Wielertalent Kooij sprint naar WK-brons, EritreeŽr pakt zilver

In Leuven heeft Olav Kooij op het wereldkampioenschap wielrennen brons gepakt bij de beloften. De pas 19-jarige Nederlander, die op basis van leeftijd nog drie volle jaren bij de beloften kan rijden, legde een sterke sprint neer in het Belgische Leuven.

Het was een koers met veel kleine valpartijen, waar regelmatig een Belg bij betrokken was. Ook de Noorse topfavoriet Søren Wærenskjold lag erbij, zijn kansen waren verkeken. Daan Hoole zat namens Nederland lange tijd in een kopgroep en leek daar ijzersterke benen te hebben, maar richting de slotfase werd die groep toch bijgehaald.

Mauro Schmid bleef nog wel alleen op kop rijden vanuit de kopgroep, maar er kwam ook een einde aan het avontuur van de Zwitser, die dit jaar al een Giro-etappe won. Op het moment dat voorin even getwijfeld werd sloeg Filippo Baroncini toe: de Italiaan viel aan, sloeg een gat en pakte op fraaie wijze de wereldtitel.

Achter Baroncini werd gesprint om het zilver, waar Jumbo-renner Kooij het af moest leggen tegen Biniam Ghirmay. De jonge Eritreeër maakt al enige jaren indruk en boekte dit jaar zijn eerste grote profzege, waar nu een voor Afrika en Eritrea historische zilveren medaille aan toegevoegd kan worden.

Bij de junioren ging de wereldtitel naar Per Strand Hagenes. De jonge Noorse favoriet, vanaf volgend jaar rijdend in de opleidingsploeg van Jumbo-Visma, plaatste in de slotfase een verschroeiende demarrage en werd niet meer teruggezien. Europees kampioen Romain Grégoire uit Frankrijk soleerde naar zilver, de Est Madis Mihkels won de sprint om brons. Mike Bronswijk was op plek twaalf de beste Nederlander.