Mountainbikester Tauber sluit World Cup-seizoen af met podiumplek

In het Amerikaanse Snowshoe is het World Cup-seizoen in het mountainbiken afgesloten. De downhillers kwamen eerder al in actie, zondagavond laat was het tijd voor de dames en heren op de olympische cross-country.

Vrouwen
Al vrij snel bleek dat twee vrouwen een maat te groot waren voor de rest: de kersverse Britse wereldkampioene Evie Richards en de Australische Rebecca McConnell. Laatstgenoemde opende de aanval en sloeg een gaatje, maar bijna gelijk daarna ging het fout: een lekke voorband en Richards ging er vandoor.

McConnell sloot wel aan bij de Zwitserse Sina Frei en Anne Tauber uit Nederland en liet dat duo al snel weer achter zich. Richards was echter gevlogen en liep alleen maar verder uit op weg naar een indrukwekkende zege. McConnell werd op 1:31 minuten tweede, Tauber wist in de slotronde af te rekenen met Frei en pakte op 1:54 minuten de derde plek. Anne Terpstra finishte na een sterk slot als vijfde.

Mannen
Kersvers World Cup-winnaar Mathias Flückiger kon blij zijn dat de eindwinst binnen was, want al in de eerste ronde moest hij met een lekke band afhaken. Dat overkwam nummer twee Victor Koretzky een ronde later ook, waardoor de kopgroep nog bestond uit Nino Schurter, Henrique Avancini, Ondrej Cink, Luca Braidot en Christopher Blevins, later aangevuld met Vlad Dascalu, Luca Schwarzbauer en Jordan Sarrou.

Sarrou moest afhaken en ook Schwarzbauer ging er vanaf, terwijl het in de laatste ronde volle bak ontplofte. Schurter, Blevins en Dascalu leken het sterkst, terwijl Avancini een lekke band kreeg en ook gezien was. Blevins opende op de slotklim volle bak de aanval en kon Dascalu lossen - Schurter's band gaf óók de geest.

Op Blevins stond geen maat en voor het eerst in 27 jaar won een Amerikaanse man weer een World Cup-wedstrijd op de cross-country. De Roemeen Dascalu sloot zijn geweldige seizoen af met plek twee op negen seconden, de Tsjech Cink bleef wereldkampioen Schurter voor en werd derde. Milan Vader vocht zich na een stroef begin naar een prima zevende plek, David Nordemann pakte met plek negen met afstand het beste resultaat uit zijn loopbaan.