FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 20 juni 2021

Palou krijgt IndyCar-zege in de schoot geworpen na pech Newgarden

Op het fraaie Road America bij Elkhart Lake heeft de IndyCar Series zondagavond weer een prima race afgewerkt. Rinus van Kalmthout was er niet bij: hij ging eerder in de week tijdens een fietstraining onderuit en brak zijn sleutelbeen, waardoor Oliver Askew hem verving. Die liet na de kwalificatie nog weten het racen niet verleerd te zijn: "Het is als fietsen, dat verleer je niet", grapte hij met een (onbedoelde?) knipoog richting de Nederlander.

We konden van start met Josef Newgarden en Colton Herta op de eerste rij en Jack Harvey met Will Power achter hen. Harvey kende een sterke start en nam Herta te grazen, Newgarden behield de leiding en Alex Palou ging langs Power naar de vierde plek.

Palou ging na een paar ronden langs Herta naar plek drie en niet veel later ging ook Power voorbij aan Herta - na twaalf ronden openden beide heren het pitstopbal. Kort nadat iedereen van belang binnen was geweest was het tijd voor een caution: Jimmie Johnson ging weer eens in de rondte.

Na een korte onderbreking konden we weer door, met Newgarden, Palou, Power, Harvey en Herta voorop, hoewel Romain Grosjean P5 overnam van Herta. Niet veel later spinde Marcus Ericsson het gras in: caution, waarbij nagenoeg iedereen binnen kwam.

Kevin Magnussen en Takuma Sato bleven buiten, Newgarden kwam als voorste van de mannen naar buiten, voor Palou, Power, Alexander Rossi en Herta. Laatstgenoemde pakte toch weer een plekje en reed ook langs Power, die eveneens door Rossi werd gepasseerd, met de laatste reguliere pitstop langzamerhand in aantocht.

Voor Magnussen viel zijn IndyCar-debuut na zijn pitstop in het water: zijn auto kapte er plotseling mee, caution, in principe een ronde of vijf te vroeg om het met nog één stop te halen. Harvey was de enige van de voorste mannen die het probeerde, achterin deden er ook een paar een gok.

Met iets minder dan vijftien ronden te gaan kwam Newgarden vanaf de leiding binnen, zijn naaste belagers volgden een rondje later en kwamen achter hem terecht. Vier ronden voor het einde parkeerde Ed Jones zijn auto na een spin langs de kant: caution, net op het moment dat leider Oliver Askew zijn broodnodige stop maakte.

Bij de herstart zat Palou er geweldig op en op indrukwekkende wijze verschalkte hij Newgarden, met twee ronden te rijden. Dat bleek echter niet alleen aan Palou te liggen: Newgarden viel langzaam maar zeker stil, de een na de ander ging voorbij de man die de touwtjes zo stevig in handen leek te hebben.

Palou's overwinning kwam ineens niet meer in gevaar, hij zegevierde voor Herta en Power, terwijl Newgarden met de gebakken peren zat.

Random Pics van de Dag #341

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Onderzoek bevestigt dat Jurgen Conings is overleden

Het lichaam van de vermiste militair Jürgen Conings (46) is levenloos teruggevonden in het Limburgse Nationale Park Hoge Kempen. Dat meldt de redactie van de Belgische regionale zender TVL.

Update 21.20 uur: Uit onderzoek van het lab en de wetsdokter blijkt dat het vandaag aangetroffen lichaam inderdaad Jurgen Conings betreft. Het is nog niet duidelijk hoelang het lichaam op de vindplaats lag. Het lichaam werd zittend tegen een boom aangetroffen. Langs Conings lag een riotgun. Verder had hij een handvuurwapen 5.7 bij zich, net als een bijl en een zakmes. Het lichaam verkeerde al in een tamelijk verre staat van ontbinding. Het stoffelijk overschot van Jürgen Conings zal zondagavond nog verplaatst worden, aldus het parket. 

Vannacht en morgenochtend zal een autopsie plaatsvinden. Naar alle waarschijnlijkheid heeft hij zelfmoord gepleegd met behulp van een vuurwapen, melddde het federaal parket vanavond.

Bij de woning van de overleden militair staan tientallen sympathisanten om Conings te herdenken. Familie en vrienden legden bloemen bij zijn huis en brandden kaarsjes.

De  Belgische minister van Binnenlandse Zaken heeft vandaag op advies van het Nationaal Crisiscentrum de federale fase van het noodplan terrorisme beëindigd. Deze werd op 18 mei geactiveerd. "Na de vondst van het levenloze lichaam van de voortvluchtige, is er niet langer een noodzaak om de federale fase aan te houden", klinkt het in een mededeling.

Jager Leonard Houben had vanmorgen rond 9.30 uur een penetrante geur waargenomen, toen hij zich in het Dilserbos verplaatste op zijn elektrische mountainbike. Kort voor de middag ging de man terug in de omgeving kijken om te zien of het geen aangeschoten everzwijn of ree betrof. Maar dat bleek niet het geval. Hij vond bij een boom het stoffelijk overschot van Jürgen Conings. Dat heeft de jager aan een journalist van Belga gezegd. De aangetroffen overleden persoon met baard droeg zwarte kleding. Verder had hij volgens de jager een riotgun bij, een handvuurwapen, een bijl, een zakmes en munitie. De persoon was lastig te zien tussen de hoge varens. Houben verwittigde de politie en moest een verklaring af komen leggen. Nadat hij vanmiddag de juiste locatie van het lijk had gevonden kwam hij twee politiemensen tegen. De burgemeester had bij het waarnemen van de 'lijkengeur' de exacte coordinaten genoteerd en dit aan de politie doorgegeven met het verzoek om op onderzoek te gaan. De burgemeester is niet zelf op zoek gegaan naar de 'bron' van de stank.

Familieden van Jürgen Conings zijn zwaar ontdaan, zij geloven niet dat de militair zichzelf van het leven beroofde. “Het kan niet dat 500 militairen met honden hem niet vinden. Ze hebben hem gedood", zegt een van de aanwezige familieleden. "Ik geloof niet dat Jürgen zelfmoord heeft gepleegd. Kennen jullie Jürgen? Wij wel. Wat een bizar toeval dat net de burgemeester van Maaseik hem vindt.”

Update 15.10 uur: Nog steeds is er niet met 100% zekerheid vastgesteld dat een lichaam dat vandaag in Oost-België is gevonden, het lichaam is van Jurgen Conings. Volgens de eerste berichten zou het lijk er al 3 weken liggen en zal DNA uitsluitsel moeten geven. De man is sinds 17 mei vermist nadat hij wapens had gestolen van een militaire basis en publieke figuren bedreigde, aldus openbare aanklagers. 

"Volgens de eerste elementen van het onderzoek is het Jurgen Conings", aldus een verklaring. "De doodsoorzaak is waarschijnlijk, volgens de eerste bevindingen, toe te schrijven aan zelfmoord met een vuurwapen", voegde de verklaring eraan toe, hoewel dit op een later tijdstip moet worden bevestigd.

Honderden politie- en legerpersoneel werden vorige maand ingezet op jacht naar Conings, 46, nadat zijn verlaten voertuig in het gebied nabij de Nederlandse grens was gevonden met vier raketwerpers erin. De militair die naar verluidt diende in Kosovo, Irak en Afghanistan, werd verondersteld gewapend en gevaarlijk rond te trekken nadat hij wapens had gestolen op een militaire basis waar hij als instructeur werkte.

De ontdekking werd voor het eerst gemeld nadat de burgemeester van Maaseik op zondag vertelde dat hij het lichaam had gevonden tijdens een fietstocht in een bos in de buurt van waar de auto van Conings vorige maand was gevonden.

"Tijdens mijn mountainbiketocht vanmorgen, in een deel waar weinig mensen komen, rook ik een sterke lijkengeur", zegt Johan Tollenaere van het oostelijke stadje Maaseik tegen VRT-nieuws. "Ik dacht meteen aan Jurgen Conings en heb de politie gewaarschuwd. Ze hebben het lichaam gevonden", zei hij.

De klopjacht naar Conings domineerde de krantenkoppen in België, waarbij sommigen Conings de 'Belgische Rambo' noemden naar de actiefilm uit de jaren 80 met Sylvester Stallone in de hoofdrol.

Onder de mensen die door Conings zijn bedreigd, bevindt zich Marc Van Ranst, een vooraanstaande viroloog die tijdens de coronaviruscrisis een doelwit is geworden voor complottheoretici, Covid-sceptici en extreemrechts Vlaanderen in België.

Met Conings nog steeds op vrije voeten, waren Van Ranst en zijn gezin verplaatst naar een geheime locatie.

"Mijn gedachten gaan uit naar de nabestaanden en kinderen van Jurgen Conings. Voor hen is dit heel droevig nieuws, omdat ze een vader, een familielid of een vriend verliezen", twitterde Van Ranst vanmiddag na het nieuws dat Conings was gevonden.

Deze affaire is een schande voor de Belgische regering, omdat bekend was dat Conings op een lijst stond vanwege zijn extreemrechtse opvattingen en tevens toegang had tot wapens.

Minister van Defensie Ludivine Dedonder hekelde de online steun voor de voortvluchtige en veroordeelde Conings in het bijzonder de steun vanuit de Belgische strijdkrachten. Een Facebookpagina ter 'ondersteuning' van Conings had in no-time 45.000 leden, en werd door Facebook gesloten.


Eerdere berichtgeving:
De Belgische Jürgen Conings verdween op 17 mei met zware wapens die hij had meegenomen uit de kazerne van Leopoldsburg. Hij werd gelijk als een terreurverdachte bestempeld door het Federaal Parket vanwege zijn extreemrechtse sympathieën en bedreigingen aan het adres van viroloog Marc Van Ranst, die sindsdien in een safehouse verblijft. Conings stond ook op de OCAD-lijst van potentieel gevaarlijke extremisten.

Meer info volgt.

Nationale toplessdag 20 juni 2021: voel je vrij, geef je bloot!

Zondag 20 juni is het voor de vierde keer op rij Nationale Toplessdag! De dag dat we stilstaan bij de gedachte dat je je vrij mag voelen om te kiezen wat je zelf wilt. Zonnen zonder topje, zonder bikini of juist in dat mooie badpak: belangrijk is dat je zélf die keuze maakt en ook niet oordeelt over andermans keuzes.

Veel mensen weten niet dat topless zonnen gewoon mag op elk openbaar strand in Nederland. Toch zien we maar weinig blote borsten op het strand. Terwijl veel vrouwen het wel veel fijner vinden om zonder knellend topje te zonnen. Op de Nationale Toplessdag staan we dit jaar vooral stil bij de toenemende seksualisering van vrouwenlichamen en het keihard oordelen over je eigen en elkaars lichaam.

Oordelen
‘Echt lelijk, die hangende borsten’, ‘dat kan alleen als je onder de dertig bent’, ‘ik kijk graag naar een ander, maar ik heb niet graag dat mijn eigen vrouw dit doet’ of ‘ik wil dat echt niet zien’, zijn maar een paar van de reacties die vaak online te lezen zijn onder social media-uitingen over dit onderwerp. Dit zijn niet alleen reacties van mannen, maar vrouwen onderling zijn net zo erg. Het gevolg is dat andere vrouwen onzeker worden. Vragen als ‘zijn mijn borsten wel mooi genoeg om ze open en bloot te tonen?’ of ‘ben ik niet te oud?’ spelen op. Niet nodig en heel jammer. Want elke lichaam mag er zijn. Niemand is perfect en je mag zelf weten of je topless wil zonnen of niet.

Zonnen zonder topje-stranden
BlootGewoon!, de organisator van de Toplessdag, vroeg aan vrouwen op welke stranden ze graag topless zonnen en waar je niet het gevoel hebt dat je de enige bent. Dat is belangrijk, aldus Christine Kouman van BlootGewoon!: ‘’Als we met een aantal vrouwen topless gaan zonnen, zien we altijd om ons heen meer topjes uit gaan. Het gaat makkelijker als je met meer bent, blijkbaar hebben vrouwen behoefte om niet een van de weinigen te zijn.’’ De stranden die uitgeroepen zijn tot ‘toplessvriendelijke stranden’ zijn langs de Noordzeekust: Groede, Vrouwenpolder, Bergen aan Zee, Hoek van Holland, Kijkduin, Zandvoort, Heemskerk, St. Maartenszee, Wassenaar en Terschelling. In het binnenland: Engelermeer, Maarsseveense Plassen, Rhederlaag, Strand Horst, Delftse Hout, Rutbeek en Kropswolde. Christine: ‘’We noemen deze stranden ‘Zonnen zonder topje-stranden’ en we gaan deze via onze media promoten, zodat vrouwen die graag topless willen hopelijk hier met een vrij gevoel zullen gaan zonnen. Want iedere zonnige zomerse dag is een toplessdag!’’

Voel je vrij, geef je bloot
Wat is er nu zo bijzonder of fijn aan? Dat is makkelijk: topless zonnen geeft een veel vrijer gevoel, je krijgt een mooi egaal zomers kleurtje en het is lekker praktisch. Vrouwen maken zichzelf bovendien steeds kwetsbaarder als ze hun borsten verbergen. Borsten zijn gewoon, ze horen bij je lijf en je hoeft ze niet te verstoppen. De keuze is aan jou! Het mag, maar hoeft niet!

Topless of niet: keuzevrijheid
"De Toplessdag heeft niet als doel om iedereen ‘uit de topjes’ te krijgen", benadrukt Christine Kouman. "Het gaat er vooral om dat vrouwen zonder oordeel van anderen en zichzelf, in alle vrijheid mogen zonnen zoals ze dat zelf willen. Respect voor elkaars keuzes staat voorop".

Jos Verstappen: "Voor mij was het tť spannend"

Terwijl Max Verstappen en Lewis Hamilton een mooi duel om de overwinning uitvochten op het circuit was de spanning voor vader Jos Verstappen om te snijden in de pits bij Red Bull Racing.

"Voor mij was het té spannend. Mijn hart klopte in mijn keel. Voor een vader is dit niet de fijnste wedstrijd die er is. Het fijnste is als hij 20 seconden weg rijdt en gewoon wint, maar op deze manier is de overwinning wel nog mooier als het goed afloopt en gelukkig is het ook goed afgelopen. Op een gegeven moment dacht ik dat het niet meer zou gaan lukken. Het gat bleef rond de vijf seconden hangen tot vier ronden voor het einde. Maar, daarna was het klaar. Je zag aan Lewis Hamilton dat hij geen voorbanden meer had en dat kwam goed uit voor ons", zo vertelde vader Verstappen voor de camera van Ziggo Sport.

De eerste pitstops waren een belangrijk moment in de race. Max pakte daar de leiding over van Hamilton terwijl hij vlak daarvoor nog een achterstand van ruim drie seconden had. "De stop van Max was redelijk. De tweede sector was al goed, maar in de laatste sector was Max anderhalve seconden sneller dan daarvoor. Toen Max Lewis de pits uit zag komen, gebruikte hij nog even de maximale elektrische energie en kwam hij er net voor", aldus Jos, zo lezen we op Verstappen.nl.

"Daarna zag je Lewis achter Max aanrijden. De Mercedes kan redelijk makkelijk in de slipstream blijven, maar ze verliezen wel downforce en de auto gaat dan altijd een beetje meer ondersturen. Op een gegeven moment zag je dat zijn voorbanden klaar waren en liet hij zich wat terug zakken. En dat is het gevaar. Dan kunnen ze een tweede stop maken, wat we hebben meegemaakt in Barcelona. Daar heeft Red Bull deze keer goed op ingespeeld en vandaar dat Max de tweede stop maakte", zo vult de oud Formule 1-coureur aan.

Jos kijkt met veel plezier naar dit seizoen. "Jaren lang wist je van tevoren al bijna wie er ging winnen en dan haken er toch kijkers af. Als je naar dit jaar kijkt, denk ik dat het één van de spannendste seizoenen is, die we de afgelopen 20 jaar gezien hebben en dat moeten we koesteren. Het is mooi om de strijd tussen Max en Lewis en Red Bull en Mercedes te zien. Nu hopen dat het nog een beetje meer onze kant op valt."

Jos Verstappen: "Voor mij was het té spannend" (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Jos Verstappen: "Voor mij was het té spannend" (Getty Images / Red Bull Content Pool)

EK: Zwitserland grijpt laatste strohalm tegen Turkije

Turkije is zondagavond uitgeschakeld op het EK. Nadat de Turken de eerste twee groepswedstrijden al verloren ging het ook ten onder tegen Zwitserland. Xherdan Shaqiri was de grote uitblinker voor de Zwitsers, dat als nummer drie van Groep A mag hopen op een plek in de achtste finale.

Turkije opende goed tegen Zwitserland en kreeg in de eerste vijf minuten twee mogelijkheden om de score te openen, maar het was Haris Seferovic die Zwitserland na zes minuten op voorsprong zette. Twintig minuten later stond het al 2-0 dankzij een prachtige treffer van Xherdan Shaqiri. Shaqiri had niet veel later de 3-0 op zijn voeten, maar in een een-tegen-eenduel faalde hij, waardoor Zwitserland met een 2-0 voorsprong de rust in ging.

Turkije dat dit EK nog niet had gescoord leek roemloos ten onder te gaan, maar met nog een half uur te spelen zorgde Irfan Kahveci met een prachtig doelpunt voor wat spanning, maar snel na de 2-1 zorgde Shaqiri met zijn tweede doelpunt dat die spanning in het duel snel weer terug weg was. Zwitserland speelde het duel makkelijk uit en door de winst op de Turken lijkt Zwitserland een vervolg te krijgen, al is het pas woensdagavond zeker of het tot de beste vier nummers drie behoort die zich ook voor de laatste zestien kwalificeren.

Hamilton: "Had aan het einde echt geen banden meer over"

Lewis Hamilton beleefde vandaag een adembenemend duel met Max Verstappen maar uiteindelijk moest hij de Nederlander voor laten gaan. De éénstopper van de Brit bleek net niet goed genoeg om de Grand Prix van Frankrijk te winnen. Hamilton concludeert dat er werk aan de winkel is voor Mercedes.

"Mijn felicitaties aan Max. Hij heeft het geweldig gedaan vandaag. Ze hadden het hele weekend gewoon de betere snelheid op het rechte stuk. Gezien het feit dat wij zo’n lastige vrijdag hadden ben ik echt blij met het resultaat van vandaag. Natuurlijk, we hebben niet gewonnen en we reden aan kop, maar ik had aan het einde echt geen banden meer over. Helaas heb ik die eerste plek moeten prijsgeven, maar het was nog steeds een goede race", aldus Hamilton na de wedstrijd zo lezen we op Motorsport.com.

Met zijn overwinning loopt Verstappen uit in de strijd om de wereldtitel, werk aan de winkel dus voor Mercedes. "We moeten absoluut wat snelheid zien te vinden. Je kunt zien dat wij de meeste snelheid op de rechte stukken verloren vandaag, dus we moeten echt diep gaan graven en uitzoeken hoe dat komt. Of het door het vermogen of de luchtweerstand komt. Maar we beschikken nog steeds over een goed pakket. Ik weet niet zeker hoe we vandaag die plek hebben verloren", aldus de regerend wereldkampioen.

"We wisten niet hoe sterk de undercut ging zijn, maar wat me vooral verbaasde is dat ik zo snel al het beste van mijn voorbanden had gevergd. Maar het is duidelijk dat zij vandaag een goede strategie hadden. Het pakte heel goed uit voor ze", zo vult Hamilton aan.

Uit het radiocontact tussen het team en Hamilton en teamgenoot Valtteri Bottas was op te maken dat de coureurs liever een keer extra binnen waren gekomen voor verse banden, de tactiek die Red Bull Racing voor Verstappen hanteerde. De Brit denkt niet dat het nog nut had gehad om na Verstappens tweede stop alsnog hun tactiek te wijzigen. "Hij lag op dat moment al best ver voor, dus ik als enige optie om buiten te blijven. Hij zou anders opnieuw de undercut hebben en dan zou hij weer voor me komen. Ik had hem dan ook niet kunnen volgen op het rechte stuk. De enige optie was dus ook om zo lang mogelijk door te blijven rijden en te hopen dat de banden het vol zouden houden."

Hamilton: "Had aan het einde echt geen banden meer over" (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Hamilton: "Had aan het einde echt geen banden meer over" (Getty Images / Red Bull Content Pool)

EK: ItaliŽ ook te sterk voor Wales

Italië heeft zijn laatste groepswedstrijd dit EK voetbal winnend weten af te sluiten. De Italianen, die al zeker waren van de groepswinst, versloegen in Rome Wales met 1-0. Ondanks het verlies plaatst ook Wales zich als de nummer twee in de groep voor de achtste finales.

Italië begon het afsluitende groepsduel tegen Wales met maar liefst acht nieuwe namen in het veld in ten opzichte van de wedstrijd tegen Zwitserland. De wedstrijd begon rommelig bij beide ploegen. Het eerste kansje van de wedstrijd was voor de Italianen in de 11e minuut. Een verre voorzet van Bastoni viel voorbij de tweede paal, het been van Belotti kon de bal echter niet raken. Italië begon beter te spelen en in de 24e minuut de eerste echte kans van de wedstrijd.Morrell leverde de bal in bij Bernardeschi, die geen tijd verliest en Belotti wegstuurde. Het schot van de spits wordt gekraakt en Chiesa kan er zijn voet niet meer tegen aanzetten. In de 39e minuut kwamen de Italianen verdiend op voorsprong. Pessina verlengde een vrije schop met zijn voet in de verste hoek. Ook in het vervolg van de eerste helft waren de Italianen beter, maar gescoord werd er niet meer.

In de 53e minuut een grote kans op de 2-0. De vrije trap van Bernardeschi kwam echter tegen de paal. Twee minuten later moest Wales met een man minder verder, nadat Ethan Ampadu rood kreeg toen hij met zijn voet bovenop de enkel van Bernardeschi stapte. Italië bleef de regie in de wedstrijd houden waar Wales weinig op de andere helft te vinden was. In de 75e minuut alsnog een grote kans voor Wales, maar Bale schoot zijn volley meters over het Italiaanse doel. In het vervolg van de wedstrijd waren er geen grote kansen meer.

Pandev stopt na duel tegen Nederland als prof

Goran Pandev zal morgenavond tegen Nederland zijn laatste duel spelen als profvoetballer. Dit maakte de recordinternational van Noord-Macedonië vandaag bekend op de persconferentie.

"Mijn contract bij Genoa loopt af, het is mooi geweest", aldus Pandev. "Ik ben dankbaar dat ik zo afscheid kan nemen. Ook dit EK heeft weer een prachtig deelnemersveld. En we zijn er voor het eerst bij met onze landenploeg." Hij debuteerde in 2001 voor nationale ploeg kwam tot nu toe tot 120 interlands waarin hij 38 keer scoorde. Dit EK is echter pas zijn eerste eindtoernooi. "Een mooier afscheid kan ik me niet wensen”.

Op clubniveau speelde Pandev onder meer voor Internazionale, Napoli en Galatasaray. Met Inter won hij in 2010 het landskampioenschap, de Champions League en het WK voor club.

Verstappen: "Het was hard werken"

De Grand Prix van Frankrijk leverde vandaag een bloedstollend spannende strijd om de eerste plaats op. Met een tactische slimme tweede stop voor Max Verstappen wist hij de overwinning in de laatste rondes veilig te stellen. Met de winst wist de hij zijn leidende positie in de WK stand te verstevigen.

De race was geen gemakkelijke, zoals we al regelmatig via de boardradio's konden vernemen. Na de race bevestigde de Red Bull-coureur dat het lastig was op de baan. "Het was lastig met de wind vandaag. De ene ronde was de balans goed, de andere gleed de auto alle kanten op. Het was niet gemakkelijk om deze stabiel te houden. Na de eerste pitstop was Mercedes op de harde banden flink aan het pushen, waarna we besloten een tweede bandenwissel te doen. Het was hard werken, maar gelukkig de moeite waard", zo lezen we op Verstappen.nl.

In de eerste bocht verloor Verstappen de koppositie aan Lewis Hamilton waardoor hij tot de eerste pitstop achter de Brit terecht kwam. "Ik verloor de achterkant. Ik probeerde nog te corrigeren, maar de auto bleef glijden", zo legde de Nederlander uit.

Aan het einde van de race liep Verstappen ronde na ronde in maar even leek zijn inhaalrace te stokken. "Er zaten best veel achterliggers tussen mij en Lewis in, maar ze gingen goed uit de weg, waardoor ik het gevecht met Lewis aan kon gaan."

Hamilton en Verstappen maken er dit seizoen een spannende strijd om de wereldtitel van en de Nederlander verwacht dat het voorlopig spannend zal blijven tussen de twee. "We waren gedurende de hele wedstrijd aan het vechten, en dit zal ook gedurende de rest van het seizoen zo blijven."

Jarige Van der Linde pakt eerste DTM-zege

Op het circuit van Monza is het openingsweekeinde van de DTM nieuwe stijl zondag afgesloten met de tweede race. Dat leverde op de eerste ronde na niet echt veel kijkplezier op, maar dat mocht de pret niet drukken.

Kelvin van der Linde vertrok met zijn Audi van poleposition, voor de Ferrari van Liam Lawson, de BMW van broer Sheldon van der Linde en de Audi van Nico Müller. Kelvin van der Linde kende een ijzersterke opening en sloeg een gat, achter hem werd hevig gevochten om plek twee: Sheldon van der Linde pakte die positie over van Lawson.

In gevecht met Esteban Muth ging Lawson al vroeg in de rondte, waardoor Müller op kon schuiven. Sheldon van der Linde was de tweede van de voorste mannen die zijn stop kwam maken, waarbij hij achter de al gestopte Müller en ook achter Lucas Auer terecht kwam. Kelvin van der Linde kwam een ronde later, samen met Muth: Van der Linde kwam voor de andere heren de baan op, Muth zat achter die mannen.

Zo reed Kelvin van der Linde na zijn stop nog gewoon aan de leiding, vrij ruim voor Müller, die dan weer ruim voor Auer zat. Sheldon van der Linde duelleerde een stukje verderop met Marco Wittmann om plek vier, maar daar veranderde allemaal niks meer: de jarige Kelvin van der Linde (25) pakte zijn eerste zege, voor Müller en Auer.

Roosen pakt Nederlandse wegtitel

Timo Roosen is de opvolger van Matthieu van der Poel als Nederlands kampioen op de weg. Roosen reed in de slotronde van het parcours rond de VAM-berg in Drenthe weg uit de kopgroep en werd niet meer bijgehaald. Sjoerd Bax werd tweede. Het brons ging naar Oscar Riesebeek. Van der Poel, die in het begin van de koers actief was, stapte na 135 kilometer af.

Het was de ploeg van Jumbo-Visma, die met elf man aan de start verscheen, die de koers een groot deel van de dag onder controle had. Het leek mis te gaan bij de voorlaatste beklimming van de VAM-berg. Bax,Riesebeek en Martijn Tusveld reden op de 500 meter lange klim weg en de drie renners van Jumbo leken af te haken. Uiteindelijk vonden Roosen en Mike Teunissen weer de aansluiting waarna Roosen weg reed en niet meer werd teruggepakt.

F1: Uitslag Grand Prix van Frankrijk

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Frankrijk op zijn naam geschreven. De Nederlander profiteerde van een afwijkende strategie en verschalkte hiermee Lewis Hamilton. Sergio Perez mocht na een late inhaalactie ook de gang naar het podium maken.

Verstappen vertrok op Paul Ricard van poleposition en was in eerste instantie goed weg. De Nederlander kreeg in de eerste bocht een moment overstuur en verloor de eerste positie aan Hamilton, voor Valtteri Bottas en Perez. Iets verder naar achteren had Lance Stroll een goed begin van de race. De Canadees kon tijdens de kwalificatie geen tijd neerzetten, maar had een goed tempo te pakken. Hij klom al snel naar plek veertien. Fernando Alonso reed de eerste tien ronden op plek acht rond, maar verloor daarna snel posities.

Van de toppers stopte Bottas in ronde achttien als eerste, gevolgd door Verstappen en Hamilton. Hoewel de gaten tussen de coureurs drie seconden bedroegen bij het ingaan van de pits was het Verstappen die spekkoper was door de leiding over te nemen van Hamilton. Al had de Nederlander de Brit en Bottas wel in zijn kielzog zitten. Het gaf de leiding aan Perez die veel langer door reed, maar hierbij wel tijd verloor ten opzichte van het trio achter hem.

Hamilton hield lang de druk op Verstappen, maar nam halverwege de 53 ronden tellende race toch iets meer afstand om zijn banden te sparen. Daarachter haakte Bottas af, terwijl Perez langzaam maar zeker dichterbij de Fin kwam, maar nog wel ruim tien seconden goed moest maken. In het middenveld kende Daniel Ricciardo een goede race, waarbij de Australiër langzaam maar zeker naar plek vijf klom, voor teamgenoot Lando Norris.De Brit mocht even later zijn teamgenoot voorbij.

Met nog twintig ronden te gaan haalde Red Bull Verstappen binnen voor een tweede stop, wat de leiding gaf aan Hamilton, voor Bottas en Perez. De Nederlander ging zijn teamgenoot snel voorbij en zette de jacht in op Bottas. Met nog negen ronden te gaan verschalkte Verstappen de Fin voor plek twee. Perez pakte met nog drie ronden te gaan plek drie over van Bottas.

In de voorlaatste ronde had Verstappen het gat met Hamilton dicht gereden en hij pakte met behulp van DRS de Mercedes. Na 53 ronden werd Verstappen als eerste afgevlagd, voor Hamilton en Perez. Bottas eindigde op plek vier, voor Norris, Ricciardo, Pierre Gasly, Alonso, Sebastian Vettel en Stroll.

COVID-19: 735 positief getesten en 1 dode, in totaal 1.678.983 en 17.726

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 735 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.678.983 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er een onbekend aantal* in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er een onbekend aantal* patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn een onbekend aantal nieuwe* patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu een onbekend aantal* mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

*Vanaf 19 juni zal door het LCPS alleen nog op doordeweekse dagen een update van de ziekenhuis opnames mbt COVID-19 worden gegeven.

Er is sinds de vorige update 1 patiënt overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.726 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Twee wijzigingen Oranje tegen Noord-MacedoniŽ

In de aanloop naar de laatste groepswedstrijd op het EK voetbal van het Nederlands elftal tegen Noord-Macedonië, heeft de selectie vandaag de laatste training afgewerkt. Oranje is al zeker van de volgende ronde.

Bondscoach Frank de Boer zei vandaag dat hij in het basiselftal morgen twee wijzigingen door zal voeren. Wie er morgen in de basis start zei hij niet. "Daar mogen jullie over brainstormen. Meer zeg ik niet", grapte de bondscoach. "Ik wil de dingen zien waar we goed in zijn en waar we aan hebben gewerkt."

Marquez is terug: eerste MotoGP-zege na zwaar blessureleed

Op de fameuze Sachsenring is zondag de Grand Prix van Duitsland in de MotoGP verreden. Een groot deel van de race was er wat dreiging van regen, maar dat zette uiteindelijk niet echt door.

Poleposition was voor Johann Zarco, die de Yamaha van WK-leider Fabio Quartararo en de Aprilia van Aleix Espargaro naast zijn Ducati had staan. Marc Marquez won in Duitsland in 2010 (125cc), 2011, 2012 (Moto2), 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 en 2019 (MotoGP) - in 2020 ging de race niet door - en pakte al vroeg de leiding in de race vanaf plek vijf.

Aleix Espargaro, die kort de leiding had, sloot aan bij Marquez, met Zarco, Quartararo, Jack Miller en de KTM's van Miguel Oliveira en Brad Binder achter zich. In het achterveld gingen Danilo Petrucci en Alex Marquez onderuit, wat volgens de één uiteraard de schuld was van de ander.

Na negen ronden begonnen er langzaam wat druppels te vallen, waarvan het hopen was dat het niet door zou zetten: de race was immers al uiterst vermakelijk, met vooral achter Marquez forse strijd om plek twee. Aleix Espargaro voerde die groep nog altijd aan, Miller, Oliveira, Zarco, Quartararo, Binder en de Suzuki's van Alex Rins en Joan Mir volgden.

Oliveira reed zich overtuigend naar de tweede plek en begon in de slotfase zelfs langzaam het gat naar Marquez te verkleinen, terwijl hij een ruime voorsprong had op de duellerende Quartararo, Miller, Binder en Aleix Espargaro.

De overwinning van Marquez kwam toch niet meer in gevaar en de veelvoudig wereldkampioen boekte zijn eerste zege sinds Valencia 2019 en sinds zijn zware crash - en daaropvolgend blessureleed - in de openingsrace van 2020. Oliveira werd knap tweede, Quartararo completeerde het podium, voor Binder, Francesco Bagnaia en Miller.

Het nutteloze feitje van de dag: Bomvol en bijna leeg stadion

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We zien nu tijdens het EK voetbal door de omstandigheden regelmatig matig gevulde stadions, maar wist je dat die wedstrijden bij lange na niet de slechtst bezochte EK-wedstrijd ooit zijn? In 1964 kwamen slechts 3.869 bezoekers af op het duel om de derde plaats tussen Hongarije en Denemarken in Camp Nou in Barcelona. De Hongaren wonnen de wedstrijd met 3-1 na een verlenging.

De drukst bezochte wedstrijd ooit is trouwens ook van dat toernooi. De finale tussen Spanje en de Sovjet-Unie trok 79.115 toeschouwers die het gastland in Santiago Bernabéu in Madrid de titel met 2-1 zagen winnen.

Gardner oppermachtig in saaie Moto2-race, puntjes Bendsneyder

Op de Sachsenring is zondag de Grand Prix van Duitsland in de Moto2 verreden. Dat werd bepaald geen spektakelstuk, maar het leverde de kampioenschapsleider wel weer een overwinning op.

De eerste startrij werd gevormd door KTM-teamgenoten Raul Fernandez en Remy Gardner, met Fabio Di Giannantonio tussen hen in op de tweede plek - Bo Bendsneyder startte als negende. Fernandez en Gardner sloegen al snel gezamenlijk een gaatje naar de rest, Xavi Vierge, Marco Bezzecchi, Di Giannantonio en Aron Canet volgden.

Al snel ging het voorin toch fout: Fernandez moest wellicht iets te hard pushen om Gardner bij te houden en schoof onderuit. Op ruime afstand reed Canet zich naar de tweede plek, met Bezzecchi, Vierge, Di Giannantonio en Jorge Navarro in zijn kielzog - Bendsneyder had het moeilijk en viel terug naar de dertiende positie.

Gardner's overwinning, zijn derde op rij, kwam geen seconde in gevaar. Canet reed ook onbedreigd naar plek twee, Bezzecchi completeerde het podium en Bendsneyder schoof door een paar valpartijen in de slotfase nog op naar plek dertien. Barry Baltus zat daar één positie achter, de eerste puntjes voor de piepjonge Belg.

OlympiŽr Uganda test positief op Covid in Japan

Met nog een maand te gaan voor de start, is er voor het eerst een olympiër bij aankomst in Japan positief getest op het coronavirus. Het gaat om een coach uit Uganda.

Als tweede land kwamen de negen atleten en coaches aan in Japan. Ze waren volledig gevaccineerd met AstraZeneca. 72 uur voor vertrek waren ze nog allemaal negatief getest. Bij aankomst testte een coach, wiens naam niet naar buiten is gebracht, alsnog positief.

De coach die besmet is wordt door de Japanse overheid opgevangen. De rest van de olympische ploeg van Uganda gaat in quarantaine in het trainingskamp bij de stad Osaka.

Viruswaarheid: 'Niets meer te demonstreren, dan maar herdenken op het malieveld'

Op social media wordt al enige tijd opgeroepen om "21 juni 2020, de slag op het Malieveld" te herdenken. Op die dag heeft de politie nogal hardhandig opgetreden tegen een aantal 'dwarse demonstranten' die geen gehoor gaven aan het politiebevel het Malieveld te verlaten.

Viruswaarheid heeft er een begeleidend filmpje bij gemaakt waarin allerlei politiegeweld bij demonstraties tegen de coronamaatregelen (avondklok, lockdown etc) verwerkt zijn. Ook laten ze weten dat ze nog heel wat rechtzaken tegen de Nederlandse Staat op hun verlanglijstje hebben staan.

De toon die Viruswaarheid voorman Willem Engel aanslaat wordt steeds agressiever en onzinniger. Twitter heeft hem al gevraagd enkele berichten te verwijderen en heeft daarna één van zijn accounts geblokkeerd.

Livestreams:

BraziliŽ demonstreert massaal, meer dan 500.000 doden door COVID-19

In Brazilië zijn officieel meer dan 500.000 mensen overleden aan of met het coronavirus. Door het hele land wordt gedemonstreerd tegen het falende coronabeleid van de Braziliaanse overheid.

Dat heeft minister van Volksgezondheid Queiroga bekendgemaakt. De regering ligt onder vuur vanwege haar COVID-19-pandemiebeleid. In het Zuid-Amerikaanse land is tot nu toe slechts ongeveer 11 procent van de bevolking volledig ingeënt tegen COVID-19. President Bolsonaro heeft de gevaren van de pandemie gebagatelliseerd in de hoop de economie draaiende te houden.

Volgens het persbureau AFP gingen tienduizenden Brazilianen de straat op in steden als Rio de Janeiro, Brasília en São Paulo. Verschillende deelnemers droegen borden met de tekst "500.000".

Geen condooms in olympisch dorp: 'Onnodig fysiek contact vermijden!'

Het is bij de komende Olympische Spelen in Tokio niet gewenst dat de atleten in het olympisch dorp seks met elkaar hebben. Als voorzorgsmaatregel tegen de verspreiding van COVID-19 zal de organisatie dit keer geen condooms uitdelen. Dat is voor het eerst sinds de Spelen van 1988 in Seoul. De atleten krijgen de condooms wel ná de Spelen, als ze Japan weer verlaten. Het gaat in totaal om 160.000 stuks. Zo meldt de Stentor.

Tijdens de spelen, die op 23 juli beginnen, zullen de atleten zich aan aan zeer strikte regels op het gebied van hygiëne en gedrag moeten houden.  Bij een overtreding riskeren de deelnemers flinke straffen, van boetes tot diskwalificatie en Japen uitgezet worden.

'Congo wordt weer eigenaar van alle geroofde kunst in Belgisch museum'

Congo wordt weer eigenaar van alle stukken in de collectie van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika bij Brussel die aantoonbaar illegaal verkregen zijn. Meer hierover bij de Stentor.

Het Belgische kabinet besloot afgelopen vrijdag tot een meer globale en bilaterale aanpak van koloniaal erfgoed in België. Alle onrechtmatig door het land verkregen voorwerpen in de museumcollectie die tussen 1885 en 1960 uit Congo werden gestolen, worden teruggegeven aan de Congolese regering. Wel blijven de kunstvoorwerpen in België tot de Congolese overheid verzoekt om een kunstwerk uit de museumcollectie terug te geven.

Eerste Formule 3-zege voor Doohan op nat Paul Ricard

Op het circuit van Paul Ricard bij het Franse Le Castellet heeft Jack Doohan zijn eerste Formule 3-zege bij mogen schrijven. Zondag werd de derde en laatste race van het weekeinde verreden in de klasse.

Op een behoorlijk vochtig Paul Ricard vertrok Frederik Vesti van poleposition, met kampioenschapsleider Dennis Hauger naast zich en Victor Martins en Jack Doohan op de tweede rij. Hauger pakte met een goede start de leiding, voor Vesti en Martins, terwijl Clement Novalak twee plekken won en de vierde positie in beslag nam.

Een probleem voor Olli Caldwell, die met ophangingsschade stil kwam te staan, zorgde voor een kortstondige virtual safety car, waarna Novalak de aanval opende en Martins passeerde...alvorens na een mislukte aanval op Vesti teruggepakt te worden door diezelfde Martins én Jack Doohan, die op zijn beurt dan weer snel langs Martins ging.

Halverwege de race ging Doohan voorbij Vesti, die een foutje maakte en even van de baan ging. Tijmen van der Helm reed ondertussen een keurige race en reed op de negende stek, maar spinde van de baan af en beperkte de schade wonderbaarlijk genoeg tot twee posities en een paar deels vernaggelde banden.

Een ronde later maakte Vesti nog eens een fout, waardoor Martins én Caio Collet hem passeerden. Vijf ronden voor het einde had Doohan de aansluiting gevonden bij Hauger, die hij met een prima actie te grazen nam. Doohan hield het vervolgens vol en pakte zijn eerste F3-zege, voor Hauger en Collet, waardoor Hauger zijn leiding in de titelstrijd uit kon breiden. Van der Helm viel in de slotfase terug en finishte als zestiende.

Politie rukt met meerdere eenheden uit voor pubers met speelgoedwapens

Twee jongens in Breda zijn zaterdagmiddag door het oog van de naald gekropen toen ze werden benaderd door meerdere agenten in ‘zware vesten’. Die reageerden op een melding dat er twee mannen met automatische wapens en bivakmutsen in de bosjes lagen. Het is gelukkig goed afgelopen.

“We kunnen dit soort meldingen alleen maar serieus nemen”, zegt de Officier van Dienst (OvD), “We moeten om onze eigen veiligheid denken.” Om die reden werden na deze melding op zaterdag 19 juni 2021 meerdere politie-eenheden naar de Cimburgalaan gestuurd. Vooraf kregen de agenten de opdracht om hun zware vesten aan te trekken die zwaardere kogels tegenhoudt dan hun dagelijkse steekwerende vest. Maar dan nog is het een groot risico om twee mensen te benaderen die automatisch wapens bij zich hebben. Er werd snel een aanvalsplan gemaakt.

Nep
Omzichtig werden de twee benaderd terwijl de agenten hun hand op hun wapen hadden om ze snel mogelijk te kunnen schieten als het nodig mocht zijn. Het tweetal werd gespot en aangeroepen. De twee ‘mannen’ reageerden op de juiste manier, geen verdachte beweging maar volledige medewerking. Pas toen bleek dat het om twee jongens(13 en 14) ging met niet van echt te onderscheiden bewerkte speelgoedwapens. Verder hadden ze maskers en vesten gemaakt. Ze hadden zwart gemaakte speelgoedwapens bij zich. Een hele coole maar gevaarlijke uitrusting. Alleen voor gebruik in eigen huis of tuin, niet op de openbare weg.

Verboden
“Het ging maar net goed”, geeft de Ovd aan, “het is maar goed dat de jongens geen rare beweging maakten toen ze werden aangeroepen. Dan hadden we nu in een hele nare situatie gezeten”. De jongens komen met de schrik vrij en krijgen verder van de politie geen straf. Er is een gesprek met de ouders geweest en de uitrusting en wapens worden vernietigd. Zo vlak voor de vakantie maakt de politie zich weer zorgen over de wapens die onder andere uit het buitenland, waar ze vaak vrij te verkrijgen zijn, meegenomen worden. Ook het ombouwen van speelgoedwapens kan levensgevaarlijk zijn zoals uit bovenstaand incident blijkt. Nu gaat het goed maar je moet er niet aan denken hoe het ook anders kan aflopen. Een waarschuwing voor ouders, weet waar je kinderen mee buiten lopen. De traditionele speelgoedwapens zijn niet voor niets fel gekleurd zodat ze van echt te onderscheiden zijn. Veel minder cool maar wel een stuk veiliger. Het is gewoon verboden om met een wapen, wat op een echt wapen lijkt, op straat te lopen. 

'Zware wapens' ( Bron: Politie)
'Zware wapens' ( Bron: Politie)

Zwembad ontruimd wegens sterke chloorlucht

In Zeist is vanwege een sterke penetrante chloorlucht zwembad Dijnselburg ontruimd. Mogelijk zou een lekkage de oorzaak zijn van de chloorlucht. Zo meldt RTV Utrecht.

Volgens Veiligheidsregio Utrecht (VRU) zijn er 75 mensen geëvacueerd. De brandweer heeft, in beschermende kledij, het filterproces stopgezet door de noodknop in te drukken. De situatie is nu stabiel, de brandweer gaat nu het gebouw ventileren.

Lamborghini scheurt met debiele hoge snelheid: bestuurder raakt rijbewijs kwijt

Twee personen zijn gisteravond hun rijbewijs kwijtgeraakt in Hengelo. Ze reden tijdens een trouwrit met snelle sportwagens, de politie klokte een snelheid van 119 kilometer per uur waar 50 is toegestaan. Zo meldt het AD.

Volgens de politie gebruikten de snelheidsduivels de openbare weg als racebaan. Meerdere buurtbewoners hadden hiervan melding gemaakt bij de politie.

Moto3-coureur Acosta blijft domineren

Op de Sachsenring is zondagochtend de Grand Prix van Duitsland in de Moto3 verreden. Het werd weer een klassieke Moto3-race, met hier en daar wat valpartijen en strijd tot in de laatste ronde.

Filip Salac vertrok voor het eerst van poleposition, met Dennis Foggia en Tatsuki Suzuki naast zich. De start verliep redelijk rustig, waarbij Suzuki de leiding nam, voor Kaito Toba, John McPhee, Salac, Foggia en de verrassend sterke Lorenzo Fellon.

De van plek dertien vertrokken Pedro Acosta zat na een handvol ronden alweer voorin, waar Foggia de leiding had. Na een ronde of tien ging Gabriel Rodrigo vanaf de vijfde plek onderuit, terwijl Toba, Acosta, Foggia en Suzuki voorin de leidende positie met elkaar afwisselden.

Halverwege de race ging het door het hele veld een beetje fout: Jaume Masia ging onderuit, Stefano Nepa lag erbij, Deniz Öncü en Fellon gingen er ook bij liggen, het veld dunde in rap tempo uit. Voorin veranderde niet heel veel: Acosta, Foggia en ook Sergio Garcia bleven de voorste posities ruilen met onder meer Andrea Migno, Suzuki en Jeremy Alcoba.

Acosta had de touwtjes in de slotronde stevig in handen en de debutant pakte zijn vierde overwinning van het jaar. Toba finishte als tweede, voor Alcoba, maar die moest een positie inleveren en zag Foggia dus naar het podium gehaald worden.

Sprintster Richardson bloedsnel op 100m

Op de Amerikaanse atletiektrials voor de Olympische Spelen, gehouden in Eugene, is een van de meest felbevochten olympische teams binnen de VS gevuld: het team op de 100 meter bij de vrouwen.

Sha'Carri Richardson maakt dit jaar een geweldige indruk en de flamboyante 21-jarige deed er in de halve finales nog een schepje bovenop. Ze snelde naar een tijd van 10,64 seconden, slechts drie vrouwen waren ooit sneller - de wind was wel iets te hard, dus de tijd 'telt' wat recordboeken betreft niet.

Zelfs mét teveel wind was het echter indrukwekkend: Florence Griffith-Joyner was vijf keer sneller, inclusief twee keer met teveel wind. Blessing Okagbare (10,63 met teveel wind) en Shelly-Ann Fraser Pryce (10,63) waren deze maand sneller en Carmelita Jeter liep ooit met legale wind ook 10,64 seconden.

Richardson wees ruim voor de finish al naar de klok, maar een verbetering zat er in de finale niet in: 10,86 seconden, wat wel goed was voor de winst. Ze gaat daarmee naar de Spelen in Tokyo, samen met Javianne Oliver (10,99) en Teahna Daniels (11,03).

Bij de mannen werden de series gelopen, waar Trayvon Bromell met 9,84 seconden een sterke indruk maakte. Ronnie Baker finishte in 9,88 seconden, de van de 400 meter komende Fred Kerley snelde naar 9,93 en de 39-jarige Justin Gatlin, olympisch kampioen in 2004, was met 9,93 ook van de partij.

FOK! Wat een weer: Vandaag droog, morgen veel regen

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vooral in het midden en oosten zijn wolkenvelden aanwezig, op steeds meer plaatsen zijn er perioden met zon. Plaatselijk kan een lichte bui ontstaan maar op de meeste plaatsen blijft het overdag droog. Later in de avond neemt de bewolking van het zuiden uit toe en kan er in het zuidoosten een enkele regen- of onweersbui voorkomen. De maxima lopen uiteen van 20°C in het noordwesten tot 26°C plaatselijk in Limburg. De wind is zwak tot matig en komt uit uiteenlopende richtingen. Langs de noordkust is nog sprake van een (vrij) krachtige wind uit het noorden. In de loop van de dag wordt de wind overal zuidwestelijk, later in de avond noordelijk.

Komende nacht breidt de neerslag en bewolking zich verder over het land uit. In het zuidoosten kan lokaal onweer voorkomen. De minimumtemperatuur ligt rond 14°C, in het zuidoosten rond 17°C. De wind is noordoost en matig, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig, 5-6 Bft.

Maandag overdag is het bewolkt en valt er van tijd tot tijd veel regen. Op de meeste plaatsen valt 20-40 mm regen, plaatselijk kan meer dan 50 mm vallen. Pas in de avond wordt het van het zuiden uit droger en klaart het hier en daar op. Overdag wordt het niet warmer dan ongeveer 15°C, in het uiterste zuidoosten ligt de temperatuur enkele graden hoger. De wind is noordoostelijk en matig boven land, langs de kust en boven het IJsselmeer (vrij) krachtig. In de avond draait de wind naar noordwest en neemt iets af. (Bron: KNMI)

Pukeko zag de atmosfeer ontploffen (Foto: Pukeko)
Pukeko zag de atmosfeer ontploffen (Foto: Pukeko) 


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Wehrlein raakt Formule E-zege kwijt, Frijns behoudt leiding in kampioenschap

Op het circuit van Puebla in Mexico is zaterdagavond de eerste van twee Formule E-races aldaar verreden. Er werd prima geracet op het lekkere baantje, waar de race uiteindelijk wel weer werd beslist achter de groene tafel.

Pascal Wehrlein vertrok vanaf poleposition, met Oliver Rowland naast zich en Jake Dennis met Jean-Eric Vergne op de tweede rij - Nyck de Vries en Robin Frijns, de nummers twee en één in het kampioenschap, vertrokken na gewduw en getrek in de kwalificatie in het achterveld.

Rowland kwam erg slecht weg en leverde dik tien plekken in bij de start, Wehrlein behield de leiding, voor Günther, Dennis en Vergne. De safety car kwam rap naar buiten, want Nick Cassidy stond met forse schade midden op de racelijn nadat hij zijn auto de muur in had gereden.

Kort na de herstart pakte Wehrlein vanaf de leiding de Attack Mode, waardoor hij achter Günther en Dennis terecht kwam. Dat herstelde hij wel weer op het moment dat de anderen ook de Attack Mode pakten, terwijl het voor Vergne halverwege de race klaar was: hij kreeg een roei van Alexander Sims en ging de muur in.

Ondertussen kwam Edoardo Mortara naar voren en ging hij langs Dennis naar de derde plek, terwijl kampioenschapsleider Frijns in de problemen zat: in het middenveld kreeg hij een straf voor het torpederen van De Vries, waarna hij maar helemaal naar binnen kwam.

Niet veel later ging het opnieuw fout en wederom had Sims ermee te maken: hij drukte Sam Bird hard de muur in en de safety car kwam de baan op. Met een klein kwartier te gaan kon er weer geracet worden, met Wehrlein en Günther voorop en Dennis, die nog een Attack Mode te gaan had, op plek drie, voor Mortara en Lucas di Grassi.

Dennis ging kort na de hervatting langs Günther, terwijl leider Wehrlein onderzocht werd wegens een mogelijke overtreding van het technisch reglement. Dennis pakte vervolgens zijn laatste Attack Mode, waardoor hij terugviel naar plek zeven, maar wel vier minuten lang volle bak vermogen had om wat goed te maken.

Echt naar voren knokken kon Dennis zich niet, maar René Rast deed dat wel en vocht zich naar de derde plek, achter Di Grassi - Mortara had het lastig. Wehrlein domineerde ook na de herstart en kwam ruimschoots als eerste over de finish, voor Di Grassi en Rast, met Mortara, Sims en Dennis daar weer achter. De Vries finishte als negende, Frijns als achttiende, waarmee hij de leiding in het kampioenschap wist te behouden.

Gelijk na de finish veranderde de boel al gelijk: Wehrlein werd uit de uitslag geschrapt met een diskwalificatie, net als Porsche-teamgenoot André Lotterer. Welke banden ze gebruikten was niet op tijd doorgegeven aan de officials, waar de genoemde officials blijkbaar pas iets mee konden ná de finish van de race, een klassiek staaltje onnavolgbaar handelen.

Leclerc wint F3-race op Paul Ricard

Op het circuit van Paul Ricard is de tweede Formule 3-race van het weekeinde verreden. Dat leverde een eerste overwinning op voor Formule 3-debutant Arthur Leclerc, de 20-jarige broer van Charles Leclerc.

De race ging van start met Arthur Leclerc en Jack Crawford op de eerste rij, hoewel Crawford niet goed weg kwam bij de start. Leclerc pakte de leiding, voor Olli Caldwell, Dennis Hauger, Jack Doohan en Ayumu Iwasa, met Victor Martins daar vlak achter.

Martins opende na een paar ronden de aanval en ging langs Iwasa en vervolgens ook langs Doohan, waardoor hij op plek vier reed, wel een paar tellen achter Prema-treintje Leclerc-Caldwell-Hauger. De Noor pakte in dat treintje de tweede plek over van Caldwell, ruim achter Leclerc.

In de voorlaatste ronde had Martins de aansluiting gevonden bij Caldwell, die hij keurig te grazen nam. Leclerc's zege kwam niet meer in gevaar, teamgenoot Hauger werd tweede en Martins pakte een keurige derde plek. Tijmen van der Helm finishte als achttiende.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1310
special
VrijMiBabes #215 (not very sfw!)
review
Doctor Who - Empire of Death: een iets te gemakkelijk, maar emotioneel einde van het seizoen
special
Random Pics van de Dag #1309
special
Random Pics van de Dag #1308
special
Random Pics van de Dag #1307
©FOK.nl e.a.