The Crown, Ted Lasso, Mare of Easttown scoren goed bij de Emmy's

Aan het begin van het klassieke tv-seizoen heeft de Amerikaanse tv-industrie hun nationale tv-prijzen, de Emmy Awards, uitgereikt. Hierbij kon de Netflix-serie The Crown, over het Britse koningshuis, zichzelf tot winnaar kronen. 

Het historische drama werd gekro - okay we houden op - beloond met de prijs voor beste drama, plus de beste acteursprijzen voor hoofd- en bijrollen gingen naar acteurs uit deze serie: Olivia Colman, Josh O'Connor, Gillian Anderson en Tobias Menzies. In totaal kreeg de serie even veel prijzen als The Queen's Gambit, die de prijs voor beste miniserie kreeg, maar waarvan hoofdrolspeler Anya Taylor-Joy de award voor beste hoofdrol in een miniserie aan zich voorbij zag gaan; Kate Winslet, met haar feilloze Delco-accent, kreeg de prijs voor HBO's Mare of Easttown. Uit deze serie werden ook Evan Peters en Jullianne Nicholson beloond (beste bijrollen in een miniserie). De beste mannelijke hoofdrol in een miniserie was voor Ewan McGregor, voor Halston.

Op comedygebied kreeg vooral Ted Lasso, de Apple TV-serie over een American Footballcoach die een Engels voetbalteam gaat coachen, veel lof. De serie kreeg de prijs voor beste comedy, titelrolspeler Jason Sudeikis wers beste acteur in een comedy en Brett Goldstein (Roy Kent) werd beste komische bijrol, samen met Hannah Waddingham (Rebecca Welton).

Het was een goede avond voor Netflix: de streamer sleepte 44 awards in totaal binnen. HBO, ooit de grote voorloper in awardwinnende televisie, bleef samen met HBO Max steken op 19 awards.

Opvallende verliezers waren er in de franchise-hoek: Disney+-serie WandaVision zette nul van de 23 nominaties om in winsten, en The Mandalorian, die er zelfs 24 had, ging ook met lege handen terug naar huis. Datzelfde geldt voor The Handmaid’s Tale, die 21 kansen had.

De uitreiking van de Emmy Awards was, na de virtuele editie van 2020, weer grotendeels met publiek. Het aantal aanwezigen was echter beperkt en er was ook gelegenheid om de show op afstand bij te wonen. Bovendien vond het grotendeels buiten plaats en werd er netjes gecheckt op vaccinatiestatus én een negatieve test.