Marquez is terug: eerste MotoGP-zege na zwaar blessureleed

Op de fameuze Sachsenring is zondag de Grand Prix van Duitsland in de MotoGP verreden. Een groot deel van de race was er wat dreiging van regen, maar dat zette uiteindelijk niet echt door.

Poleposition was voor Johann Zarco, die de Yamaha van WK-leider Fabio Quartararo en de Aprilia van Aleix Espargaro naast zijn Ducati had staan. Marc Marquez won in Duitsland in 2010 (125cc), 2011, 2012 (Moto2), 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 en 2019 (MotoGP) - in 2020 ging de race niet door - en pakte al vroeg de leiding in de race vanaf plek vijf.

Aleix Espargaro, die kort de leiding had, sloot aan bij Marquez, met Zarco, Quartararo, Jack Miller en de KTM's van Miguel Oliveira en Brad Binder achter zich. In het achterveld gingen Danilo Petrucci en Alex Marquez onderuit, wat volgens de één uiteraard de schuld was van de ander.

Na negen ronden begonnen er langzaam wat druppels te vallen, waarvan het hopen was dat het niet door zou zetten: de race was immers al uiterst vermakelijk, met vooral achter Marquez forse strijd om plek twee. Aleix Espargaro voerde die groep nog altijd aan, Miller, Oliveira, Zarco, Quartararo, Binder en de Suzuki's van Alex Rins en Joan Mir volgden.

Oliveira reed zich overtuigend naar de tweede plek en begon in de slotfase zelfs langzaam het gat naar Marquez te verkleinen, terwijl hij een ruime voorsprong had op de duellerende Quartararo, Miller, Binder en Aleix Espargaro.

De overwinning van Marquez kwam toch niet meer in gevaar en de veelvoudig wereldkampioen boekte zijn eerste zege sinds Valencia 2019 en sinds zijn zware crash - en daaropvolgend blessureleed - in de openingsrace van 2020. Oliveira werd knap tweede, Quartararo completeerde het podium, voor Binder, Francesco Bagnaia en Miller.