Rusland: schutter (18) doodt 8 mensen op Universiteit

Een uitbarsting van razernij zet de Russische stad Perm op stelten. Op de universiteit opent een man plotseling het vuur. Hierbij vallen doden en gewonden. Uit angst voor de schutter sluiten de studenten zich op in de collegezalen. Anderen springen uit de ramen om te ontsnappen.

Een man heeft acht mensen doodgeschoten in een universiteit in de Russische stad Perm in de Oeral. 24 mensen raakten gewond, volgens verschillende autoriteiten. De aanvaller, een student van 18 jaar, zou gewond zijn geraakt en gearresteerd. Eerst werd gemeld dat de schutter dood was.

Op video-opnamen van de plaats delict is te zien hoe mensen van de eerste verdieping van het universiteitsgebouw springen om zich in veiligheid te brengen. Op een andere video is te zien hoe een in het zwart geklede persoon met een pistool over de campus loopt.

In het gebouw barricadeerden studenten de deuren met stoelen en tafels. Er is aan ze gevraagd zich op te sluiten in de klaslokalen. Docenten vertelden dat ze zich hadden verstopt voor de gemaskerde schutter in hun kantoren. Volgens berichten in de media had de schutter zijn daad van te voren aangekondigd op sociale netwerken. Een duidelijk motief noemde hij echter niet. Door de politie is een moordonderzoek gestart.

President Vladimir Poetin betuigde zijn medeleven aan de families van de slachtoffers, volgens Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov. Premier Mikhail Mishustin droeg de ministers van Volksgezondheid en Onderwijs op om naar Perm te vliegen, zo'n 1200 kilometer ten oosten van Moskou, om hun medeleven en steun aan de universiteit te tonen.

Het is niet de eerste dodelijke aanslag op een onderwijsinstelling in Rusland. In mei doodde een 19-jarige negen mensen in een school in Kazan in de Russische republiek Tatarstan. De meeste slachtoffers hierbij waren kinderen. Meer dan 20 mensen raakten gewond. De man is aangehouden voor moord en zit in voorarrest. In 2018 schoot een 18-jarige student beroepsonderwijs een explosief neer in de stad Kerch op het door Rusland geannexeerde schiereiland aan de Zwarte Zee op de Krim. 20 mensen stierven.

Na de razernij in de stad Kazan, zo'n 720 kilometer ten oosten van Moskou, werd er gepleit voor meer controle over het wapenbezit bijvoorbeeld door een elektronische database waarin medische onderzoeken worden vastgelegd. Dienovereenkomstig moeten ook psychologische geschiktheid en mogelijk drugsgebruik worden gecontroleerd. Premier Mishustin had aangekondigd ook de veiligheidsmaatregelen op scholen te herzien en zo nodig te versterken. Dit geldt ook voor vakantiekampen.

1e Tweet: Op sociale netwerken is een video gepubliceerd van hoe studenten van de Perm State University uit ramen springen. Een onbekende opende het vuur in het gebouw van de universiteit.