Twee doden door explosie tank op Chempark Leverkusen, nog 5 vermisten

De ontploffing is enorm, de rookwolk is van verre zichtbaar, de bewoners schrikken: bij een verwoestende explosie in een afvalverbrandingsinstallatie op Chempark Leverkusen zijn zeker twee medewerkers om het leven gekomen. Volgens werkmaatschappij Currenta worden er na het ongeval nog vijf vermist.

"De zoektocht naar de vermiste personen gaat onder hoge druk door. Helaas neemt de hoop om ze levend te vinden af", aldus Chempark-manager Lars Friedrich, volgens de aankondiging. 31 mensen raakten gewond, vijf van hen liggen volgens de politie op intensive care. De oorzaak van de enorme explosie is nog onduidelijk.

"We zijn diep getroffen door dit tragische ongeval en de dood van twee werknemers. Onze speciale condoleances gaan in het bijzonder uit naar de nabestaanden, maar ook naar de collega's die met hen hebben samengewerkt", aldus Friedrich. Het waren moeilijke uren, veel bewoners waren bang, meldde Friedrich op een persconferentie.

De burgemeester van Leverkusen, Uwe Richrath van de SPD, sprak van een "tragische dag" voor de stad met zijn meer dan 167.000 inwoners, die nauw verwant is aan de chemie. Hij voelde zelf de schok van de explosie.

Volgens de exploitant van Chempark vond de enorme explosie, die volgens getuigen in een straal van tien kilometer nog te horen was, rond 9.40 uur plaats in het tankpark van de afvalverwerker Bürrig. Een enorme rookwolk steeg op. De schok was zo hevig dat zelfs de de geologische dienst van Noordrijn-Westfalen hem kon meten. Hij werd onder meer geregistreerd op een station in het Hespertal - zo'n 40 kilometer verderop.

Na de explosie brandde het tankpark met oplosmiddelen urenlang voordat de brand tegen het middaguur eindelijk onder controle was. "De bluswerkzaamheden moesten wachten tot een elektriciteitsleiding was losgekoppeld van het net", aldus de gemeente. Zelfs de brandweer in Dortmund, zo'n 60 kilometer verderop, waarschuwde de bevolking voor mogelijke geuroverlast.

Eet geen groenten uit de tuin
Uit voorzorg werd bewoners gevraagd naar gesloten kamers te gaan en ramen en deuren gesloten te houden. Het Federaal Bureau voor Civiele Bescherming en Rampenhulp heeft het evenement toegewezen aan het waarschuwingsniveau "Extreme Danger". De stad Leverkusen sloot tijdelijk speeltuinen in de wijken Bürrig en Opladen. Een escalatie van de situatie is niet te verwachten, dat meldt de gemeente op haar website. Vanwege de mogelijke uitstoot van vervuilende stoffen waarschuwde de stad ook de bewoners van de twee districten voor het eten van groente en fruit uit de tuin. Handschoenen moeten ook uit voorzorg worden gedragen bij werkzaamheden in de tuin die niet kunnen worden uitgesteld.

Volgens de Rijksdienst voor Milieu (LANUV) is het nog niet mogelijk om te beoordelen of er "giftige stoffen" zijn aangetroffen in de neerslag na de brand.

Bij het ongeval waren tal van hulpdiensten van de fabrieksbrandweer, de politie en blusvliegtuigen betrokken. Volgens de brandweer bleek uit de eerste luchtmetingen door de milieubeschermingseenheden in het noorden van Keulen dat er geen gevaar was voor de bevolking. De metingen worden herhaald. Aan automobilisten in de regio in werd in eerste instantie gevraagd de autoramen gesloten te houden. Tal van snelwegen zijn tijdelijk afgesloten geweest, ook de rijnveerboot stopte enkele uren met varen.

Volgens het bedrijf is het Chempark een van de grootste chemieparken van Europa. Op de drie locaties in Leverkusen, Dormagen en Krefeld-Uerdingen zijn ruim 70 bedrijven gevestigd.