Ritzege Tour voor Politt, peloton doet het rustig aan

Nils Politt heeft de twaalfde etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. Na 159 kilometer koersen, van  Saint-Paul-Trois-Châteaux naar Nîmes, kwam de Duitser van Bora-Hansgrohe solo over de meet. Het peloton deed het rustig aan vandaag en kwam ruim 15 minuten na de Duitser over de meet. Tadej Pogacar behield de gele trui.

 Vanwege de strakke wind op het parcours werd de start van de etappe met tien minuten uitgesteld. Er ontstonden al vrij snel waaiers waardoor er steeds meer groepjes renners van het peloton afbrokkelde. Desalniettemin probeerde er renners uit het uitgedunde peloton te ontsnappen. Uiteindelijk wist een groep van dertien man weg te rijden, waarna het in het peloton weer stil viel. In de kopgroep onder meer (wederom) Alaphilippe, Boasson Hagen, Greipel, Van Moer en Küng. Het verschil bleef lange tijd oplopen tot boven de tien minuten. Het peloton, waar UAE het tempo bepaalde, vond het prima.

Nils Politt pakte de twee punten op het enige colletje van de dag, de Côte du Belvédère de Tharaux. Op 40 kilometer van de meet begon het onrustig te worden in de kopgroep. Verschillende renners probeerden weg te rijden. Erviti, Sweeny, Küng en Politt slaagden erin een gat te slaan. Het peloton zat op bijna een kwartier. Sweeney versnelde opnieuw op 15 kilometer voor de finish op een klimmetje, en nu was het Küng die moest passen. Politt demarreerde drie kilometer later en liet Erviti en Sweeney achter. De Duitser wist de voorsprong seconde voor seconde op te bouwen en gaf die voorsprong niet meer weg. Hij boekte met de winst vandaag zijn tweede overwinning als prof.