3x3-basketballers blijven in strijd om olympisch ticket, vrouwen naar herkansing

De Nederlandse 3x3-basketballers doen nog mee in de strijd om een startbewijs voor de Olympische Spelen in Tokyo. In het Oostenrijkse Graz werd door de mannen nipt de groepsfase overleefd.

Mannen
Na de twee nederlagen op vrijdag moesten Julian Jaring, Dimeo van der Horst, Arvin Slagter en Jessey Voorn om te beginnen winnen van Oostenrijk, wat met 17-15 lukte. Vervolgens moest men hopen dat Letland én Oostenrijk van Canada zouden winnen en ook dat gebeurde allebei.

Nederland had het zo in eigen hand, want Kroatië moest verslagen worden en de ploeg moest minstens achttien punten scoren. Dat laatste was op 20-16 binnen, waarna een tweepunter de winst en dus de kwartfinaleplek bezegelde: 22-16. In de kwartfinales wacht de VS om 15.40 uur, de top-3 van het toernooi gaat naar Tokyo.

Vrouwen
Loyce en Jill Bettonvil, Ilse Kuijt en Noortje Driessen begonnen met een noodzakelijke zege op Wit-Rusland en na de twee nederlagen van vrijdag moest ook Sri Lanka geklopt worden. Dat was met 22-3 bepaald geen probleem, waarna ze het niet meer in eigen hand hadden.

Wit-Rusland moest van Estland winnen, waarbij de Wit-Russische dames maximaal achttien punten mochten maken en Estland maximaal dertien. Met anderhalve minuut stond het precies 18-13, maar Wit-Rusland maakte er helaas nog drie bij. Nederland werd dus uitgeschakeld en zal volgende week in Hongarije het laatste kwalificatietoernooi móeten winnen.