Zuid-Afrika: het stropen van neushoorns neemt weer toe

Het stropen van neushoorns neemt weer toe in Zuid-Afrika. Volgens minister van Milieu Barbara Creecy zijn van januari tot eind juni in totaal 249 neushoorns gestroopt. "Hoewel het aantal neushoorns dat wordt gedood voor hun hoorn hoger is dan de 166 in dezelfde periode vorig jaar, is het minder dan de 318 gestroopte neushoorns in de eerste zes maanden van 2019", zei de Sanparks National Park Authority zaterdag, op International Ranger Day.

Het voorgaande jaar wordt als een uitzonderlijk jaar beschouwd vanwege een van 's werelds strengste corona-lockdowns in Zuid-Afrika. Alleen al in het Kruger National Park werden met 715 stroperijincidenten bijna vier procent meer activiteiten geregistreerd dan in dezelfde periode van het voorgaande jaar (689 gevallen). In het hele land zijn in totaal 125 mensen gearresteerd voor het stropen of smokkelen van de hoorn van neushoorns, van wie er al 20 zijn veroordeeld. Creecy: "In de strijd tegen stroperij en voor het behoud van onze dieren in het wild, blijven onze rangers voorop lopen en riskeren ze elke dag opnieuw hun leven."

De rangers van het beroemde Kruger National Park worden voor het eerst door een vrouw geleid, Cathy Dreyer verving haar voorganger Ken Maggs op 1 mei. Er zijn een aantal nationale parken en wildreservaten in Zuid-Afrika, maar het Krugerpark is een van de belangrijkste toeristische attracties en is een van de grootste nationale parken in Afrika. Het werd op 26 maart 1898 door de toenmalige president Paul Kruger als beschermd gebied ingesteld voordat het in 1926 werd omgedoopt tot Kruger National Park. Het staat bekend om het grote aantal verschillende wilde dieren zoals olifanten, leeuwen, neushoorns, luipaarden en buffels.