EK Hockey: Oranjemannen beginnen met soepele zege op Frankrijk

De Oranjemannen zijn het EK gestart met een soepele zege op Frankrijk. Na een aanvallend, maar onrustig begin won de ploeg van Max Caldas uiteindelijk vrij probleemloos van het Frankrijk van Jeroen Delmee: 3-0.

Noem het een speling van het lot. Dom toeval. Een onverwachte samenloop van omstandigheden. Want twee dagen nadat de KNHB Jeroen Delmee presenteerde als nieuwe bondscoach, rolde de poule-indeling van het EK uit de bus.

Ze werden aan elkaar gekoppeld. Direct, op de eerste dag van het toernooi. Delmee’s huidige team en z’n nieuwe selectie. De Brabander is veel te veel een professional om zelfs maar met een schuin oog naar zijn toekomstig materiaal te kijken. De vraag is uiteraard wie er zich na deze zomer nog beschikbaar stellen voor Oranje. De huidige Nederlandse selectie herbergt acht dertigers, waarvan een aantal zomaar internationaal afscheid zou kunnen nemen.

Gretigheid
Delmee zal in het goed gevulde Wagener hebben gezien dat het met de gretigheid wel goed zat bij Oranje. Nederland opende speels, aanvallend en frivool. Ze wilden het publiek – dat sinds tijdens weer getuige mocht zijn bij een hockeywedstrijd duidelijk wat laten zien. Maar die jongensachtige energie leidde niet tot de snelle openingstreffer waar de mannen van Caldas op hoopten. Sterker: na de eerste echte kans van Jeroen Hertzberger, hield het hele stadion de adem in bij twee Franse corners en een gekraakt schotje van de gevaarlijke aanvaller Blaise Rogeau.

Frankrijk gaf aardig tegengas en dat past bij de groei die Les Bleus de laatste jaren hebben doorgemaakt. Het team dat vaak alleen voor spek en bonen meedeed, heeft zich – onder Delmee, maar ook in de jaren vlak daarvoor – ontwikkeld tot een mondiale subtopper.

Het duurde even voordat Oranje echt voor onrust kon zorgen in de Franse cirkel. Een minutenlange cornerserie in het tweede kwart bracht uitkomst. De vijfde (!) inzet van Jip Janssen leverde succes op. De sleep van de Kampong-verdediger ging via een Franse stick de touwen in. De bevrijdende 1-0 was daarmee een feit.

Vlak na een nieuw ingehouden-adem-momentje – een bal van Antonin Igau rolde net naast – sloeg Nederland opnieuw toe, via een fraaie tip-in van Thierry Brinkman. Nog mooier was de harde en zuivere pass van Robbert Kemperman, voorafgaand aan de treffer. De middenvelder sloeg de bal – uiteraard met zijn backhand – over praktisch de hele breedte van het veld naar Billy Bakker, die Brinkman op maat bediende.

Oranje pakte na rust door. Na een kans voor Thijs van Dam, was het een andere Rotterdammer die voor de 3-0 tekende. Jeroen Hertzberger, met 35 jaar de oudste speler in de Nederlandse selectie, tikte vanaf de achterlijn via een Franse stick binnen.

Frankrijk was stukken minder gevaarlijk dan in de beginfase, al kreeg Pieter van Straaten nog een hele grote kans om de eer te redden. De halve Nederlander (en halve Fransman) slaagde er echter niet in om Pirmin Blaak te kloppen in het Nederlandse doel.

Oranje speelde de wedstrijd gecontroleerd uit. Had veel balbezit, dat niet wellicht te weinig opleverde. Was dat erg? Nee, omdat Frankrijk aan het eind van de rit toch een paar maatjes te klein bleek. Delmee mocht op zijn beurt best tevreden zijn. Zijn team had aardig weerstand gebonden tegen een ploeg die kwalitatief veel meer in z’n mars heeft.

Zondag wacht Oranje een tegenstander van andere allure. Dan wacht de ontmoeting met Duitsland, dat eerder op de dag met liefst 8-1 won van Wales.