EK: Spanje walst over Slowakije heen

Spanje heeft zich bij het Europees kampioenschap voetbal geplaatst voor de achtste finales. Na twee gelijke spellen werd de laatste groepswedstrijd vanavond in Sevilla met 5-0 van Slowakije gewonnen en eindigen de Spanjaarden als tweede in de poule.

Spanje speelde weer met Sergio Busquets die door een coronabesmetting de eerste twee groepswedstrijden van Spanje aan zich voorbij moest laten gaan. Het eerste kansje van de wedstrijd was voor Spanje. Morata kon doorzetten in de zestien. Hij haalde de achterlijn, maar de Slowaken neutraliseerden het gevaar. Koke werd in de tiende minuut onderuitgehaald in de zestien, en aanvankelijk zag de Nederlandse scheidsrechter Kuipers er geen strafschop in, maar na het terugzien van de beelden uiteindelijk wel. Morata zag zijn penalty echter gestopt worden door de Slowaakse doelman. Spanje bleef de sterkere ploeg maar faalden in het afmaken. Zo was Sarabia alleen voor de doelman maar zijn schot was veel te slap.

In de 30e minuut kwam Spanje op voorsprong maar had daar wel de Slowaakse keeper voor nodig. Een afstandsschot van Sarabia kwam tegen de lat, maar Dubravka tikte de bal vervolgens knullig in zijn eigen doel. Ook in de rest van de eerste helft kwam Slowakije amper aan voetballen toe en was het Spanje die heer en meester was. Vlak voor rust kwam Spanje op 2-0. Wegens het niet goed uitverdedigen van de Slowaken kon Aymeric Laporte uit een voorzet de bal inkoppen.

Ook in de tweede helft was de regie in handen van de Spanjaarden. Slowakije kon het wedstrijdbeeld niet veranderen. In de 56e minuut werd het 3-0. Sarabia werkte een lage voorzet van Alba in het Slowaakse doel. Het feest was nog niet voorbij voor de Spanjaarden want in de 67e minuut zorgde Ferrán Torres voor de 4-0. Op aangeven van Sarabia liet de invaller Dubravka kansloos met een hakje. Even daarna werd het 5-0 en net als bij het eerste doelpunt met hulp van de Slowaken. Invaller Pau Torres kopte van dichtbij op Dubravka, en vervolgens was het Kucka die de bal ongelukkig in eigen doel werkte. Ondanks de ruime voorsprong bleef Spanje volop voor de aanval kiezen en kreeg het volop kansen op nog meer treffers. Gescoord werd er echter niet meer.