QR-code op te halen. 

Het is verstandig om voor je op stap gaat te controleren of je QR-code op je telefoon staat en niet te wachten tot het moment dat er gecontroleerd wordt.

Loting KNVB Beker: RKC treft Willem II; Heerenveen tegen AFC

Zaterdagavond is de loting verricht voor de eerste ronde KNVB Beker. Thomas Verhaar (AFC) en Rydell Poepon (IJsselmeervogels) koppelden in de studio van ESPN onder leiding van Timo Reesink (KNVB) 54 ploegen aan elkaar. De loting zorgde onder andere voor een Brabantse derby tussen RKC Waalwijk en Willem II.

FC Twente gaat op bezoek bij OSS'20 uit de Derde Divisie. Ook FC Utrecht wacht een uitwedstrijd tegen een club van het vierde niveau: tegen SteDoCo. SC Heerenveen gaat een uitduel spelen met AFC uit de Tweede Divisie. FC Groningen kruist de degens met Helmond Sport in eigen huis en het dramatisch presterende PEC Zwolle stuit met De Graafschap eveneens op een Keuken Kampioen Divisie-club.

In de eerste ronde van de KNVB Beker spelen amateurclubs die een profclub hebben geloot automatisch een thuiswedstrijd. Ajax, PSV, Feyenoord, AZ en Vitesse zijn vrijgeloot in de eerste ronde omdat zij Europees in actie komen. De wedstrijden in de eerste ronde van de KNVB Beker worden gespeeld op 26, 27 en 28 oktober.

De finale dit seizoen is gepland op 17 april 2022. Ajax triomfeerde vorig seizoen in het KNVB-bekertoernooi door Vitesse te verslaan in de finale.

EthiopiŽr Adola wint marathon van Berlijn, Bekele valt tegen

Na een jaar afwezigheid vanwege de COVID-19-pandemie is de marathon van Berlijn weer terug. In de Duitse hoofdstad was het deelnemersveld dit keer iets minder, maar toch ging het vooral in het begin weer vrij hard.

Achter de hazen zaten er halverwege nog vier mannen in de kopgroep: Tesfaye Lencho en Guye Adola uit Ethiopië en de Kenianen Abraham Kipyatich en Philemon Kacheran, die halverwege doorkwamen in 1:00.48 uur - achttien seconden onder Eliud Kipchoge's wereldrecord. Favoriet Kenenisa Bekele was al wat afgehaakt, maar hield de schade halverwege nog wel beperkt tot twaalf seconden.

Bekele kwam er na een kilometer of 25 weer bij, terwijl Lencho en Kipyatich richting de dertig kilometer afhaakten. Ook het wereldrecordtempo zat er niet meer in: de hazen waren wat te enthousiast vertrokken en na dertig kilometer zaten de koplopers er 1:19 minuten boven. Kacheran was de volgende die afhaakte, waardoor Adola en Bekele konden strijden om de winst.

Adola sloeg vervolgens een gat naar Bekele, die snel bij werd gehaald door de op indrukwekkende wijze naar voren komende Keniaan Bethwel Yegon. In no-time was het gat naar Adola gedicht, maar een kilometer of twee voor de finish moest Yegon toch weer afhaken. Adola liep zo naar een fraaie zege in 2:05.45 uur. Yegon finishte als tweede in 2:06.14 uur, ruim twee minuten sneller dan zijn PR, en Bekele - die in 2019 in Berlijn nog twee seconden boven het wereldrecord bleef - werd derde in 2:06.47 uur.

Bij de vrouwen was de winst voor de Ethiopische Gotytom Gebreslase, die zich vanaf een kilometer of 35 definitief ontdeed van de concurrentie en bij haar marathondebuut won in 2:20.10 uur.

Piastri zet stap naar Formule 2-titel met winst in Sochi

Op het circuit van Sochi is de tweede en tevens laatste Formule 2-race van het Russische weekeinde verreden - er zouden drie races gehouden worden, maar de regen van zaterdag gooide roet in het eten.

Kampioenschapsleider Oscar Piastri vertrok van poleposition, met Jehan Daruvala naast zich. Theo Pourchaire en Zhou Guanyu stonden op de tweede rij, voor Ralph Boschung en Jake Huges - Richard Verschoor vertrok als veertiende, Bent Viscaal stond er één plek achter.

Pourchaire kende een dijk van een start en ging net als Boschung voorbij aan Daruvala, terwijl het voor Viscaal in de eerste ronde klaar was: net als zaterdag spinde hij en was zijn race voorbij. Voorin gebeurde aanvankelijk niet veel, tot na zo'n acht ronden de eerste verplichte stops gemaakt werden.

Piastri kwam na de pitstops weer voor Pourchaire uit, hoewel hij daar op zijn één ronde warmere banden wel even een inhaalactie voor nodig had. Boschung en Daruvala zaten erachter, voor Shwartzman. Dat was dan ook de top-5 nadat iedereen zijn stop gemaakt had, met forse onderlinge verschillen.

Daruvala ging met een handvol ronden te rijden voorbij Boschung naar plek drie, een paar ronden later was het klaar voor Boschung: zijn motor plofte. De zege van Piastri kwam verder niet meer in gevaar, hij deed lekkere zaken in de titelstrijd. Pourchaire werd tweede, Daruvala completeerde het podium op dik tien seconden en Verschoor werd keurig achtste.

Tumultueuze race sluit Formule 3-seizoen af, Doohan negeert teamorders en wint

In de straten van het Russische Sochi is het seizoen in de Formule 3 zondag afgesloten. Dat gebeurde met de tweede race van het weekeinde, wat oorspronkelijk de derde race zou zijn - vanwege de regen op zaterdag ging de oorspronkelijke tweede race niet door.

Jack Doohan vertrok vanaf poleposition, met Clement Novalak naast zich en Johnathan Hoggard en Frederik Vesti op de tweede rij. Kersvers kampioen Dennis Hauger vertrok als negende, de Nederlander Tijmen van der Helm moest het doen met een 25e startplek.

Doohan pakte bij de start de leiding, voor teamgenoot Novalak, Hoggard en Juan Manuel Correa. Vesti viel ook nog terug achter Lorenzo Colombo en had gelijk Hauger in zijn nek. Toch herstelde de Deen zich en in rap tempo knokte hij zich terug naar plek vier, terwijl Logan Sargeant oprukte naar de vijfde plek.

Vesti nam Hoggard ook vrij snel te grazen, terwijl het voor Hauger fout ging: Oliver Rasmussen tikte hem in de rondte. Voorin begonnen Doohan en Novalak te duelleren, waardoor Novalak even buiten de baan kwam - de twee Tridentcoureurs behielden hun posities voorin wel.

De Tridentcoureurs bleven bakkeleien en gingen zij-aan-zij de bochten door, strijdend om de winst, waarbij het bijna fout ging. Vesti kon ondertussen aansluiten, terwijl Doohan zijn team boos op de boordradio had: hij móest Novalak voorbij laten, dat was zogenaamd heel belangrijk, kreeg de nummer twee in de titelstrijd te horen.

Het gedoe tussen de twee mannen van Trident pakte niet lekker uit, want Vesti sloot inderdaad aan en ging voorbij Novalak. Die kwam niet meer terug en werd derde, terwijl Doohan de winst pakte, voor Vesti. Doohan en Vesti werden gewoon tweede en derde in de titelstrijd en Trident sprong voorbij Prema naar de titel bij de teams. Van der Helm finishte als zeventiende.

Na afloop liet Doohan op de boordradio nog even weten wat hij van de teamorders vond: "Ik race voor mijzelf, ik ben een coureur en wil zelf ook gewoon winnen." Het team was er vrij duidelijk over in zijn outlap: "Sorry Jack, maar daar zijn we het niet mee eens." Gezellig gedoe dus, waar ongetwijfeld nog flink over nagepraat gaat worden.

FOK! Wat een weer: er zou...

herfstbanner

Gedraag jullie! 

Het was gisteren een interessante strijd tussen de bewolking en de zon. Er waren veel gebieden die lang onder de bewolking zaten, maar ineens was de zon daar ineens. Met name in het zuiden was die begrenzing heel sterk. Van zwaar bewolkt tot onbewolkt. In andere gebieden was het een afwisseling van wolken en zon, maar met name in het noorden en deels oosten bleef het grotendeels bewolkt. Hier in woestijnstad Haarlem heb ik de zon denk ik 1 uurtje gezien. Veel geblaat en weinig wol. Pas het laatste uur is het aardig aan het opklaren.

Vandaag is er meer ruimte voor de zon dan gisteren. Wolkenvelden zullen er ook wel zijn, maar ik denk dat het vriendelijke weer zal overheersen. En dan die storing inderdaad. Ik schat zo'n beetje dat er in het gebied tussen de lijn Overijssel - Brabant - Limburg de kans bestaat dat er zich een regen- of onweersbui kan gaan ontwikkelen. Heel spannend ziet het er echter niet uit, maar ik wil wel een slag om de arm houden. Lokaal kan het misschien nog wel eens verrassend uitpakken. Over het algemeen lijkt de meeste activiteit zich op onze oosterburen te concentreren. Over de andere delen van ons land valt niets noemenswaardigs te vertellen.

De temperaturen lopen uiteen van 20 graden aan zee, dus geen buien, tot 26 graden in het diepe binnenland. De wind heeft een oostelijke voorkeur en is meestal 2 tot 4 van kracht. 

De komende week lijkt wat wisselvalliger te worden. Heel overtuigend ziet het er echter niet uit. Dinsdag is sowieso droog en de overige dagen lijkt er niet meer dan een paar mm per dag in te zitten. De zon is echter ondergeschikt aan de bewolking.

Hier is de neerslagsom voor deze maand 4,5 mm. Als we op de dertigste rond de 15 mm uit kunnen komen, dus nog zo'n 5 dagen ben ik in min of meer een gelukkig mens.  

Tot spreeks maar weer!  

 

 
Mijn bijna naamgenoot, maar iets getalenteerder.  

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Zwaargewichten Joshua en Usyk strijden om vier wereldtitels, keiharde knockout Smith

In het stadion van Tottenham Hotspur in Londen is zaterdagavond een forse avond boksen afgewerkt. Daarin kregen de tienduizenden toeschouwers een paar mooie acties te zien, met als hoofdgerecht de strijd tussen twee zwaargewichten.

Callum Smith (27-1) - Lenin Castillo (21-3)
In het lichtzwaargewicht (-79,4kg) vonden we Smith, die in december vorig jaar de strijd om drie wereldtitels één gewichtsklasse lichter verloor van Canelo Alvarez, zijn eerste nederlaag. In zijn nieuwe gewichtsklasse begon de Brit lekker: de Dominicaan Castillo werd in de tweede ronde kneiterhard knockout geslagen en lag trillend op het canvas. Castillo kwam wel weer bij en werd naar het ziekenhuis vervoerd ter controle.

Lawrence Okolie (16-0) - Dilan Prasovic (15-0)
Okolie mocht voor het eerst zijn WBO-wereldtitel verdedigen in het cruisergewicht (-90,7kg), die hij in maart veroverde tegen Krzysztof Głowacki. De Montenegrijn Prasovic was zijn opponent, maar een echt gevecht werd het nauwelijks. Okolie was simpelweg een niveau beter en na de tweede knockdown, dit keer met een stoot op het lichaam, bleef Prasovico op de grond zitten.

Anthony Joshua (24-1, 22 KO's) - Oleksandr Usyk (18-0, 13 KO's)
Het hoogtepunt van de avond was natuurlijk de strijd tussen Joshua en Usyk, waarbij het ging om vier wereldtitels: Joshua zette zijn WBA Super-, IBF-, WBO- en IBO-wereldtitels op het spel tegen de Oekraïner, die in het cruisergewicht alle titels al veroverde alvorens de stap te zetten naar de zwaargewichten. Daarin won hij in oktober vorig jaar van Derek Chisora, met als inzet de WBO Intercontinental-titel, en nu ging het er écht om.

Usyk begon bijzonder goed en had Joshua onder de duim, waar de Brit maar zeer moeizaam onder vandaan wist te komen. Na een paar ronden vond hij zijn ritme wat beter, maar echt de overhand vinden lukte niet. Af en toe pakte Joshua een ronde, maar daar bleef het wel bij, hij kwam wat gezapig over. Usyk zette daarentegen door en kwam eigenlijk geen moment in de problemen.

In de slotseconden gaf hij nog eens extra gas en daarmee was het duidelijk: een unanieme beslissing in het voordeel van de Oekraïner, die zich nu de nieuwe zwaargewichtkampioen bij vier bonden mag noemen - alleen de WBC, waar Tyson Fury de kampioen is en binnenkort zijn titel verdedigd tegen Deontay Wilder, ontbreekt nog.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #447
special
Random Pics van de Dag #446
review
Back 4 Blood
special
Random Pics van de Dag #445
review
Nacon Revolution X Pro Controller
special
Random Pics van de Dag #444
©FOK.nl e.a.